Besøg af bryggeri

39 medlemmer var mødt frem til foråret sidste "rigtige" smagning, hvor Jørgen Fogh Rasmussen fra Hornbeer var på besøg. Og hvilken smagning. Jørgen brygger rigtigt gode og vellykkede øl. Samtidig er han en god formidler af sin viden om øllet samt om de anekdoter, der allerede er, trods bryggeriets indtil nu korte levetid. Jørgen havde medbragt sin hustru Gunhild, der står bag de overordentligt flotte etiketter på øllene.

Inden smagningen havde vi nydt Marcos lækre Tapas, der som sædvanligt var veltillavede og velsmagende.


Jørgen kunne fortælle, at bryggeriets start havde være besværliggjort af bureukratiske regler om tiloversblevne landbrugsbygninger. Da der ikke stod noget i reglerne om indretning af bryggrier i tiloversblevne kølecontainere, besluttede han, at han ville forsøge dette. Senere hen viste det sig dog, at forekomsten af en betydelig mængde overløbet Caribbean Rumstout havde lokket en mængde bananfluer til bryggeriet. I forsøget på at at gasse disse ud af kølecontaineren med kogende formaldehyddampe, nedbrændte bryggeriet totalt. Ved god hjælp fra bryggerier i omegnen lykkedes det dog at at holde produktionen nogenlunde i gang.
Senere hen viste det sig, at det jo netop var Caribbean Rumstout, der var blevet valgt til årets ølnyhed 2008 af Danske Ølentusiaster. Det var en stor glæde for Jørgen Fogh Rasmussen.
Jørgens hustru Gunhild kunne også fortælle levende hitorier om øllets tilblivelse og om historien bag etiketterne. Hun har malet alle billederne til øllen med udgangspunkt i øllets egenskab eller den lejlighed, de skal drikkes til.

Vi smagte først på en Witbier på beskedne 4,3 %. Det er en klassisk belgisk inspireret wit med smag af koriander og appelsin. Desuden er der tilsat enebær. En fortræffelig tørstslukker.

Derefter smagtes en blonde på noget mere potente 8 %. Igen en klassisk belgisk type med en dejlig uklarhed i glasset og en fyldig krydret duft og smag. Dette er en af nyhederne fra bryggeriet.

Så var det tid til en forårsøl. Hornbeers Vår med glade springene køer på marken. En dejlig IPA med gode solide humlenoter og og en frisk citrongræsaroma i duften. En dejlig øl i forårssolen.

Derefter fulgte noget overraskende en dobbeltbock. Denne øl adskiller sig fra de fleste andre danske mikrobryggeriers øl ved at være af den undergærede slags. Der er ikke så mange bryggerier, der laver undergæret øl og Jørgen kunne da også fortælle, at denne øl egentligt ikke er gæret ved så lav temperatur som mange ligesindede øl er; faktisk er den gæret ved omkring 12-13 grader celcius. Smagen var dog tydelig klassisk dobbeltbock med masser af maltsødme. Alkoholen på de 7 % var dygtigt skjult i brygget.

Herefter kom endnu en IPA, nemlig en Imperial IPA med en IBU på ca 130. Det var lidt svært at sætte det nøjagtige tal, da øllen er tørhumlet under lagringen. En overordentligt potent ølpå 8,3 %.

Atter gik turen til Tyskland, hvor en klassiker fra de undergærede øl kommer fra: En røgøl. Der er brugt 75 % røgmalt til denne øl, der smager som en mellemting mellem Schenkerlas og Spezials røgøl. En meget velafbalanceret røgøl, hvor maltsødmen folder sig smukt ud inden røgsmagen sætter ind.

Derefter kom en Mørk hvedeøl på 5,2 %. En med en behagelig restsødme og uden alt for meget "hvedesmag". En god hvedeøl, for dem, der skal til at begynde på at drikke hvedeøl.

Fødselsdagsfest på 6 % er egentligt brygget til Danske Ølentusiasters 10-års fødselsdag sidste år. Det er en velhumlet sag, med behagelig tilgang. Flot øl.

Endelig sluttede vi af med Caribbean Rumstout, vinderøllen, der blev kåret som årets ølnyhed 2008. De vinøse toner fra den tilsatte spiritus forener sig smukt med de mørke malte og den tilpas kraftige humling.

Til slut viste Gunhild et billede af en kendt tegnefilmsfigur, nemlig en lyserød panter. Det er etiketten til bryggeriet nyeste skud på stammen en "pink" frugtøl. Den får premiere på ølfestivalen.


Jørgen håbede at rigtigt mange ville komme til ølfestivalen og smage på hans gode øl.
Selv om man kom igennem det meste af bryggeriets repetoire, er det nok alligevel en god ide at besøge Hornbeer på ølfestivalen.

Lokalforeningens næste arrangement er faktisk fælles transport til ølfestivlaen. Der er afgang fra Ringsted station lørdag den 16. maj 2009 kl. 10:39. Se mere her