Porter, stout og doppelbock

Smagningen den 29. november blev en smagning i særdeles kraftfulde øl.

Inden smagningen blev der serveret sprængt kamsteg med saltstegte apargeskartofler og ovnbagte rodfrugter.

Vi lagde ud med en "let" doppelbock fra Le Coq i Estland på 8 %. Øllen var lagret i 6 år og det alene gjorde den ret interessant. Smagen var en anelse alkohol, lidt abrikos og en let syrlig smag, der i nogle ganer kunne fornemmes som syrligt, mens andre kunne fornemme de klassiske lagrede noter af gammel øl. Spændende var den i hvert fald.

Nummer 2 blev igen en doppelbock, denne gang fra Krenkerup. 8,3 % Også denne øl havde i nogle flasker et syrligt præg. De flasker, der ikke havde denne tappefejl var til gengæld fulde af de maltrige toner af godt øl. Der var fornem balance mellem maltsødme og bitterhed.

Så blev det en Imperial Stout fra Fønix i Næstved. Der var masser af det hele med overvældende smag af ristet malt og markant humlebitterhed uden at bryggeren havde haft hånden i posen med amerikansk humle. Fornem afbalanceret øl, hvor alkoholen kom fint til sin ret.

Så gik turen udenlands. Til de Skøre bryggere; De Dolle Bruevers fra Belgien med deres Special Extra Special Stout. Måske var der en tappefejl på alle flaskerne. Øllen blev oplevet som let syrlig og uden meget liv.

Næste øl var en sand klassiker. EKU 28 fra Kulmbacher Brauerei. Et stilikon med sin  mmarkante maltsødme og meget fornemme humling. Et smagfuldt gensyn for nogle og for andre en indgang til eisbock. Selvom det er en lys bock mangler den ikke saft og kraft.

Efter en lille pause smagte vi dernæst på Kop Loewak Imperial Stout på 11,2 fra det hollandske præmiebryggerie De Moelen. De Moelen har i alle sine øl præsteret at flytte grænser for hvordan øl kan smage. Denne øl gjorde ingen undtagelse. Brygget med de berømte "væsellort" kaffebønner fra Vietnam. Dyb sort kaffesmag, ringe skumdannelse, men perfekt til den ledsagende chokoladekage med sit fyld af lys chokolade og stout og overtræk af mørk choklolade. Mundvigene viste uvilkårlig opad.
Stor cadeu til næstformand Skjold Haxgart, der have gjort sig umage i køkkenet.

Så gik turen til Guds eget Land. Hopping Frog fra Ohio bød på en double Imperial Stout på 10,5%. Også en meget fornem ledager til de mørke chokolader. Meget fin humling og en indtagende smag. Det trækker lidt ned, at øllen er så dyr som den er.

Til gengæld kan man for næsten en 1/3 af prisen få et overordentlig magtfuldt alternativ. Hornbeers Fundamental Blackhorn bød på aromaer af fuldristede malte med kraftig humlig uden at det havde taget overhånd. Måske var det tilsætningen af honning og valnød sammen med fadlagringen, der havde rundet øllen af. Magtfuld prestigeopvisning i fornemt bryghåndværk. Et absolut must til kraftige desserter eller alene...

Aftenens sidste øl var Drei Dänen fra Amager Bryghus. Et fusionsbrug af Amager Bryghus, Anders Kissmeyer og Mikkeller. En markant Baltisk porter på "kun" 9,5 %, men valgt som afslutning på grund af sit indhold af røgmalt. Flot indtagende røgduft med et nougatfarvet/kaffefarvet skum. Fin balance mellem røg og kaffesmag. Markant lang eftersmag.

Det var absolut Lokalafdelingens "mørkemænd", der var tilstede, men det er heldigvis hovedparten af afdelingens aktive medlemmer. De kraftige mørke øl kan altid tiltrække Lokalafdelings Ringsted medlemmer!