Ølsmagning Skræp Bryghus

Grete byder sædvanen tro velkommen til denne særlige ølsmagning med Brian fra Skræp Bryghus, som ligger i Hårby. Særlig, fordi Brian til daglig er dyrepasser i Odense Zoo, og flere af hans øl har dyrenavne og –etiketter.

Til denne ølsmagning er der tilmeldt 26 personer – lidt færre end vi plejer, måske maj måned kan være svær at samle folk til smagning.

Brian starter med at fortælle at ordet SKRÆP  står for Uffe hin Spages sværd, som hed SKRÆP.

Brian har brygget øl i 10 år, bruger krydderurter og bær fra haven. Han er hele tiden på udkig efter, hvad han kan putte i øllen.

Øl 1. Lynx, honey ale. 3,8 %. Brygget med norsk lynghonning, vildgær, safran og appelsin.

Lynx betyder los, hvilket etiketten viser. Øllen har en gennemtrængende honning duft.

Øl 2. Badger Lager. 4,6 %. Lager fynsk pilsner. Al øl fra Skræp er ufiltreret og upasteuriseret.  Øllen er brygget med inspiration fra Tjekkiet. Malt fra Refsvindinge og humle fra haven i Hårby.

Badger betyder grævling, hvilket etiketten viser.

Øl 3. Barn Owl. Belgian saison. 6,2 %. Har højt skum, belgisk inspireret landøl. Bruger det korn, man lige har: rug, havre og hvede.

Skal gærde ved 30-35 gr., lang tids gæring, 5 uger om at gærde. Flot skum.

Brian Skræp har 5 forskellige slags humler i haven.

Owl betyder ugle, hvilket ses på etiketten.

Øl 4. Harald Hildetand. Triple. 8 %.

Belgisk gær, som præger smagsindtrykket, som er særlig krydret.

En af de 4 øl, som er fast på Bryghusets sortiment.

Øl 5. Okapi. Flamsk Brun, Cherry edition. 6,2 %. Belgisk øl, gæret med 6 forskellige gærbakterier. Kirsebær, 1 ½  år gammel øl, ikke sød. Vingæren spiser al sukker, ikke meget humle, så det er kirsebærrene, der giver bitterheden. Det er en lidt sur øl.

Skræp Bryghus findes på Facebook, hvis nogen har lyst at følge bryghuset.

Øl 6. Svend Tveskæg. Irish ale. 4 %. Der er brugt røgmalt fra Refsvindinge, hvilket giver en let røget smag. Tang samt egen humle er brugt.

Også en af de 4 øl, som er fast på Bryghusets sortiment.

Øl 7. Regnar Lodbrog. Pale Ale. 5 %.  Masser af frugt smag og aroma Der er brugt 6 forskellige slags humle. Amerikansk inspireret. Humle har hovedrollen i denne øl !!

En af de 4 øl på Bryghusets sortiment.

Øl 8. Uffe hin Spage. Dobbelt mørk hvede bock med Strandbyhumle, gården hvor Brian bor med sin familie. 8 %. Særlig bayersk gærblanding.

Favorit til julemaden, det er en rigtig madøl. Lidt sød.

Sidste af de 4 øl på sortimentet.

Øl 9. Puffin Stout.. 5 %. Der er brugt kombu- tang, som giver omami smagen. Ligeledes er der rålakrids, solbær samt chokolade som smagsingredienser.

En god dag at slutte dagen af på.

Etiket: en lunte (søpapegøje) Puffin: Lunte.

 

Brian har lavet en pasningsvejledning til sine øl som lyder således:

Dette øl er levende!

Det rrives bedst under kølige (5 gr. C) og mørke omgivelser.

Bryder sig ikke om at blive rystet eller vendt på hovedet ! Så helst rolig bevægelser, når den håndteres, dette er det bedste for alle parter.

Den kan godt ændre sig jo ældre den bliver. F.eks. mildnes dens bitterhed efter et par måneder, men de mørke arter bliver bare mere runde og harmoniske med tiden.

Tilgængeligheden varierer henover året, så følg med på Facebook og se, hvilke øl, der er aktuelle lige nu.

Følg også med i Animal Beer Tree, hvor der eksperimenteres med øltyper.

 

Et stort tak til Brian for en god og autentisk gennemgang af hans øl fra Skræp Bryghus.

Brian har påske- og julemarkeder på sin gård Strandby i Hårby, værd at besøge. J

Grete slutter af med at ønske alle en god sommerferie.

Næste arrangement er d. 29. august med ølsommelier

 

 

Referent: Hanne A.