5 sjællandske mikrobryggerier

Onsdag den 28. september var temeaet for mødet: 5 sjællandske mikrobryggerier.

Inden smagningen blev der serveret stuvede grønærter og gulerødder med krebinetter. En meget populær ret, som deltageren gjorde kraftigt indhug i.

Vi havde valgt Holbæk bryg, Bere Here, Kissmeyer Brewing, Slotsbryggeriet Føniks samt endelig Øllaboratoriet ved Per Jørgensen, der selv mødte frem og fortalte om sine ideer og sit øl.

Vi lagde ud med en Pale ale fra Kissmeyer. En god fed øl med en fugtrig humling.
Derefter smagte vi endnu en Kissmeyer: Honey Porter på 6 %. God porterfarve og fin duft af ristet malt. En let drikkelig porter med en god eftersmag.
Herefter var det Per Jørgensens tur med hans egen porter. En london brown porter med en udtalt sødme og ristet smag. God humleeftersmag. En fornemt blanceret øl. Undervejs kunne Per fortælle, at han begyndte i det små som håndbrygger, men nu er blevet uddannet diplombrygger og faktisk har installeret et større brygværk i privaten. Derudover er han gøgebrygger på forskellige bryggerier rundt om i landet.
Så blev det tid til endnu en øl fra de mørke tønder. Bere Here smokestack porter. Tilsætningen af røgmalt gav lige netop en lidt større fylde i øllets smag. Godt bryg.
Så blev det Holbæk bryg med en bourbon stout. Desværre viste det sig, at øllet var blevet inficeret, så den gik ud.
Føniks Hildegard Ale, en abby ale på 9,2 %, hvor Carsten Berthelsen har været gæstebrygger. Det øverste af flasken fremstod næsten filtreret og uden hverken krop eller tyngde. Lidt længere nede i flasken kom der mere smæk for skillingen. Forsigtig omrystning tilrådes derfor.
Så blev det igen en øl fra Holbæk. Mispel sensommerbryg. Også denne øl havde et syrligt præg over sig - der var dog flere, der mente at mispel skal give en syrlig smag. Efterfølgende er det undersøgt. Mispel er en meget bitter og besk frugt/bær. Det er derfor en smule usikkert om øllen havde den rette smag. Sikkert var det dog, at hovedparten af deltagerne ikke brød sig om den.
Så fik Per lov til at præsentere sin Hophead ale. en øl, hvor han overraskende har brugt ca 10 % majs som grundlag for urten. Dette for at kunne give øllen et lidt mere let udtryk. Humlen var der tilgængæld ikke sparet på. Singlehoppet med columbus.

Nu var i godt igang med de humlede øl, så vi smagte derefter en Hoptillicus fra Bere Here. Humlet til 80 IBU med centennial og chinook. Lidt tynd i kroppen men med en maltet karakter med smag af rugbrød.

Nu skulle smagsløgene lige renses lidt med lidt sødt, så næstsidste øl var en Barley Wine fra Slotsbryggeriet Føniks. Meget flot barley wine med en smuk dybrød farve, kraftig frugtrig duft og en lang og vedvarende eftersmag. Sjældent bryg, der ikke har været ude i almindelig handel.

Afslutningen blev en af de kraftigst humlede øl i Danmark. Øllaboratoriets Summit (Højdepunkt) Til brygget var der blevet anvendt over 30 kg. summithumle både som bitter- og som aromahumle. Derudover 9 kg. summit i tørhumlingen. Der var en god maltkrop til at give modstand til de enorme humlemængder, men resultatet var forrygende.

Per kunne videre fortælle om sit humleprojekt, at han har fået et overordentligt fint udbytte af sin humleproduktion. Han dyrker North Down, Challender, Fuggle, Phoenix og First Gold. Desuden dyrker han East Kent Golding på licens.

Leif Mortensen