Pressemeddelelser 2001 - Danske Ølentusiaster
Pressemeddelelser 2001

   

 • 26-12-01 : Danske Ølentusiaster holder ølfestival
 • 15-11-01 : Indbydelse: Fredagsøl med Ritt Bjerregaard og Danske Ølentusiaster
 • 28-09-01 : Om entusiasme og øl: Danmark et ØL U-land -
  Fødevareminister Ritt Bjerregaard nr. 2000 i Danske Ølentusiaster.
 • 19-07-01 : Stil krav til øllet i sommervarmen
 • 11-07-01 : Real Ale på Fyn
 • 04-07-01 : Grådige restauratører skummer øllet
 • 25-05-01 : Danske Ølentusiaster modtager den første Semper Ardens pris
 • 22-04-01 : Pressemøde fredag d. 27. april kl. 10.00 i Meyers Madhus
 • 22-04-01 : Ølfestival weekenden 28. - 29. april 10-22 / 10-20 i Remisen
 • 12-04-01 : Ølfestival med 250 forskellige øl
 • 04-02-01 : Foreningen Danske Ølentusiaster har kåret Ceres Royal Spring
  til "Årets danske ølnyhed 2000"
 • 03-02-01 : Foreningen Danske Ølentusiaster kårer "Årets danske ølnyhed 2000"
 • 04-01-01 : Nyt retursystem virker konkurrenceforvridende og halverer udbuddet af øl

BEMÆRK: telefonnumre, adresser, mailadresser og hjemmesideadresser er ikke nødvendigvis stadig gældende!

Danske Ølentusiaster holder ølfestival

Pressemeddelelse 26-12-01:

 

Efter dette års succesfulde ølfestival i Remisen på Østerbro flytter Danske Ølentusiaster til Valby Hallen med Ølfestival 2002, der gennemføres 10.-12. maj 2002.

På Ølfestival 2001 var der mulighed for at smage ca. 250 forskellige øl fra danske bryggerier og importører. På Ølfestival 2002 vil udvalget være endnu bredere.

Formålet med festivallen er at præsentere øl som en alsidig oplevelse af høj kvalitet. Dette gøres ved at give et bredt publikum, både med en særlig interesse for øl, og blot nysgerrige, lejlighed til at prøve spændvidden i de danske bryggeriers udbud af øl og at prøve sjældne øltyper fra danske og udenlandske bryggerier. Alle danske bryggerier og importører er indbudt til at deltage i Ølfestival 2002.

- For de fleste danskere er øl synonymt med den velkendte pilsner, men pilsneren er kun en af omkring 50 forskellige øltyper. På festivalen vil gæsterne få mulighed for smage nogle af de mange andre øltyper, fx. belgiske Trappistøl brygget af munke på belgiske klostre af Trappist-ordenen og ales kendt fra de britiske pubber. Men vi tør også love, at de danske bryggerier vil diske op med nye lækkerier til festivalen, siger foreningens informationschef Søren Houmøller.

For at give gæsterne mulighed for at smage så mange forskellige øl som muligt køber de smagsprøver á 1 deciliter af hver øl. På denne måde kan gæsterne smage sig gennem snesevis af øl og fokusere på kvaliteten i øllet.

Festivalen finder sted i Valby Hallen, Julius Andersens Vej 3, 2450 København SV. d. 10. - 12. maj 2002.

Yderligere oplysninger hos Søren Houmøller på 45 65 15 55 eller pressechef@remove-this.ale.dk.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 2500 medlemmer og vokser med ca. 5 medlemmer pr. dag.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Danske Ølentusiaster er 4. største medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA, belgiske OBP og hollandske PINT. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk, Danmarks mest omfattende hjemmeside om godt øl.

 

Fredagsøl med Ritt Bjerregaard og Danske Ølentusiaster

15-11-01 :

Indbydelse

Danmarks officielle ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, har udnævnt fødevareminister Ritt Bjerregaard til æresmedlem af foreningen. Ritt Bjerregaard er foreningens medlem nummer 2000.

Danske Ølentusiaster overrækker Ritt Bjerregaard hendes medlemskort ved en uformel ceremoni og byder i den forbindelse pressen på en fredagsøl og en uformel snak om øl og ølkvalitet.

For at illustrere spændvidden i øllets verden - hvor pilsnere kun er 1 ud af ca. 50 kendte øltyper - har Danske Ølentusiaster valgt en af Danmarks førende ølbutikker som vært for mødet, der foregår:

BarleyWine Læderstræde 16 1201 København K.

Medlemskortet overrækkes ca. 13.30 til Ritt Bjerregaard af Søren Houmøller, pressechef, medstifter og tidligere formand for Danske Ølentusiaster.

Med medlemskortet følger rabataftaler med en lang række højt kvalificerede ølbutikker, værtshuse, cafeer og barer udvalgt af Danske Ølentusiaster.

Tilmelding er ikke nødvendig, men Danske Ølentusiaster forbeholder sig ret til at afvise personer uden gyldigt pressekort.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteres-seorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle inte-resser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Foreningen har netop passeret 2000 medlemmer og vokser med ca. 7 medlemmer pr. dag.

Danske Ølentusiaster stod bag Ølfestival 2001 og planlægger nu Ølfestival 2002, der finder sted i Valbyhallen 10.-12. maj 2001, hvor vi forventer mindst 6.000 deltagere.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på foreningens meget omfattende hjemmeside www.ale.dk.

 

Om entusiasme og øl:

Pressemeddelelse 28-09-01

Danmark et ØL U-land - Fødevareminister Ritt Bjerregaard nr. 2000 i Danske Ølentusiaster.

Foreningen Danske Ølentusiaster, som er Danmarks landsdækkende ølforbrugerorganisation, har netop nu eksisteret i 3 år. I løbet af disse 3 år er foreningen vokset fra en lille håndfuld personer til 2.000 medlemmer spredt over hele landet. Danske Ølentusiaster fejrer denne milepæl ved at tildele Ritt Bjerregaard det første æresmedlemskab af foreningen med medlemsnummer 2000. Begrundelsen for valget af Ritt Bjerregaard er, at hun i det forløbne år offentligt har været fortaler for godt øl med smag samt fremført synspunkter, som vi deler i Danske Ølentusiaster. Begrundelsen er desuden, at hun som fødevareminister vil kunne tjene som ambassadør for de initiativer og mål, som Danske Ølentusiaster arbejder for. Det handler om at sætte fokus på øls kvalitet samt udvidelse af udbuddet af bryggerier og øltyper i Danmark.

Ritt Bjerregaard siger om udnævnelsen: "Jeg har med glæde og entusiasme taget imod opfordringen til at blive udnævnt til æresmedlem nr. 2000 i Danske Ølentusiaster. Jeg er især glad for den baggrund, min udnævnelse hviler på, for det giver mig et indtryk af, at de sammenhænge, hvor jeg har forsøgt at udbrede kendskabet til noget originalt og velsmagende, også er blevet hørt og forstået. Og det luner selvsagt."

Danske Ølentusiaster blev stiftet i for tre år siden af 22 entusiastiske ølelskere, der var trætte af det smalle danske udvalg af øl, idet vi i Danmark brygger blot ca. 5 af de ca. 50 øltyper man finder i landene omkring os. Herunder kan læses Ritt Bjerregaards artikel til det seneste nummer af Danske Ølentusiasters magasin, ØLentusiasteN, der udkommer i dag.

Yderligere information: Ring til Helle Jacobsen på 20 12 56 90 eller send en email til pressechef@remove-this.ale.dk.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Foreningen har netop passeret 2000 medlemmer og vokser med ca. 5 medlemmer pr. dag.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr. Læs mere på foreningens meget omfattende hjemmeside www.ale.dk.

Uddrag fra Ølentusiasten nr. 12, 2001, der udkommer i dag:

Om entusiasme og øl

Af Ritt Bjerregaard, Fødevareminister

Det er entusiasmen, der adskiller det fra ligegyldighed. Og det er vores velfærd, der giver plads til entusiasmen. For langt de fleste af os i Danmark handler hverdagen ikke om at få mad nok - eller for så vidt øl nok - men om at vælge, hvilke ting vi sætter til livs. Mad og drikke er en væsentlig brik i spillet om livskvalitet, og entusiasmen i vore valg er afgørende - derfor glæder det mig at blive udnævnt som æresmedlem af danske Ølentusiaster. Og i dag er der nok at vælge imellem. Det er mangfoldigheden, der gør det interessant - at de ting og de mennesker, vi omgiver os med, er vidt forskellige, og at vi gennem mødet med variationen bliver i stand til at værdsætte netop den enkelte ting - det enkelte menneske. Og når jeg ser hen over mine dage, så bringer de næsten hver dag noget med sig, noget jeg ikke på forhånd havde kunnet forestille mig - nye oplevelser og møder med nye mennesker, som på hver sin måde beriger dagene. Vi har flere muligheder i dag, end vi havde for blot få år siden, og med flere muligheder får vi flere valg, flere ting vi skal vælge imellem - valg der kræver, at vi prøver os frem og sørger for at få indsigt, inden vi træffer valget. Valgene træffer vi i de store linier, når det gælder vores uddannelse og livsform, og vi træffer dem i de små, men vigtige sager, når det gælder den livskvalitet, vi omgiver os med i form af mad og drikke. Der var engang - for ikke så længe siden - hvor øl var en væsentlig del af næringen i hverdagen, og hvor de forskellige øltyper ikke var frembragt for at smage forskelligt, men for at have forskellig funktion. En til arbejde, en til elskov og en til krig... Da jeg var barn, var en øl blot en øl - og det var noget, som mænd drak og blev fulde af. Det var ikke spor rart - og bestemt ikke noget for pæne piger. Så da jeg voksede op, var øl ikke noget, jeg naturligt fattede interesse for, og min første øl står ikke som nogen mindeværdig oplevelse - ud over at jeg drak den ret sent i livet. Men i dag repræsenterer øl for mig et dejligt valg blandt masser af muligheder, og det er en oplevelse, jeg har med mig fra min tid i Bruxelles. Før den tid var det Carlsbergs begrænsede muligheder... I dag er er øl meget mere end blot øl. I dag er det udgangspunktet for en række valgmuligheder, og øllet har fået en fast plads i min tilværelse, fordi oplevelsen kan tilpasses, så den finder plads i mange forskellige sammenhænge. Den gyldne, den tågede, den sorte, den tykke, den tynde - og den økologiske. I Bruxelles lærte jeg årstidsøllet i champagneflaskerne at kende. Jeg smagte på frugtøllene, på Biere Blanche, på munkenes bryg, på Gueuze, og jeg smagte på det i ligeså mange forskellige glas, som der var øl. Det var også her, jeg lærte at spise små stykker ost dyppet i sellerisalt som akkompagnement til osten. Siden har jeg fået indblik i, hvordan meget forskelligt øl passer til meget forskelligt mad, og i dagens Danmark kan man udvalgte steder købe øl, som mange køber vin - med udgangspunkt i, hvad øllet skal passe til. Det er dejligt i dag at se, at de danske bryggerier er vågnet op, så de også langsomt er med til at give os flere valgmuligheder. Skal det være det lille vinøse øl eller skal det være den lidt kraftigere til gullaschsuppen? Er man til en let og sød oplevelse, eller er man til den farlige og syndige belgiske trappist øl? På den måde er øl blevet forbundet med valg og med ritualer, der ligger langt fra dets ry fra barndommen, og som ligger langt fra den porter til æggekagen, jeg kendte hjemmefra - selv om det nu også har sin plads. I dag nyder jeg gerne en øl, men ligesom med de fleste andre ting, tager jeg stilling til, hvilken øl det skal være til lejligheden. Når jeg rejser, er det blevet et fast indslag, at de lange dage sluttes af i selskab med medarbejderne, og så er det altid over en øl - og gerne en lokal - vi får vendt dagen. Og når kalenderen i ministeriet har været ramme om en travl dag, når dagen er på vej over i nat og man føler sig mæt af oplevelser, så er et glas øl en kærkommen måde at finde sengeroen og dagens slutning på.

Søren Houmøller

Pressechef Danske Ølentusiaster

 

Stil krav til øllet i sommervarmen

Pressemeddelelse 19-07-01

 

Foreningen Danske Ølentusiaster opfordrer sommergæsterne til at stille krav til øllets kvalitet i sommervarmen. - Alt for mange steder serveres fadøllet alt for koldt og ofte har personalet ingen eller meget lidt viden om det produkt de serverer, hvilket er et specielt problem i sommerperioden med de mange vikarer, siger foreningens formand, Marttin Nielsen, der er oprørt over restauratørernes fortjeneste på dårligt serveret øl. Restauratørerne giver ofte helt bevidst indtryk af, at en stor fadøl er på 50 centiliter, men Danske Ølentusiaster konstaterer, at de ofte kun serverer 40-45 centiliter. Dermed er nettofortjenesten på en enkelt fustage fadøl op til 2.400 kroner. - Med priser på op til 48 kroner for en stor fadøl har forbrugerne krav på en ordentlig kvalitet. Derfor skal forbrugerne stille krav til øllet, fx ved at spørge hvor stor en stor fadøl er, om den serveres i et rigtigt ølglas eller i elendige plastickrus, og om restaurationens øludvalg. At bestille "en stor fadøl, tak" svarer til at bestille "et måltid mad, tak", siger Marttin Nielsen.

Opfordringen kommer efter en nylig offentliggjort undersøgelse af priserne på fadøl på restauranter og cafeer i København, Århus og Aalborg. - I Danske Ølentusiaster har vi længe vidst, at vi i Danmark betaler alt for meget for en fadøl når vi går på cafe eller restaurant, men at det står så slemt til som undersøgelsen viser var en kedelig overraskelse. - Lave priser på godt øl er ikke et mål i sig selv, men det er urimeligt at betale overpris samtidig med at mange af cafeerne og restauranterne ikke har det helt basale på plads når det gælder kunsten at servere et godt glas øl, siger Marttin Nielsen. Danske Ølentusiaster er Danmark officielle ølforbrugerorganisation, hvis ca. 1700 medlemmer kæmper for bedre øl i Danmark, hvor pilsneren er altdominerende øltype på trods af at den kun er en af ca. 50 kendte øltyper. Derfor opfordrer Danske Ølentusiaster både sine mange medlemmer og øvrige ølinteresserede til at opsøge det hastigt stigende antal ølsteder, hvor man fokuserer på et bredt øludvalg, korrekt temperatur, korrekt servering og priser, der står i forhold til varen. Foreningen har indgået rabataftaler med flere af disse ølsteder, som ses nedenfor. En opdateret liste kan altid ses på http://www.ale.dk/rabatter.htm.

Yderligere oplysning hos Marttin Nielsen på 26 10 02 79.

 

Real Ale på Fyn.

Pressemeddelelse 11-07-01

Danske Ølentusiaster holder medlemsmøde tirsdag den 17 Juli Klokken 19:30 på Chr. Firtal i Odense. På dette møde er vi stolte af for første gang på Fyn i mange år at kunne præsentere “Real Ale”. “Real Ale” er en traditionel engelsk øltype, som har været brygget på samme måde i hundreder af år. Den fyldes på tønder frisk fra bryggeriet, og bliver så hurtigt bragt ud på pubben, hvor den ligger og modner og lagrer. Det er den samme øltype som man har brygget i Danmark i mange hundreder år før der var noget der hed pilsner eller lagerøl. Desværre er denne øltype næsten uddød i Danmark, den brygges nu om dage kun hos Refsvindinge i Nyborg. Denne øltype er fuldkommen blevet fortrængt af den tyske pilsner eller lager som den også kaldes. Ale er kendetegnet ved at have en meget kompleks smag, og et mere moderat kulsyreindhold, hvor dansk pilsner altid bliver pumpet op med tilsat kulsyre, til et niveau, hvor der næsten burde stå “Advarsel trykflasker” på hver kasse. For at flere mennesker kan få lejlighed til at smage denne fortræffelige øl, har Danske Ølentusiaster i samarbejde med Chr. Firtal denne dag et arrangement hvor der bliver slået spuns i en sådan tønde. Arrangementet er et led i Danske Ølentusiasters månedlige møder i Odense, men er også åbne for alle ølinteresserede. Det kan nævnes at den “Real Ale” der bliver præsenteret denne aften er en Old Speckled Hen fra det engelske bryggeri: Greene King.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har netop passeret medlem nummer 1600 og vokser med ca. 4 medlemmer pr. dag. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling, hvilket senest kom frem ved den netop afholdte ølfestival i København. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Alle med interesse for godt øl bør være Pressemeddelelse. Jesper Hvalsøe Kasserer Danske Ølentusiaster. Dronning Louises vej 33 5000 Odense C. Tlf. 6613 9342 E-mail jesper.hvalsoe@remove-this.ale.dk medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Grådige restauratører skummer øllet.

Pressemeddelelse 04-07-01

De danske ølforbrugere er oppe mod stærke kræfter i kampen for bedre øl til rimelige priser.

Den netop offentliggjorte undersøgelse af ølpriserne på restauranter og cafeer i København, Århus og Aalborg tegner klart billedet af, at restaurationsbranchen alene har fokus på profit uden hensyntagen til forbrugeren. Undersøgelsen viste, at Århus var klart dyrest, efterfulgt af København og med Aalborg som byen med den laveste gennemsnitspris på øl i de 3 store byer.

I Danske Ølentusiaster har vi længe vidst, at vi i Danmark betaler alt for meget for en fadøl når vi går på cafe eller restaurant men at det står så slemt til som undersøgelsen viser var en kedelig overraskelse.

Prisen er et problem i sig selv og med en avance til restauratøren på op til 40 kroner pr. halvliters fadøl, giver det en samlet fortjeneste på op til 2.400 kroner pr. fustage og efterlader forbrugeren som det helt store taber.

- Lave priser på godt øl er ikke et mål i sig selv men det er urimeligt at betale overpris samtidig med at mange af cafeerne og restauranterne ikke har det helt basale på plads når det gælder kunsten at servere et godt glas øl udtaler Marttin Stuart Nielsen, formand for Danske Ølentusiaster og fortsætter. - Alt for mange steder serveres fadøllet alt for koldt og ofte har personalet ingen eller meget lidt viden om det produkt de serverer, hvilket er et specielt problem i sommerperioden med de mange vikarer.

Endvidere er de fleste forbrugere ladt i stikken når de bestiller en fadøl, idet alt for mange stedet blot angiver prisen for en lille og en stor fadøl. -Hvorfor ønsker restauratøren ikke at oplyse, hvor mange centiliter der er i glasset, spørger Marttin Stuart Nielsen og giver selv svaret. - Fordi man helt bevidst ønsker at give forbrugeren et indtryk af, at der serveres 50 cl. fadøl selvom der måske kun serveres 40 eller 45 cl.

I Danske Ølentusiaster tager vi klart afstand fra de meldinger, der er kommet fra Peter Mouritzen, lokalformand for HORESTA i Aalborg, der frejdigt udtalte "Jeg ville ønske vi havde Århus-tilstande".

Dertil kan vi som forbrugerorganisation kun opfordre forbrugerne til at gå udenom de cafeer og værtshuse, der tager overpris for deres øl og som ikke giver øllet den fornødne respekt. Vælg et af de mange gode ølsteder, der findes over hele landet hvor øllet serveres korrekt og med respekt. Giv de grådige ejere en lærestreg og støt de steder, der kæmper for at give en forbrugerne en øloplevelse af høj kvalitet for alternativet er, at Peter Mouritzen får sit ønske opfyldt over hele landet med forbrugerne som de eneste tabere.

- Jeg vil slutte med en opfordring til restauratørerne. Der er mange, der allerede har gjort det og sat i øllet i centrum og de oplever alle stor succes med det. Sæt øllet i centrum, lær personalet noget om det gode øl, hæv temperaturen og resultatet vil være et kompetent og kvalitetsbevidst kundeunderlag slutter Marttin Stuart Nielsen

Yderligere oplysning hos Marttin Stuart Nielsen på 26 24 16 26.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har netop passeret medlem nummer 1600 og vokser med ca. 4 medlemmer pr. dag. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling, hvilket senest kom frem ved den netop afholdte ølfestival i København. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Danske Ølentusiaster modtager den første Semper Ardens pris

Pressemeddelelse 25-05-01 kl. 13.00

Danmarks officielle ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, har som de første nogensinde modtaget Carlsbergs nyindstiftede hæderspris, Semper Ardens prisen.

Formand for Semper Ardens-priskomiteen, Carlsbergs administrerende direktør Flemming Lindeløv, overrakte prisen til Danske Ølentusiaster repræsenteret ved medstifter og tidligere formand Søren Houmøller. Flemming Lindeløv roste Danske Ølentusiaster for det store arbejde foreningen gør for at hæve ølkulturen i Danmark - også selv om Carlsberg og Danske Ølentusiaster ikke altid er enige.

- Foreningen er kun knapt 3 år gammel og stadig et barn; men har allerede skarpe tænder. Allerede fra starten bed I jer fast fast i haserne på Carlsberg og det skal I blive ved med. Ved at udfordre os har I haft afgørende betydning for, at Carlsberg nu satser endnu mere på produktudvikling. Og med jeres vellykkede ølfestival for en måned siden var I med til at øge interessen for det gode øl endnu mere. Jeres indsats aftvinger den største respekt, og sårene er lægt, sagde Flemming Lindeløv i sin motivationstale.

Søren Houmøller fra Danske Ølentusiaster modtog prisen med disse ord: - For tre år siden mødtes fire ølentusiaster over et par gode øl i mit køkken. Vi drømte om at lave en forening, der kæmper for at højne ølkulturen og få større øludvalg i Danmark. Ingen af os havde i vores vildeste fantasi drømt om at vi tre år efter ville være mere end 1500 medlemmer og modtage Semper Ardens prisen og Carlsbergs respekt for foreningens arbejde, sagde Søren Houmøller, der fortsatte:

- Carlsberg er nået imponerende langt de seneste par år. Vi har fra Carlsberg set nye og spændende øltyper og en stor indsats for at hæve ølkulturen gennem samspillet mellem mad og øl. Danske Ølentusiaster er meget glade for i dag at modtage Semper Ardens prisen som Carlsbergs anerkendelse for vores indsats.

Søren Houmøller fremhævede, at alle medlemmerne af Danske Ølentusiaster fortjener anerkendelse for deres indsats for bedre øl og overdrog derfor checken på 12.500 kroner til medlemmerne v/ Danske Ølentusiasters formand Marttin Nielsen.

- Vi er i Danske Ølentusiaster meget glade og stolte over at modtage denne pris som anerkendelse for vores arbejde for at fremme det gode øl i Danmark. At vi er kommet så langt på så kort tid skyldes alene det meget store arbejde som alle vores aktive medlemmer udfører over hele landet, så prisen er stort skulderklap til dem. Prisen vil være med til at motivere os endnu mere, og vi vil også i de kommende år være "altid brændende og engagerede" i vores arbejde for at højne den danske ølkultur, sagde Marttin Nielsen.

Carlsberg uddeler Semper Ardens prisen en gang om året til den person, restaurant eller organisation, som på særlig vis, gennem et brændende engagement har bidraget til at udvikle ølkulturen og øllets samspil med gastronomien. Semper Ardens betyder Altid Brændende og er symbol på det altid brændende engagement, der bor i Carlsbergs brygmestre.

Yderligere information: Ring til Danske Ølentusiaster på 45 65 15 55 eller send email til pressechef@remove-this.ale.dk

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Foreningen har netop passeret 1500 medlemmer og vokser med ca. 4 medlemmer pr. dag.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk

 

Pressemøde fredag d. 27. april kl. 10.00 i Meyers Madhus

Pressemeddelelse 22-04-01

Pressemøde fredag d. 27. april kl. 10.00 i Meyers Madhus, Nørrebrogade 52C, 2200 København N.

På pressemødet vil Danske Ølentusiaster orientere om ølfestivalen og give eksempler på hvad godt øl er og hvordan øllet kan anvendes i gastronomien. Der vil blive serveret smagsprøver på en række spændende øl samt 5 gastronomiske godbidder skabt af Claus Meyer for at illustrere potentialet i samspillet mellem øl og mad. Den verdenskendte og respekterede øljournalist Michael Jackson vil perspektivere denne første danske ølfestival og kommentere Danmark som øl-land. Der vil blive lejlighed til at stille spørgsmål til pressemødets deltagere:

   

 • Marttin Nielsen, formand for Danske Ølentusiaster: Baggrunden for ølfestivalen og målet med den.
 • Michael Jackson, verdens førende ølskribent: Ølkulturen i Danmark og i udlandet
 • Claus Meyer, gastronom: Øl og mad
 • Niels Hald, direktør for Bryggeriforeningen: Derfor er ølfestivalen vigtig for de danske bryggerier.
 • Søren Houmøller, pressechef Danske Ølentusiaster: Mødeleder.

Den 84 sider store FestivalGuide med omtale af alle øl og udstillere vil blive omdelt på pressemødet.

Pressemødets deltagere bydes på følgende godbidder og tilhørende øl.

   

 • Laksetartar med vagtel æg på brød smurt med ansjosmayo og kørvel. Serveres med St. Feuillien Blonde (Brasserie Friart, Belgien).
 • Jordskokblinis med stenbidderrogn. Serveres med Saison (Brasserie Dupont, Belgien).
 • Rugmelspaneret hornfisk med fennikel somehow. Serveres med India Pale Ale (Brøckhouse, Danmark).
 • Bagt rødtunge/sandart med ølbraiseret hvidkål og peberrodscreme med nedkogt fiskesky. Serveres med Semper Ardens Weisse (Carlsberg, Danmark).
 • Ristet rugbrød rillette af ølbraiseret svinekæbe med kapers, persille og citron samt en ultratynd skive ovnbagt peberbacon. Serveres med Chimay Rouge (Trappist, Belgien).
 • Ristet brød med klipfiskemousse og grøn salsa. Serveres med Golden Champion Ale (Badger, England).
 • Chokolademakroner. Serveres med Rochefort 10 (Trappist, Belgien)

Yderligere oplysninger: Pressechef Søren Houmøller, 40 44 67 14, pressechef@remove-this.ale.dk.

 

Ølfestival weekenden 28. - 29. april

Pressemeddelelse 22-04-01

 

Ølfestival weekenden 28. - 29. april 10-22 / 10-20 i Remisen, Blegdamsvej 132 (v. Trianglen), 2100 København Ø.

 

For mange danskere er begrebet øl synonymt med pilsner. Men pilsneren er kun én ud af ca. 50 unikke øltyper, der brygges i Danmark og i udlandet. Foreningen Danske Ølentusiaster arbejder for at udbrede kendskabet til godt øl og højne den danske ølkultur og holder derfor en stor ølfestival 28. - 29. april 2001 i Remisen, Blegdamsvej 132 (v. Trianglen), 2100 København Ø. Åbningstiden er 10-22 lørdag og 10-20 søndag. Alle danske bryggerier og importører af øl er inviteret til at deltage i festivalen, hvor gæsterne får lejlighed til at smage på omkring 250 forskellige øl fra ca. 25 udstillere. Formålet med festivalen er at udbrede kendskabet til godt øl samt højne ølkulturen i Danmark så forbrugerne ikke fremover alene forbinder øl med den traditionelle pilsner. På festivalen vil gæsterne få mulighed for at smage nogle af de mange andre øltyper, fx. belgiske trappistøl brygget af munke på belgiske klostre af Trappist-ordenen og ales kendt fra de britiske pubber Alle udstillerne vil præsentere det bedste de har og der vil både være øl på fad og flaske, men for at give gæsterne mulighed for at smage så mange forskellige øl som muligt køber de smagsprøver á 1-2 deciliter af hver øl. Samme koncept benyttes på flere amerikanske, engelske, belgiske og svenske ølfestivaler, og er medvirkende til at fokusere på kvaliteten i øllet. Flere af udstillerne har vaskeægte ølnyheder med på festivalen i form af enten helt nye øl eller kendte øl, der serveres på en anden måde end vi er vant til. Listen over festivalens øl kan ses på Danske Ølentusiasters hjemmeside på http://www.ale.dk, hvor også en lang række praktiske oplysninger om lokaliteten, offentlig transport til og fra festivalen mv. kan ses. Endvidere kan en elektronisk version af den 88 sider store FestivalGuide downloades fra hjemmesiden.

Yderligere oplysninger: Pressechef Søren Houmøller, 40 44 67 14, pressechef@remove-this.ale.dk.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union og er på rekordtid vokset til den 4. største organisation i EBCU, kun overgået af England, Belgien og Holland. Foreningen har for tiden ca. 1200 medlemmer og vokser med ca. 5 medlemmer pr. dag. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Ølfestival med 250 forskellige øl.

Pressemeddelelse 12-04-01

 

For mange danskere er begrebet øl synonymt med pilsner. Men pilsneren er kun én ud af ca. 50 unikke øltyper, der brygges i Danmark og i udlandet. Foreningen Danske Ølentusiaster arbejder for at udbrede kendskabet til godt øl og højne den danske ølkultur og holder derfor en stor ølfestival 28. - 29. april 2001 i Remisen, Blegdamsvej 132 (v. Trianglen), 2100 København Ø. Åbningstiden er 10-22 lørdag og 10-20 søndag. Alle danske bryggerier og importører af øl er inviteret til at deltage i festivalen, hvor gæsterne får lejlighed til at smage på omkring 250 forskellige øl fra ca. 25 udstillere. Formålet med festivalen er at udbrede kendskabet til godt øl samt højne ølkulturen i Danmark så forbrugerne ikke fremover alene forbinder øl med den traditionelle pilsner som kun er en af omkring 50 forskellige øltyper. På festivalen vil gæsterne få mulighed for at smage nogle af de mange andre øltyper, fx. belgiske trappistøl brygget af munke på belgiske klostre af Trappist-ordenen og ales kendt fra de britiske pubber Alle udstillerne vil præsentere det bedste de har og der vil både være øl på fad og flaske, men for at give gæsterne mulighed for at smage så mange forskellige øl som muligt køber de smagsprøver á 1-2 deciliter af hver øl. Samme koncept benyttes på flere amerikanske, engelske, belgiske og svenske ølfestivaler, og er medvirkende til at fokusere på kvaliteten i øllet. Flere af udstillerne lover, at de kommer med ølnyheder til festivalen i form af enten helt nye øl eller kendte øl, der serveres på en anden måde end vi er vant til. Der er ingen tvivl om, at der satses på at give gæsterne en helt unik oplevelse

Yderligere oplysninger: Pressechef Søren Houmøller, 45 65 15 55, soren.houmoller@remove-this.ale.dk. Eller klik forbi http://www.ale.dk.

En foreløbig liste over de øl, udstillerne har tænkt sig at servere på festivalen, kan ses på Danske Ølentusiasters hjemmeside på http://www.ale.dk, hvor også en lang række praktiske oplysninger om lokaliteten, offentlig transport til og fra festivalen mv. kan ses.

Bryggerier : Carlsberg · Tuborg · Wiibroe · Faxe · Ceres · Thor · Albani · Cains · Vestfyen · Hancock · Fuglsang · Brøckhouse · Apollo · Sct. Clemens · Bryggeriet Herning

Importører : Premium Beer Import · Sharpe Intake · Barley Wine · Amby Import and Sales · Theodoridis · All Drinks

Øvrige : Håndbryggerne i Danske Ølentusiaster · Advanced Bottling U.K. (engelsk leverandør af mikro-bryggerier) · Ølsamlerne i Danmark · Cool Tap (fadølsanlæg) · Bryggeriforeningen · Foreningen Gode Alkoholvaner (GODA)

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Foreningen har for tiden ca. 1200 medlemmer og vokser med ca. 3 medlemmer pr. dag.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk.

12. april 2001

Søren Houmøller, Pressechef Danske Ølentusiaster

pressechef@remove-this.ale.dk

 

Foreningen Danske Ølentusiaster har kåret Ceres Royal Spring|til "Årets danske ølnyhed 2000"

Pressemeddelelse 04-02-01 kl. 15.00

De mere end 1000 medlemmer af Danmarks officielle, landsdækkende ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, har kåret Ceres Royal Spring til årets danske ølnyhed 2000.

Danske Ølentusiaster kårer "Årets danske ølnyhed" for at opmuntre de danske bryggerier til at brygge nye, spændende øl, der kan give forbrugeren et bredere udvalg af øl at vælge imellem. Foreningen mener, at udvalget af øltyper i Danmark er alt for snævert og vi ønsker en mere varieret ølkultur med fokus på øllets kvalitet snarere end kvantitet.

Vinderen er kåret blandt deciderede ølnyheder på det danske marked. Alle kandidaterne er - eller har været - i almindelig handel i butikkerne.

Opløbet var tæt mellem Ceres Royal Spring og Thy Økologisk Humle fra Thisted Bryghus, som blev nummer to i afstemningen. Ceres Royal Spring vandt kåringen med 34% af de afgivne stemmer, mens Thy Økologisk Humle fik 31% af stemmerne.

Danske Ølentusiasters medlemmer har bl.a. givet Ceres Royal Spring disse kommentarer ved stemmeafgivelsen:

   

 • "En god, frisk øl med bemærkelsesværdig smag. Dejligt at et stort dansk bryggeri tør brygge en øl, der skiller sig ud".
 • "Jeg er meget begejstret for det touch som Target-humlen giver denne øl. Ceres tør prøve nyt".
 • "En herlig forårsøl med en imponerende humleduft".
 • "Spring er med sin aggressive dosering af humle afgjort den mest modige nyhed. Når øllen er helt frisk er duften af humle næsten bedøvende kraftig".

Produktchef Christian Dahl Kirkegaard fra Ceres siger om kåringen:

"Danske Ølentusiasters valg af Royal Spring har stor betydning for Ceres Bryggerierne af flere grunde. For det første er det naturligvis dejligt at vores nyeste tiltag på ølmarkedet er blevet hilst velkommen på en så positiv måde. Royal Spring er en anderledes øl på det danske marked, da humlen ikke udelukkende er brugt som bitterstof, men derimod også er brugt som smagsstof. De udvalgte humlesorter er desuden tilsat så sent i processen, at de fine smagsnuancer bevares. Royal Spring er en forårsbebuder som smager og dufter af forår, og vi glæder os til at sende dette års bryg på markedet i uge 8. For det andet er det i vores interesse at skabe interesse for dansk øl. Ceres Bryggerierne arbejder løbende med at udvikle og markedsføre nye øl på det danske marked. I 1999 fik Royal Export følgeskab af 3 andre Royal øl nemlig Royal All Malt, Royal Stout og Royal Selection. Royal All Malt blev kåret til årets danske ølnyhed 1999 af Danske Ølentusiaster. I 2000 kom så Royal Spring på markedet, og det er en fornøjelse igen i år at blive hædret med titlen årets ølnyhed".

På 2. pladsen kom Thy Økologisk Humle fra Thisted Bryghus, som bl.a. fik følgende kommentarer fra medlemmerne:

   

 • "En dejlig rund og fyldig guldøl. Smuk etiket. Thisted Bryghus skal have anerkendelse for deres vedholdende satsning på økologiske produkter. Her kan man virkelig tale om "Reinheit"".
 • "De ka' bare det der i Thisted"
 • "En glimrende udvidelse af et allerede godt økologisk sortiment".
 • "En virkelig god humlesmag, der afbalancerer øllens sødme godt".

Yderligere oplysninger eller kommentarer kan fås ved at kontakte Danske Ølentusiaster v/ Søren Houmøller på 40 44 67 14.

Ceres' produktchef Christian Kirkegaard kan træffes på mobil 29 23 03 06 eller 86 12 58 55.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har netop passeret medlem nummer 1000 og vokser med ca. 3 medlemmer pr. dag. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk

Søren Houmøller, Danske Ølentusiaster

 

Foreningen Danske Ølentusiaster kårer "Årets danske ølnyhed 2000"

Pressemeddelelse 03-02-01

Danmarks landsdækkende ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, kårer "Årets danske ølnyhed 2000" ved et højtideligt møde på søndag d. 4. februar. Alle foreningens mere end 1000 medlemmer har haft mulighed for at stemme og det vil derfor være "folkets røst", der vælger årets mest interessante nyhed på det danske marked i 2000.

De øl, medlemmerne har kunnet stemme på, er alle deciderede ølnyheder på det danske marked, og er - eller har været - i almindelig handel i butikkerne. Afstemningen giver ikke mulighed for at stemme på "etiketøl" (eksisterende øl med nye etiketter), øl i en anden forklædning eller øl til eksport.

Årets vinder bliver afsløret søndag d. 4. februar 2001 kl. 15 på You'll Never Walk Alone, Klostergade 7A, 6000 Kolding.

Til afsløringen vil der være betydningsfulde repræsentanter fra det vindende bryggeri samt omkring 100 medlemmer af Danske Ølentusiaster til stede, idet kåringen finder sted umiddelbart efter Danske Ølentusiasters ordinære generalforsamling.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har netop passeret medlem nummer 1000 og vokser med ca. 3 medlemmer pr. dag.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk. Hjemmesiden er en af verdens mest omfattende samlinger af informationer om øl. Undertegnede kan kontaktes på tlf. 45 65 15 55.

Søren Houmøller, Formand

 

Nyt retursystem virker konkurrenceforvridende og halverer udbuddet af øl

Pressemeddelelse 04-01-01

Danske Ølentusiaster støtter oprettelsen af en effektivt dansk retursystem indenfor hvilket der til glæde for såvel forbruger som miljø tilstræbes den højest mulige genanvendelsesprocent.

Som led i opfyldelsen heraf har Miljø & Energiministeriet udsendt et udkast forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, der bl.a. omfatter oprettelsen af Dansk Retursystem A/S, i høring og Danske Ølentusiaster har den 20. december 2000 indsendt et officielt høringssvar.

Det forelagte grundlag for oprettelse af Dansk Retursystem A/S er efter Dansk Ølentusiasters opfattelse problemfyldt, idet det indeholder elementer, som kan virke konkurrence begrænsende og diskriminerende overfor navnlig udenlandske ølproducenter og små danske bryggerier.

Dansk Ølentusiaster er navnlig bekymret ved den aftale som Dansk Retursystem A/S har udarbejdet og efterfølgende anmeldt til Konkurrencestyrelsen, idet Danske Ølentusiaster finder, at aftalen og indrettelsen af Dansk Retursystem A/S er sket på en måde, der særligt begunstiger de store bryggerier på bekostning af de mindre og uafhængige bryggerier og udenlandske specialøl der parallelimporteres af uafhængige importører.

Konkurrencemæssigt har det danske marked for øl og læskedrikke karakter af et monopol, hvor Carlsberg A/S totalt dominerer med en andel på 84% af markedet for mærkevareøl. Dertil kommer at Carlsberg A/S ejer størstedelen af aktierne i en af landets førende importører af udenlandsk øl - Premium Beer Import A/S samt kontrollerer tapningen af Coca-Cola i Danmark.

Danske Ølentusiaster finder, at oprettelsen af Dansk Retursystem A/S på afgørende punkter vil medvirke til cementere denne situation og derfor er

Danske Ølentusiasters konklusioner og anbefalinger.

Det fremgår klart af aftalen fra Dansk Retursystem A/S, at alle de gebyrer og den megen ekstra administration hos den enkelte udbyder kan medføre en prisregulering af udbydernes produkter. De meromkostninger, som vil være forbundet aftalen, vil med andre ord ende hos forbrugeren.

Det er Danske Ølentusiasters opfattelse, at opbygningen i Dansk Retursystem A/S klart favoriserer Carlsberg A/S og andre større danske bryggerier, idet de reelt vil blive fritaget fra en række af gebyrerne.

Endvidere vil det forhold, at gebyrerne ikke er omsætningsrelaterede reelt bevirke, at de vil virke voldsommere på udbydere med en begrænset omsætning, som f.eks. importører af udenlandske specialøl, der vil være tvunget til at fordele ekstraomkostningerne på en mindre varemængde, samtidig med, at de efter udkastet vil skulle betale en lang række gebyrer, som de danske bryggerier slipper for. Importørerne har ofte et bredt udvalg af øl, der sælges i meget små stykantal. For flere importører vil gebyrerne være sammenlignelige med årsomsætningen.

Derfor vil konsekvensen for de mindre udbydere sandsynligvis være højere priser overfor forbrugerne og dermed en svækket konkurrenceposition, hvilket vil styrke Carlsbergs monopol yderligere. Disse forhold, der reelt bevirker, at udenlandsk øl får vanskeligere ved at komme ind på det danske marked, end dansk øl, udgør efter Danske Ølentusiasters vurdering tekniske handelshindringer og således er i strid med EU-retten krav om varers fri bevægelighed, navnlig EU-Traktatens artikel 28 (tidl. art. 30).

For at undgå konkurrenceforvridning vil Danske Ølentusiaster foreslå følgende ændringer af det fremsendte udkast:

   

 • Der skabes en undtagelse i lovforslaget således, at importørerne ikke skal tvangstilmeldes Dansk Retursystem A/S, eller
 • - øl i specialflasker ligestilles med vinflasker, der slet ikke er omfattet af det fremsatte lovforslag, eller
 • - at tilmeldingsgebyrerne bortfalder helt, idet hele provenuet fra flasketilmeldingen kun udgør få promille af de årlige indtægter hos Dansk Retursystem A/S, eller
 • - at gebyrerne gøres omsætningsrelaterede.
 • Udkastet ændres således, at der sikres en reel beskyttelse af importørers forretnings-hemmeligheder (vedrørende omsætning på butiksniveau m.v.).
 • Kravet om unik stregkodemarkering udgår.

Samtidig har vi på møder med både Bryggeriforeningen og Carlsberg erfaret, at begge er interesserede i et bredt markedsudbud af øl. Et varieret udbud hæver ølkulturen, skaber en forbrugerinteresse og sikre på længere sigt øllets position i forhold til vin.

Vi vil derfor på det kraftigste opfordre Bryggeriforeningen og Carlsberg til først at erkende den massive trussel det nye retursystem udgør mod specialøllet og dermed ølkulturen, og dernæst påvirke lovens udformning til gavn for os alle.

Herunder er anført en række uddrag fra vores officielle høringssvar, der uddyber de konklusioner og anbefalinger som er foreslået. Høringssvaret kan ses i sin helhed på www.ale.dk

Yderligere information kan fås ved henvendelse til Martin Nielsen, 26 24 16 26 eller kasserer@remove-this.ale.dk.

Tilmeldings- og logistikgebyrerne er diskriminerende og konkurrenceforvridende.

Gebyrerne primært rammer importører af udenlandsk specialøl samt nye danske mikrobryggerier. For en række af de nuværende importøre vil det betyde, at de skal betale tilmeldingsgebyrer i en størrelsesordenen som står i stærk kontrast til deres meget lille markedsandel.

Som eksempel kan nævnes at stifterne af Danmarks første mikrobryggeri Brøckhouse gennem de seneste fire år arbejdet på at etablere bryggeriet. De har en forventning om en årlig omsætning på 50-60.000 kroner. Med et sortiment på fire øl, hvoraf et par af disse er sæsonøl, vil et tilmeldingsgebyr på 17.500 kr ret effektivt forhindre bryggeriet i at få den fortjente succes.

Samtidig er det primære indtægtsgrundlag i Dansk Retursystem A/S det logistikgebyr, som den enkelte udbyder betaler for hver flaske øl, der bliver solgt i Danmark.

Dansk Retursystem A/S skriver i udkastet til en aftale med den enkelte importør, at de faktiske omkostninger ved registreringen af en ny øl skal bæres af et logistikgebyr pr. solgt øl, som fastsættes af bestyrelsen for Dansk Retursystem A/S. Dette logistikgebyr fastsættes ifølge selskabet på en sådan måde at den enkelte emballage bærer sine egne logistikomkostninger.

Det er Danske Ølentusiasters opfattelse, at dette indbærer en betydelig risiko for yderligere skævheder i fordelingen af omkostningerne idet der åbnes op for påligning af forhøjet gebyr for håndteringen af specialflasker. En sådan gebyrpoltik som vil ramme importører af udenlandske øl.

Indsamlingen af oplysninger om markedet og konkurrenterne kan misbruges.

Danske Ølentusiaster er stærkt bekymrede over det krav, som fremgår af loven og aftalen fra Dansk Retursystem A/S, om, at alle de tilmeldte udbydere skal indberette de vigtigste oplysninger i virksomheden om salgets fordeling helt ned på butiksniveau.

Efter Danske Ølentusiasters opfattelse giver denne indsamling af data mulighed for en uacceptabel kunstig gennemsigtighed i markedet som på et så koncentreret og lukket marked som det danske ølmarked må give anledning til konkurrenceretslige betænkeligheder.

Danske Ølentusiaster anbefaler derfor, at den enkelte indberetning på forskellig vis anonymiseres og sker længe efter at de egentlige salg er sket. Med den meget høje koncentration på det danske marked for øl og læskedrikke er den kunstigt skabte gennemsigtighed i markedet et effektivt middel til at afslører om udenlandske mærker forsøger at trænge ind på det danske marked og herefter iværksætte modforanstaltninger.

Anvendelsen af stregkoder er uproportional.

Stregkodegenkendelsen indføres først for plastikflasker og engangsflasker, men dåser vil også blive omfattet af dette krav. Det betyder, at returtagningsautomaterne fortsat vil operere med visuel genkendelighed, men alene for så vidt angår genpåfyldelige glasflasker.

Selvom Dansk Retursystem A/S selv klart gør opmærksom på, at stregkodegenkendelsen først skal ske på sigt og kun i større butikker, pålægges alle udbyderne allerede nu, at hvert enkelt tilmeldt produkt har en unik stregkode, hvilket næppe er svært i en fuldautomatisk produktion på et stort bryggeri, men for importørerne af specialøl vil den eneste mulighed sandsynligvis være at påklistre ekstra mærkater ved håndkraft.

Dette vil igen påføre de mindre udbydere en urimelig arbejdsbyrde og favorisere de danske bryggerier samtidig med at kravet om stregkodemarkering gennemføres længe inden, det er nødvendigt for at gennemføre returtagning af glasemballage på denne måde.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusisaster :

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Læs mere på www.ale.dk