Kerteminde Bryghus (2006- )

Ejer:

Morten Birkerod (2006- )

Adresse:

Bregnør Bygade 24, Bregnør ved Kerteminde

Hjemmeside HER

Historien:

Kerteminde Bryghus er et gårdbryggeri beliggende i den lille hyggelige landsby Bregnør få kilometer fra Kerteminde i retning mod Hindsholm. Bryggeriet er indrettet i gårdens tidligere hestestald. Der er tillige indrettet et stemningsfuldt lokale, hvor gæster til rundvisning får smagsprøver på den håndbryggede øl.

Det meget smukke brygværk er et 800 liter tidligere engelsk pub brygværk fra North Nottinghamshire.

Brygværket er i messing og stål beklædt med mahognitræ. Brygværket består af en varmvandstank, en mæsketank, en kogekedel og seks gærtanke

Øllet færdiglagrer på 10 ståltanke, før det tappes på flasker fra Tyskland.

Flaskerne er nøje udvalgt, og Kerteminde Bryghus er det første bryggeri i Danmark, der bruger denne type flasker. Flaskerne er ½ liter flasker.

Tappemaskinen er ligeledes købt i England, hvorimod etikeringsmaskinen er et gammelt klenodie fra den velkendte fiskefabrik “555 Amanda Fiskefabrik, Kerteminde”.

Gården købte Charlotte og Morten i 1984 af dødsboet efter Emilie og Harald Nielsen, og gennem generationer har der været tradition for ølbrygning på gården. Gårdens øl var velkendt for sin kvalitet; det gode øl blev i folkemunde kaldt “Præstens Skræk”.

Emilie var en dygtig bryggerske. Når hun bryggede, rygtedes det på egnen, og det resulterede i, at lokalbefolkningen, også præsten, ofte havde uopsættelige ærinder på gården. Det var ikke altid de kunne finde den lige vej hjem og præsten måtte jo nødvendigvis følge sin menighed!

Ved overtagelse af gården fandt Charlotte og Morten Emilies gamle øltønder og rester af nogle opskrifter i kælderen under stuehuset. Gennem årene voksede interessen for at følge i Emilies fodspor og genoptage traditionen for ølbrygning på gården.

Tønderne blev fundet frem, men måtte forblive et kært minde om fortiden – de kan ses i bryggeriets smagsrum. Derfor købte Charlotte og Morten nogle nye små tønder på 25 liter og startede ved det gamle komfur i hestestalden.

Familie og venner syntes øllet smagte godt – og “Hvis vi kan brygge 25 liter, må vi også kunne brygge 800 liter” og Kerteminde Bryghus blev en realitet

Charlotte og Morten driver Tornøes Hotel i Kerteminde, og ved at etablere et bryggeri kunne Tornøes Hotel blive det første hotel i Danmark med eget øl fra eget bryggeri i nyere tid. 

Der indgår aktuelt (marts 2021) 7 faste øl i sortimentet. Vi finder naturligvis Præstens Skræk, men også bl.a. Amanda, Johannes Larsen Ale og Fritz Syberg Pilsner.

Det gode øl fra Kerteminde Bryghus kan altid købes med hjem fra Tornøes Hotel i Kerteminde til bryghuspris. Øllet sælges også fra udvalgte butikker og kan endvidere nydes på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Det smukke engelske brygværk

Senest revideret 17. marts 2021

Morten Birkerod på arbejde