Ølrejsen i Mellemeuropa 15. januar 2009

Den 15. januar 2009 kl. 19,30  mødtes vi på Cafe Anthon, Mellemgade 25, 5800 Nyborg og hørte Carsten Bertelsen føre os på "Ølrejsen i Mellemeuropa" i ord og smagsoplevelser. Vi smagte på 7 gode øl. Arrangementet var ikke kun for medlemmer.

Til arrangementet var der mødt 45 glade og forventningsfulde ølnydere op.

Den første øl, vi smagte var Köstritzer Schwarzbier på 4,8%. En sort, overgæret øl, som skulle være særdeles velegnet til bl.a. marinering af oksekød.

Carsten anbefalede den stærkt til gravide kvinder, der godt ville have fødslen overstået. Ved indtagelse af en øl blandet med 2 æggeblommer, vil barnet lynhurtigt blive født.

Selv om man ikke er gravid, er denne øl også velegnet til en sildemad.

Næste smagsprøve var en Maisel's Weisse på 5,2% - en hvede fra den nordligste del af Bayern.

Øllet er brygget på 60% hvedemalt og 40% bygmalt. En typisk champagneagtig sommerøl med frugtagtig smag, der kommer fra gæren.

Igen fik vi et godt råd med på vejen: Kan ikke anbefales at nyde sammen med kål, idet det vil virke forstyrrende på tarmfunktionen.

Tredie smagsprøve var en Imperial Stout på 7% fra det engelske bryggeri Samuel Smith's. En typisk vinterøl med en flot mørk gylden farve.

Katarina Den Store var stor ynder stor ynder af denne øl, som hun drak med velbehag til østers, hvorfor stouten allerede på det tidspunkt blev eksporteret til Rusland.

Drikker man 2 stk. af denne stout sammen med indtag 2 magnyler og går på hovedet i seng, kan man kurere en begyndede snue, var rådet til denne øl.

En advarsel: Dem der plukker humle, udvikler man bryster, derfor kan det kun anbefales kvinder at udføre dette arbejde!

Næste øl var en Paulaner Salvator på 7.9% som brygges af de tyske paulaner munkene, som de har gjort siden 1600-tallet.

Salvatoren er en forårs- og påskeøl. 40 dage før påske - på askeonsdag -  tog man af sted til klosteret for at drikke denne øl, fordi man nu indledte fasten. Man fandt ud af, at øllet snildt kunne drikkes under hele fasten, da den jo ikke kunne betragtes som mad.

Herefter kom vi til den belgiske trappistøl Westmalle Tripel på 9,5%.

Westmalle Tripel er brygget på hvidmalt, en stærkt undergæret øl lagret på egestræsfade i 18 måneder. Opbevares denne øl mørkt og tørt, kan den gemmes i flere år.

En sommerøl der varmt kan anbefales til al hvid fisk.

Derefter smagte vi på en EKU "28" på 11% fra byen Kulmbach i Nordbayern. En smuk, lys, undergæret øltype med gylden glød.

EKU "28" kan kun fremstilles ved nedkøling til 2 grader under gæringen. Denne øl er perpekt til skimmelost, og kniber det med at falde i søvn, vil EKU "28" gøre underværker, idet man vil sove igennem uden at skulle på potten i løbet af natten.

Den sidste smagsprøve var også en trappist-øl, nemlig Rochefort 10 på 11,3%.

Rochefort, i den sydlige del af Belgien, er et lukket klostersamfund, det er ikke muligt at besøge bryggeriet. 

Det anbefales at drikke denne øl af brede glas, så man får den fulde oplevelse af aromaen.

Det var en fantastisk og inspirerende aften, hvor Carsten Berthelsen levende og humoristisk førte os på ølrejse tværs gennem Mellemeuropa.