Tour de Bière - Ølsmagning v / Tommy Steentoft og Ole Christiansen

DØE Lokalafdeling Østfyn. 29.1.2019

Grete Holm byder velkommen til 41 glade ølentusiaster, der endnu engang er kommet for at høre om Tommy og Oles cykeltur i foråret 2018 - gennem det ganske land med Ølentusiasterne.

Fortællingerne bliver krydret med smagninger af øl, de har mødt på deres vej.

Ole starter med at vise et lille filmklip fra Nyborgs gamle lokale bryggeri Carlsminde m bla. Dirch Passer.

Tommy fortæller: Ole Madsen startede Tour de Bière op, og 2019 er det 10. gang der køres. Kriterie for at deltage: man skal have en cykel J Udviklingen er dog gået i den mere strømlinede retning - bla med mere profesionelle cykler og udstyr, men det er stadig ”skide sjovt” J

Øl 1. Kehrwieder Kreativbrauerei, Hamburg. Ûber Normal Null. IPA på O,4%

Touren smagte denne øl på 3. etape i Flensburg. Et kendt bryggeri, som brygger mange øl.

Kehrwieder er en søhilsen, som betyder ”vi ses igen”

Ole fortæller: Touren starter i Vejen – kører ad små veje til Hyldals Bryghus. Spiste på Bække Kro. Passerede Voddersminde Gårdbutik, som havde et vildmarksbad. Smagning i Gørding. Overnattede første nat på Bramming Idrætsefterskole.

Cyklede  52 km på 1. etape.

Øl 2. Warwik Bryggeri, Varde. Jubilæum – Biere de Gaarde. 5,75%

Tommy fortæller: Det er en fransk øltype. Pga Warwiks 575 års jubilæum skulle øllens % være 5,75. 2 decimaler bruges normalt ikke og er lidt svær at få godkendt, men det lykkedes for bryggeriet at få denne tilladelse.

Bryggeriet kører på andelsbasis siden 2004.

Ole fortæller: Der findes ”den gule trøje”, som symboliserer godt kammeratskab, og  ”den prikkede trøje” ( som dog ofte er oval J pga bærerens voluminiøsitet) , og ellers køres der i grønne cykeltrøjer.

Herefter Varde bryghus, kører mod Esbjerg og til Ølværket v / havnen. Tager færgen til Fanø. Region Vadehavet er til stede. Videre til Fanø Bryghus, som har nogle sjove etiketter.

Efter Fanø går det sydover til Ribe Bryghus, som holder til i en gammel garage, delt op i 6 haller. Derefter tilbage til Bramming og Idrætsefterskole.

Cyklede 116 km på 2. etape.

Man starter med morgensang kl. 8 hver morgen – så er dagen ligsom sat i gang. J

Øl 3. Ølværket, Esbjerg. Strong Ale – Belgian strong golden ale. 8,5%

Tommy fortæller: Bryggeriet ser etableret i 2013, har et stort udvalg. Denne øl er en jubilæumsøl i anledning af Esbjergs 150 års dag. Bryggeriet ligger i et pakhus.

Ole fortæller: Pjaltenborg Bryghus, meget lille bryghus, og det kunne ikke lade sig gøre at få noget øl med derfra . Det var meget hyggeligt.

Der bliver hver dag udpeget et køkkenhold.

Kom herefter til Vestslesvig Bryghus, Iflg. Ole smagte øllen forfærdeligt – alt var spontangærdet.

Herefter Tønder ”Fantastbryg”, hvor de havde glemt ølentusiasternes ankomst L Bryggeriet ligger i en villa, havde ikke så mange øl.

Overnatter på Danhostel, hvor mad og øl bliver serveret – meget dejligt J

Cyklede 109,3 km på 3. etape.

Efter morgenmad køres til Sæd Bryghus. Danmarks mindste Bryghus.

Ankommer til Toldstationen i Padborg, hvor der er ´tissepause.

Herefter ”OnePint” i Flensborg, grossist som handler med øl. Det er svært at cykle i Flensborg pga brosten og jernbanespor – der skal passes på..

Øl 4. Fanø Bryghus. Imperial Lynghvede – Witbier. 9,7%

Tommy fortæller: Tilbage til Fanø Bryghus. Etableret i 2006. De brygger 180.000 l øl om året. Øllen er krydret med lyng, som smager meget igennem.

Øl 5. Mjels Bryghus. Ligger på Als. Nordisk Sommer – Brown Ale. 5,5%.

Ole fortæller: Holder pause v/ Kollund. Lillestrand. Overnatter i Nybøl Klubhus.  Besøg på Race Brew Bryghus.  Færgen ”Bitten Klausen” til Als.

Færge til Ærø, hvor der indtages en ”færgeøl”. Ankommer til Rise Bryghus, som har en kvindelig ejer. På turen mærkes 2 regndråber – eneste regn på hele turen.

Cyklede 56,2 km på 4. etape.

Øl 6. Ø Bryg. Thurø By. Svendbock – Bock 6,0%

Tommy fortæller: Bryggeriet er drevet af Erik Nielsen. (Rough Snuff opfinderen – årets ølnyhed 2011, som indeholder snus) Denne øl må kun brygges, men ikke sælges, da snus ikke må være i madvarer.

Cyklede  88,6 km på 5. etape.

Øl 7. Svendborgsund Bryghus. Vindeby, Tåsinge. Frisk Hvede – Hefenwiezen. 6,0%

Bo, som ejer bryghuset et fuldtidsbrygger på Midtfyns Bryghus. Han er indstillet til årets bryghus 2018 af Svendborg Lokalafdeling. Bryghuset ligger i Vindeby på Tåsinge.

Herefter køres mod Diernæs inkluderet små pauser.

Ender i Odense, hvor der spises æggekage på Boulevardkroen.

Overnatter på Hunderupskolen.

Cyklede 98 km på  6. etape.

Så bliver det ”Bryg Selv” `s tur til besøg, hvor der serveres brunsviger samt smagsprøver fra ”hanerne”

Albani Bryggeri, hvor ”Anarkist” smages …. Kaldes et microbryggeri ???

Flakhavens Bryghus, hvor der smages på 2 øl. Kører gennem Volsmose, Munkebo Bryghus v / Ladbyskibet.

Cyklede 56,3 km på 7. etape.

Øl 8. Ugly Duck. Indslev Bryghus. Hoppy Galaxy – Blonde Ale. 6,5%

Tommy fortæller: Næste stop Indslev, hvor der blev snakket meget…Vestfyens Bryghus har som bekendt overtaget Indslev.

Ovennævnte øl er blevet brugt i en Canadisk øl-julekalender.

Cykelturen går videre til Carlsens Kvarter, hvor det var meget svært at få plads til cyklerne.

Næste stop Fruens Bøge med en lille ølsmagning.

Cyklede 88,9 km på 8. etape.

Herefter bliver  cyklerne sat til side, og rutebilen tages til Dalum, hvor slutfesten bliver afholdt med cyklisternes mænd og koner: Sidste og 9. etape

Øl 9. Amager Bryghus. Black Nordic Skies – Imperial Stout. 10,0%

Verdenspremiere. Er nomineret som en af ølnyhederne 2018.

STOR TAK TIL TOMMY OG OLE FOR EN FARVERIG FORTÆLLING OG ØLSMAGNING JJ

Grete slutter af med at fortælle at de næste 2 arrangementer er:

19. Februar: Smagning af de Nominerede Ølnyheder 2018 og afstemning. Man kan kun stemme, hvis man deltager i smagningen.

19. Marts; Vintage smagning med Henrik Feldthaus fra Ynwa Beer Shop i Kolding.

Tak for i aften J

 

 

Referent: Hanne