Ørbæk Bryggeri (1906-)

Ejere:

Niels Madsen (1906-1940)

Johannes Madsen (1940-1977)

N. Madsen (1077-1978)

Ørbæk Bryggeri aps (1978-1983)

Preben Faurholdt (1983-1994)

Niels og Nicolai Rømer (1996- )

Adresse:

Assensvej 38, Ørbæk

Hjemmesiden HER

Historien:

Ørbæk Bryggeri blev grundlagt i 1906 af Familien Madsen i hvis ejerskab det var i tre generationer. Bryggeriet blev bygget som et maltølsbryggeri og udvidet med hvidtølsproduktion fra 1914. På Fyn blev bryggeriet specielt kendt for dets stakitøl, som blev fremstillet af røgmalt fra bryggeriets eget malteri. Stakitøl var en overgæret, mørk øl, der havde en røget smag. Øllet blev leveret i femliters flasker, som blev anbragt i tremmekurve af træ - deraf navnet stakitøl.Fra 1947 begyndte man med mineralvandsproduktion ved siden af ølbrygningen.

I  maj 1948 opstod der brand på bryggeriet. Branden var så voldsom at stort set hele bryggeriet nedbrændte - kun murene stod tilbage efter slukningsarbejdet. Bryggeriet blev dog efterfølgende hurtigt genopbygget.

I slutningen af 1970'erne solgte Madsen-familien bryggeriet, der herefter førte en delvis slumrende tilværelse under forskellige ejere indtil det endeligt lukkede i 1994.

I 1996 overtog far og søn (Niels og Nicolai Rømer) Ørbæk Bryggeri, der stadig fremstod som et modelbryggeri på et "rigtigt håndværksbryggeri fra begyndelsen af århundredeskiftet" Bryggeriet var intakt: I de smukke gamle bygninger var der bryghus, tappekolonne og meget andet. Efter en del renovering af maskinpark og bygninger blev bryggeriet atter taget i brug i 1997.

Man startede med at producere økologiske sodavand og juice under navnet "NaturFrisk". I 2001 mente familien Rømer at tiden var moden til at genoptage ølproduktionen på Ørbæk Bryggeri - naturligvis en økologisk ølproduktion. Den første bryg - en Brown Ale" - var på gaden i 2002. Den første øl vandt en økologisk guldmedalje.

I 2005 indviede bryggeriet en helt ny hal på 250 m2 til brygning og gæring af de faste standardøl. Gennem de store vinduer i siden af tilbygningen, ses det imponerende 6000 liters computerstyrede brygværk fra Bavarian Brewery Technologies i skinnende højpoleret kobber med tilhørende gærings- og lagertanke.

Ørbæk Bryggeri fremstår nu som et industri-bryggeri, men samtidig har man bevaret det gamle håndværksbryggeri til brygning og udvikling af specialøl.

Man holder af historien på Ørbæk bryggeri og mange af de økologiske øl er inspireret af gamle brygteknikker og opskrifter. Nogle af bryggeriets øl er endda udviklet i samarbejde med Nyborg Slot, som kan dateres helt tilbage til før år 1200, og som har huset Danehoffet og nogle af Danmarks gamle dronninger og konger.

I 2009 begyndte de også at producere whisky på bryggeriet men den produktion blev i 2017 flyttet til Nyborg Destilleri, hvor Niels og Nicolai byggede et destilleri i de nedlagte værkstedsbygninger fra DSB Gods.

Alle produkter fra Ørbæk Bryggeri er fremstillet af økologiske råvarer.Ørbæk bryggeri benytter det gode vand, som pumpes op få meter fra Ørbæk kildens udspring. Ørbæk Bryggeri blev grundlagt i 1906 og har gennem årene haft kilden som symbol på sine etiketter.

En oversigt over bryggeriets omfattende produktion af øl og mineralvand kan findes på bryggeriets hjemmeside.

Nicolai og Niels Rømer på hjemmebane

Senest opdateret 23. marts 2021

Ørbæk Bryggeri brænder 1948
Ørbæk Bryggeri i 1952 og nedenfor idag
Bryggeriets første "nye" øl

Mesterbryg

Flere fynske mestre i håndbryg har efterfølgende fået brygget vinderøllet på Ørbæk Bryggeri. Her Bent Johansen med sin Orange Stout 2013.