Surt øl

Ølsmagning Lambik og Geuze syrlig øl d. 31.8.16.

DØE afdeling Østfyn.

 

 

Grete byder velkommen til de 24 personer, der har tilmeldt sig denne særlige smagning med sur øl v / Christian Scheffel.

Det har længe været undervejs, men nu lykkedes det med nogen skepsis, da det ikke er en smag for alle og enhver. Godt at vi har et par medlemmer som presser på, hvad anderledes øl angår.

Og hvorfor ikke prøve nye smagsoplevelser?

Så går vi over til Christians præsentation:

Hovedtema er Belgisk Lambic.

Vi tager en stille og rolig start og ender med det rigtige Lambic og Geuze.

Syrlig øl er en trend og vinder mere og mere frem.

Langvarig bryg tager præcis 2 år. Berliner Weisse er populær. Berlinerne kan ikke selv lide det, så de supplerer med frugt.

Lambic er spontangæret fra microorganismer i luften. Bryggeren brygger sin øl, og ved afkøling hældes det ud i en svalebakke, køles ned natten over, hvor der kommer microorganismer i fra naturens side.

Om morgenen kommes det i trætønder, som bruges igen og igen, så det indeholder microflora.

Når det har ligget et år kaldes det UNG LAMBIC smager mærkeligt. Efter 2 år kaldes det GAMMEL LAMBIC.
FARO: Lambic med sukker!
Lambic foretrækker mælkesyrebakterier (og ikke eddikesyre).

Der brygges i oktober til marts. Om sommeren er det for varmt til det.

Øl 1. Berliner Wise Guy, 3,8 %. Kommer fra bryggeriet Beerbliotek, Svensk bryggeri. Type: Berliner Weisse med mælkesyrebakterier.

Øl 2. Høøl fra Herslev, fra serien MARK. 4,9%. Øllen har rabarbernoter. Andre øl i serien: Mark tidsel, Mark hamp og Mark mirabeller

Øl 3. Duchesse de Bourgogne, 6,2 % Flamsk Rød, med eddikesyrebakterier. Ældgammel belgisk tradition. Det er ikke lambic. Brygget på vildgær, hvilket er gærceller som er kommet til øllet uden bryggerens indflydelse.

Øl 4. Kriek Boon, 4 %. Dette er en frugtlambic med kirsebær. Den vil være en god følgesvend til Ris a`la mande. Frugtlambic vil typisk være med hindbær eller kirsebær.

Øl 5. Frugtlambic Framboise Girardin 1882. Hindbær smag, sød med syrlig kant. Jo mere kulørt etiketten er på denne type øl, jo sødere er øllen.

Øl 6. Citra fra Mikkeler, 5,5 % Tørhumlet med citra humle. Dette er en ”slags” Geuze. Lys lambic med kulsyre.

Ren lambic blandes til en geuze. Når det ligger på tønden, er der ingen kulsyre.

2 årig lambic blandes med ung (1-årig) lambic, eftergærer herefter på flasken, hvorved det bliver til geuze.

USA efterspørger lambic.

”Lambicblandere” kan lave magi !!

Øl 7. Oude Geuze Boon black label, 7 %. Den ægte vare!! Oude betyder “gammel”. Et beskyttet varemærke SKAL gæres på træfade.

Øl 8. Hanssens Oude Geuze, 6 %.

Så nåede vi igennem denne særlige ølsmagning . Spændende med lidt nyt, og selv sekretæren må indrømme at en ny dør er åben til noget helt særligt, som bestemt skal smages igen...

Tak for en hyggelig aften flot fremmøde og en meget givende orientering fra Christian Scheffel

Næste arrangement: 27.oktober kl. 19: Årsmøde, hvor Ølmanden fra Kolding kommer og fører os igennem en spændende ølsmagning.

Referent Hanne A.