Årsmøde og ukrainsk øl

Onsdag den 21. september afholdt lokalafdeling Østfyn det ordinære årsmøde med efterfølgende ølsmagning, hvor Bjarne og Henrik på bedste vis guidede os gennem en stribe ukrainske samt et par baltiske øl.

Ca. 30 personer var mødt, og Grete startede mødet med at få valgt en dirigent, som skulle styre os med sikker hånd gennem årsmødet. Valget faldt på Ole Poulsen, som kunne konstatere, at årsmødet var lovligt indvarslet, og næste punkt på dagsordenen var formandens beretning, som blev godkendt uden kommentarer.

Formandens beretning kan læses nedenstående.

Herefter skulle der foretages de obligatoriske valg. Grete Holm Nielsen blev genvalgt som formand, og Tommy Stentoft blev genvalgt som næstformand.

Generalforsamlingen besluttede herefter, at der skulle vælges yderligere 4 medlemmer til en nyoprettet bestyrelse. Det tidligere aktivitetsudvalgs medlemmer, Bjarne Rasmussen, Henrik Rasmussen samt Annelise Pedersen accepterede valget til bestyrelsen. Nyvalgt blev Thomas Kent Madsen, idet John Hyldahl ikke ønskede at fortsætte.

Under punktet eventuelt oplæste Grete regionsformand Else Lindhards regionsberetning, idet hun ikke selv kunne deltage i mødet.

Undervejs i årsmødet, smagte vi på de forskellige ukrainske og baltiske øl og efter årsmødet var der desuden lidt kulinariske lækkerier. Bjarne og Henriks forklaringer om de enkelte øl kan ses nedenstående efter formandens beretning.Formandens beretning

Ølentusiasternes lokalafdeling Østfyn er efterhånden blevet 5 år, og vores medlemskab er fortsat stigende. For 1 år siden var vi 82 medlemmer, i dag er vi 89 medlemmer. Vi får en del nye medlemmer hvert år, men mister desværre også medlemmer hele tiden. Inden for den sidste måned er der 4 medlemmer, som har meldt sig ud.

Som I måske har lagt mærke til, er der billeder og gode beskrivelser på vores hjemmeside fra vores medlemsmøder m.m., det er Annelise, som er blevet vores Webmaster, vi kan takke for det. Regionsformanden roste vores flotte hjemmeside da hun var inde at kigge for at lave regionens beretning til årsmøderne rund omkring i regionen – flot arbejde Annelise.

30. november stod den på juleøl og julemad. Vi havde fået Peter fra H.J. Hansens vinhandel i Odense til at komme og præsentere 7 forskellige juleøl for os, på nær en enkelt fra Mikkeler og Norge, var det øl fra USA, fantastiske øl som gav os ny inspiration til julemaden. Som noget nyt havde Lise, Annelise og Knud sørget for julemad – flæskesteg med tilbehør og risalamande – for første gang rundede vi 30 deltagere til en medlemsaften, så det må vi kalde noget af en succes
.

Den 11. og 12. december deltog vi igen i Jul i den gamle kongeby. Vi uddelte smagsprøver på Willemoes Jule Ale, Julehvede fra Indslev og Ale nr. 16. Det var hundekoldt, men vi fik mangen en god snak om øl og vores forening, og det gav også 4 nye medlemmer. Vi deltager igen i år, hvor det strækker sig over 3 dage, og har nogen af Jer lyst til at hjælpe til nogle timer, hører jeg meget gerne fra jer.


Den 11. januar havde vi besøg af Jørgen Hoff og Ditlev Jørgensen fra Gundestrup Mejeri og bryghus. Aftenens tema var ostefremstilling og øl. Der var 25 fremmødt som smagte på deres fortæffelige oste og fik øl der passede til.


Den 22. februar smagte vi på de 10 finalister til kåringen af Årets danske ølnyhed. Det var igen lykkedes os at få fat i alle 10. Der var 30 mødedeltagere, og vores afstemning om, hvilken øl der var den bedste, blev Rough Snuff fra Midtfyn som også blev kåret som årets ølnyhed 2010.


Den 4. april prøvede vi som noget nyt påskeølsmagning. Vi havde fået Fru Hansen’s osteforretning til at sørge for øl og et fortræffeligt pølsebord. Igen en super aften med 23 deltagere, der gav os inspiration til påskebordet.


Den 27. maj prøvede vi igen noget nyt. Vi inviterede til sommerfest med øl og grill ved vandet, hvor medlemmerne kunne tage sin bedre halvdel med.

Menuen var helstegt pattegris og lidt pølser med tilbehør, samt lækker rugbrødslagkage til dessert. Bestyrelsen havde indkøbt lidt godt fynsk øl, som passede til maden. Der var 43 som fik en hyggelig aften, selvom vejret godt kunne havde været bedre. Er det noget vi skal gentage?

Foreningen havde tjent lidt flaskepenge som tak for det arbejde, aktvisterne havde udført på Årsmødet i Odense, som blev brugt på denne dag.


Den 11. juni havde vi igen en stand på pinsemarkedet, hvor vi uddelte smagsprøver på Røde mor fra Refssvindinge, 1959 fra Albani og Rough Snuff fra Midtfyns bryghus. Dagen gav os 2 nye medlemmer


Den 29. agust havde vi besøg af Jørgen Bjerrum fra Svendborg, som gjorde os klogere på de mange forskellige øltyper. En spændende og lærerrig aften med masser af godt øl - ikke mindst hans eget hjemmebryg. Også den aften var godt besøgt med 30 medlemmer


På Øllets Dag den 3. september var vi igen ude at gøre opmærksom på vores forening. Vi havde en bod udenfor Vinspecialisten og i Kvickly i Nyborg og i brugsen i Ferritslev som gerne ville havde vi kommmer igen den 27. oktober hvor de har ølarrangement om aftenen. Øllets Dag gav os 2 nye medlemmer.


Vi var i Dagli brugsen i Ullerslev den 1. september hvor de havde et arrangement med øl fra 7 bryggerier (den aften gav os 4 medlemmer og 1 til Odense)


Det var en gennemgang af arrangementerne i det forløbne år. Tak til bestyrelsen og vores aktive medlemmer for at arrangere vores medlemmøder, sørge for mad til os, samt hjælpe til, når vi skal ud sprede kendskabet til godt øl, og gøre opmærksom på vores forening.


Har i forslag til temaer arrangementer eller har nogle af jer lyst til at arrangere en aften modtager vi gerne gode forslag fra jer.


Grete Holm Nielsen (formand)
21.09.2011Ukrainsk øl

Den første ukrainske, vi smagte på hed Menbhuk (oversat til dansk noget i retning af: gammel møller soft) fra bryggeriet Obolon - en pilsner på 4,2% brygget på hvede, byg og maj og lagret på træfade. For første gang på flaske - tidligere kun på fad.

Bryggeriet blev grundlagt i 1974, og selve produktionen startede op og var dedikeret de olympiske lege i Moskva i 1980. Den gang var Ukraine en del af Sovjetunionen, og i dag hører bryggeriet til i Ukraine.

Da bryggeriet i sin tid skulle bygges, blev tjekkiske brygmestre hentet for at lokalisere byggestedet, som blev valgt ud fra bl.a. områdets store mængder af blødt, krystalklart vand. I dag sikres den høje kvalitet af vandet fra Jurassic boringen i Ukraine.

Det er i dag Ukraines største bryggeri, og det fik sit nuværende navn i 1986 efter Obelon-området i Kiev.

På bryggeriet laves i dag både øl, soft drinks, beer-mix og mineralvand, og det var Ukraines første til at eksportere alkoholholdige drikke til EU/USA.

Mange af bryggeriets øl er lette og friske, og det er øl, der er lavet til at drikke fra flasken.

Næste øl fra samme bryggeri var en Obolon Hell - en lagerøl på 4,5% brygget på byg og havre.

Denne øl har vundet adskillige priser, herunder en førstepræmie som ukrainsk øl samt en førstepræmie ved Moskva Ølfestival.

Den tredie øl fra Obolon Bryggeriet var en Obolon Sobornoe United - en lagerøl på 4,9% brygget på Byg og majs. Denne øl var den første ukrainske øl i 1991 efter Sovjetunionens fald.

Herefter fulgte Obolon Premium - en 5,0% lagerøl brygget på byg og ris samt Obolon Lager - en standard lager på 5,0% brygget på byg.

6. øl i rækken fra Obolon Bryggeriet var Menbhuk Zolotoe = starij melnik zolotoe (gammel møller guld) på 5,2% brygget på byg, hvede og majs med lokale økologiske ingredienser fra Moskva.

Fra ukrainsk øl gik vi over til en øl fra Estland. A le Coq Porter på 6,5% fra bryggeriet Alecoq, som blev grundlagt i England i 1807 af Albert le Coq, som var en belgisk handelsmand, og i starten af 1900-tallet købte han bryggeriet Tartu i Estland.

Øllen bliver beskrevet som en videreudvikling af deres Imperial Extra Double Stout, og den er brygget på mørk karamelmalt og undergæret.

Den sidste øl, vi smagte på var Utenos Porter på 6,8% fra Litauen. Bryggeriet blev grundlagt i 1977 i Utena og er i dag ejet af Carlsberg. Utenos Porter er en meget populær øl i Uraine og Rusland, og den er brygget på malt, karamelmalt og humle.

Glimt fra et vellykket årsmøde