Beer Battle

Beerbattle – Thomas Madsen  vs Jannik Nielsen

Ølsmagning i Lokalafdeling Østfyn d. 30.oktober 2018

 

Grete Holm Nielsen byder velkommen til de 53 tilmeldte forventningsfulde ølentusiaster. Dette arrangement er meget populært, og trækker nu på 3. år rigtig mange medlemmer til.

Der bydes velkommen til nyt medlem Christina samt gæst Morten.

Tommy Steentoft undlader ikke lige at gøre opmærksom på, at der er Jul i den gamle Kongeby i week-enden 7.-8.-9. december, og der er stadig ledige pladser til at passe vores bod på torvet – så kom glad J

Inden længe vil der blive indkaldt til møde med alle aktivisterne – altså alle de frivillige, der giver en tjans med til de arrangementer, Ølentusiasterne har i løbet af året.

Så gives ordet til Jannik og Thomas. Der er uddelt smageskema, hvorpå vi kan skrive, hvad vi mener om de enkelte øl.

Der er 4 typer øl, vi skal smage.

TYPE 1. Berliner Weisse….

Jannik fortæller: Øllen er mærkeligt nok ikke fra Berlin.  Den er i 1640 kopieret af Berlinerne – eller Hugenotterne. 1572 er også en mulighed (hvor den dog  er brygget af Berlinerne)

Øllen brygges ikke så ofte mere, men har dog fået en renæssance. Den er varemærke beskyttet.

Øl 1. Jannik. Evil Twin Rhubarb Compote – sour. 4 %. Som ordet lyder, er det en syrlig øl med rabarber og vanilje. Det er Jeppe Jarnit-Bjergsø, der står bag øllen (Hans bror Mikkel er brygger i Mikkeler). Øllen bliver brygget forskellige steder. Som nogen bekendt har brødrene gennem tiderne kæmpet lidt mod hinanden.

Øl 2. Thomas. Bryggeriet To øl. Mr. Blue 2018. 9 %. Dette bryggeri havde Mikkel Bjergsø som lærer og de startede op i 2010. I 2012 var de blandt de bedste bryggerier i verden.

Øllen indeholder solbær, aronia, brombær og acaibær.

De 4 bogstaver, der står på etiketten er betegnelse på farver, som igen er farven på flaskehalsens etiket.

Denne 1. battle vinder Thomas`s øl med 31 stemmer mod Janniks 16 stemmer.

TYPE 2. New England IPA.

Meget ny øltype fra USA (New England området) I 2018 blev øltypen godkendt af det amerikanske øldommerforbund. Den har god smag, duft, men uden den karakteristiske bitterhed for IPA`er. Humlen er tilsat senere i processen.

En New England IPA skal drikkes frisk. Den er grumset pga,, at hveden tilsættes inden mæskningen.

Øl 3. Thomas. Lervig (Norsk bryggeri) Tasty Juice. 6 %. Tropiske indtryk ved duften og aromaen. Smag af mango, ananas og grapefrugt.

Øl 4. Jannik. Amager Bryghus. Sigtebroad. 6,8 %. Det var 2 gutter, der startede bryggeriet sammen, de gik på HTX begge to. Deres afgangs speciale handlede om ”Gæringsprocesser under ølbrygning”.

I 2007 åbnede de bryghuset. Sigtebrød er sødt, blødt brød, som betegner øllen. Fjollet og sjov etiket, som betegner alle Bryghusets etiketter.

Denne 2. battle vinder Janniks øl med 30 stemmer mod Thomas`s 17 stemmer.

TYPE 3. Hjemmebryg.

Her har Thomas og Jannik fulgt den samme opskrift på en Trappistøl Westmalle Dubble, 7 %.   

Øl 5. Thomas. Han har videreudviklet den mørke trappistøl. Den endte på en alkoholprocent på 8,1 %. Velafbalanceret, sød og mild. Opskriften er fundet på Brygforretningen.dk

Øl 6. Jannik. Han fulgte opskriften slavisk, men den er ikke heeelt færdig. Dog er den blevet bedre inden for de sidste par uger, idet den  har gæret videre på flasken. Så inden vi når jul, er den sikkert fortrinlig. Jannik fortæller meget detaljeret om processerne i hans hjemmebryg, hvilket vil fylde for meget i dette referat.

Thomas roser Janniks øl… J

Denne 3. battle vinder Janniks øl med 48 stemmer mod Thomas`s 1 stemme.

TYPE 4. Fadlagret øl.

Thomas informerer om hvad fadlagring betyder, hvilket er meget interessant, men fylder for meget i dette referat. Er sikker på, Thomas vil stå til rådighed, hvis nogen vil have det genfortalt.

Øl 8. Jannik.  Det lille Bryggeri, ”Blod, sved og tårer”. 11,5 %. Bryggeriet ligger ved Ringsted, og bryggeren hedder Renè Hansen. Han begyndte at brygge i 2002, var på kursus i 2005 og åbnede gårdbutik i 2014. Tilbygningen kostede ”Blod, sved og tårer”, deraf navnet på øllen. Brygget med egetræ og mørk rom, som er kommet i ståltankene.

Øl 9. Thomas. Brouwerij Kerkom. Winterkoninkske. Grand Cru.. 13 %

Belgisk strong ale, Quadruppel. Noter af mørke tørrede frugter. Nydes foran pejsen J

Tankerne  kommer hen på en god portvin. Amerikansk eg.

Denne 4. battle vinder Thomas`s øl med 34 stemmer mod Janniks 14 stemmer.

Det samlede referat fra aftenens ølsmagning er uafgjort.

Dog ved nærmere fintælling har Jannik lidt flere stemmer end Thomas.

 

STOR APPLAUS OG TAK TIL THOMAS OG JANNIK – GODT KÆMPET I TO

JJJJJJJ

 

Sluttelig reklamerer Tommy endnu engang for Jul i den gamle Kongeby – meld jer til hos Thommy J så bliver han så glad – og de andre frivillige også, så man ikke behøver at have 2 vagter.

Næste arrangement er d. 27.november kl. 18, hvor vi skal smage juleøl og have Julemad.

Denne gang leveres maden udefra. Ris a la mande laver Bjarnes hustru, Bente, som sædvanlig. Og det er vi meget glade for. J

 

 

Referent: Hanne Andersen.