Pressemeddelelser 2002 - Danske Ølentusiaster
Pressemeddelelser 2002

   

 • 24-10-02 : Danske Ølentusiasters Ølpris går til brygmester Peter Klemensen
  fra Thisted Bryghus
 • 14-10-02 : Årets mest velsmagende oplevelse: Danske Ølentusiaster afholder ølfestival i Århus 25.-27. oktober
 • 10-10-02 : Nyt og ineffektivt retursystem har dræbt de første ølimportører
  og fjernet over 100 øl fra hylderne
 • 23-08-02 : Det nye retursystem knuser de små importører og mindsker konkurrencen
 • 04-05-02 : Præsentation af Ølfestival 2002
 • 22-04-02 : Udbudet af øl halveres, hvis nyt retursystem indføres som foreslået
 • 19-04-02 : Dansk Retursystem A/S udtaler sig i direkte modstrid mod ny bekendtgørelse
 • 15-04-02 : Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet har i fællesskab indsendt høringssvar til Miljøstyrelsen
 • 15-04-02 : Charlie's Bar tildelt Cask Marque
 • 17-03-02 : Dansk Retursystem
 • 02-02-02 : Danske Ølentusiaster har kåret Carlsberg Abbey Ale til Årets danske ølnyhed 2001

BEMÆRK: telefonnumre, adresser, mailadresser og hjemmesideadresser er ikke nødvendigvis stadig gældende!

 

Danske Ølentusiasters nationale Ølpris går til brygmester Peter Klemensen|fra Thisted Bryghus.

Pressemeddelelse 24-10-02 :

Danske Ølentusiasters nyindstiftede nationale Ølpris går i år til den karismatiske brygmester og direktør i Thisted Bryghus - Peter Klemensen. Med Ølprisen og æren følger en check på 15.000,- kroner.

Ølprisen overrækkes lørdag d. 26/10 kl. 14.00 i forbindelse med Danske Ølentusiasters store Ølfestival i weekenden 25.-27. oktober i Ridehuset, Århus.

Danske Ølentusiasters nationale Ølpris uddeles til en person, organisation eller virksomhed, der har gjort en stor og engageret indsats for at vise mangfoldigheden og spændvidden i øllets verden. Prismodtageren skal have opfyldt flere at nedenstående punkter : · gjort en markant indsats for at gå nye veje for at vise øllets mangfoldighed · udvidet og flyttet den gængse opfattelse af, hvad øl kan anvendes til, og i hvilke sammenhænge øl kan anvendes f.eks. gastronomisk. · gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til det gode øls natur og væsen samt været med til at skabe den fornødne debat om øllets fremtid i Danmark. · været med til at sikre øl en respektfuld behandling, samt fastholde og videreudvikle sunde og solide øltraditioner.

Peter Klemensen er ikke bare manden bag den fornemme række af økologiske øl fra Thisted Bryghus, han har også udviklet flere af de øl, som er bryghusets særkende - og som gør den danske ølverden lidt mere velsmagende. Og ja lidt sjovere. Det drejer sig fx. om Limfjordsporteren, der nu er brygget med engelsk lakrids og røgmalt samt Porse Guld, hvor brygmesteren fandt på at erstatte humle med porse. Eller som han selv har udtrykt det: - Når en søster Hildegard i 1400-tallet kunne bruge porse i stedet for humle, må det vel også kunne lykkes fem hundrede år senere. Efter Peter Klemensens opfattelse er det netop ideen med et lille bryggeri - nemlig at gå nye veje inden for ølbrygning. I det hele taget er den nu 58-årige cand.pharm., brygmester og direktør kendt for sin utraditionelle tilgang til øllet. For eksempel er den årlige personaleudflugt dagen, hvor personalet samler porse ind til førnævnte øl.

Yderligere oplysninger:

Fmd. for Danske Ølentusiaster Marttin Nielsen 26 24 16 26

PR-ansvarlig Mogens Jepsen 28 87 78 12

Peter Klemensen 97 92 23 22.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 3800 medlemmer. Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper. Ligesom vi oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Foreningen er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Læs mere på ale.dk, Danmarks mest omfattende hjemmeside om godt øl. Flere praktiske oplysninger om ølfestivalen kan ses på ale.dk/festival

 

Årets mest velsmagende oplevelse: Danske Ølentusiaster afholder ølfestival|i Århus 25.-27. oktober

Pressemeddelelse 14-10-02 :

I foråret afholdt Danske Ølentusiaster ølfestival i København, og interessen var så overvældende, at foreningen 25.-27. oktober giver et da capo, så også elskere af godt øl i Århus og Vestdanmark får mulighed for at opleve cirka 300 forskellige øl fra såvel danske som udenlandske bryggerier.

Sted: Ridehuset i Århus

Fredag d. 25. oktober kl. 16-23

Lørdag d. 26. oktober kl. 12-23

Søndag d. 27. oktober kl. 12-18

Entre: 75,- (inkluderer festivalguide, ølsmageglas og to ølpoletter)

Ekstra ølpoletter købes på festivalen.

Læs mere på ale.dk

Formålet med festivalen er at vise spændvidden i øl-verdenen og samtidig mane den gamle myte, om at øl er øl, til jorden. Der findes omkring 50 forskellige typer øl, og på festivalen vil langt størstedelen være repræsenteret. Det betyder, at både den kræsne ølnyder og den almindelige nysgerrige får rig lejlighed til at få sin lækkertørst stillet, fordi der vil være alt - lige fra spændende danske bryg til sjældne udenlandske øl, som mange vil sværge på ikke smager som almindelig øl - og det passer. Men oplev det selv. Øllets verden er nemlig mangfoldigt. - For de fleste danskere er øl synonymt med den velkendte pilsner, men pilsneren er kun en af mange forskellige øltyper. På festivalen vil gæsterne få mulighed for smage nogle af de mange andre øltyper, fx. belgiske Trappistøl brygget af munke på belgiske klostre, ales kendt fra de britiske pubber, dessertfrugtøl, chokoladeøl, øl lagret på egefade, øl brygget på rug. For ikke at tale om øllets pendant til Champagne, den uhyre komplekse spontangærede øl, Gueuze. Men vi tør også love, at de danske bryggerier vil diske op med nye lækkerier til festivalen, siger festivalens pressechef Mogens Jepsen.

MANGFOLDIGHEDEN BLOMSTRER I DANMARK

Ølfestivaler har gennem mange år været værdsat i veludviklede øl-lande som Belgien, Holland, USA, England og Tyskland - blandt andet fordi der er blevet brygget så mange forskellige slags øl i de lande. Heldigvis er den mangfoldighed ved at indhente Danmark. For eksempel blev den herlige øltype - hvedeøllet - slet ikke brygget i Danmark for bare et år siden. Men så tog ølguden ved de danske bryggerier, og nu kan man nyde en god håndfuld forskellige danske hvedeøl. Jo, der sker noget med udbudet af øl i Danmark i disse år. Igennem de seneste årtier er det ene danske bryggeri efter det andet ellers blevet lukket, men nu skyder det pludselig op med små bryggerier - de såkaldte pub- eller mikrobryggerier. På Østfyn genåbner sågar et ellers lukket bryggeri med det velsmagende formål at brygge special-øl. På samme måde er antallet af pubber med specialøl vokset eksplosivt inden for de seneste tre år. Og tiden, hvor en café kun havde noget halvkedeligt fadøl at byde på, er forlængst historie. Nu har enhver café med lidt respekt for sig selv - og sine gæster - en række forskellige typer øl. Både udenlandske og danske. Samme tendens ses i supermarkeder, hos vinhandlere, i den lokale kiosk, ja endda på tankstationen. Men med mangfoldigheden følger også vanskeligheden med at vælge. Og her kommer ølfestivalen ind i billedet. Ølfestivalen i Århus er en enestående mulighed for at lære øllets verden at kende - og forhåbentligt også få smag for den.

Yderligere oplysninger hos Mogens Jepsen 28 87 78 12.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 4000 medlemmer. Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper. Ligesom vi oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Foreningen er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Flere praktiske oplysninger kan ses på ale.dk/festival

Fotos fra Ølfestival 2001 kan ses på ale.dk/festival2001.htm

 

Nyt og ineffektivt retursystem har dræbt de første ølimportører|og fjernet over 100 øl fra hylderne

Pressemeddelelse 10-10-02 :

Danske Ølentusiaster, der er Danmarks officielle ølforbrugerorganisation med over 4000 medlemmer, har med sorg modtaget meddelelsen om at det nye retursystem har krævet sine første fire ofre. Dødsårsagen er nye gebyrer og administration påført af den borgerlige regering, der ellers har lovet vælgerne færre gebyrer og mindre administration.

Carlsens Ølimport har drejet nøglen om som en direkte følge af det nye retursystem, Sharpe Intake har stoppet importen af al flaskeøl og importerer nu kun fustager, BarleyWine har stoppet importen af 15 unikke øl og overvejer lukning og Quality Beer, der importerer belgiske specialøl, har stoppet importen af ca. 50 øl.

Danske Ølentusiaster har siden det nye retursystem blev kendt for næsten 2 år siden konsekvent advaret om, at de små importører af godt øl blev truet på deres eksistens som en direkte følge af de massive meromkostninger det nye retursystem ved lov påfører dem.

Nu viser det sig allerede efter 14 dage med det nye retursystem, at vi desværre havde ret: Gebyrer og administration har krævet de første dødsofre blandt ølimportørerne og fjernet over 100 øl fra hylderne.

"For Danske Ølentusiaster er det helt ufatteligt at opleve, at Dansk Retursystem med regeringens velsignelse nu tvinger ølimportørerne til at lukke som en direkte følge af det nye retursystem, som påfører de små virksomheder gebyrer og administration, der tvinger dem til at lukke. En lov, der med miljøet som gidsel reelt bygger en ny Berlinmur rundt om kongeriget for at forhindre en effektiv og reel konkurrence på det danske ølmarked", siger Danske Ølentusiasters formand, Marttin Nielsen.

Som et eksempel på de nye gebyrer og administration de små importører påføres nævner Danske Ølentusiaster kravet om et unikt, dansk pantmærke. Loven kræver, at samtlige øl – flaske for flaske – skal monteres med et klistermærke, som de små udbydere manuelt skal sætte på hver enkelt flaske. Her kræver loven altså, at importøren skal bede Dansk Retursystem fremsende klistermærker, som importøren derefter manuelt skal sætte på hver enkelt flaske, som han derefter skal gen-emballere (de fleste kvalitetsøl fra udlandet leveres ligesom vin i engangsemballager). Importøren skal tilmed lægge penge ud for Dansk Retursystem, da han skal købe klistermærkerne af Dansk Retursystem inden øllene kan sælges.

"Det værste af alt er, at de ansvarlige politikere samt de store i detailhandelen og bryggeribranchen siden starten har forsøgt at bilde offentligheden, og dermed forbrugerne ind, at det nye retursystem vil medføre øget konkurrence. Virkeligheden er en helt anden og det må konstateres, at regeringens flotte valgløfter om retten til at vælge frit ikke kommer til at gælde for de danske ølforbrugere. "

Danske Ølentusiaster må konstatere, at disse løfter er i strid med det som forbrugerne oplever ude i butikkerne. Her oplever forbrugerne hver dag, at de nye dåseøl er langt dyrere end de tilsvarende øl på flaske de store detailkæder bevidst fjerner de billigere flaskeøl fra hylderne og dermed efterlader forbrugerne med de dyre dåser udvalget svinder ind for hver dag, der går.

Med andre ord er prisen, som forbrugerne må betale meget konkret i form af højere priser, mindre konkurrence og ringere udvalg.

Samtidig kan Danske Ølentusiaster konstatere, at det nye forkromede retursystem er helt ude af stand til at håndtere opgaven med at indsamle de forskellige emballager korrekt, ligesom de næste 400 mio. dåser, der hvert kommer ind i Danmark via grænsehandlen, fortsat vil blive smidt i vores almindelige husholdningsaffald og ikke genindsamlet via det nye retursystem.

"Forhåbentlig vil danskerne i takt med det faldende udvalg i butikkerne valfarte over grænserne til Sverige og Tyskland efter kvalitetsøl i sådan grad, at grænsehandlen stiger til ukendte højder. Dermed bliver den danske stats tab på skatter og afgifter forhåbentlig på et tidspunkt så stort, at de ansvarlige politikere bliver nødt til at gribe ind og lave loven om retursystemet om og sikre en fair konkurrence på det danske ølmarked" siger Marttin Nielsen.

Danske Ølentusiaster er dybt forargede over, at den danske stat med miljøet som undskyldning tillader detailhandlen og de store bryggerier at presse de importerede kvalitetsøl væk fra hylderne - importen af kvalitetsøl udgør mindre end 2 millioner flasker hvert år.

"Ærligt talt – hvert år smider danskerne 221 millioner vinflasker i containeren uden nogen tager notits af miljøet, så det er helt ude af proportioner at stille disse krav, som gør, at de små ølimportører må trække deres produkter af hylderne eller helt lukke, når importen af disse kvalitetsøl er kun omkring 2 millioner flasker", siger Marttin Nielsen:

Yderligere oplysninger hos formand Marttin Nielsen på 26 24 16 26 eller informationschef Søren Houmøller på 45 65 15 55.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har over 4000 medlemmer og vokser med ca. 50 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster er næstformand. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Dødslisten : Øl til forbrugernes historiebog

Fra Sharpe Intake, der nu kun importører øl på fustage, forsvinder følgende flaskeøl :

Old Speckled Hen, Abbot Ale, Strong Suffolk, Ruddles County, Ruddles Organic, Ruddles Wheat, Greene King IPA, Fullers London Pride. Fullers ESB, Fullers Summer Ale, Fullers Old Winter Ale, Fullers Organic Honeydew, Fullers 1845 Ale, London Porter, Golden Pride, Barley Wine, Golden Champion, Badger Ale, Tanglefoot, Blandford Fly, Golden Glory, Samuel Smiths Old Pale Ale, Nut Brown Ale, Oatmeal Stout, Pure Brewed Lager, Organic Lager, Indian Ale, Winter Warmer, Organic Best Ale, Taddy Porter, Imperial Stout, Gales Horndean Special Bitter, Festival Mild, Prize Old Ale, Jubilee Ale, Dublin Brewing Co.'s 1798 Revolution, Maeves, O'Hanlon's Port Stout, Organic Rye, Wheat Beer, Yellowhammer, Ridleys ESX, Old Bob, Prospect, Witchfinder Stout, Rumpus Brown Ale, Spectacular Ale, Carlow Brewing Company's O'Hara Stout, Curim Wheat Beer, Molings Red Ale, Jennings Ale No.1, Sneck Lifter, Crag Rat, Cocker Hoop, Cumberland Ale, Bateman's Victory Ale, XXXB, Yella Belly, Ales of Kent's Defiance, Stiltman, Smugglers' Glory, Brainstorm, Everything's Gone Blank

I Odense har Carlsens Ølimport lukket deres butik som en direkte konsekvens af det nye retursystem. Carlsens Ølimport indførte blandt andet følgende flaskeøl:

Christoffel Blond, Christoffel Blond, Christoffel Robertus, Christoffel Brugs Witbier, De Koninck, Lindemanns Kriek, Witcap Pater, Witcap Stimulo, Poperings Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, La Chouffe, 3 Monts, Dupont III, Westmalle Dubbel, Westmalle Tripel, Chimay Rouge, Chimay Blanche, Chimay Bleu, Chimay Grand Reserve, Leffe Bruine, Leffe Blond, Duvel, Affligem Dubbel, Orval

Butikken BarleyWine i Læderstræde i København har stoppet salget af 15 øl, herunder de amerikanske Old Foghorn, Anchor Steam Beer, Anchor Liberty Ale, Anchor Porter, Anchor Wheat Beer samt en lang række sæsonøl fra primært Holland og Belgien.

 

Det nye retursystem knuser de små importører og mindsker konkurrencen.

Pressemeddelelse 23-08-02 :

Torsdag den 23. september 2002 bliver en skelsættende dag for danske ølforbrugere.

Ikke så meget fordi vi da får mulighed for at købe dyre øl på dåser, men fordi det bliver dagen, hvor op mod halvdelen af flaskeøllene forsvinder fra hylderne og hvor detailkæderne med Dansk Supermarked og FDB i spidsen kan høste frugten af mange års intenst arbejde for at få betaling for at håndtere de tomme flasker.

"Vores vurdering er, at de små importører af øl og læskedrikke kan finde fyresedlerne og hovednøglen frem for at lukke deres selvstændige virksomhed som en direkte følge af de massive meromkostninger det nye retursystem ved lov påfører dem." udtaler Marttin Stuart Nielsen, formand for Danske Ølentusiaster og fortsætter

"Det er helt ude af proportioner, at en række virksomheder må dreje nøgle om for at sikre et retursystem for 2 mio. flasker med udenlandsk øl, når ingen synes at bekymre sig om returprocenter og miljøbelastning når det gælder de 221 mio. tomme vinflasker danske forbrugere hvert år smider i containeren - for ikke at tale om de mio. af øvrige tomme glasemballager, der hvert år ender samme sted".

"Den 23. september 2002 bliver dagen, hvor regeringen påfører erhvervslivet en massiv række nye gebyrer og administrative rutiner ved at gennemtrumfe en lov, der reelt bygger en ny Berlin-mur rundt om kongeriget for at forhindre en effektiv og reel konkurrence på det danske ølmarked".

Anført af Carlsberg og Bryggeriforeningen forsikrer de store aktører, at de bærer en relativt større andel af omkostninger ved det nye retursystem end de små importører og håndværksbryggerier, der slipper billigere.

"Det er muligvis rigtigt, men de omkostninger, som de små tvinges til at betale, vil alligevel tvinge mange af dem til at lukke fordi administration og kravet om et unikt, dansk pantmærke vil påføre de fleste omkostninger, der svarer til 10% af deres samlede omsætning" udtaler Marttin Stuart Nielsen og giver følgende eksempel for en importør af 100.000 udenlandske flaskeøl, hvilket svarer til en omsætning på ca. 2,5 mio. kroner.

- indkøb af forskellige pantmærker til en værdi af minimum kr. 150.000,00 længe inden salget til forbrugeren finder sted, hvilket vil påvirke virksomhedens likviditet negativt. - betaling af logistikgebyr på kr. 0,44 pr. flaske svarende til kr. 44.000,00 på årsbasis - tilmeldingsgebyr på kr. 2.000,00 - lønomkostninger til manuel påklistring af pantmærker samt ud- og ompakning af hver enkelt flaske. - lønomkostninger og nødvendige investeringer til løbende indberetning af salg og returprocenter hver 4. uge.

Det betyder, at virksomheden direkte pålægges ekstraomkostninger på næsten 50.000,00 kr. og hertil skal lægges lønomkostninger til de nye medarbejdere, der alene skal klistre pantmærker på flaskerne og udfylde de krævede papirer til det nye statsmonopol. Desuden presses virksomhedens likviditet med 150.000 kroner.

"Set fra Danske Ølentusiasters synspunkt, er et eneste rigtige er at indføre en bagatelgrænse, således at de små og mellemstore virksomheder med en årlig omsætning på under 3 millioner kroner bliver fritaget for tvangsdeltagelsen i det nye retursystem." udtaler Marttin Stuart Nielsen.

"En bagatelgrænse vil tilgodese de store udbydere, der har udtalt, at de betaler en overpris fordi de små skal have rabat. De små vil helst være fri for at være med, for de er truet på deres eksistens og forbrugerne ønsker størst muligt udbud og konkurrence, så prisen holdes nede "

Danske Ølentusiaster opfatter ikke længere oprettelsen af Dansk Retursystem A/S som en sag, der skal sikre miljøet - bare den gjorde.

"Dette er i bund og grund en politisk sag. Set fra forbrugernes synspunkt kan det politiske sigte kun være, at mindske konkurrencen på det danske ølmarked til fordel for de store i branchen ved effektivt, at lave et retursystem, der ned i detaljer kontrollerer hele det danske ølmarked" siger Marttin Stuart Nielsen og slutter :

"Ved oprettelsen af Dansk Retursystem A/S har regeringen sikret, at nye og eksisterende udbydere pålægges så mange ekstraomkostninger, at det reelt ikke vil være muligt at skabe en naturlig konkurrencesituation på det danske ølmarked, hvor skiftende regeringer i forvejen har tilladt en enkelt udbyder at sidde på 70% af markedet. Taberne er i sidste ende de små selvstændige virksomheder, der må lade livet og forbrugerne, der ender med at betale højere priser og få færre valgmuligheder."

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til formand Marttin Stuart Nielsen på 26 24 16 26 eller formand@remove-this.ale.dk

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har netop passeret medlem nummer 4.000 og vokser med ca. 5 medlemmer pr. dag. Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling, hvilket bl.a. sker ved afholdelse af ølfestivaler i København og Århus. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Læs mere på ale.dk.

 

Præsentation af Ølfestival 2002

Pressemeddelelse 04-05-02 :

Danske Ølentusiaster har hermed fornøjelsen at invitere til pressemøde forud for foreningens store ølfestival, der finder sted 10.-12. maj 2002 i Valby Hallen. Danske Ølentusiaster forventer op mod 10.000 gæster til festivalen, der vil byde på mere end 400 øl fra 56 bryggerier, importører og andre udstillere. På pressemødet vil Danske Ølentusiaster løfte sløret for årets overraskelser på festivalen, samt servere en lang række smagsprøver på festivalens øl.

Pressemødet finder sted:

Mandag d. 6. maj kl. 15.00

Brasserie Degas

Jernbanegade 7

1608 København V

(lige overfor Cirkusbygningen)

Festivalen vil blive præsenteret af Danske Ølentusiasters informationschef, Søren Houmøller, mens Danske Ølentusiasters formand, Marttin Nielsen vil fortælle hvorfor foreningen holder festivalen.

Forfatteren til Gyldendals Ølguide, Anders Evald, vil fortælle om udviklingen på den danske ølscene de seneste år, mens Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, vil fortælle hvad Ølfestival 2002 betyder for de danske bryggerier.

Ølskribent Gregg Glaser, New York, vil perspektivere den danske ølkultur i forhold til den amerikanske ølrevolution, der har skabt flere tusinde nye mikrobryggerier i USA på ganske få år.

Danske Ølentusiaster har valgt Brasserie Degas til vært for pressemødet, fordi Degas er et af Danmarks trendsættende ølsteder og desuden har et fremragende fransk inspireret køkken. Degas vil servere smagsprøver på såvel øl som mad til pressemødet.

Yderligere oplysninger hos Søren Houmøller på 45 65 15 55 eller pressechef@remove-this.ale.dk

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 3500 medlemmer og vokser med ca. 50 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Udbudet af øl halveres, hvis nyt retursystem indføres som foreslået

Pressemeddelelse 22-04-02 :

- Dansk Retursystem A/S udtaler sig i direkte modstrid mod Miljøstyrelsens bekendtgørelse.

Danmarks landsdækkende ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, vælger sandsynligvis at anlægge sag mod den danske stat, idet det nye retursystem for dåser og flasker vil favorisere danske øl på bekostning af udenlandske. Dermed vil op mod halvdelen af de ølmærker, der nu findes på markedet, forsvinde fra hylderne som direkte konsekvens af det nye retursystem. Det er helt uacceptabelt, både EU-retligt og for Danske Ølentusiaster, der arbejder for et bredt og varieret udbud af kvalitetsøl.

Dansk Retursystem A/S har på et pressemøde torsdag d. 18. april udtalt sig i direkte modstrid mod Miljøstyrelsens nye bekendtgørelse og udviser en arrogant holdning overfor de mindre udbydere, der ved lov er blevet tvangstilmeldt Dansk Retursystem. Samtidig har Dansk Retursystem A/S konsekvent nægtet at tage hensyn til de kritikpunkter Danske Ølentusiaster ved flere lejligheder har fremført.

"Dansk Retursystem A/S vil presse dette system igennem og vil ikke høre på forbrugernes kritik. Derfor er en sag ved EF-domstolen desværre nok vores eneste udvej. Dette er den vigtigste sag nogensinde for Danske Ølentusiaster, for retursystemet vil fjerne op mod halvdelen af ølmærkerne fra hylderne. Det er simpelthen uacceptabelt og vi vil sætte alle foreningens ressourcer ind på at få ændret systemet", siger Marttin Nielsen, formand for Danske Ølentusiaster med 3200 medlemmer.

På pressemødet hos Dansk Retursystem A/S, hvor detailhandlen og Carlsberg har absolut flertal i bestyrelsen, udtalte selskabets direktør Benny Rasmussen blandt andet, at kritikken er forfejlet og at de store bryggerier ikke får adgang til følsomme oplysninger. Direktør Benny Rasmussen udtaler videre "at vi jo har udpeget et uafhængigt revisionsselskab, hvor den slags oplysninger ryger hen".

Dette er i direkte modstrid mod bekendtgørelsens ordlyd, når det drejer sig om indsamlingen af den tomme emballage.

Af Miljøstyrelsens bekendtgørelse fremgår det klart, at "Dansk Retursystem A/S forestår registrering og optælling af indsamlede engangsemballager, der kan danne grundlag for afregning af pant med returmodtagere" (§ 58, stk. 3), samt at "Dansk Retursystem A/S foretager ved hjælp af optællingsmaskiner på selskabets terminal en optælling af den indsamlede engangsemballage. Optællingen sker elektronisk, herunder ved scanning af emballagens stregkoder" (§ 60, stk. 1).

Dermed er det åbenlyst, at Dansk Retursystem A/S er det eneste selskab, der kan videregive disse oplysninger til et uafhængigt revisionsselskab og dermed har Dansk Retursystem A/S et direkte og særdeles detaljeret overblik over samtlige udbyderes salg af øl inklusiv en geografisk fordeling. Dette finder Danske Ølentusiaster helt uacceptabelt og problemet bliver forstærket af den kendsgerning, at de tomme emballager skal indsamles af Carlsberg.

"Det er en dybt bekymrende situation og vi har ikke kendskab til andre tilfælde, hvor et selskab med en monopolagtigt status på sit hjemmemarked får direkte adgang til at se effekten af samtlige konkurrenters salgsindsats", siger Marttin Nielsen.

Benny Rasmussen, direktør i Dansk Retursystem A/S, udtalte endvidere at "Når man er med i sådan et system, må man være villig til at give og tage lidt". Dette finder Danske Ølentusiaster er en utrolig arrogant holdning overfor de importører, der ved lov er blevet tvunget til at deltage i Dansk Retursystem A/S og som i en række tilfælde kan se deres virksomhed og livsværk forsvinde som følge af dette.

Udenlandske kvalitetsøl importeres typisk af mindre importører med et bredt udbud af øl i små styktal, nøjagtig som det oftest sker med kvalitetsvin. En importør med 50 forskellige øl med et gennemsnitligt salg på 500 flasker pr. øl har en omsætning på ca. 300.000 kroner. Med det nye retursystems regler pålægges importøren at betale 2000 kroner i gebyr for den første øl, der tilmeldes systemet, og 500 kroner for de efterfølgende.

Med 50 forskellige øl bliver det samlede gebyr 26500 kroner, svarende til knap 10% af omsætningen.

Dertil kommer, at det kræves, at importøren forsyner hver enkelt øl med en unik stregkodemærkning. Den kan store bryggerier uden problemer sætte på etiketten, men små bryggerier kan ikke håndtere dette. Derfor forlanger Dansk Retursystem A/S, at importøren åbner hver eneste emballage, manuelt påfører små mærkater med stregkoder, gen-emballerer øllene og sender dem ud til forhandlerne.

Det er åbenlyst, at dette urimeligt store administrative arbejde og de massive gebyrer for de små importører effektivt vil fjerne eksistensgrundlaget for de små virksomheder, hvilket er uacceptabelt for Danske Ølentusiaster.

Ikke alene vil den medføre lukning af størsteparten af de danske importører af udenlandsk øl. Den vil også effektivt forhindre de danske mikrobryggerier, der i øjeblikket står på spring for at etablere sig i at kunne komme ind på markedet med engangsflasker, hvilket igen vil gøre deres drift urentabel.

"Det er vores klare opfattelse, at den nuværende bekendtgørelsen er i strid med vores EU-retslige forpligtelser og at der er tale om tekniske handelshindringer. Set med vores øjne er bekendtgørelsen i strid med EU-rettens krav om varers fri bevægelighed, navnlig EU-Traktatens artikel 28 (tidl. art. 30) og vi er allerede på nuværende tidspunkt langt i overvejelserne om at anlægge en sag ved EU-domstolen" udtaler Danske Ølentusiasters formand Marttin Stuart Nielsen.

Yderligere information kan fås ved henvendelse til Marttin Stuart Nielsen, Formand for Danske Ølentusiaster, tlf. 26 24 16 26.

Danske Ølentusiaster er Danmarks officielle ølforbrugerorganisation med over 3200 medlemmer. Foreningen arbejder for bedre øl i Danmark ved bla. at udgive magasinet Ølentusiasten, via hjemmesiden www.ale.dk og via medlemsmøder over hele landet. Danske Ølentusiaster organiserer Ølfestival 2002, der finder sted i Valby Hallen 10.-12. maj med forventet 5-10.000 besøgende ølentusiaster.

 

Dansk Retursystem A/S udtaler sig i direkte modstrid mod ny bekendtgørelse

Pressemeddelelse 19-04-02:

Det nye pant- og retursystem til dåser og engangsflasker har i den sidste uge været udsat for hård kritik og Danske Ølentusiaster tilslutter sig fuldt og helt de mange kritikpunkter, der har været fremført.

Mange af disse kritikpunkter fremgår af det fælles høringssvar til Miljøstyrelsen som Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet afleverede i mandags.

Danske Ølentusiaster har efter gårsdagens pressemøde hos Dansk Retursystem A/S noteret sig, at selskabets direktør Benny Rasmussen udtaler i sig direkte modstrid mod indholdet af Miljøstyrelsens bekendtgørelse og samtidig udviser en arrogant holdning overfor de mindre udbydere, der ved lov er blevet tvangstilmeldt Dansk Retursystem.

Danske Ølentusiaster er på nuværende tidspunkt langt i overvejelserne om at anlægge sag ved EU-domstolen.

På gårdsdagens pressemøde hos Dansk Retursystem A/S udtalte selskabets direktør Benny Rasmussen blandt andet, at kritikken er forfejlet og at de store bryggerier ikke får adgang til følsomme oplysninger. Direktør Benny Rasmussen udtaler videre "at vi jo har udpeget et uafhængigt revisionsselskab, hvor den slags oplysninger ryger hen".

Dette er korrekt for så vidt angår udbydernes direkte indberetning af salgstal men er i direkte modstrid mod bekendtgørelsens ordlyd, når det drejer sig om indsamlingen af den tomme emballage.

Af Miljøstyrelsens bekendtgørelse fremgår det klart, at "Dansk Retursystem A/S forestår registrering og optælling af indsamlede engangsemballager, der kan danne grundlag for afregning af pant med returmodtagere" (§ 58, stk. 3), samt at "Dansk Retursystem A/S foretager ved hjælp af optællingsmaskiner på selskabets terminal en optælling af den indsamlede engangsemballage. Optællingen sker elektronisk, herunder ved scanning af emballagens stregkoder" (§ 60, stk. 1).

Dermed er det åbenlyst, at Dansk Retursystem A/S er det eneste selskab, der kan videregive disse oplysninger til et uafhængigt revisionsselskab og dermed har Dansk Retursystem A/S et direkte og særdeles detaljeret overblik over samtlige udbyderes salg af øl inklusiv en geografisk fordeling.

Dette finder Danske Ølentusiaster dybt uacceptabelt og problemet bliver forstærket af den kendsgerning, at de tomme emballager skal indsamles af Carlsberg.

Danske Ølentusiasters formand Marttin Stuart Nielsen udtaler "Det er en dybt bekymrende situation og vi har ikke kendskab til tilsvarende konstruktioner nogen steder i Europa, hvor et selskab med en monopolagtigt status på sit hjemmemarked får direkte adgang til at se effekten af samtlige konkurrenters salgsindsats".

Benny Rasmussen, direktør i Dansk Retursystem A/S, udtalte endvidere at "Når man er med i sådan et system, må man være villig til at give og tage lidt". Dette finder Danske Ølentusiaster er en utrolig arrogant holdning overfor de importører, der ved lov er blevet tvunget til at deltage i Dansk Retursystem A/S og som i en række tilfælde kan se deres virksomhed og livsværk forsvinde som følge af dette.

På gebyrområdet er Danske Ølentusiaster fortsat af den klare opfattelse, at Dansk Retursystem A/S i hele sin gebyrstruktur favoriserer de store danske bryggerier, specielt Carlsberg, idet de mindre udbydere bliver pålagt en uforholdsmæssig stor andel af de administrative omkostninger. Dette sker blandt andet ved, at udbyderne af øl i engangsemballage skal finansiere 50% af de administrative omkostninger i Dansk Retursystem A/S, selvom øl i denne emballage ifølge Miljøstyrelsens egen bekendtgørelse kun får en markedsandel på 15%.

Endvidere vil kravet om anvendelsen af unikke stregkoder påføre de mindre udbydere en lang række ekstra arbejdsrutiner, der medfører, at hvis en importør har 80 forskellige øl skal alle emballagerne med disse øl åbnes, der skal manuelt påsættes 80 forskellige og særskilte pant- og stregkodemærker, de forskellige øl skal indpakkes i ny emballage og først derefter kan importøren videresælge de forskellige øl.

Dette vil utvivlsomt medføre højere priser og et markant mindre konkurrence i takt med at de mindre udbydere må lukke.

Danske Ølentusiaster skal derfor anbefale, at man i stedet bruger den løsning, der anvendes i Norge, hvor de enkelte udbydere betaler et beløb på 5 øre pr. solgt engangsemballage til dækning af udgifterne, hvis returprocenten bliver over 100%, hvilket endnu ikke har været tilfældet i Norge.

Danske Ølentusiaster er derfor stærkt bekymrede for konkurrencesituationen på det danske ølmarked, hvis bekendtgørelsen fra Miljøstyrelsen gennemføres i sin nuværende form.

Ikke alene vil den medføre lukning af størsteparten af de danske importører af udenlandsk øl. Den vil også effektivt forhindre de danske microbryggerier, der i øjeblikket står på spring for at etablere sig i at kunne komme ind på markedet med engangsflasker, hvilket igen vil gøre deres drift urentabel.

"Det er vores klare opfattelse, at den nuværende bekendtgørelsen er i strid med vores EU-retslige forpligtelser og at der er tale om tekniske handelshindringer. Set med vores øjne er bekendtgørelsen i strid med EU-rettens krav om varers fri bevægelighed, navnlig EU-Traktatens artikel 28 (tidl. art. 30) og vi er allerede på nuværende tidspunkt langt i overvejelserne om at anlægge en sag ved EU-domstolen" udtaler Danske Ølentusiasters formand Marttin Stuart Nielsen.

Yderligere information kan fås ved henvendelse til Marttin Stuart Nielsen, Formand for Danske Ølentusiaster, tlf. 26 24 16 26.

Danske Ølentusiaster er Danmarks officielle ølforbrugerorganisation med over 3200 medlemmer. Foreningen arbejder for bedre øl i Danmark ved bla. at udgive magasinet Ølentusiasten, via hjemmesiden www.ale.dk og via medlemsmøder over hele landet. Danske Ølentusiaster organiserer Ølfestival 2002, der finder sted i Valby Hallen 10.-12. maj med forventet 5-10.000 besøgende ølentusiaster.

 

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet har i fællesskab indsendt høringssvar|til Miljøstyrelsen

15-04-02 :

Miljøstyrelsens bekendtgørelse kan læses her

Miljøstyrelsen

Tilsyns- og lovkontoret

Strandgade 29

1401 København K

Att.: Per Schou Christiansen

København, 15. april 2002

Høring af udkast til bekendtgørelse om pant og indsamling mv. af emballager til øl og visse læskedrikke, j.nr. M1014-0040.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet støtter oprettelsen af et effektivt dansk retursystem, der til glæde for såvel forbrugere som miljø tilstræber den højest mulige genanvendelsesprocent.

Som anført i tidligere høringssvar angående oprettelsen af Dansk Retursystem A/S, finder Dansk Ølentusiaster og Forbrugerrådet, at konstruktionen bag Dansk Retursystem A/S indeholder en række uheldige elementer, som begunstiger de store og etablerede danske bryggerier på bekostning af de mindre og uafhængige udbydere af såvel dansk som udenlandsk øl.

Konkurrencesituationen på det danske marked for øl og læskedrikke har karakter af et monopol, hvor Carlsberg Danmark A/S totalt dominerer med en markedsandel på over 80% af markedet for mærkevareøl. Dertil kommer, at Carlsberg Danmark A/S ejer størstedelen af aktierne i den største importør af udenlandsk øl - Premium Beer Import A/S.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet finder, at den foreliggende bekendtgørelse på en række afgørende punkter indeholder elementer, som medfører, at de mindre udbydere får den langt største og dermed hårdeste økonomiske belastning. Dette vil reducere konkurrencen på det danske ølmarked yderligere, samtidig med at Carlsberg Danmark A/S vil opnå en betydelig konkurrencefordel.

De væsentligste forhold er :

   

 • gebyrerne virker diskriminerende
 • anvendelsen af stregkoder er uproportional
 • indsamling af oplysninger om markedet er for omfattende.

Nedenfor redegøres der nærmere for de enkelte punkter.

Tilmeldingsgebyrer:

For at tilmelde en øl eller læskedrik i engangsemballage opkræves som udgangspunkt kr. 2.000,00 i tilmeldingsgebyr, dog kun kr. 500,00 for de efterfølgende produkter ved samtidig tilmelding (en såkaldt serie).

Enhver ny tilmelding betragtes som en ny serie og vil derfor som minimum udløse et nyt tilmeldingsgebyr på kr. 2.000,00.

Disse produktgebyrer er ikke gældende for tilmelding af nye produkter i genpåfyldelige flasker.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet er af den opfattelse, at de planlagte gebyrer primært vil ramme importører af udenlandsk specialøl, bryggerierne bag disse samt nye danske mikrobryggerier, der måtte ønske at lancere deres produkter i nye flasketyper, idet disse vil skulle betale et tilmeldingsgebyr i en størrelsesorden, som står i skarp kontrast til deres forholdsvis beskedne markedsandel.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet finder derfor, at gebyrerne skævvrider markedet og ensidigt begunstiger de store danske bryggerier på bekostning af de mindre udbydere af navnlig udenlandske øl. Hertil kommer, at tilmeldingsgebyret kan medføre en fastfrysning af det nuværende udbud af øltyper og produkter, idet omkostningerne forbundet med at introducere nye øl vil blive væsentligt forøget.

Dette vil være tilfældet uanset, at der i bekendtgørelsen er indført en regel om, at der ved salg af mindre end 5.000 emballager pr. produkt alene skal betales et gebyr på kr. 2.000,00 for alle de produkter, som den enkelte udbyder har af denne karakter, idet gebyret forhøjes til normaltakst, hvis den fastsatte grænse overskrides.

Derfor foreslår Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet, at tilmeldingsgebyret helt fjernes, hvormed der skabes lige konkurrencevilkår for alle udbydere, idet den nuværende gebyrstruktur navnlig tilgodeser danske bryggerier i forhold til udenlandske, hvilket kan konflikte med vores EU-retslige forpligtelser.

Logistik- og indsamlingsgebyrer :

Udover tilmeldingsgebyret skal udbyderne af engangsemballage betale både logistik- og indsamlingsgebyr for at få håndteret og indsamlet den tomme emballage.

Af bekendtgørelsen fremgår klart hvilke udgifter, der indregnes ved beregningen af indsamlingsgebyrer for engangsemballager. Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet finder det stærkt betænkeligt, at der indregnes 50% af udgifterne til Dansk Retursystem A/S administrationsomkostninger. Dette skal ses i relation til bekendtgørelsens egen anførelse af, at engangsemballagerne alene forventes at få en samlet markedsandel på 15%.

Samme problem findes i relation til fordelingen af udgifterne ved logistikgebyrerne, hvor de genpåfyldelige emballager skal afholde 60% af omkostningerne, og engangsemballagerne belastes med 40% af omkostningerne.

Samtidig har man i beregningen af indsamlingsgebyret udeladt den indtægt, som Dansk Retursystem A/S har hvert år i form af pantoverskud på grund af en forventet indsamlingsprocent på kun 90%.

Efter Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets skøn vil indsamlings- og logistikgebyrerne være mere end 10 gange højere for engangsemballager end for genpåfyldelige flasker.

Derfor betyder udformningen af logistik- og indsamlingsgebyrerne efter Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets opfattelse en yderligere forværring af konkurrencesituationen, idet de mindre udbydere hermed kommer til at betale en uforholdsmæssig høj andel af omkostningerne ved driften af Dansk Retursystem A/S sat i forhold til deres markedsandel og deres reelle belastning af systemet.

Anvendelse af pantoverskud :

For såvel tilmeldings- som indsamlingsgebyrernes vedkommende foreslår Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet, at Dansk Retursystem A/S anvender det forventede pantoverskud til at nedbringe primært produktgebyrerne og sekundært indsamlings- og logistikgebyrerne til samme niveau som for de genpåfyldelige flasker. Hermed skabes der mere lige konkurrencevilkår for de forskellige emballagetyper.

Pantoverskuddet opstår, når Dansk Retursystem A/S fremover vil stå for den endelige pantudbetaling på engangsemballagen, hvilket i dag sker i detailleddet.

Ud fra de anførte officielle tal vil der være en forventelig omsætning på 400 mio. dåser og et krav om en indsamlingsprocent på 90% i 2003. Dette medfører, at der vil være 40 mio. dåser, der ikke genindsamles i 2003.

Dette giver et pantoverskud i Dansk Retursystem A/S på 60 mio. kroner med den nuværende pant på kr. 1,50 pr. dåse. Pantoverskuddet skal ifølge selskabets vedtægter anvendes til formål, der vedrører selskabets arbejdsområde og derfor kan pantoverskuddet uden videre anvendes til nedsættelse af gebyrerne.

Indsamling af data :

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet har noteret sig, at indsamlingen af salgsdata generelt er blevet anonymiseret og sker via et uafhængigt revisionsselskab.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet finder dette positivt; men Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet er dog af den opfattelse, at der i bekendtgørelsen findes en række huller i anonymiseringen, der betyder, at Dansk Retursystem A/S alligevel får direkte adgang til dele af udbydernes omsætningsprofil.

Ifølge den fremlagte bekendtgørelse får Dansk Retursystem A/S detaljerede oplysninger fra de enkelte returmodtagere om antallet af returnerede emballager fordelt på produktniveau og den enkelte udbyder.

Dette giver Dansk Retursystem A/S (in casu dens bestyrelse) muligheder for at danne sig et overblik med 90% nøjagtighed over de enkelte udbyderes samlede handlingsvolumen fordelt på produkter, hvilket netop skulle undgås med de anonymiserede salgsindberetninger.

Desuden skal Dansk Retursystem A/S i forbindelse med tilmelding af ethvert nyt produkt i engangsemballage have oplysninger om udbyderens forventninger til salget i de første 2 måneder efter tilmeldingen, hvilket i praksis vil omfatte hovedparten af produkterne, da alle de nuværende produkter i engangsemballager på det danske marked skal tilmeldes til Dansk Retursystem A/S.

Endvidere får Dansk Retursystem A/S adgang til udbydernes forventede salg af de enkelte produkter, når selskabet sælger pantetiketter med EAN-nummer til udbydere, der ikke får dette håndteret via bryggerierne.

Dette vil primært være nødvendigt for de mindre udbydere, og Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet foreslår derfor, at salget af pantetiketter flyttes væk fra Dansk Retursystem A/S, og at kravet om oplysninger om forventede salgstal fjernes.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet er også af den opfattelse, at kravet om indberetning af det foretagne salg hver 4. uge er både uheldigt og unødvendigt. Den løbende indberetning udgør en urimelig administrativ byrde for de mindre importører specielt set i lyset af den kendsgerning, at langt de fleste har en årlig omsætning på under 1.500.000 kr., der er minimumsgrænsen for indberetning af importtal til Danmarks Statistik.

Umiddelbart er det Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets vurdering, at disse administrative rutiner kan koste den enkelte importør mere end kr. 100.000,00 i meromkostninger om året, hvilket med sikkerhed vil medføre stigende priser overfor forbrugerne og dermed føre til en konkurrencesituation, der yderligere vil begunstige de store udbydere, specielt Carlsberg Danmark A/S.

På den baggrund og på grund af bestyrelsessammensætningen mener Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet, at der fortsat vil være en risiko for, at oplysningerne af bestyrelsens flertal kan anvendes som et effektivt middel til at afsløre de udenlandske mærkers forsøg på at trænge ind på det danske marked og herefter iværksætte modforanstaltninger.

Denne indberetningskonstruktion medfører, at Dansk Retursystem A/S fortsat skaber en konkurrenceretslig uheldig gennemsigtighed i markedet.

Unik stregkodemarkering :

Det fremgår af bekendtgørelsen, at samtlige tilmeldte produkter skal påføres en unik dansk stregkode, der tildeles af Dansk Retursystem A/S, ligesom der skal påføres et særskilt pantmærke, således at butikker uden automater kan opkræve og tilbagebetale korrekt pant.

Dette vil igen påføre de mindre udbydere en lang række administrative omkostninger i form af indkøb af særskilte stregkode- og pantmærker, ligesom det vil pålægge de mindre udbydere en markant øget arbejdsbyrde, idet disse mærker manuelt skal påsættes hver enkelt flaske.

Årsagen til dette skyldes, at de udenlandske bryggerier ofte ikke vil ønske at påføre disse særskilte danske stregkode- og pantmærker, da salget til det danske marked er forholdsvist beskedent set i forhold til deres øvrige omsætning.

Kravet om denne unikke stregkodemarkering er indført for at skabe et lukket dansk retursystem, hvor emballager indkøbt i øvrige EU-lande ikke kan indløses i Danmark og dermed teoretisk give en returprocent på over 100%.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet finder, at de mindre udbydere hermed bliver pålagt urimelige administrative byrder set i forhold til de danske bryggerier, hvilket igen medfører en konkurrencemæssig forskydning til fordel for de store danske bryggerier.

Derfor foreslår Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet, at kravet om den unikke stregkodemarkering fjernes, og at det tillades, at de enkelte udbydere sælger øl i engangsemballage, hvor den originale stregkode kan anvendes.

Dette vil åbne det danske retursystem for flasker indkøbt i de øvrige EU-lande.

Finansieringen af et eventuelt pantunderskud, der opstår hvis en eller flere produkters returprocent vil være over 100%, skal i givet fald ske ved, at udbyderne af øl i engangsemballage indbetaler et fast beløb pr. solgt emballage til en særskilt fond, hvorfra et eventuelt pantunderskud kan dækkes. Ud fra de erfaringer, der er gjort med et tilsvarende system i Norge, vil beløbet, der skal indbetales til denne fond være maksimalt 3-5 øre pr. emballage.

Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets konklusioner og anbefalinger :

Det er Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets opfattelse, at opbygningen i Dansk Retursystem A/S fortsat klart favoriserer Carlsberg Danmark A/S og andre større danske bryggerier, idet disse udbydere reelt vil blive fritaget fra en række af gebyrerne.

Endvidere vil gebyrstrukturen virke voldsommere på udbydere med en begrænset omsætning, som f.eks. importører af udenlandske specialøl, der vil være tvunget til at fordele ekstraomkostningerne på en mindre varemængde, samtidig med, at de efter udkastet vil skulle betale en lang række gebyrer, som de danske bryggerier slipper for.

Derfor vil konsekvensen hos de mindre udbydere være højere priser overfor forbrugerne og dermed en svækket konkurrenceposition, hvilket vil styrke Carlsbergs monopol yderligere.

Dertil kommer, at ordningen indeholder elementer af diskrimination, hvilket kan konflikte med Danmarks EU-retslige forpligtelser.

Reelt bevirker disse forhold, at udenlandsk øl får vanskeligere ved at komme ind på det danske marked, end dansk øl. Dette udgør efter Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets opfattelse tekniske handelshindringer og er således i strid med EU-rettens krav om varers fri bevægelighed, navnlig EU-Traktatens artikel 28 (tidl. art. 30).

For at undgå yderligere konkurrenceforvridning på det danske ølmarked vil Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet foreslå følgende ændringer af det fremsendte udkast, således at :

   

 • øl i engangsemballage af glas ligestilles med vinflasker, der slet ikke er omfattet af det nye retursystem eller at
 • tilmeldingsgebyrerne bortfalder helt, idet hele provenuet fra flasketilmeldingen kun udgør få promille af de årlige indtægter hos Dansk Returpant A/S. De manglende gebyrer kan finansieres via det årlige panteoverskud.
 • der ved beregning af indsamlingsgebyret på engangsemballage sker en fordeling af administrationsomkostningerne for Dansk Retursystem A/S efter emballagetypernes markedsandel.
 • logistikgebyrerne fordeles mellem emballagetyperne efter disse markedsandel.
 • det forventede pantoverskud på engangsemballagerne anvendes til nedbringelse af primærtilmeldingsgebyrerne og sekundært på indsamlingsgebyrerne.
 • kravet om unik stregkodemarkering udgår og erstattes af løbende indbetaling til en returfond, der alene anvendes til dækning af et eventuelt pantunderskud.

Vi skal for god ordens skyld gøre opmærksom på, at Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet naturligvis forventer, at vores høringssvar vil indgå i den officielle høringsrapport, når denne bliver udarbejdet.

Såfremt ovenstående måtte give anledning til spørgsmål står Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådet naturligvis til rådighed.

På vegne af

Danske Ølentusiaster

Marttin Stuart Nielsen

Formand

Telefon 26 24 16 26

På vegne af

Forbrugerrådet

Villy Dyhr

Chef for politisk afdeling

Telefon 27 15 74 34

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster :

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. Foreningen har i dag mere end 3.000 medlemmer og vokser med 50 medlemmer om ugen. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Danske Ølentusiaster repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union og Danske Ølentusiaster er Europas næststørste ølforbrugerorganisation.

Baggrundsinformation om Forbrugerrådet :

Forbrugerrådet er forbrugernes interesseorganisation uafhængig af såvel offentlige myndigheder som erhvervslivet og udgiver af forbrugerbladet Tænk+Test."

Forbrugerrådet varetager alle forbrugeres interesser overfor erhvervsliv og myndigheder.

Høringssvaret kan også findes på Forbrugerrådets hjemmeside.

 

Charlie's Bar tildelt Cask Marque

Pressemeddelelse 15-04-02 :

Pressen inviteres til at overvære overrækkelsen

En af Danmarks allerbedste øloaser, Charlie's Bar i Pilestræde i København, er tildelt det engelske kvalitetsstempel Cask Marque.

Charlie's Bar får overrakt den fornemme udmærkelse mandag d. 15. april for sin indsats for Real Ale, det traditionelle overgærede engelske øl, der kræver helt særlige kundskaber at både brygge og servere.

Udmærkelsen overrækkes af ølentusiast, tidl. fødevareminister Ritt Bjerregaard og direktør for Cask Marque Trust, Paul Nunny, begrunder overrækkelsen af Cask Marque til Charlie's Bar, der er blot den fjerde modtager af udmærkelsen udenfor Storbritannien. Informationschef Søren Houmøller fra Danske Ølentusiaster er Master of Ceremony.

Overrækkelsen finder sted kl. 16.30 mandag d. 15. april på Charlie's Bar, Pilestræde 33, 1112 Kbh. K. med en lang række repræsentanter fra de mindre og traditionelle bryggerier i Danmark, ølentusiaster og særligt inviterede.

Pressen er velkommen allerede fra kl. 14, hvor indehaver af Charlie's, Iain Russell, byder på specialøl og andet godt til ganen.

Baggrundsinformation om Charlie's Bar:

Charlie's Bar fik sit nuværende image som Danmarks mest kompromisløse ølsted i september 2000, da den nye ejer, Iain Russell, pludselig lukkede i mere end to måneder fordi han ikke var tilfreds med kvaliteten af ølanlæggene.

Baren blev forlænget og lokalerne gjort lysere, men de store ændringer kan gæsterne ikke se - kun smage. Temperatur og gastilførsel er indstillet individuelt på hver eneste af de mange haner, så hver enkelt øl serveres 100% perfekt.

Mange gæster har oplevet, at barpersonalet på selv de travleste tidspunkter pludselig har forladt baren og efterladt tørstige gæster i et kvarters tid. De undrende gæster får roligt forklaringen af stamkunderne: Et eller andet er ikke 100% perfekt og det skal justeres omgående. Og så må man vente, sådan er det.

Forbipasserende i Pilestræde har bemærket skiltet med ordene "Proudly independent" foran Charlie's. Iain Russells hjerte banker for de uafhængige bryggerier og på hanerne har han altid øl fra de uafhængige, danske bryggerier Hancock, Thisted, Refsvindinge og Fuglsang.

For tiden opholder Iain sig meget i Aalborg, hvor han er i færd med at indrette Nordeuropas mest kompromisløse værtshus. Når stedet åbner i maj vil man kunne smage et utal af forskellige øl, alle naturligvis behandlet og serveret på samme kompromisløse måde som på Charlie's.

Baggrundsinformation om Cask Marque:

Paul Nunny, direktør for Cask Marque Trust i England, siger om Cask Marque. "Cask Beer is one product that is unique to the British Pub. The quality of the product relies heavily on the skill of the licensee as he has to complete the last part of the brewing proc-ess in his cellar i.e. the second fermentation.

Cask Beer is a live product when it leaves the brewery unlike other beers.

The Cask Marque award was created to acknowledge the skills of the licensee in the han-dling and dispensing of the product. To date over 2150 licensees in the United Kingdom have the award and it is seen to be the ultimate independence recognition of beer quality.

The popularity of Cask Beer is growing in Europe as is the British Pub. To date Cask Mar-que has made their award to two pubs in Stockholm and one pub in Paris.

These together with Charlies Bar are "Champions" of Cask Beer".

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har over 3000 og vokser med ca. 50 medlemmer om ugen. Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union. Danske Ølentusiaster er Europas næststørste ølforening. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk. Hjemmesiden er en af verdens mest omfattende samlinger af informationer om øl.

Undertegnede kan kontaktes på tlf. 45 65 15 55.

Søren Houmøller

Informationschef Danske Ølentusiaster

 

Brev sendt til samtlige folketingsmedlemmer og danske medlemmer af EU-parlamentet

17-03-02 :

Folketingets Meddelelsescentral

Fornavn Efternavn

København, 17. marts 2002

Dansk Retursystem A/S

Danske Ølentusiaster har som Danmarks officielle ølforbrugerorganisation fulgt oprettelsen af Dansk Retursystem A/S meget nøje lige siden starten i efteråret 2000.

Vi har uddelt dette brev til samtlige medlemmer af Folketinget samt til de danske medlemmer af Europa Parlamentet for at gøre opmærksom på, at indførelsen af Dansk Retursystem A/S i sin nuværende form har alvorlige slagsider for de mindre udbydere af øl i Danmark.

Efter Danske Ølentusiasters opfattelse er konsekvenserne blandt andet :

   

 • at den i forvejen meget begrænsede konkurrence på det danske ølmarked vil blive yderligere reduceret.
 • at en række mindre importører må dreje nøglen om på grund af de pålagte meromkostninger
 • at priserne på udenlandsk øl generelt vil stige på grund af de øgede omkostninger hos importørerne
 • at der en reel risiko for en ny "dåsesag" ved EF-domstolen, idet der efter vores opfattelse er tale om nye tekniske handelshindringer, som hindrer varernes fri bevægelighed.

Læs mere i vedlagte nummer af Ølentusiasten nummer 14 på side 2, 10 og 11.

Danske Ølentusiaster anbefaler derfor en løsning, hvor udenlandsk øl i specialflasker undtages fra Dansk Retursystem og i stedet indgår i det eksisterende og særdeles velfungerende retursystem for vinflasker.

Spørgsmål og kommentarer kan rettes til undertegnede på 26 24 16 26.

Med venlig hilsen

Marttin Nielsen

Formand, Danske Ølentusiaster.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation og det er foreningens formål at få bedre øl i Danmark samt et mere varieret udbud af forskellige øltyper.

Det gør vi ved at arbejde for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyse og skabe debat om øl, stimulere håndbrygning, udbrede kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og ved at sikre øl en respektfuld behandling, blandt andet i form af ølfestivaler i København og Århus.

Foreningen har netop passeret medlem nummer 3.000 og vokser med ca. 5 medlemmer pr. dag.

I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

 

Danske Ølentusiaster har kåret Carlsberg Abbey Ale til Årets danske ølnyhed 2001

Pressemeddelelse 02-02 02 kl. 18.00:

De mere end 2700 medlemmer af Danmarks officielle, landsdækkende ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, har kåret Carlsbergs Abbey Ale til Årets danske ølnyhed 2001. Kåringen fandt sted i forbindelse med Danske Ølentusiasters generalforsamling 2. februar 2002.

"Danske Ølentusiaster kårer hvert år Årets danske ølnyhed or at opmuntre de danske bryggerier til at brygge nye, spændende øl, der kan give forbrugeren et bredere udvalg af øl at vælge mellem. Vi mener, at udvalget af øltyper i Danmark er alt for snævert og vi ønsker en mere varieret ølkultur med fokus på øllets kvalitet snarere end kvantitet" siger foreningens informationschef Søren Houmøller.

Vinderen er kåret blandt deciderede ølnyheder på det danske marked. Etiketøl - kendt øl på ny flaske - deltager ikke. Årets danske ølnyhed i hhv., 1999 og 2000 var Ceres Royal All Malt og Ceres Royal Spring.

Carlsbergs nye Abbey Ale er unik, fordi bryggeriet har brudt med en 130 år gammel tradition for brygning af undergæret øl som fx. øltypen pilsner. Den nye Abbey Ale er brygget med en såkaldt overgær, der er meget anvendt i engelske og belgiske øltyper. Netop den belgiske klosterbryg har inspireret Carlsberg til at brygge Abbey Ale, der bliver solgt i 70 cl flasker.

"Carlsberg er meget stolte over kåringen, for den giver yderligere næring til den ild, der brænder i os for at udvikle nye produkter. Vi er glade for at Carlsbergs første overgærede øl i nyere tid er fal-det i så manges smag. For Carlsberg har det været et afgørende skridt at begynde brygning af overgæret og ufiltreret øl", siger produktchef Lars Østerby fra Carlsberg.

Carlsberg Abbey Ale vandt suverænt med næsten halvdelen af stemmerne. Abbey Ale er en del af Carlsbergs Semper Ardens-projekt, hvis formål er at udvikle nye, spændende øltyper til Carlsbergs sortiment.

"Vi har flere spændende produkter på vej, som vil gøre det endnu mere interessant at drikke øl i 2002. Indenfor Semper Ardens-projektet vil vi introducere et nyt bryg to gange om året; alle sam-men øl, som vil repræsentere innovation og nytænkning. Det næste bryg vil vi afsløre d. 4. marts, men vi kan allerede nu sige, at det vil være en øl af den såkaldte Bock-type, hvortil der er anvendt danske krydderier" siger Lars Østerby.

Årets danske ølnyhed 2002: Abbey Ale med 44% af stemmerne 2. plads: Carlsberg Hvede med 27% 3. plads: Thisted Bryghus Thy Classic med 8% 4. plads : Harboe Red Beer med 7% 5. plads : Vestfyen Sun Beer med 2%

Yderligere oplysninger eller kommentarer kan fås ved at kontakte Danske Ølentusiaster v/ Søren Houmøller på 40 44 67 14.

Carlsbergs produktchef Lars Østerby kan træffes på 22 10 12 43 og marketingdirektør Ken H. Andersen kan træffes på mobil 40 68 12 60.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 2700 og vokser med ca. 50 medlemmer om ugen.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. I vore vedtægter står bl. a., at vi er økonomisk og politisk uaf-hængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser. Vi repræsenterer Danmarks øl-forbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Læs mere på www.ale.dk. Hjemmesiden er en af verdens mest omfattende samlinger af informationer om øl. Undertegnede kan kontaktes på tlf. 45 65 15 55.

Søren Houmøller, informationschef