Dåseøllens Lyksagligheder

Ølsmagning v/ Ole Madsen

DØE lokalafdeling Østfyn d. 19.1.2016

Til aftenens arrangement  er vi ikke mindre end 44 personer, heraf 9 nye medlemmer samt et par gæster. I bydes hjertelig velkommen – håber I vil finde jer tilpas i denne fornøjelige  lokalafdeling med mange hyggelige  ølelskere.

Grete Holm starter med at byde velkommen, og som sædvanlig lidt oplysninger om stort og småt.

Bla anbefales det at gå ind på ale.dk og stemme på årets ølnyhed… Der er rigtig mange at vælge imellem. De Nominerede ( 5 øl under og 5 øl over 6 %) skal vi så smage på vores ølsmagning d. 23. februar k. 19.

Til de, der har anbefalet et nyt medlem til afdelingen gives 100 kr. i rabat på sit medlemskab.

Herefter gives ordet til Ole Madsen, redaktør på Ølentusiasten samt ølanmelder på Ekstrabladet.

I aften skal vi ikke nørde, men nyde!!!!

Øldåsen er langt at foretrække frem for flasken af mange årsager: vejer ikke så meget, nem at skaffe sig af med …. Ja, der er ikke den fordel, ytrer Ole

Og nu skal der smages dåseøl:

Øl 1.  AGGERPILS  fra Harboe Bryghus. (I nogles øjne ”skrammel”) 5 %.  Fodboldspilleren Daniel Aggers tatovering på dåsen

Ole fortæller at man i 1934 finder på at lave øl på dåse i USA. Først er materialet  blik sidenhen aluminium.

Han  fortæller også  lidt som sig selv: Lærte at drikke øl i Thisted mens han var soldat.

Var med i håndbryggerlauget i Brabrand.

Man får de gode ideer, når man er fuld, og realiserer dem, når man er ædru.

Ole var med til at starte Danske Ølentusiaster på Carlsens Kvarter i Odense i 1998.

I 2008 fastansat i Danske Ølentusiaster. Ølanmelder på Ekstrabladet og i øvrigt Professionel drukkenbolt.

Øl 2.  GUINNESS stout. 4,2 %. Inden i dåsen er der en kvælstofkugle, som gør at skummet bliver silkeblødt, når øllen skænkes. Dejlig tør øl.

Øl 3.  KÖLSCH ”Früh” 4,8 %.  Øl er altid bedst lige når den er tappet!

Denne type øl laves kun i Köln. Øllen er meget frisk - smager bedst, når den  er helt frisk.

Det er en stor dåse, og den kan holde i 3-4 dage efter den er åbnet. 

Ole orienterede lige lidt om det danske retursystem! I Jylland og på Sjælland har man nogle specielle plastposer til returdåser, som afleveres på div. returstationer – hvor der regnes ud, hvor mange dåser og hvor meget pant der er for i en enkelte pose. Herefter indsættes beløbet på ens konto. Meget smart.

Der bliver forsigtigt spurgt ind til, om det kan have sin rigtighed, at man aner en smule metalsmag fra dåsen, når man smager på øllen….???? Det er noget værre vrøvl, siger Ole, og så var den ikke længere Dåserne er plastcoatede indvendigt, så det kan simpelthen ikke lade sig smage.

Øl 4.   KÖLSCH ”Gaffel” 4,8%. Også en ”Frisk” øl og også brygget i Köln.

Øl 5.  Hjemmebrændt øl – frysedestilleret – ca. 20 – 25 %

Denne ”hjemmebrændte” øl har Ole  lavet af ølsjatter hældt sammen og puttet i fryseren. Vandet i sjatterne fryser til is og resten bliver hældt på flaske og holder en pæn procent.

Øl 6.  Uglens Danish Pride fra Bryggeriet Vestfyen.  8 %.

Sødme, krydret. Sælges i Aldi.

70 % af al øl sælges i supermarkeder. 

Øl 7.  Early Bird fra Fuglsang i Haderslev. En amerikansk forårsbryg.  5,5 %. Blev lavet i 2009 – egentlig som en påskebryg.

Fuglsang er det største håndværkerbryggeri i Danmark, og er et meget synligt lokalt bryggeri.

De er samtidig et af Danmarks største maltleverandør.

Øl 8.  All day IPA fra Founders i USA. Session Ale på 4,7 %

Indskudt bemærkning: Man kan ikke lagre øl i en dåse – dvs den bliver ikke, som visse andre øl, bedre med årene.

Øl 9.  Master Brew fra Carlberg.  10,5 %.  Til denne serveres en lille bid gorgonzola ost. Denne kombination siges at være en himmerigsmundfuld Øllen er voluminøs. Det er en rigtig ”spritterøl”. Alkoholrige øl samt gorgonzola går fortrinligt sammen.

Ole fortæller om ”Bøffelteorien”:  Vores svage hjerneceller forsvinder først, derfor er man så klog, når man drikker alkohol….. hmm…. Ved ikke liiiige om den holder den der, Ole !!!

Øl 10.  ROYAL  Stout 7,7 %. Denne stout serveres med en flødebolle fra Aldi, hvilke skulle være de aller bedste billig-flødeboller. Smager fortrinligt sammen, hvis man ellers er til flødeboller…..

Øl 11. Schlenkerla Røgøl.  En meget røget øl fra bryggeri i Bamberg i  Bayern i Tyskland. Det er en meget speciel øl – enten holder man meget af den, eller også kan man slet ikke få den ned !!... Men værd at prøve – nogle gange skal man smage tingene adskillige gange, før man kan lide det. 

 

Endnu en hyggelig aften med et lidt anderledes tema end vanligt. 

Tak til Ole Madsen for en morsom indføring i dåseøllens lyksalige verden.

 

 

Ref. Hanne A.