Espe

Følgende er noteret for bryggerivirksomhed i og omkring Espe:

Ejer:

P. Hansen (1914)

Adresse:

I dag: Langgade 27

Historien:

Vi har en formodning om at den nævnte P. Hansen er identisk med Peder Hansen, som drev Espe Mjødbryggeri og at han i hvert fald i 1914 har prøvet kræfter med ølbrygningen. I en artikel i "Tidsskrift for biavl", dateret 1. juli1906 skriver Peder Hansen bl.a. følgende: " Så langt tilbage som historien rækker, har Mjød været en skattet drik her i Norden. Det var Mjød, vore forfædre drak ved festlige lejligheder og de forventede at skulle drikke Mjød hver dag, når de kom til Valhal. Og omtrent lige til vor tid har Mjød holdt denne plads hos det brede lag i folket. Når den nu er trængt så langt tilbage, er det vel nok grunde, måske noget, fordi folk nu forlanger, at det, de vil drikke, skal kaldes vin og der skal være en etiket på flasken, helst med et udenlandsk navn, men dog vist nok særlig, fordi Mjødbryggeriet ikke har fulgt med tiden..."

Peder Hansen blev født på Vantinge Mark 20. juni 1861 som Rasmus Peder Hansen. Han kom til Espe Sogn i 1892. Gift 1907 med Rasmine Hansen.

Peder Hansen var medlem af af Ringe og Omegns Biavlerforening fra 1894. Vi ved ikke hvornår han startede sit Mjødbryggeri, men vi ved at der findes et foto af bryggeriet på et postkort fra 1890'erne (se nedenfor).

Vi ved ikke hvornår han stopper med produktionen og vi ved som nævnt slet ikke om han i det hele taget er identisk med ølbryggeren P. Hansen. Men måske ved du noget?

Peder Hansen døde 23. juli 1945.

Tak for oplysninger mm. til Kirsten Hansen, Ringe Lokalhistoriske Arkiv.

Har du oplysninger om bryggere og  bryggerier  i Espe og omegn, så kontakt venligst Michael Gorm: mgorm55@remove-this.gmail.com

 

 

Senest opdateret 17. marts 2021