Besøg af Landsformand Hans Peter Jepsen

Tirsdag den 17. oktober var der medlemsmøde på Carlsens Kvarter, og landsformanden for DØE, Hans Peter Jepsen var indbudt til at stå for den forbrugerpolitiske smagning.

Vi lagde ud med Pistonhead Flat Tire. En humlet pilsner på 4,5 %, brygget af det svenske industribryggeri Spendrups under navnet Brutal Brewing. I forbindelse med smagningen af denne øl på dåse fik vi en diskussion om denne øl kunne kaldes craft beer eller på dansk: specialøl. Brutal Brewing er en del af det store svenske bryggeri Spenstrup, og en enkelt øl kan købes for 20 kr. i Danmark, hvorimod prisen er 80 kr. for en ramme syd for grænsen. Apropos syd for grænsen kom snakken også ind på pant, pantsystem og afgifter.

Danske Ølentusiasters landsformand Hans Peter Jepsen til medlemsmøde i Odense på Carlsens Kvarter

Nørrebro Bryghus, Pisner – en ufiltreret pilsner på 5 % var anden øl. Historien bag denne øl var både sjov og alvorlig. Den sjove del var, at urinen, der blev indsamlet på Roskilde Festivalen, blev brugt som gødning på en bygmark, og at Nørrebro Bryghus indvilgede i at brygge en øl baseret på denne byg. Den alvorligere del var, at genbrugstanken om, at urinen kom tilbage til festivalen i form af øl ikke kunne lade sige gøre, da der var en aftale med Carlsberg. Der blev således sat en stopper for dén idé. Her fik vi så en snak om eksklusivaftaler og økonomi.

Den næste øl var Herslev Mark Mirabelle som er en spontangæret frugtøl på 3 %. Den skulle lede samtalen hen på økologi, og her blev det bemærket, at en vare kun kan få det økologiske mærke, hvis ingredienserne er dyrkede og ikke blot indsamlet i den naturlige natur sådan som Herslevs mirabeller er blvet det.

Herefter blev vi præsenteret for en tysk lavalkoholisk pale ale (som nogle af os var begejstrede for ved et tidligere møde i Tingløkkehus i april 2016): Kehrwieder Kreativ Brauerei, ü.NN – lavalkohol IPA, 0,4 %. Ü.NN står for über normal Nul.

Hornbeer Beware – en Pale Ale på 5% var øllen, der introducerede os for Det Fri Øl. Det er et manifest, som Herslev, Indslev og Hornbeer har været initiativtagere til, og pt. er der ca. 40 bryggerier, der har tilsluttet sig. Manifestet indledes med ”Danske bryggere skal ikke være bundet af andet end bryggernes stræben efter at levere et stort udvalg af øl i en høj kvalitet” og fortsætter videre med otte hensigtspunkter. DØE bifalder initiativet, der blandt andet skal sikre en deklaration på øl.

En sådan deklaration finder man for eksempel på Albanis nye/relancerede serie af Kissmeyers øl. Til gengæld falder Kissmeyer-øllet naturligvis uden for Det Fri Øl, da det ikke kommer fra et uafhængigt bryggeri - og desuden står der ikke på etiketten hvor øllet er brygget - bare "Brewed in Denmark". Vi smagte Stockholm Syndrome, som er en Double IPA på 7,7%. Snakken gik videre, og vi var enige om, at forbrugerne har ret til at vide, hvem de uafhængige bryggerier er, og hvad de står for.

Næstsidste øl på smageprogrammet var Wildwuchs Bock O’Range – en bock på 7,9 %, som trods en karakteristisk orangesmag (fra humlen) var brygget efter Reinheitsgebot’s principper. Snakken kom omkring, hvordan de små bryggerier kan blive endnu mere synlige på markedet, og hvem der har ansvaret for det. Imens nød vi den sidste øl: Bryghuset No5 Gylden Dessertøl på hele 16 %.

Vi takker Hans Peter for en ganske hyggelig, livlig og lærerig aften.