Bryghuset var placeret i det tidligere Pederstrup mejeri og opkaldt efter Claus Lunds barndomshjem, der lå tæt på Pederstrup og hvor parret boede.

Claus Lund havde i nogle år været hjemmebrygger og fik lyst til at prøve kræfter med Bryggerivirksomhed.

Ægteparret startede med en studietur til England for at se på bryggerier. Men det endte med at de fandt et nedlagt 10 hl. bryggeri på et skisportssted 250 km. nord for Tokyo i Japan!

Claus demonterede selv anlægget i Japan og genopbyggede det i Pederstrup. Derudover blevder indkøbt en flaskekolonne og en etiketmaskine.

Claus og Eva var ikke bange for at prøve tingene af: Bl.a. bryggede man fem forsøgsbryg med fem forskellige fynske humler. To blev erklæret egnet til at brygge videre på:

Den ene humle var opformeret fra planter, der voksede i hegnet lige bag bryggeriet. Claus Lund: Den har sikkert været brugt til at brygge øl af her på gården for 100 år siden – eller mere. Den giver store blomster, har en lækker duft og fik gode karakterer på smag, da vi fik brygget på den.” Og så er den tilmed nem at dyrke og kan høstes tidligt, så der er en god chance for at få humlekopperne i hus i det fugtige danske klima.

Den anden plante, man valgte at dyrke videre på, er også fra Fyn. Den gav øllet en god humlebitterhed.

Projektet var et samarbejde med  Institut for Fødevarekvalitet, Aarhus Universitet om at genfinde gamle fynske humleplanter, som kan anvendes i produktion af øl. Århus Universitet dyrkede bl.ahumle i på en nu nedlagt forsøgsstation i Årslev på Fyn.

Både Claus og Eva Lund beholdt deres civile job i hele den periode hvor de også drev Stensbogaard Bryghus. I 2018 gik de begge på pension og lukkede samtidig bryghuset ned i god ro og orden.

Har du oplysninger om og/eller billedmateriale fra Stensbogaard Bryghus, så kontakt venligst Michael Gorm: mgorm55@gmail.com

 

 

Bryghuset holdt til i byens nedlagte mejeri. Her er der besøg af de lokale ølentusiaster fra Odense
Over stok og sten fra Bryghuset Stensbogaard til gården Stensbogaard (i det fjerne)
Eva og Claus i "maskinrummet"

Senest opdateret 14. april 2021

Stensbogaard var et ægte familiedrevet bryggeri. Her ses familien Lund.

...og øllet!