Ølsmagning m/ Det Lille Bryggeri

Jannik Nielsen byder velkommen til de 30 tilmeldte ølentusiaster samt til ejeren Renè Hansen fra Det lille Bryggeri, som ligger i Bringstrup tæt ved Ringsted.

Jannik minder os om, at næste ølsmagning d. 25.3. m/Kissmeyer starter kl. 18.30 grundet extraordinært årsmøde. Indkaldelse m/dagsorden er udsendt.

Smagningen i maj, som er dateret til d. 26., mangler vi et arrangement. Hvis nogen har en god idè, hører bestyrelsen meget gerne fra jer.

Til ambassadørmødet, som blev afholdt d. 21.1.20 drøftede vi om forplejning til ølsmagningerne. Der var bred tilslutning til, at der fremover ikke bliver decideret spisepause i løbet af aftenen, Vi forsøger i stedet med lidt osteterninger, samt brødstykker sat på bordene. Det gør arrangementerne lidt billigere, og vi har forståelsen af, at de fleste har spist hjemmefra. Det er også et stort arbejde for bestyrelsen at handle ind, arrangere osv.  1. gang bliver til smagningen d. 25.3. Nu ser vi, hvordan det går, ellers…. J

Renè Hansen får nu ordet, og fortæller, at han ikke er uddannet brygger, men har lært sig selv dèt ved at se, læse, observere og lytte. Han sige, at hvis alle kan lide hans øl i aften, har han ikke været udfordrende nok J

Øl 1. Bringstrupper Wit. 4,2%. Brygget på earl grey the og koriander. Hvedeøl, som godt kan give en del skum ved ophældning.

Alle Renè`s øl er upasteuriserede og ufiltrerede. Etiketternes design står en kunde for. Der står en kort beskrivelse af indhold, bitterhed mm på dem. Der brygges op til 1500 liter ad gangen. Dog færre ved f.eks. IPA`er.

Historie om Det lille bryggeri:  Åbnede i 2002 som en ølbutik. Det gjorde Renè sammen med sin  bror og far. Dengang hed det Roskilde Øl. Der blev importeret øl fra mange lande, f.eks. Tyskland, Belgien, Tjekkiet, USA. De startede på ølmesser med deres import.

I 2005 får Renè kontakt med en brygger, og derefter bliver der brygget øl J Renè lærer sig selv at brygge ved at læse sig til det.

Øl 2. Dark Ale, 7,8%. Det er den første øl i Renè`s produktion. Han sendte den rundt til udenlandske bryghuse. Den er lidt mere bitter end belgisk ale. Der er ikke lavet om på opskriften siden.

I 2009-10 købes far og bror ud af bryggeriet. I starten er Renè fantombrygger, dvs lejer sig ind på andre bryggerier, men har nu sit eget bryggeri beliggende i Bringstrup ved Ringsted.

Produktionen er ikke voldsom stor. Han har et konsulentjob ved siden af.

Øl 3. Forårsbryg, 6,0%. Den er meget ny – tappet d. 5.februar i år. Her er der ændret opskrift mange gange. Tørhumlet og der er brugt mosaik humle, hvilket tydeligt smages.

Renè fortæller lidt teknisk om brygningen – mæskes ml. 62-68 grader, herefter koges det min 1 time.

Øl 4. Columbus IPA, 7,4%. Den indeholder oceaner af amerikansk columbus humle J Ikke særlig bitter af en IPA at være.

Øl 5. Påskebryg, 7,8%. En snak om etiketters udseende, som Renè mener betyder rigtig meget. Denne øl har en lidt anden type etiket end de øvrige.

Øl 6. Smoking Rye, 6,8%. En rugøl m 2 x malt. Her skilles vandene… Er man til røgøl bliver den nydt i fulde drag J. Er man ikke til det, smager man forsigtigt på den, men enkelte må hælde den i vasken L Smag og behag….

Øl 7. Double Chili Lakrids Ale, 8,2%. Renè vil gerne have at man kan smage ingredienserne – dvs øl, lakrids og chili skal kunne smages. Chili og lakrids bliver kogt med (chili er knust/tørret og lakridsen er rå engelsk lakrids). Øllen er sødlig og chilien smages bagefter. Dæmpet i smagen af både chili og lakrids, men den er der.

En snak om hvor tit øl kasseres, altså hvis øllen er dårlig efter brygningen. Alle kasserer øl, det kan ikke undgås og sker for alle.

Renè bruger ikke vandbehandling. Han justerer ved IPA`er.

Han deler som regel gerne opskrifter ud, og man kan selv videreudvikle.

Øl 8. Et Hjerte af Øl, 10,9%. Dette er en præmiere øl. Renè synes det er sjovt at lave signatur øl, hvilket denne er. Han har tidligere lavet en, der hedder ”Tro håb og kærlighed”

Et Hjerte af Øl frigives på lørdag d. 22.2.20. J

Øl 9. Bryg 1000, 13,4%. Imperial stout. Når Renè har brygget 100 forskellige øl, kommer der en specialøl (endnu mere speciel end de andre specialøl). Denne øl kommer aldrig igen. Der er muscovado sukker og rosinsirup i samt 9 malttyper -  dobbeltmæskning. Den kan tåle at gemmes. Det er svært at smage at den er helt oppe på 13,4%.

Dette var ordene og smagene J tusind tak til Renè.

D. 26.9.20 arrangerer Region Fyn en tur til Det lille Bryggeri. Bryggeriet vil være til stede ved Ølvestivalen i København 14.-16.5. Lakridsfestival i Odense d. 8.3.20, hvor de har lakridsøl med.

 

TAK FOR I AFTEN OG VI SES TIL EKSTRAORDINÆRT ÅRSMØDE

D. 25.3.20 KL. 18.30

SAMT EFTERFØLGENDE ØLSMAGNING M ANDERS KISSMEYER.

 

 

Referent Hanne Andersen.