Ostefremstilling og øl

Den 11. januar havde vi besøg af Jørgen Hoff og Ditlev Jørgensen fra  Gundestrup Mejeri og Bryghus.

Det blev en spændende aften for de 25 fremmødte medlemmer, hvor Ditlev Jørgensen levende og interessant fortalte om fremstillingen af mejeriets oste, mens Jørgen Hoff tog sig af ølsmagningen.

De 6 øl, vi smagte sammen med ostene, der passede til de enkelte øltyper var følgende:

  1. Kulifillippa 6% - en amerikansk hvedeøl tilsat æblesaft. Til forskel fra den tyske hvedeøl er der her anvendt amerikansk gær i stedet for den traditionelle syrlige weissgær. En råmælksbrie eller røget brie passer fremragende til denne lette øl.
  2. Classic - 6% - undergæret og brygget på pilsner, wiener- og münchner malt. Til denne øl blev der smagt på en fransk råmælksost, samt en lagret Maribo. Gundestrup er det eneste mejeri herhjemme, der fremstiller håndæltet Maribo.
  3. Ale 6% - en overgæret øl brygget som man gjorde efter på landet op til 50'erne og 60'erne. En frugtagtig øl, hvor malten giver øllen den fyldige og komplekse smag.
  4. Valle's Bock 7,6% - en undergæret dobbelbock brygget med valle, der pumpes direkte fra karret. Tilsat en anelse koriander og stjerneanis. Ditlev fortalte, under smagningen af denne øl, den spændende historie om bockøl.
  5. Mejeristens Jul 8-9% - brygget som Dubbel efter belgiske forskrifter, bl.a. med en del appelsin. Øllen brygges i juli måned og gemmes på tank til den 11.11. kl. 11.11, hvor den frigives fra bryggeriet.
  6. Mejeristens Stout 8,5-9% - brygget som Imperial Stout, hvor bitterheden fra malt og humle er holdt i den milde ende. Ditlev fortalte her historien om, hvor navnet Imperial stammer fra. Den blev solgt til den russiske zarinde, da det var hendes yndlingsøl.

Efter en spændende aften, kunne vi alle gå hjem med godt forkælede smagsløg samt en masse ny viden - især omkring ostefremstilling.


 

Glimt fra ølsmagningen