Ole og Tommy på Tour de Biere 2016

24. januar 2017

Tommy byder velkommen.

Til aftenens ølsmagning var der tilmeldt 31 personer.

Det første Tour de Biere løb blev afholdt i juni 2010, startede udfra Kolding, nærmere bestemt fra You Never Walk Alone – den Engelske Pub.

Ole fortæller om turen og Tommy fortæller om de enkelte øl, de smagte på turen.

Ole starter med at fortælle lidt om cykeltøjet, grønne, gule og prikkede trøjer – dog er prikkerne på nogle af deltagerne meget ovale….

Tommy:  Øl 1.  Buur øl fra Randers Bryghus. Bock 6,2 %. Øllen er brygget specielt til Randers Ældre Kjøbmands Liiglaug. Randers brygger over 30 forskellige øl.

Ole: ”Juntaen” bestemmer hvilke bryggerier, der besøges og turlederen bestemmer ruten.

Hver morgen synges der morgensang – meget hyggeligt og en god start på dagen.

Første dag køres til Sdr. Borup, var i Meny i Bjerringbo, og i Ans Bryghus. Overnatter typisk på skoler, vandrehjem el.lign.

Kører over Dollerup Bakker, hvor der er en masse fodgængere pga Hærvejsmarch.( Cit. Ole: ”De skide fodgængere”) Kommer til Viborg Bryghus, pitstop v/ Skals kro. Herefter Staarup Bryghus.

Kørte 1. dag 69 km.

Tommy: Øl 2.  Staarup Bryghus startede i 2010. Ligger ved Skive. Brygger 23 forskellige øl. Vi smager en Humlebier – Mørk ale. 6,0 %

Ale er en fællesbetegnelse for en overgæret øl.

Ole: Vi overnatter i Skive Roklub.

Der er 3 biler med på Touren: Bil 1: Oppakning, Bil 2: Køkkengrej, Bil 3: Cykelmekaniker.

Efter morgensang cykles til Hancock Bryghus. Herefter Geddal Bryggeri, Struer Håndbryg. Cykler 80 km på 2.dagen.

Tommy: Øl 3.  Struer Håndbryg, Mikrobryggeri fra 2012. Saga Lys ale krydret med mynte. 4,6%

Ole: Efter morgensang går turen videre. Næste pitstop er Oddesundbroen, hvor de smager en økologisk øl Black Celebration - den smager iflg. Ole IKKE godt. Er på Bugtens Bryghus og Thisted Bryghus, hvor de får en stor middag.I Vestlylland findes ingen bryghuse L Kørte i alt 119 km på 3. dagen.

Tommy: Øl 4.  Bugtens Bryghus, Havgus Saison, 5 %. Lidt syrlig i smagen. Det er et bureaukrati at starte et bryghus op!!

Bugtens Bryghus brygger 600 l om måneden. Brygger kun hver 2. dag.

Ole: Sover på en skole, overværer Vrå Sækkepibeorkester, er på Vendia Bryghus i Hjørring. Cykler 113 km. på 4. dagen.

Tommy: Øl 5. Bryghuset Vendia, Schwarzbier, 5,3 %

Bryghuset har eksisteret siden 1883, blev overtaget af Ceres i 1964.

Schwartzbier er ikke særlig udbredt i Danmark, men i Tyskland. Den er brygget på pilsnergær.

Ole: Nu regner det!!!!. Kommer nu til Hirtshals og sejler til Larvik.

Som tourdeltager binder man sig til 1 dag på køkkenholdet og 1 dag på cykelrep.holdet.

Ankommer til Larvik Bryghus, hvor solen skinner. Bor i hytter på en alkoholfri campingplads. Kørt 47 km (sejlturen gør at det ikke er så mange km)

I Norge må man ikke drikke øl på pitstoppen.  Kommer til byen Sande, hvor følgebilerne pludselig bliver  væk pga en punktering. Kører  til Drammen, Aas, hvor der er et bryggeri fra 1834. Bor på Drammen Camping. Kørt 126 km - op ad bakke ….

I Norge må man ikke sælge øl ud af huset. Undtagen til Systembolaget. Der er ingen øl fra Norge i dagens ølsmagning!!!

Tommy: Øl 6. Bugtens Bryghus. Stjernenat, 9,8 % Barleywine.

Ole: Vi er i Norge… gik tur med cyklen, er i Vätre. Er på besøg hos en ølhandler i Norge – det koster KASSEN. Kører til Oslo i regnvejr. 68 km. Tager færgen til Frederikshavn. Lugten i kahytten er ikke af lagkage…. Våde herresokker i massevis… L

Spiser Morgenmad i Fr. Havn på ”Tordenskjolds soldatert”

Tommy: Øl 7. Nibe Bryghus. Fabel – lys ale 9,0%. Smager meget af anis. Nibe bryghus gik konkurs i 2015, men Werner Bonde købte det, og det er sønnen, der brygger.

Ole:  Touren slutter i Aalborg- efter en  cykeltur på  87 km. -  de sidste 150 m til ”Basement Bar”.

I alt er der cyklet 703 km på hele Tour de Biere.  Der har kun været 1 lægebesøg.

Turen koster 6000 kr. alt incl. Det er en no profit tur.

 

Vi siger mange mange tak til Ole og Tommy for en underholdende beretning fra deres Tour de Biere.

Referenten siger undskyld på forhånd, da der sikkert mangle nogle små detaljer – og rækkefølgen garanteres der heller ikke for – men der blev sagt så meget – på kort tid – så der også skulle være tid til at grine.

 

Kommende arrangementer i vores forening:

20. febr. ”De Nominerede”

22. marts. ”Teglværksskoven – øl til og i maden”

24.april. ”Bryggeri Syndikatet”

 

 

 

 

Referent Hanne A.