Svendborg Bryghus 1899-1989

Ejere:

Valdemar Hansen og R. Lyman (1899-1901)

Svendborg Bryghus A/S: (1901-1967)

Albani Bryggerierne: (1967-1989)

Adresse:

Bryghusvej 2, Svendborg

Historien:

Svendborg Bryghus blev grundlagt i 1899 (Bryggeriet stod klar til brug 18. maj) af Konsul Valdemar Hansen og ingeniør R. Lyman og var i starten baseret på konsulens hvidtølbryggeri, der var grundlagt i 1881 (se opslaget om Valdemar Hansen's Bryggeri).

Dette forhold varede imidlertid ikke længe, idet Svendborg bryghus snart blev til et aktieselskab, hvis aktiekapital var 375.000 kr. og hvor bestyrelsen bestod af Valdemar Hansen, skovridder Lyman og konsul Riber. Valdemar Hansen blev selskabets administrerende direktør og ingeniør R. Lyman dets driftsbestyrer.

I 1901 overtog selskabet Bryggeriet Concordia (se særskilt opslag). Concordia blev snart efter nedlagt som bryggeri og blev herefter benyttet til malteri og pakkeri, mens en del af dets bygninger udlejedes for forskellig vis. I 1914 overtog Svendborg Bryghus mineralvandsfabrikken Ørskild.

Fra en avisartikel i Fyens Stiftstidende 1916 har vi sakset:

"A/S Svendborg Bryghus fremstiller øl, malt og mineralvande og blandt dets forskellige sorter er dets kraftige Bockøl, den meget nærende Avenaøl og den lyse, lette og milde Dortmunderøl, de mest kendte.

Ølsorten Bock er kendt for at være Danmarks mest holdbare ølsort samt for sin fine smag. Den er da også genstand for betydelig eksport samtidig med at hjemmeforbruget stadig øges.

Avenaøllet skylder driftsbestyrer R. Lyman sin tilblivelse, idet han i 1909 efter talrige forsøg fandt en passende fremstillingsmetode. Denne ølsort, der er særegen for Danmark og som kun bliver fremstillet på Svendborg Bryghus, er som navnet viser, tilvirket af havre. Havrepræparatet opfattet jo af hele lægeverdenen som ypperlige lægemidler og Avenaøllet ejer alle disses egenskaber, samtidig med at det i velsmag sætter ethvert andet havreprodukt i skygge. Avena er overgæret og skattefrit øl og da det tillige kun indeholdt havre, malt vand og humle og således var fri for alle skadelige stoffer, var det forståeligt, at det overalt i kraft af dets resultater indenfor rekonvalescens og sygdom og ikke mindre som "styrkende præparat" har vundet lægernes og hospitalernes anerkendelse.

Endelig skal nævnes at bryggeriets Dortmunderøl er kendt for sin smukke lyse farve og milde smag. Den var "let som en pilsner" og kunne tåles af selv de svageste maver"

Jo jo - Øl er skam sundt - i afstemte doser! Bock-Øllet vedblev i øvrigt at være Svendborg Bryghus' mest populære øl i hele bryggeriets levetid.

Svendborg Bryghus fik godt fat i det sydfynske marked - så godt at storebror Albani fra Odense i 1967 overtog aktiemajoriteten. I årene efter gik det fortsat godt for Svendborg Bryghus - og det både for mineralvand- og ølproduktionen.

15. april 1974 beredte Svendborg et stort chok. Tårerne kom frem hos mange borgere. Også hos byens daværende bykonge, borgmester Sved Aage Andersen. Dagen efter var han i Fyns Amts Avis citeret for disse ord:

”Jeg havde tårer i øjnene, da jeg så ilden hærgen vort dejlige bryghus”.

Ja, for det var i Svendborg Bryghus at den røde hane forsøgte at slukke ølhundens glammen.

Ilden havde fat i tårnet, der blev helt ødelagt og en del af etagerne over selve produktionsafdelingen ligeledes. Brandfolkene fra Falck-Zonen høstede megen ros for en dygtig indsats, der begrænsede ilden.

Der skete alligevel skader for adskillige millioner kr. Det hele var dog ikke værre, end at bryggeriet allerede dagen efter kunne genoptage produktionen af Bock øl, så ingen kom til at mangle den lokale pilsner.

Skaderne på det smukke bryghus blev udbedret og livet kunne fortsætte sin uforandrede gang - i hvert fald på øl- og sodavandsfronten.

Men i løbet af 1980'erne begyndte økonomien at halte og selv om man i 1988 kunne fremvise et overskud på 1,3 mio kr., så besluttede Albani at lukke Svendborg Bryghus.

Efter 90 års brygning var det slut. Den 1. august 1989 lukkede Svendborg Bryghus. Den sidste pilsner var kørt af samlebåndet. En virksomhed, der var omfattet af stor lokalpatriotisme, var historie - og vi skulle helt frem til Ølrevolutionen i 00'erne før Svendborg og omegn igen fik bryghuse: Ø-Bryg (Thurø), Svendborgsund Bryghus (Taasinge) og Kunstbryggeriet Far & Søn (Svendborg).

Idag er Bryghuset rammen om plejehjemmet "Bryghuset-Svendborg Demensbyen" .

 

Har du oplysninger og/eller billedmateriale om Svendborg Bryghus, så kontakt venligst Michael Gorm: mgorm55@remove-this.gmail.com

Svendborg Bryghus set fra oven i 1950'erne

Daværende borgmester Svend Aage Andersen ser forfærdet til, da Bryghusets ikoniske tårn står i flammer 15. april 1974.

Svendborg Bryghus 1981 - nu med genopført tårn!

Senest opdateret 18. april 2021

Konsul og bryggeriejer Valdemar Hansen

Etiket fra bryggeriets første pilsner
Sydfynsk øl til kineserne!