Andreas Larsens Bryggeri, Kerteminde (1939-1952)

Ejer:

Andreas Larsen (1939-1952)

Adresse:

Møllebakken 14, Kerteminde

Historien:

Andreas "Puf" Larsens bryggeri blev etableret i 1939 på Møllebakken ved hans forældres hus. Bryggeriet specialiserede sig i brygning af Gammeltøl. Andreas Larsen var søn af malerægteparret Johannes Larsen og Alhed Larsen. Alhed var i øvrigt kendt vidt omkring for sit gode øl, som blev brygget i vaskehuset.

Det nye bryggeri var udstyret med svalebakker, gærstue og et uopvarmet laget, hvor eftergæringen foregik på store trætønder der lå på rad og række. malten kom fra Hindsholm Bryggeri. Den lange lagringstid begrænsede produktionskapaciteten og al øllet blev da også solgt ligeså hurtigt det var færdigt til aftapning.

Faktisk blev det meste øl solgt til Restaurant Kronborg i København, hvor redaktører og forfattere fra Gyldendal ofte spiste deres frokost. Øllet var lyst, bittert og stærkt. Brygningen måtte indstillet under 2. verdenskrig, da det ikke var tilladt at brygge stærkt øl under besættelsen.

Efter Andreas' død i 1953, bryggede sønnen Jeppe Larsen (død 1984) ved enkelte senere lejligheder Gammelttøl.

På det fine Johannes Larsen-Museum i Kerteminde kan man bl.a. nyde en Johannes Larsen Ale brygget af Kerteminde Bryghus og minsandten også en Fynsk Gammeløl, brygget på Refsvindinge.

Læs mere om Gammeltøl på siden "Noget om de gamle danske øltyper"

Har du oplysninger om Andreas Larsens Bryggeri i Kerteminde, så kontakt venligst Michael Gorm: mgorm55@gmail.com

"Puf" sammen med sin far Johannes Larsen foran bryggeriet. Ca. 1946.

Senest opdateret 6. april 2021

Andreas "Puf" Larsen
Rejsegilde på Møllebakkens bryggeri. Andreas Larsen knælende med pibe. 1939.