Pressemeddelelser 2003 - Danske Ølentusiaster
Pressemeddelelser 2003

   

 • 17-12-03 : Nedslående afgørelse fra Konkurrencestyrelsen om returpant-systemet
 • 29-04-03 : Ølfestival – nu med endnu flere øl og ølnyheder
 • 07-03-03 : Kvalitetsmærkning af gode danske værtshuse
 • 13-02-03 : Thor-lukning går imod den nye, danske øltrend
 • 08-02-03 : Danske Ølentusiaster har kåret Brøckhouse India Pale Ale til Årets danske ølnyhed 2002
 • 07-02-03 : To ølentusiaster hædres for gastronomisk initiativ
 • 16-01-03 : Danske Ølentusiaster kårer igen ”Årets Danske Ølnyhed 2002”

BEMÆRK: telefonnumre, adresser, mailadresser og hjemmesideadresser er ikke nødvendigvis stadig gældende!

 

Nedslående afgørelse fra Konkurrencestyrelsen om returpant-systemet

Pressemeddelelse 17-12-03

Danske Ølentusiaster kan ikke forstå, at Konkurrencestyrelsen i sin afgørelse om returpant-systemet ser gennem fingre med alle de uheldige konsekvenser systemet har for forbrugerne.

Godt nok siger Konkurrencestyrelsen, at selskabet Dansk Returpant ikke skal være ejet af bryggerierne – og følgelig skal bryggerierne heller have plads i bestyrelsen, men det er en svag afgørelse, udtaler Torben Steenberg, næstformand i Danske Ølentusiaster. Det skal først gælde fra år 2008, men til den tid vil aftalen alligevel udløbe, så reelt er der intet nyt. Og stadig står alle de andre problemer med returpant-systemet tilbage.

Problemer, som rammer forbrugerne hårdt. Blandt andet at:

   

 • der er mange fejl ved pantsystemet, sådan at forbrugerne ikke får penge for de indleverede flasker.

 • det er ikke - som miljøministeren ellers har lovet – endnu muligt at aflevere alle typer flasker i alle butikker.

 • det for de små øl-importører og mikrobryggerier er en voldsom ressourcekrævende ordning – både med hensyn til mærkning, indberetning, sortering og afhentning.

 • forbrugerne betaler unødvendigt høje priser på udenlandsk øl på grund af ordningen.

 • ordningen rammer skævt, for det er kun det gode ølfolk, som rammes af flaskepanten. 2 millioner ølflasker er åbenbart et større problem end 220 millioner vinflasker.

Derfor mener Danske Ølentusiaster, at politikerne nu bør se på de mange problemer med returpant-systemet, som Konkurrencestyrelsen ikke har med i afgørelsen. Og det skal ske i dialog med forbrugerne og Danske Ølentusiaster.

Nærmere oplysninger hos Torben Steenberg – 21 29 65 62

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har ca. 7000 medlemmer.

Ølfestival - nu med endnu flere øl og ølnyheder.

Pressemeddelelse 29-04-03

For tredje år i træk afholder Danmarks officielle ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, Ølfestival i København.

Formålet med festivalen er at præsentere øl som en alsidig oplevelse af høj kvalitet. Derfor er samtlige danske bryggerier og importører indbudt til at deltage i Ølfestival 2003, og denne gang har vi med over 40 udstillere det bredeste og mest varierede udbud til publikum nogensinde.

Festivalen er målrettet imod et bredt publikum, både dem med en særlig interesse for øl, og dem, der blot er nysgerrige. Alle kan her få lejlighed til at prøve den store spændvidde, der efterhånden er kommet på det danske ølmarked. Der er blandt andet mulighed for at prøve sjældne øltyper fra danske og udenlandske bryggerier. Man finder f.eks. helt nye øl fra Finland, Estland, Skotland, Belgien, Tyskland, Tjekkiet og mange andre steder.

”Ølfestival 2003 bliver et overflødighedshorn af oplevelser, hvor der vil være noget for enhver smag”, siger formanden for Danske Ølentusiaster, Marttin Nielsen, der fortsætter:

”Med de forandringer, der i disse år sker på det danske marked f.eks. med etableringen af flere mindre bryggerier, er den danske ølscene mere spændende end nogensinde. På Ølfestivalen har alle mulighed for at prøve kræfter med øllets mangfoldige verden og samtidig fokusere på den enkelte øls kvaliteter”.

For at give gæsterne mulighed for at smage så mange forskellige øl som muligt, køber de smagsprøver á 1 deciliter af hver øl. På denne måde kan gæsterne smage sig gennem snesevis af øl og stadig fokusere på kvaliteten af øllet.

Da vi i Danske Ølentusiaster meget gerne vil være med til at gøre kvinder mere interesserede i det gode øl, har vi i år valgt at introducere et helt nyt koncept: Søndag den 11. maj 2003 kan man som mand komme ind for halv pris, hvis man ledsages af sin kone, kæreste, mor eller sågar svigermor – men max. en mand pr. kvinde.

Yderligere oplysninger hos formand Marttin Nielsen på 28 80 80 10 eller formand@remove-this.ale.dk.

Du kan også finde flere praktiske oplysninger om Ølfestival 2003 på ale.dk/festival

Der afholdes pressemøde om Ølfestival 2003 mandag den 5. maj 2003 kl. 18.00 på Den Tatoverede Enke, Gothersgade 8, København, og her kan du også møde Anders Evald, forfatter til Gyldendals Ølguide. Foreningen vil naturligvis være vært ved en lille ølforfriskning.

Baggrundsinformation om Ølfestival 2003:

Åbningstider:

Fredag den 9. maj 2003 16 - 24

Lørdag den 10. maj 2003 12 - 23

Søndag den 11. maj 2003 12 - 18

Festivalen finder sted i Valby Hallen, København

Udstillere:

Mere end 40 forskellige danske bryggerier og importører af udenlandsk øl deltager på festivalen, der med stolthed kan præsentere mere end 450 forskellige øl. Se den komplette liste på ale.dk/festival/lister.htm

Priser:

Entre kr. 75,00 inkl. Festivalguide, smageglas og 2 poletter.

Køb af yderligere poletter:

1 stk. - 15 kr.

5 stk. - 50 kr.

11 stk. – 100 kr.

Specialarrangementer:

Fredag den 9. maj 2003: Introduktion af to nye bøger – Gyldendals Ølguide af Anders Evald og Ølrejsen af Carsten Berthelsen

Lørdag den 10. maj 2003: Danmarksmesterskaber i Håndbryg, hvor over 80 forskellige øl fra mere end 30 forskellige håndbryggere over hele landet konkurrerer.

Søndag den 11. maj 2003: Specialtilbud: ½ pris på entréen til 1 mand ifølge med 1 kvinde.

Yderligere informationer:

Yderligere oplysninger hos formand Marttin Nielsen på 28 80 80 10 eller formand@remove-this.ale.dk.

Du kan også finde flere praktiske oplysninger om Ølfestival 2003 på ale.dk/festival

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har godt 6.000 medlemmer og vokser med ca. 100 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Kvalitetsmærkning af gode danske værtshuse

Pressemeddelelse 07-03-03:

Danske Ølentusiaster uddeler i den kommende weekend de allerførste udgaver af Dansk Ølmærke til gode danske værtshuse. Dansk Ølmærke er et kvalitetsmærke, der har to særdeles vigtige formål. Det skal dels vise ølforbrugerne vej til de værtshuse, der bedst forstår at behandle øllet godt, dels motivere værtshusholdere for at forbedre såvel øl-udvalg som respekten for det gode øl.

"Dette er uden tvivl et af de store skridt fremad for dansk ølkultur", udtaler Marttin S. Nielsen, formand for Danske Ølentusiaster. "Flere har fundet ud af, hvor store forskelle der findes i øllets mangfoldige verden. Salget af udenlandsk øl i detailhandelen har været stigende de senere år. Nu er det på tide, at vi sikrer den samme udvikling på værtshusene."

Dansk Ølmærke findes i tre kategorier: Guld, sølv og bronze.

Dansk Ølmærke i Guld uddeles til helt unikke værtshuse, der har et stort udvalg, herunder øl, der er meget sjældne i Danmark. Der serveres med respekt, dvs. ved rigtig temperatur i det rigtige glas. Endvidere vil stedet have en stor ølviden, således at også begyndere indenfor øl kan få gode råd og vejledning.

Et værtshus, der modtager Danske Ølmærke i Sølv er tæt på Dansk Ølmærke i Guld, men hvor der mangler små detaljer i en enkelt kategori eller to. Det vil stadig være en stor, kvalitetsmæssig oplevelse at få en øl på et sted, der har modtaget Dansk Ølmærke i Sølv.

Et sted, der modtager Dansk Ølmærke i Bronze serverer godt øl, men har måske mindre viden eller forkerte glas. Det er i den forbindelse vigtigt, at gøre opmærksom på, at det vil være et fåtal af danske værtshuse, der komme i betragtning til et Dansk Ølmærke, hvorfor et mærke i enten Guld, Sølv eller Bronze er under alle omstændigheder et udtryk for en god øloplevelse.

"Mærket er selvsagt af stor interesse for de mere end 5.500 medlemmer af Danske Ølentusiaster. Men vores håb er også, at den nysgerrige forbruger får lyst til at se, hvad forskellen er på disse steder i forhold til værtshuset på hjørnet" udtaler Thomas Thisted Petersen, der er ansvarlig for Dansk Ølmærke.

"Vi tror på, at Dansk Ølmærke kan få stor værdi for værtshusene. Igennem de sidste 10 år er antallet af værtshuse faldet fra 3.500 til 1.700, især fordi det har været svært at få fat i de unge. Men nu har værtshusene en mulighed for at differentiere sig på en kvalitetsmæssig baggrund." fortsætter Thomas Thisted Petersen

Den 8. marts uddeles de første mærker. Der er i Danmark kun 4 steder, der i denne omgang har gjort sig fortjent til Dansk Ølmærke i Guld. Det drejer sig om Carlsens Kvarter i Odense, You´ll Never Walk Alone i Kolding, The Wharf i Aalborg og Den Tatoverede Enke i København. Der afholdes pressemøder alle disse steder.

"Vi har valgt at skyde kampagnen i gang med guldmærkerne. Herefter vil der være en løbende tildeling af mærker til værtshuse rundt omkring i landet over de næste tre måneder, styret af vore regioner. Herefter vil Dansk Ølmærke bliver uddelt en gang årligt. Håbet er, at det vil rejse spørgsmål, såfremt et værtshus har fået et mærke i 2003, men ikke har fået det igen i 2004.", slutter Thomas Thisted Petersen.

Pressemøderne holdes på følgende tidspunkter:

Den Tatoverede Enke, Gothersgade 8B, 1123 København K.

Pressemøde afholdes 8/3-2003 kl. 15.00. For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt formand Marttin S. Nielsen (mobil 28808010) eller bestyrelsesmedlem Thomas Thisted Petersen (mobil 23833596).

Carlsens Kvarter, Hunderupvej 19, 5000 Odense C.

Pressemøde afholdes 8/3-2003 kl. 14.00. For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt bestyrelsesmedlem Søren K. Lynggaard (mobil 24269910) eller bestyrelsesmedlem Thomas Thisted Petersen (mobil 23833596).

You´ll never walk alone, Klostergade 7A, 6000 Kolding.

Pressemøde afholdes 8/3-2003 kl. 15.00. For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt bestyrelsesmedlem Ole Madsen (mobil 40215728) eller bestyrelsesmedlem Thomas Thisted Petersen (mobil 23833596).

The Wharf, Borgergade 16, 9000 Aalborg.

Pressemøde afholdes 8/3-2003 kl. 13.00. For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt næstformand Torben Steenberg (mobil 21296562) eller bestyrelsesmedlem Thomas Thisted Petersen (mobil 23833596).

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har godt 5.500 medlemmer og vokser med ca. 70 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Thor-lukning går imod den nye, danske øltrend

Pressemeddelelse 13-02-03:

Bryggerigruppens beslutning om at lukke bryggeriet Thor i Randers er på kollisionskurs med den nye, danske øltrend, der har givet de danske forbrugere tre nye bryggerier alene i 2002. En udvikling, der kommer efter årtier, hvor lukning efter lukning prægede billedet.

"Danske Ølentusiaster er kede af, at Bryggerigruppen ser sig nødsaget til at lukke Thors produktion i Randers. Det er et slag mod den danske tradition for regionale bryggerier, men vi er tilfredse med, at Bryggerigruppen indtil videre vil fortsætte brygningen af Thors produkter på andre af koncernens bryggerier. Det er naturligvis bedre end den situation, hvor disse produkter helt forsvinder fra markedet” siger foreningens formand Marttin S. Nielsen.

Desværre står lukningen i skærende kontrast til den øvrige udvikling på det danske ølmarked.

Indenfor de sidste godt 3 år er der åbnet 5 nye bryggerier og flere er på vej allerede i år. De fem nye bryggerier (Brøckhouse, Ørbæk, Grauballe, Herning og Svaneke) satser alle på den nye trend, der fejer ind over Danmark netop nu. Forbrugerne stiller krav til mangfoldigheden og til smagsoplevelser, som de ikke finder i den almindelige pilsnerøl. Ud over de nye, danske bryggerier er der kommet et stort antal cafeer og værtshuse, der serverer spændende øl fra Holland, England, Belgien, Tyskland, USA og andre lande med en langt rigere ølkultur end den danske.

Udbuddet af ølmærker i Danmark er de seneste 3-4 år mere end fordoblet, så der nu er over 400 forskellige øl at vælge imellem for forbrugeren. Tilvæksten er næsten udelukkende sket indenfor nye øltyper som Abbey Ale, Brown Ale, India Pale Ale, Hvedeøl m.fl., mens salget af den traditionelle pilsner i flere år har været nedadgående. Dermed kan vi nu i Danmark vælge mellem ca. 50 vidt forskellige øltyper, mens de traditionelle danske bryggerier som fx Bryggerigruppen kun brygger 5-10 øltyper.

”Når ikke Bryggerigruppen selv har lyst til at drive Thor, håber vi i Danske Ølentusiaster, at man vil overveje at sælge bryggeriet til en dansk eller udenlandsk køber. En ny ejer får dermed mulighed for at brygge nye spændende øltyper i lighed med de øvrige nye danske bryggerier. Med et sådant salg vil lukningen kunne vendes til noget positivt og måske sikre en del af de 150 medarbejdere på Thor ny beskæftigelse” siger Marttin S. Nielsen.

Med lukningen af bryggeriet i Randers går Bryggerigruppen i Carlsbergs fodspor, der for nogle år siden lukkede Wiibroes Bryggeri i Helsingør og flyttede produktionen til Valby og Fredericia. Her var der også tale om et bryggeri med stærke lokale interesser og opbakning, der måtte lade livet af rationaliseringshensyn.

”Thor bryggeriet er stærkt forankret i Randers området og har indtil nu nydt godt af den store lokale patriotisme. Det er langtfra sikkert, at den forsætter, selvom Bryggerigruppen fremover lader Thor produkterne brygge på Ceres. Det store lokale spørgsmål er nu, hvor længe mærket Thor vil bestå, især når man tænker på, hvor mange øldrab, Bryggeri-gruppen og Carlsberg har foretaget den senere tid. Vi er bange for, at f.eks. Blå Thor og Fregatten Jylland inden for kort tid helt forsvinder eller bliver til en del af Royal-serien fra Ceres.” siger Lotus Jørgensen, formand for Danske Ølentusiaters lokalafdeling i Randers.

”Udover tabet af endnu et lokalt vartegn er det selvfølgelig også meget trist for de 150 medarbejdere og deres familie, som bliver berørt af lukningen. Fra Danske Ølentusiaster, såvel lokalt i Randers som nationalt, kan vi kun beklage denne lukning” slutter Lotus Jørgensen og Marttin S. Nielsen.

Yderligere information hos Marttin S. Nielsen på 28 80 80 10.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresse-organisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har godt 5000 medlemmer og vokser med ca. 70 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

Danske Ølentusiaster har kåret Brøckhouse India Pale Ale til Årets danske ølnyhed 2002

Pressemeddelelse 08-02-03:

Efter en intens og tæt afstemning blandt et rekordstort antal kandidater har de mere end 5000 medlemmer af Danske Ølentusiaster, Danmarks officielle, landsdækkende ølforbrugerorganisation, kåret Brøckhouse India Pale Ale til Årets danske ølnyhed 2002.

Kåringen fandt sted i forbindelse med Danske Ølentusiasters generalforsamling den 8. februar 2003.

"Danske Ølentusiaster har siden 1999 kåret Årets danske ølnyhed. Formålet har fra starten været, at opmuntre de danske bryggerier til at brygge nye, spændende øl til det hastigt stigende antal forbru-gere, der ønsker et mangfoldigt udbud af øltyper” siger foreningens formand Marttin S. Nielsen.

Vinderen er kåret blandt deciderede ølnyheder på det danske marked og i 2002 var antallet nye danskproducerede højere end de foregående 3 år. De første tre år er prisen gået til Ceres og Carlsberg, men i år var det de små nye mikrobryggerier, der løb med topplaceringerne og de 3 nye, små bryggerier Brøckhouse, Ørbæk og Svaneke besatte hele 6 pladser i top-10.

”Det store antal kandidater viser, at der blandt de danske bryggerier er en stor lyst til at eksperimentere med nye øltyper, der ikke tidligere har været at finde på det danske marked. Samtidigt er det et udtryk for den særdeles glædelige udvikling, hvor nye bryggerier er åbnet og dermed har de i høj grad bidraget til det store udvalg” fortsætter Marttin S. Nielsen.

”Jeg er naturligvis meget stolt og glad for sejren” siger Allan Poulsen, Brøckhouse. ”Det er en stor anerkendelse af vores arbejde med udvikle kvalitetsøl og det er dejligt, at der nu findes reelle danske alternative danske til de store bryggerikoncerner som Carlsberg og Bryggerigruppen.”

”Samtidig vil jeg gerne udtrykke en stor og dybtfølt tak til alle de ølentusiaster, der lige fra bryggeriets start har bakket op om vores ideer om at skabe øl, der ikke ligner de mange mainstream produkter. Uden den opbakning var vi aldrig kommet så langt som vi er nu” slutter Allan Poulsen.

Årets danske ølnyhed 2002: Brøckhouse IPA – 17,4% af stemmerne

2. plads : Ørbæk Brown Ale – 15,0% af stemmerne.

3. plads : Carlsberg Semper Ardens Bock – 10,1% af stemmerne.

4. plads : Brøckhouse Hvede - 9,1% af stemmerne

5. plads : Carlsberg Semper Ardens Honning Ale - 8,0% af stemmerne.

Yderligere oplysninger eller kommentarer kan fås ved at kontakte Danske Ølentusiasters informationschef Søren Houmøller på mobil 40 44 67 14 eller Allan Poulsen, Brøckhouse på mobil 21 90 84 17.

Baggrundsinformation om Brøckhouse :

Brøckhouse er startet af Allan Poulsen i efteråret 2001 efter en årrække som håndbrygger. Produktionen startede på privatadressen men den store succes har betydet, at bryggeriet nu er flyttet til egne lokaler i Hillerød pr. 1. januar 2003.

Produktionen er kun på 500 liter pr. bryg og der stilles store krav til råvarerne, hvilket betyder, at der kun anvendes råvarer af højeste kvalitet. Samtidig anvendes der både gær- og humletyper, der ikke anvendes af andre danske bryggerier.

Udover årets vinderøl brygges der tre andre produkter på Brøckhouse – Hvede, Old Ale og Juleøl. Alle tre øl blev placeret i top-10 i Årets Ølnyhed 2002.

Læs mere om Brøckhouse på deres hjemmeside broeckhouse.dk

Baggrundsinformation om India Pale Ale :

Brøckhouse India Pale Ale (IPA) er den eneste danskproducerede øl af denne traditionelle engelske øltype og dermed helt unik. Der er tale om en øltype, der er karakteriseret ved at være brygget på overgær og med masser smag af bitterhed og humle, hvilket er meget usædvanligt for danskproduce-ret øl. IPA blev oprindeligt brygget i 1800-tallet til brug for de engelske kolonier i Indien (heraf navnet). På grund af den lange transporttid med skib fra England anvendte bryggerne ekstra meget humle, der blev brugt som datidens konserveringsmiddel.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har godt 5000 medlemmer og vokser med ca. 60 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

 

To ølentusiaster hædres for gastronomisk initiativ

Pressemeddelelse 07-02-03:

To ølentusiaster hædres for gastronomisk initiativ

Søren Houmøller, Vedbæk, og Anders Evald, Birkerød, tildeles Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplomer for gastronomisk initiativ.

Søren Houmøller og Anders Evald er begge blandt stifterne af Danske Ølentusiaster og har hhv. medlemsnummer 2 og 1 i foreningen, der nu har mere end 5000 medlemmer.

Det Danske Gastronomiske Akademi fremhæver: "Danske Ølentusiaster har på rekordtid gjort en kæmpe indsats for at bringe øllet tilbage på sin velfortjente plads som et nydelsesmiddel af høj klasse".

Søren Houmøller kan træffes på tlf. 45 65 15 55.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteresseorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har knapt 5000 medlemmer og vokser med ca. 60 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og politisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk.

Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Danske Ølentusiaster

- - - - - - - - -

Nedenfor gengives Det Danske Gastronomiske Akademis pressemeddelelse med samtlige deltagere af hædersdiplomer.

Lørdag den 8. februar uddeler Det Danske Gastronomiske Akademi hædersdiplomer til 15 enkeltpersoner eller virksomheder, der har gjort en fremragende indsats for dansk gastronomi. Diplomerne uddeles lørdag kl. 17 på Carlsberg Museet, Valby Langgade 1, 2500 Valby og modtagerne fejres bagefter ved akademiets årsmiddag, der holdes sammesteds.

Nedenfor følger en fortegnelse over diplommodtagerne og en kort begrundelse for diplomet.

Venlig hilsen

Det Danske Gastronomiske Akademi Akademiets præsident

Claus Tingstrøm

Egetoften 14

2900 Hellerup

tlf. 39 40 26 80

mobil: 23 26 02 79

Nanna Simonsen, København K - For bogen ”Nannas Smørrebrød”

Diplomet gives for en gedigen og velgennemarbejdet bog, der giver det enkle og selvfølgelige ord. Det er en bog, der er god i brug, og en bog der fastholder og forfiner en dansk tradition. En klassiker, simpelthen.

Nunzio Giacobbo, Supermarco, København SV - For italienske madvarer

Nunzio Giacobbo har, efter at Supermarco i Sydhavnen åbnede, gjort det muligt for københavnerne at købe gode italienske fødevarer og vine til hverdagspriser - oven i købet i originale omgivelser!

Paul Cunningham, Korsør - For kogekunst

Paul Cunningham har på få år slået sit navn fast som en af Danmarks førende køkkenchefer, som forener håndvæksmæssig kunne på højt niveau med originalitet og skabertrang på en måde, så han ikke blot begejstrer gæster og anmeldere, men også betragtes som en ledestjerne af sine kolleger.

Mette Blomsterberg, rest. Glyptoteket, København Ø - For koge- og kagekunst

En af Danmarks fineste museumscafeer drives af Mette Blomsterberg. Mette har gjort kagekunsten til sit adelsmærke, og hos hende kan man spise klassiske flødeskumskager som i smagsrigdom og knivskarp præcision i udførelsen er helt overvældende.

Bo Larsen, H.W. Larsen & Sønner a/s, København V - For skæreværktøjer

H.W. Larsen og Sønner er et af Kødbyens omdrejningspunkter, hvor man kan købe alskens knive og andre skæreværktøjer. Alle gode mærker føres og en kyndig og omhyggelig mundtlig følger med - helt gratis. Utallige professionelle og private har grundlagt deres knivsamling her samtidig med at de har fået en grundig instruktion i knivenes behandling og anvendelse.

Poul Christensen, Læsø Saltsyderi - For salt

Poul Christensen tog initiativ til at genoptage produktionen af syde-salt. Et velsmagende og fornemt produkt, som samtidig demonstrerer, at Danmark har potentiale til at bringe fødevarer op i den gastronomiske superliga. Måske er det fra udkantsområderne at fornyelsen af danske fødevarer skal komme?

Søren Houmøller & Anders Evald, Vedbæk/Birkerød, Danske Ølentusiaster - For gastronomisk initiativ

Danske Ølentusiaster har på rekordtid gjort en kæmpe indsats for at bringe øllet tilbage på sin velfortjente plads som et nydelsesmiddel af høj klasse. To af initiativtagerne - Søren Houmøller og Anders Evald - fortjener at blive fremhævet herfor.

Jens Kondrup, København S, Rigshospitalets Ernæringsenhed - For arbejde med mad til syge

Hospitalsmaden i Danmark er livstruende dårlig. Mere end 20% af patienterne er underernærede eller i fare for at blive det. Jens Kondrup har i sin dagligdag og som formand for Dansk Selskab for Klinisk ernæring gjort en stor indsats for at forbedre forholdene. Vi er stolte over også at kunne byde Jens Kondrup velkommen som nyt medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi.

Søren Wiuff, Gislinge - For grøntsagsavl

Babymajs og bukkehorn - og fine rodfrugter kan Søren Wiuff levere, altsammen økologisk. Blandt de bedste restauranter i Danmark nyder Søren stor respekt for sine varer og sin kyndighed.

Morten Heiberg, Frederiksberg, Heibergs Dessertcirkus - For industriel fremstilling af kvalitetsfødevarer

Det er en udbredt myte, at industrielt fremstillede fødevarer pr. definition er af ringe kvalitet. Morten Heiberg har bevist, at man kan fremstille 1. klasses sirupper og andre produkter til det søde køkken. Hans indsats bør danne forbillede for de mere gustne dele af dansk fødevareindustri.

Peter Bagge Nielsen & Betina Kühn, Frederikshavn, Skagenfood A/S - For fisk pr. postordre

I dele af landet er det svært at skaffe noget så simpelt som frisk fisk. Peter og Betina har gjort det muligt for enhver at få superfrisk fisk leveret til døren - både i hverdags- og luksusudgaver.

Rasmus Bo Bojesen, Frederiksberg - For innovativ kogekunst

Gennem mange år har Rasmus Bo Bojesen markeret sig som en dygtig og meget initiativrig restauratør mm. I Storkøbenhavn. Hvad enten det drejer sig om diner transportable, konfekt, Tivoli-restauranter eller specialbutikker med mad at tage med hjem, har man altid kunnet regne med topkvalitet, når det er Bojesen, der står bag.

Birger Bach Hansen, Århus, Electrolux Professional A/S - For afgørende sponsorater

Hvad enten man vil arrangere en opskriftkonkurrence for økonoma-elever, et dessertseminar for topprofessionelle eller en konkurrence for Danmarks bedste kokke, kan man altid regne med Birger Bach Hansen. I sin egenskab af direktør for et storkøkken-firma har han tilsyneladende adgang til nærmest utømmelige lagre af komfurer, ovne og ismaskiner, som beredvilligt udlånes, når blot det går til et godt formål.

Markus Grigo, Helsingør - For konditorkunst

Markus Grigo har på Søllerød Kro slået sit navn fast som en af landets fineste dessertkokke, altid opfindsom, altid eksperimenterende, altid med stærkt instinkt for detaljens betydning. Som kogebogsforfatter har han gjort sit til at udbrede de gode opskrifter og teknikker til en bredere kreds.

Christian Grønlykke, Løgismose Vin - For gastronomisk initiativ

Christian Grønlykke og hans dygtige kolleger - i aften repræsenteret af køkkenchef Thomas Hermann - har gjort det muligt at købe såkaldt convenience food, altså næsten færdigtilberedt mad af allerhøjeste kvalitet. Indsatsen fortjener at danne forbillede for andre producenter af færdigretter.

 

Danske Ølentusiaster kårer igen "Årets Danske Ølnyhed 2002"

Pressemeddelelse 16-01-03:

Forbrugernes reelle ølvalg

For fjerde år i træk kårer Danmarks officielle ølforbrugerorganisation, Danske Ølentusiaster, Årets Danske Ølnyhed.

”Kåringen af Årets Ølnyhed er et fair og reelt valg, hvor alle danske bryggeriers nyheder kon-kurrerer på lige fod på smag og kvalitet i produktet. Her er det ikke et spørgsmål om, hvor meget produktet er blevet markedsført”, siger formanden for Danske Ølentusiaster, Marttin Nielsen.

Med vanlig sans for timing og markedsføring har Carlsberg indledt det nye år med lancerin-gen af ”Årets ølvalg”, hvor forbrugerne skal stemme om den bedste ”nyhed”. Valget står dog kun mellem fire produkter fra giganten i Valby og ingen af konkurrenterne har mulighed for at deltage.

”Lanceringen af Carlsbergs ølvalg kommer på et tidspunkt, hvor Carlsberg netop har stoppet produktionen af bl.a. Rød Tuborg, Carlsbergs Påskebryg og Wibroe’s legendariske porter og hvor flere andre øl fra bryggeriet er på observationslisten. Det virker som en provokation på mange forbrugerne, der med rette undrer sig over de modsatrettede signaler fra Valby”, siger Marttin Nielsen.

”Danske Ølentusiaster mener, at Carlsbergs ølvalg er et indholdsløst marketing-stunt, der ik-ke tilføjer noget nyt til den revolutionerende udvikling det danske ølmarked har gennemgået de sidste 3-4 år. Når Danske Ølentusiaster kårer Årets Danske Ølnyhed 2002 er der tale om et reelt valg, der foretages af forbrugerne”, siger Marttin Nielsen.

Da Carlsberg lancerede Ølvalget i 1997 var der tale om en nyskabelse, der var med til at skabe fornyet interesse for danskproducerede øl. Denne gang kommer ølvalget samtidig med at fleste af bryggeriets mest smagsmæssigt interessante produkter fjernes fra hylderne og andre bliver ”etiket-øl”, dvs. den samme vare med ny etiket. Carls Porter (tidligere Gl. Carlsberg Porter) og Carls Lager (tidligere Gl. Carlsberg Lager) er eksempler på sådanne etiketøl.

Danske Ølentusisters kåring af Årets Danske Ølnyhed 2002 finder sted på foreningens gene-ralforsamling den 8. februar 2003 i Odense. En liste over kandidaterne kan ses nedenfor og på ale.dk/årets_ølnyhed_2002.asp .

Yderligere oplysninger hos formand Marttin Nielsen på 28 80 80 10 eller informationschef Søren Houmøller på 45 65 15 55.

Baggrundsinformation om Danske Ølentusiaster:

Danske Ølentusiaster er Danmarks landsdækkende ølforbruger-, ølbrygger- og ølinteres-seorganisation. I Danske Ølentusiaster elsker vi godt øl, og foreningens formål er at få bedre øl i Danmark. Foreningen har knapt 5000 medlemmer og vokser med ca. 50 medlemmer pr. uge.

Vi arbejder for et bredt, varieret og mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, stimulerer håndbrygning, udbreder kendskabet til traditionel dansk bryggekunst og sikrer øl en respektfuld behandling. Ifølge vore vedtægter er vi økonomisk og po-litisk uafhængige af danske bryggerier og andre kommercielle interesser.

Vi repræsenterer Danmarks ølforbrugere via vort medlemskab af EBCU, European Beer Consumers Union, hvor Danske Ølentusiaster har næstformandsposten. Danske Ølentusiaster er næststørste medlem af EBCU, kun overgået af engelske CAMRA.

Danske Ølentusiaster driver en af verdens mest omfattende hjemmesider om øl på ale.dk. Alle med interesse for godt øl bør være medlem af Danske Ølentusiaster - der kræves ingen særlige forkundskaber eller tilhørsforhold. Kontingentet for et år er 200 kr.

Kandidater til Årets Danske Ølnyhed 2002

   

 • 4-kornsøl (Apollo, Sct. Clemens og Bryggeriet Herning)
 • Bock (Carlsberg)
 • Brown Ale (Ørbæk)
 • Brøckhouse IPA(Brøckhouse)
 • Classic (Svaneke Bryghus)
 • Enkens Anden Lyst (Refsvindinge)
 • Faxe Pilsner (Faxe)
 • Honning Ale (Carlsberg)
 • Hvede (Brøckhouse)
 • Indian Pale Ale (Carlsberg)
 • Julebryg (Refsvindinge)
 • Juleøl (Brøckhouse)
 • Letvægter (Harboe)
 • Malurtøl (Apollo, Sct.Clemens og Bryggeriet Herning)
 • Mørk Guld (Svaneke Bryghus)
 • Old Ale (Brøckhouse)
 • Påskebryg (Refsvindinge)
 • Påskebryg (Svaneke Bryghus)
 • Royal Autumn (Ceres)
 • Royal Spring (Ceres)
 • Royal White (Ceres)
 • Rugøl (Apollo, Sct.Clemens og Bryggeriet Herning)
 • Santa C Ale (Ørbæk)
 • Smokey (Apollo, Sct.Clemens og Bryggeriet Herning)
 • T-BEER (Tuborg)
 • Thor Classic (Thor)
 • Thy Økologisk Classic (Thisted Bryghus)
 • Tuborg Classic Hvede (Tuborg)
 • Weissbier (Ørbæk)
 • Økologisk Porter (Thisted Bryghus)
 • Årgangsbryg 1902-2002 (Thisted Bryghus)