I dette nyhedsbrev kan du læse om

 • Referat fra seneste smagning
 • Kommende smagninger
 • Juleøl

Referat fra seneste smagning

6. november 2018 inviterede DØE-Ringsted medlemmerne til sur/syrlig smagning ifm. en smagsaften holdt på Skema. 26 medlemmer tog imod invitationen, hvilket vi som bestyrelse er super glade for. Det var flere end forventet. Dejligt med opbakningen til en smagning af sur/syrlige øl – en øltype, der for mange ikke ligger lige for, når der skal købes øl. 

Tovholderne Claus Borne og Jesper Christensen havde indkøbt i alt 9 forskellige sur/syrlige øl, dette ud fra filosofien om at give medlemmerne mulighed for at smage et bredt og varieret udvalg. Undervejs smagte vi også DØE medlem Rudi Ovesen´s egen håndbryggede Abbey Ale Cassus, denne brygget i 2015. Øllen var udenfor afstemningen. 

Vi lagde blødt ud med at smage To Øl´s ”f&#% it all” – en frisk, frugtet, saltet jule santa Gose på 4%. Herefter fulgte et kort foredrag af Claus Borne om brygning af lambic/geuze øl i traditionel forstand samt selvfølgelig hvordan de selv brygger øl med hø i Herslev Bryghus. 

Så fulgte en øl fra Mort Subite ”Geuze lambic” – en øl der faldt i manges smag, super dejlig, frisk, syrlig på en god måde. Den er på 4,5%. Herefter smagte vi Rudi Ovesens ”abbey Ale Cassus”, en øl han bryggede på solbær tilbage i 2015. Den havde i løbet af årene mistet lidt af solbær kraften samt den humlede smag, den oprindelig havde. Den holdt 5,5%. 

Så blev det Rodenbach´s tur med øllen ”Alexander”. En vinøs, fyldig, meget lækker øl med en god kirsebærsmag. Tydeligvis var der mange i selskabet der nød denne øl. Den var på 5,6%. Derefter til Ebeltoft Gårdbryggeri hvor vi smagte deres ”Le sacre”. Dette er en meget drikbar øl, men overordnet set skuffede den. Den manglede saft og kraft var manges opfattelse, men ingen tvivl om, at den ville være dejlig en varm sommerdag.Den er på 6,7% 

Så fulgte en øl lavet af Mikkeller og To øl i kompagniskab. Øllen hed ”Betelgeuze”. De ord der fulgte den var meget blandede, den delte vandene men overordnet set var den frisk og meget drikbar. Den er på 5,5%. Herefter Hoppe Beer´s ”Lacto Love”. En øl der tydeligvis skuffede i forsamlingen, meget markant jordbærsmag. Den holdt 7,0%. 

Så tog vi til Belgien og smagte Liefmans ”Goudenband”. En vinøs og syrlig øl, der havde noter af kirsebær og rabarber. En dejlig øl. Den var på 8,0%. Det nordiske islæt stod udover Danmark også Lervig fra Norge for med deres ”Black acid”. Det var en syret øl, ingen tvivl om det. Enkelte mente det var aftenens mest intense og spændende øl mens andre, nok de fleste, synes den var frygtelig. Den holdt 8,5%. Sidste øl på listen var fra Danmark. Vi smagte Herslev Bryghus ”MARK fadlaget”. En kraftig syrlig sag der også holdt aftenens højeste procent på 11%. 

Efter øllene var smagt skulle der stemmes. Alle 9 tællende øl fik stemmer. 

 • 9 pladsen fik Lervig ”Black acid” med 1 stemme. 
 • 8 pladsen fik Hoppe Beers ”Lacto love” med 2 stemmer. 
 • 7 pladsen fik To Øl´s ”F&#% it all” med 4 stemmer. 
 • 5 pladsen blev delt mellem Ebeltoft gårdbryggeri´s ”Le sacre” og Herslev bryghus´s ”MARK fadlagret”, de fik 11 stemmer hver. 
 • 3 pladsen blev delt mellem Mikkeller og To øl´s ”Betelgeuze” og Liefmans ”Goudenband”, der hver fik 14 stemmer 
 • 2 pladsen fik Mort Subite ”Geuze Lambic” med 32 stemmer 
 • 1 pladsen fik Rodenbach´s ”Alexander” med 64 stemmer 

Så ingen tvivl om at 1-2 pladsen skilte sig markant ud blandt aftenens øl. De var ganske enkelt fremragende og kan klart anbefales at få smagt. Alt i alt en dejlig aften i det sur/syrlige´s tegn – sådan kan øl også smage!

Kommende smagninger

Næste smagning er den traditionelle julebrygsmagning, hvor vi får besøg af Carsten Berthelsen. Arrangementet er helt udsolgt, men du kan skrive dig på ventelisten: https://lokalafdelingringsted.nemtilmeld.dk/49/

Sort Smagning er også én af de traditionelle smagninger, og denne gang får vi besøg af Amager Bryghus, hvor der er lagt op til nogle herlige øl, krydret med sjove anekdoter. Det er 22. januar på Skema. Tilmelding sker lige her: https://lokalafdelingringsted.nemtilmeld.dk/48/

Juleøl

Julen nærmer sig med hastige skridt, og butikkerne bugner med julebryg, og med noget for enhver smag. Vi kan blandt andet henvise til:

 • Den Lille Gaardbutik i Bringstrup
 • Byens Gaver & Specialiteter i Tinggade
 • Skjold Burne i Nørregade
 • Dagli' Brugsen i Høm