Ølsmagning med Amager Bryghus

30. oktober.

Grete byder velkommen til denne spændende smagning, hvor Mikkel fra Amager Bryghus vil fortælle en masse historier om deres bryghus og især om øllene, han har med.

34 ølentusiaster har meldt sig til denne aften.

Mads får ordet og starter med

Øl 1. Peg Puff. Amerikaner serie i den lavere ende procentmæssigt. 5 %.

Amager Bryghus er i top 100 ud af 25.000. Bryghuset er flyttet ud i et industrikvarter med femdoblet areal. Et helt nyt bryggeri, større kapacitet, samt mulighed for at andre” låner” bryggeriet.

Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm, som er ejere af bryghuset, starter op i gymnasiet, hvor de finder på at lave en opgave om ”gæring”. Her starter interessen for ølbrygning. Stille og roligt udvikler det sig til, at de i 2007 sætter gang i bryggeriet.

Der eksporteres rigtig mange øl til udlandet  - ja hele verden – ½ mill liter årligt.

Øl 2. Julebryg. 6,5 % en ufiltreret øl, som blev lanceret i lørdags. Der er en ny opskrift hvert år. Amerikansk Amber Ale.

Amager Bryghus brygger mange IPA (Indian Pale Ale) – også en julebryg: ”Winter in Bangalore”. De brygger 13 faste øl, sæson øl, samt en serie ”De 7 syndige øl”. Plus hvad der ellers kommer løbende af nye øl….

Dragør øllen, som er en af de 13 faste øl, var oprindelig en triple, men blev konverteret til en brown ale, pga at den altid skummede over.

Amager Bryghus har en mission om, at udbrede den gode øl til folket, derfor er deres priser rimelige.

De er gået fra ½ liters flasker til 33 cl. Fra det nye år går de på dåse øl.

Øl 3. En helt særlig øl m /kvæde. ”Extravaganza Farmhouse Ale”. 5 %. En blanding af 2 års tidligere øl. Præsenteres i en øl julekalender.

Øl 4. Lust – en af de 7 syndige øl. 9,2 %. Lust betyder begær. Strong belgian ale.

Sverige har et problem med etiketten til denne øl, da den viser en kvinde med store bryster. De godkendte ikke etiketten, så AM lavede en sort etiket, derefter er etiketten godkendt. Det er den bedst sælgende øl i serien ”De 7 syndige øl.”

Øl 5. Ancient Dinosaurs, 5 %. En session IPA. Den er populær, da den er hurtig at lave, 4 dage. Gæren arbejder hurtigt.

Øl 6. Todd the Axe Man, 6,5 %. Klassisk amerikansk IPA. Det er  en klassiker med år på bagen, og er en samarbejdsbryg med Surly Brewing. Opkaldt efter en amerikaner fra Minneapolis.

Øl 7 og 8. Talents & Legends, 6 %. Tørhumlet Hazy IPA

                 Wookiee Westcoast IPA, 7,2 %

Disse 2 øl smages til sammenligning i 2 glas.

De sidste 2 øl er en overraskelse……

Øl 9. Black Donald, 11 %. Whiskey fadlagret imperial stout m/ røget smag. Meget karakteristisk smag. Whiskeyen, der har ligget på fadene er en LAPHROAIG whiskey.

Øl 10. Hr Frederiksen (som hedder Peter til fornavn J)10,5 %. Imperial stout.

Denne øl har en særlig position i bryggeriet. Det er en af de første stouts, bryggeriet lavede.

Hr. Frederiksen hjalp Morten (udd.farmaceut) og Jacob (drager i lufthavn) med at sætte et bryggeri op. Den første bryg blev nomineret til Hr. Frederiksen. Der er lagt meget kærlighed i denne bryg.  Det er en stout med høj kvalitet, og opskriften er over 10 år gammel.

Tusind tak til Mikkel for en meget velsmagende, munter og interessant aften. Vi var endda så heldige, at der var så mange øl, der ikke var lukket op , at vi hver især fik et par øl med hjem.

Grete slutter af med at orientere om næste arrangement, som er d. 26.11. kl. 18.00

Juleøl og julemad.

Menuen bliver ikke den traditionelle flæskesteg mm i år, men vi prøver noget nyt. Det bliver sild m brød, 3 lune retter samt Ris a`la mande (som Bjarnes hustru, Bente, igen i år har sagt ja til at lave)

 

Referent: Hanne