Ølsmagning Svendborgsund Bryghus d. 23. april 2019

v/Bo Abelgren Ehlers

 

Velkomst v Grete Holm Nielsen.

41 personer er tilmeldt til denne spændende ølsmagning.

Bo fortæller lidt om sig selv, han er brygger på Midtfyns Bryghus. I sin fritid brygger han øl i Svendborgsynd Bryghus, som er hans eget.  Bryggeri samt butik ligger  i Vindeby på Tåsinge. Driver det sammen med sin hustru Susanne.

I overensstemmelse med Eddie fra Midtfyns har han lov til at brygge sine egne øl.

Brygger i et 500 liter brygkar.

 

Øl 1. ”Sol over Sundet”, 4,9 %

20% hvedegær, hyldeblomst og lidt humle. Det er ikke en hvedeøl. Frisk forårsøl til at drikke i solen. Inspireret af Fynsk Forår fra Ørbæk

Bryggeriet ligger i Vindeby i et gammel autoværksted. Bor privat i en lille lejlighed på bryggeriet.

2 grunde til at Bo og Susanne brygger øl og driver butik:

1.    Bo får afløb for trang til at udvikle

2.    Susanne kan ikke blive ved med at være operationssygeplejerske. Hun styrer driften m forskellige fynske specialiteter.

Bo har 5 øl i sortimentet – på ½ l flasker. Kendetegnet for hans øl er ”Balance” – let drikkelige.

Derudover har han en champagneserie i 75 cl flasker, nummereret.

I fremtiden leges lidt med fadøl – lidt mere ekstreme.

Etiketterne er simple. Der er en lille SB etiket på halsen (som er sat på manuelt), hvilket står for flere ting: Svendborgsund Bryghus, Svendborg Bryghus, Susanne og Bo.

Der er sat tappedato på øllene.

 

Øl 2. ”Guld Bock 5”, 7%. Champagneflaske

Ikke så bitter – fyldig undergæret øl. Lavet 1. gang i 2013, hvor Bo vandt DM i håndbryg.

Som brygger må man svinge med 0,5% i alkoholstyrke i øl under 5,5%. Over denne procent må man svinge med 1 %.

Proteiner holder på skummet. Det er en stor videnskab med skum i øl.

Øllen, vi smager, skal smage af malt – rugbrødsagtigt. Bo synes selv, den er lidt for bitter ift, at det er en bock.

Gavlen på bryggeriet er malet af en tidligere grafittimaler, Asger, som også står for udformningen af etiketterne. Der bliver malet nyt maleri på gavlen hvert år.

 

Øl 3. ”Sundbajeren”, 4,6%

Pilsner øl. Undergærdet v 13 grader. Den er mere krydret end de traditionelle pilsnere. Højere IBU (bitterhed) end normalt. Indeholder tysk humle samt en smule amerikansk.

 

Øl 4. ”Brown Ale”, 5,8%.

Let drikkelig. Mange elsker at hade lakrids. Lakridsen bruges til at afrunde øllens smag. Bruger også lakrids i hans portere og stouts. Bruger pulveriseret rålakrids.

Bo brygger nogle af sine øl på Midtfyns Bryghus efter aftale med Eddie. Det er fortrinsvis de 3 lyse øl, der brygges der, bla. pga vandets blødhed (det er hårdere på Tåsinge)

Pris for øllene ligger på 40-45 kr for ½ l, og 80-85 kr. for champagneflaskerne.

 

Øl 5. ”Pale Ale” 5,4%.

Humlet, men ikke så meget så det kan kaldes en IPA. Karakter af mosaic og citra humle. Meget behagelig – igen balance.

Der bliver spurgt om Bo arbejder i sur øl?? Han arbejder lidt i Cider, som har stået på tanken siden januar. Lavet af Cox Orange æbler fra naboens æbletræ.

 

Øl 6. ”Stout”, 6%.

Har her et samarbejde med Tøystrup Gods v Ryslinge, som leverer kaffegrums til øllen fra deres kaffemaskine.

Bos baggrund: Han er ikke uddannet brygger. Han synes, det er sjovt at eksperimentere. Han har en proffessionsbachelor i ernæring og sundhed.

Startede med at brygge i en lille Østerbro lejlighed.

Carlsberg laver kurser, så man kan blive diplombryggeruddannet.

 

Øl 7. “Imperial Vanilla stout nr. 3”, 10% Champagneflaske

Blev brygget I trods. Indeholder polynesisk vanillle – 4 vanillestænger i 1 tank – mere skal der ikke til. Øllen har ingen etiket.

Har planer om en ”Droneøl”, brygget på humle fundet i naturen. Det smager lidt af græs, humlerne formerer sig på kryds af arterne.

Tak til Bo for en yderst interessant smagning af øl i ”balance” og beretning om hans interesse for ølbrygning mmm.

Grete fortæller om kommende arrangementer:

1.    juni: Sommerfest – Nyhedsbrev er sendt ud.

2.    Øl med lave procenter

3.    Polsk øl

4.    Amager Bryghus

5.    Juleøl og julemad

 

 

Tak for en god aften.

 

 

 

 

Referent: Hanne.