Nyhedsbrev juni 2014

Kære Ølentusiaster i Randers-afdelingen

Sommeren er over os, og flere planlægger ferie i udlandet. Ferietid er også øl-tid, så derfor holdes der stadig ølsmagninger sommeren igennem i din lokalafdeling. Juni er desuden højsæson for eksaminer, bryllupper og andre festlige begivenheder, hvor der ligeledes nydes godt øl. Tillykke til de pågældende og Højt Skum til alle os, der blot nyder en øl i solen herhjemme.

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

1. Næste ølsmagning

2. Sommerferieøl

3. Sidste ølsmagning

4. Ølmærket til Vinspecialisten

5. Show og ølsmagning med Monrad og Rislund

6. Stemningsbilleder fra ølfestival

7. Nyt fra nær og fjern

 Har du svært ved at se billederne kan du se hele nyhedsbrevet her Danske Ølentusiaster :: Nyhedsbreve 2014

 

1. Næste ølsmagning

I juni afholder vi traditionen tro grillaften, og vi satser på det sædvanlige gode sommervejr, så vi kan sidde ude.

Alle fremmødte skal medbringe ca. en liter øl, som anbringes på et tag-selv-bord. Herefter er der høflig selvbetjening hele aftenen. Det er næsten valgfrit hvad der medbringes, men en tommelfingerregel er, at det skal være noget man gerne selv vil smage eller en øloplevelse, der er værd at dele med andre. Hjemmebryg er således også velkomment. Der vil desuden være slanter fra Ølfestivalen i Tap1, hvor Hornbeer og Grauballe har overladt halve fustager til medlemmer af vores lokalafdeling.

Ølsmagningen finder sted ved Beboerhuset i Løvstræde 8B, 8900 Randers C

Torsdag den 19. juni kl. 18.00 – 22.00.

Der vil som altid være rengøringsquiz og lodtrækning om et par gode øl.

Prisen er 110,- og dækker denne aften maden, som består af en grillet hovedret og en afkølet dessert.

Sidste frist for tilmelding er onsdag den 18. juni kl 8.00. Enten ved at svare på denne mail eller ved at tilmelde via begivenheden på vores Facebook side, Danske Ølentusiaster - Randers. 

 

2. Sommerferieøl

Sidste sommer afprøvede vi et nyt koncept, som mødte stor tilfredshed, så dette gentages naturligvis i år, og jeg håber på den samme gode opbakning som dengang.

Da ikke alle har fornøjelsen af en ferie under fremmede himmelstrøg, opfordres I til at tage øl med hjem fra jeres destination, til alles fælles glæde. Øllets pris refunderes naturligvis, men I bedes melde på forhånd (til undertegnede), at I ønsker at købe noget med hjem, så det kan koordineres nærmere (2-3 liter, og gerne af den samme øl, så alle kan smage). Sidste år bød bl.a. på irsk microbryg og fadøl fra Skagen.

Ølsmagningen finder sted fredag den 1. august kl. 19.00 i Beboerhuset i Løvstræde. 

 

3. Sidste ølsmagning

I maj smagte vi 11 øl med krydderi og særlige ingredienser, der sætter smag på øllet. Dertil fik vi hveder, da det var aftenen før storbededag. En spændende aften, hvor spytkanden blev brugt lidt mere end ellers.

Vi fik den (i vores afdeling) legendariske Bananbread beer, så her får I opskriften på banana bread:

225 g. hvedemel, 1 tsk. Salt, 1 tsk. Bagepulver, 1 tsk. Kanel, 100 g. sukker (evt. muscovado), 1 æg, ½dl solsikkeolie og 4 mellemstore modne bananer. Sigt mel og kanel i en skål og rør sukker og salt i. Pisk æg, olie og vanille sammen. Vend blandingen i dejen (pisk ikke). Hæld dejen i en smurt, raspet form (9x20 cm). Bag ved 180 grader i 50-60 min.

20 ud af 25 deltagere har afleveret stemmesedlen, og nedenfor følger resultat og kommentarer:

137 point. Raasted Bryghus: Chili Lakrids Porter. 6,5%. Fantastisk, god, god porter, fin tilpasset chili, fyldig, mere chili

119 p. Gentse Stadsbrouwerij: Gruut Bruin 6,6%. Sød, fin øl, dejlig sødme, kort smag, rund, fyldig, ok, nøddesmag

107 p. Belgian Beer Brewing co.: Cpt. Cook´s Manuka Beer 5,7%. Vaskemiddel, ok drikkelig, meget carbonering, citron

103 p. Emelisse: Earl Grey IPA 6,8%. Teen smages til sidst, kold te, god ipa, duft og smag af te, bedste earl grey, frisk

100 p. Wintercoat: Molsøl 6,4%. Lidt kedelig, hengemt, mose, skovbund, god, fyldig, kødsovs, ok, øv, syrlig, pizza, tør

97 p. De Graal: Gember 8%. Ok, rimelig, sødme, frisk, ok øl, jævn ingefær, skuffende, mangler ingefær, skuffende

95 p. Browar Komoran: Miodne 5,7%. Ikke rar, kemisk, honning så det summer, god smag, puha, sød, sød, extrem sød

88 p. Browar Komoran: Szoko 5,8%. Sød, karamelsmag, god, duft af bailey, lidt brændt, chokolade og kaffe, dejlig

80 p. Wells: Banana Bread Beer 5,2%. Svenna banan, kedelig øl, bananduft, flad, svag banan, vandet, bedre end husket

59 p. Thisted Bryghus: Experimentet 6,4%. Føj, føj, hellere den end Carlsberg Nordic, malurt, bvadrk, bitter, Dr. Nielsen

57 p. Jolly Pumpkin Artisan Ales: Maracaibo Especial 7,5%. Meget syrlig, sur, kan smage egen, mere sjælden end god

 

 

4. Ølmærket til Vinspecialisten

I maj måned uddelte lokalafdelingen for første gang Dansk Ølmærke til et lokalt indkøbssted. Modtageren var Vinspecialisten i Dytmærsken, som var en blandt 38 modtagere landet over.

Lokalafdelingen gav Vinspecialisten Dansk Ølmærke for at anerkende og opmuntre til et fortsat godt arbejde. Hos Vinspecialisten i Dytmærsken findes et særligt godt udvalg af øl – op mod 200 fra hele verden, men der er også fokus på det lokale. Der gøres en indsats for at byde på sæsonaktuelle varer, især op imod de danske højtider som jul og påske.  Interessen for at tage del i Øllets Dag værdsættes, ligesom butikkens afholdelse af egen mini øl festival før påske glæder lokale Ølentusiaster. Hver fredag og lørdag uddeles gratis smagsprøver på to udvalgte øl, og sidst men ikke mindst påskønnes at Vinspecialisten giver 10 % rabat på øl ved forevisning af gyldigt medlemskort af Danske Ølentusiaster.

 

5. Show og ølsmagning med Monrad og Rislund

Som nævnt i et tidligere nyhedsbrev kommer de herrer til byen. Meget kan man sige om dem, men kort fortalt har de mere end 40 års samarbejde og 30 udgivelser bag sig. I 1986 lancerede de Øl er Gud, og vandt en sag i byretten, over Carlsberg, som følte at de krænkede deres ophavsret. I 2012 udsprang Pladderballe Bryghus fra deres fiktive univers, og blev til et virkeligt projekt. Der brygges i dag øl for Pladderballe Bryghus hos Svaneke Bryghus og øllet kan købes landet over. Til efteråret kan du smage og opleve det hele live, når de indtager Arena Randers lørdag den 15. november kl. 20.00.

Forestillingen indledes med ølsmagning, der varetages af direktør for Pladderballe Bryghus John Serritzlev. Dernæst fortsættes med showet af Monrad og Rislund, som lover latterkramper. Publikum har mulighed for at købe Pladderballes øl, samt diverse effekter fra Brodtgaards legetøjsmagasin efter showet, hvor der er mulighed for at få bl.a. flaskerne signeret. Billetten giver i øvrigt gratis adgang til Tante Olga fra 23.30, hvor bandet Alla Tin Gas spiller i to timer til ”Pladderballe Afterparty”. Desuden kan man mod merbetaling nyde en ølbaseret middag inden showet.

Yderligere information og billetsalg: Tante Olga - Østjyllands bedste spillested - Bar - Restaurant  og www.pladderballebryghus.dk

6. Stemningsbilleder fra Ølfestivallen i Tap1

Det er med vemod at Danske Ølentusiaster lukkede ned for Ølfestivallen i Tap1 den 24. maj, da denne nu endegyldigt rages ned. Heldigvis kan Ølfestivallen fremover opleves i Lokomotivværkstedet, men indtil da, er her lidt stemningsbilleder fra årets største danske øl begivenhed, som for sidste gang afholdtes på det gamle Carlsberg i Valby. 

7. Nyt fra nær og fjern

Jysk Vin sælger også øl

Jysk Vin, Østre Boulevard 29 i Randers har fået ny hjemmeside, og man kan nu se, at de også forhandler spændende specialøl inddelt efter typer, så det er nemt og overskueligt at handle. www.jyskvin.dk/specialoel 

Der søges en hjemmebrygger til et arrangement i Mejlby.

Nogen gange får man som lokalformand forespørgsler om øl. Denne gang kunne jeg ikke selv hjælpe, så jeg håber en anden melder sig på banen (skriv til undertegnede). Mailen lyder således:Hej Helle. Vi har lige startet Bryggerlaug Rebild Syd og skal have et første medlemsmøde 18. juni i Mejlby forsamlingshus (9610 nørager lidt syd for Haverslev). Kender du nogen der kunne komme og bruge en halv time på at fortælle/ smage på nogle af de øltyper vi kan brygge? Fx kendetegn for en porter, Brown ale, ipa...  Vh Jan

Restaurant Sejlklubben

Ovenstående er ikke ny, men den 1. juli overtager ejerne af Café Jens Otto forpagtningen af Restaurant Sejlklubben, og herefter kan man bl.a. nyde en øl fra Randers Bryghus fra fad alle dage fra kl. 11.00-22.00 i maritime omgivelser med udsigt over Randers Fjord og havnen fra Toldbodgade 14, 8930 Randers NØ.

Med ønsket om en god sommer og Højt Skum!

Helle Gnudtzmann

Lokalformand Randers

Kalenderen

19. juni: grillfest

1. august: ferieøl

21. august: irsk aften

18. september: øl med Ole Madsen

23. oktober: oktoberfest

20. november: Ølsmagning

11. december: Julefrokost

Facebook

Vi er stadig at finde på Facebook her: Danske Ølentusiaster - Randers, hvor du som medlem får opdateringer, sidste nyt og muligheden for at tilmelde begivenheder eller tilføje kommentarer og deltage i debatten.

Når vi har 100 medlemmer, trækker vi lod om en øl.

Maj måneds ølsmagning