Besøg af Herman

30 medlemmer havde taget imod invitationen til at smage på et overordentligt spændende udvalg af skotske ales, hvoraf en del var totalt ukendte for forsamlingen omend, der var en enkelt, der bedyrede at "han havde smagt dem alle sammen, undtagen een"...

Inden smagningen blev der serveret et stykke velsmagende kød på en bund af forskellige grøntsager, der var dampet tilpas møre til at de stadigvæk havde et godt bid.

Da der var mulighed for at få Dagmars Jul til maden, var der mange, der benyttede sig af denne mulighed. Den gik godt til kødet med sin let brændte og noget porteragtige smag uden for mange krydderier.

Så tog Herman fat. Herman er øl- og sodavandsdisponent i Superbrugsen i Fensmark. Danmarks største Superbrugs, der kører glimrende, trods den korte afstand til mastodonten Næstved StorCenter, der kun ligger 5 km. væk.

Man lagde ud med Fraqch Heater ale på 5 %. En forholdsvis let sag, der var godt afbalanceret og med en behagelig smag.

Herefter steg det hurtigt i graderne. Næste øl var Droughty Old Jock Ale på 6,7 %. Her kunne det tydeligt fornemmes at alkoholen gjorde en hel del til fylden i øllet. Igen en velsmagende øl, der fandt sine tilhængere blandt medlemmerne.

Herefter var det en nogenlunde kendt øl; Belhaven Wee Heavy på 6,5 % En kopperfarvet ale med en ganske god og vedholdende smag.

De to næste øl kommer fra det ældste beboede hus i Skotland; Traqvair House Ale og Jacobite Ale. House Alen på 7,2 % var en ganske ordinær ale baseret på god brug af gode malte og dygtighed ved såvel brygkar som i gæringstank. Jacubite Ale på 8 % smagte helt belgisk. En verden af blommer og fede frugter lægger sig i næsen, når man nærmer sig glassets kant. En ypperlig øl.

Herefter var den en lille strække-ben og rygepause, inden man gik i gang med at smage på de sidste 5 øl. Disse var ganske kostbare, hvorfor forsamlingen forinden smagningen var gået igang, var blevet spurgt om man ville acceptere en stigning i deltagerbetalingen på kr. 25,- pr. deltager, da regnskabet ellers ville have meget svært ved at løbe rundt. Alle tilsuttede sig dette forslag.

Så smagte man Riptide fra bryggeriet Brewdog. En kraftig ale på 8 %. Disse øl importeres i forsvindende små mængder til Danmark. Kun 12 til 24 kasser til hele landet. Man skal altså være heldig, hvis man skal finde disse øl. Herman kunne fortælle, at han syntes at det er morsomt at ligge inde med noget helt specielt og alle der har besøgt SuperBrugsen i Fensmark må nok også give ham ret; udvalget er ret imponerende for et "almindeligt" supermarked.

Coffee Imperial Stout på 9,5 % var knapt så bidende i smagen, men dog en udmærket øl.

De 3 sidste øl var alle fra Paradox og lagret på gamle whiskyfade. Paradox Grain havde en fyldig, men alligevel balanceret smag af fuldfed whisky, der passede perfekt med den søde smag af malten. Styrken på 10 % alkohol kunne ikke erkendes i smagen, men fylden i øllen var god og mættende. Smokehead fra samme bryggeri bar præg af en smag, der gik mere i retning af sod end røg. Dette kan skyldes den sodning, som nogle whiskyfade udsættes for inden der påfyldes whisky.

Sidste øl var en øl, der havde lagret på Speyside-fade. Her var der da også en typisk speysidesmag i øllen.

Afslutningsvis havde medlem John Nielsen medbragt en kraftig stout "med en IBU på et godt stykke over 100..." Til trods for den store bitterhed var det dog en ret afbalanceret imperial stout, der var kommet ud af det. John kunne fortælle, at han gerne ville have lagret den yderligere 14 dage. Det skulle give den en bedre balance, men han ville gerne give medlemmerne chancen for en smagsprøve.

John har tidligere medbragt "øl lavet på køkkenbordet" og vi glæder os allerede til næste gang...

Leif Mortensen

Formand