Munkebo Mikrobryg (2013-2021)

Ejer:

Claus Christensen (nu Rosensparre) (2013-2015)

Munkebo Mikrobryg Aps (2016- 2021)

Adresse:

Hundslevvej 141, Kerteminde (2014-2019)

Møllekajen 5, Odense (2019-)

Historien:

Relaterede navne:

Munkebo Brewery

Small Craft Distillery

Munkebo Mikrobryg er et overvejende kontraktbryggeri, der får sine produkter brygget hos andre bryggerier. I flere år blev øllet brygget på det nu lukkede Stensbogaard Bryghus. Herefter også på udenlandske bryggerier men fra 2018 atter kun på danske bryggerier som Ørbæk Bryggeri og Randers Bryghus. I pakhuset på kajen ved Odense Havn brygges små batches, som kan nydes på stedet.

Munkebo Mikrobryg blev grundlagt i 2013 af biologen Claus Christensen (nu Rosensparre), der efter et arbejdsophold som brygger i de sydtyske bjerge vendte hjem til Danmark.Før opholdet i Tyskland havde Claus vundet en del håndbrygmesterskaber - bl.a. det første fynske af slagsen i 2009.

Han har også senere høstet flere priser for sine kundskaber - deriblandt to European Beer Star-medaljer og i 2014 udråbte Danske Ølentusiaster bryggeriet som Årets danske  bryggeri. Ved samme lejlighed kåredes "Alstærk Bourbon" som Årets danske ølnyhed.

Det var egentlig meningen, at Claus Christensen ville finde et sted i Munkebo, hvor han bor,til sin virksomhed. Det havde passet godt til navnet. Det tætteste, han kom, var dog i en gammel kornmølle lidt syd for Kerteminde. Den levede op til de umiddelbare krav. Her kunne han teste sine fantasier og dele frugten af sine eksperimenter.

Bryggeriet har sin egen humlemark og Claus har eksperimenteret med fynske gærstammer taget fra fynske bier. Bryggeriet arrangerede i flere år Høstfest på Munkebo Bakke.

I 2016 blev bryggeriet et Aps og i 2017 var det hele ved at vælte, men investorer redede Munkebo Mikrobryg.

I 2019 flyttede Bryggeriet ind i nye lokaler på Odense Havn. Her kan man nu nyde bryggeriets øl men også spiritus fra eget destilleri.

Lukningen

I 2017 var Munkebo Mikrobryg tæt på at måtte lukke, men blev reddet af en investor. I 2019 flyttede brygger Claus Rosensparre som nævnt bryggeriet til Møllekajen på Odense havn, og for et år siden fik han licens til sit nye destilleri, hvor der skulle fremstilles gin, absint og ikke mindst whisky. Men de store planer er nu pakket væk.

I stedet har Claus Rosensparre og ejerne af Munkebo Mikrobryg Aps set sig nødsaget til at lukke virksomheden. Årsagen kan skrives med et ord: Coronapandemien.

"Efter 2 års nedlukning, hvor vi ikke kun mistede vores direkte indtægt, men hvor vores kunder også var lukket ned, for at beskytte samfundet mod Corona, har været for hårdt for os, og vi har ikke kunnet rejse os derfra," fortæller Claus Rosensparre i et opslag på Facebook.

Herunder et udpluk af bryggeriets sortiment. Læs mere på hjemmesiden:

  • Alstærk - Strong Scotch Ale - 9,4%
  • Balder - Agave IPA - glutenfri - 7,6%
  • Högni - Alkoholfri Pale Ale - glutenfri - 0,0%
  • Ladbykongens øl - Porter - 6,5%
  • Ragnarock - Brettanomyces porter - 6,5%
  • Revningekvindens bryg - Havtorn pilsner - glutenfri - 4,6%
  • Sindur - Gin & Tonic IPA - glutenfri - 6,5%
  • Vikingefyrstens bryg - Dansk ale - 5,0%
  • Folkvang - Bayerisk hvedeøl - 5,0%
  • Gleipner - Imperial Black IPA - 9,4%
  • Hejmdal - Coconut Wheat ale - 5,2%
  • Sif - belgisk tripel - 9,4%
  • Udgårdsloke - Black Pilsner - 5,2%
  • Valhal - American Pale Ale - 6,0%
  • Ægir - Russian Imperial Stout - 9,4%

Herudover en række sæsonøl

Senest opdateret 24. marts 2021

Claus i Møllen på Hundslevvej 2014
Claus i Pakhuset på Odense Havn 2020
Alstærk Bourbon blev i 2014 kåret som Årets danske ølnyhed af Danske Ølentusiaster