Bustur med veteranbus den 24. maj 2008

Turen havde samlet 25 glade deltagere, der fik en unik oplevelse i strålende majsolskin.

Første besøg var på Dagmarbryggeriet i Ringsted, hvor Claus Hagen Jensen fortalte indgående om brygprocesser, indmæskning og gæring. Undervejs fik man smagt på flere af bryggeriets gode øl, herunder den første øl, der blev brygget;  Broder Gregers IPA. Claus fortalte, at øllen salgsmæssigt var bryggeriets største fejltagelse, idet det lokale marked på tidspunktet for introduktionen ikke var klar til en så kraftig humlet øl.

Man har dog bibeholdt produktionen, da bryggeriet selv syntes, at det er en fremragende øl. Der var mange deltagere, der delte denne opfattelse.

Herefter blev bussen forsynet med et 2-haners fadølsanlæg fra Dagmar, hvor der var 2 gode tørstslukkere med på fad: Dagmars Ringsted-øl, en wienerinspireret øl, der er moderat humlet og som holder beskedne 4,2 % og Bill Brown Ale på 5,2 %. Denne øl er humlet med en anelse cascadehumle og slukker tørsten fortræffeligt. Der var hurtigt gang i serveringen og da bussen var en veteranbus med en affjedring, der i bedste fald kan kaldes hård, skvulpede det hurtigt lystigt i de medbragte glas.

Så gik turen til musikbryggeriet DaCapo i Viby Sj., hvor Henrik Lykkegaard tog i mod og fortalte om de spændende og velsmagende produkter. Her var der lejlighed til bla. at smage den sidste rest af Barley Wine fra 2006. Da Henrik kunne fortælle, at der kun var ganske få kasser tilbage af dette fantastiske produkt, medførte det et mindre stormløb af forventningsfulde deltagere, der ville sikre sig nogle flasker.

Herefter gik turen mod Roskilde og Gourmetbryggeriet. Undervejs blev den medbagte mad fortæret på uformel vis, men med ledsagelse af det gode øl i fustagerne, gjorde det godt med en bid brød. Michael Knoth fra Gourmetbryggeriet fortalte om sine visioner med bryggeriet, hans version af historien om overtagelsen af Ølfabrikken samt om markedet for kvalitetsøl i Danmark. Her kom det bla. frem at til trods for at det er Ølentusiasterne, der har været med til at skabe markedet for mikrobryg i Danmark, så er det ikke dem, der køber produkterne over en bred kam. Faktisk er ølentusiaster nogle af det mest troløse kunder man kan tænke sig. Så snart de har smagt en øl, går de øjeblikkeligt videre og prøver en ny øl fra et andet bryggeri. Der var en god spørgelyst og der var en fin dialog. Flere benyttede sig af lejligheden til at købe lidt "kork-øl" med hjem. "Kork-øl" er Gourmetbryggeriet/Ølfabrikkens betegnelse for de lidt mere smalle øl, der er beregnet til det kræsne publikum.

Endelig blev kursen lagt mod Herslev, hvor der var mulighed for at smage helt nytappet Gorms bryg. Der blev dog lagt ud med Herslevs fantastiske hvede, der gjorde godt i solen på terrassen.  Der blev fortalt levende og oplysende om de forskellige produkter og spørgelysten var stor.

Herefter gik turen tilbage til Ringsted, hvor man afsluttede på Ringsted Torv. Da fadølsanlægget endnu var virksomt, fortsatte noge af deltagerne til formandens domicil, hvor der blev gjort forsøg på at udrydde de sidste sjatter.

Det blev en storslået dag i øllets tegn, der til fulde indfriede deltagernes forventninger og bestyrelsen kan se tilbage på et godt og velbesøgt arrangement.

Foto: Sporvejsmuseet