Bred Bryggeri (1912-1956)

 

Ejere:

August Rasmussen (1912-1952)

Svend Rasmussen (1952-1956)

Adresse:

Skalbjergvej 4, Bred (i dag pr. Vissenbjerg)

Bryggeriets historie:

August Rasmussen lærte bryghåndværket af sin far, R.A. Rasmussen, der var købmand i Gribsvad og derudover drev Gribsvad Bryggeri i perioden 1896-1912.

Der blev brygget hvidtøl i Bred. Bryggeriet havde eget maltgøreri og stod selv for indkøb af korn og humle (fra Harndrup) samt alle de øvrige trin i brygningsprocessen. Der var ansat en karl som medhjælp i bryggeriet.

Øllet blev tappet på ankre. Til jul var der en julehilsen hæftet til ankret. Juleøllet var særligt sødt husker Lise Agnethe. August brugte sin fars opskrifter fra Gribsvad bryggeri. Der blev leveret store og små ankre og prisen lå sådan ca. på 2-3 kr. på anker.

Øllet blev solgt på Nord- og Vestfyn. I begyndelsen leverede man så langt man kunne køre med hestevogn. Senere kom man længere rundt med lastbil.

Bryggeriet var samtidig depot for Carlsberg, hvor hvem man solgte mineralvand og bayersk øl. Bryggeriets placering ved jernbanen var ideel i forhold til varerne fra Carlsberg.Lise Agnethe fortæller at "der var et vældigt renderi" på bryggeriet af folk, der købte den bayerske øl fra Hovedstaden. Bryggeriet solgte også gær til gårdene rundt omkring, hvor man stadig bryggede sit eget øl.

I perioder var der ansat en karl til at køre øl. Det var et slidsomt arbejde, især når der kom øl og mineralvand fra Carlsberg og det skulle overføres fra togvogn til lastbil og så herfra ind på lageret.

August Rasmussen var gift med Ellen og sammen fik de 7 børn (4 drenge og 3 piger). Den yngste af pigerne, Lise Agnethe, lever stadig (januar 2018) og har som det fremgår bidraget med oplysninger til denne side.

Der var således rigeligt at se til i og omkring bryggeriet og der var en pige i huset for at hjælpe til med det daglige arbejde. Ofte var der 10-12 personer rundt om bordet når frokosten skulle indtages.

Det var én af sønnerne, Svend, der overtog Bred Bryggeri, da August Rasmussen døde. Svend Rasmussen havde planer om at overgå til flasker (stakitøl) og fik da også indkøbt et større parti 2-liters flasker, men manglede iflg. Lise Agnethe nok sælger-genet og måtte hurtigt opgive at drive bryggeriet videre. Svend tog til København og fik job i Kastrup Lufthavn, hvor han kørte flyene på plads. En anden søn, Gunner, arbejdede også på bryggeriet efter krigen og han videreførte Carlsberg-depotet fra en adresse i Nr. Aaby - helt frem til sin død.

Stor tak til Lise Agnethe og hendes søn Per Geltzer for overstående oplysninger.

Ligger du inde med oplysninger, billeder og anekdoter om Bred Bryggeri, så kontakt venligst Michael Gorm: mgorm55@remove-this.gmail.com

Bred Bryggeri før - og nu

Bred Bryggeri før...
...og nu
Bryggeriets navn findes fortsat på facaden.
Brygger August Rasmussen i aktion. Den lille dreng er Rasmussens barnebarn Per, der har sendt dette og ovenstående billeder!
 

Senest revideret 12. marts 2021