I dette nyhedsbrev kan du læse om 

  • Kommende smagninger
  • Referat fra Finaleøl
  • Referat fra seneste smagning

Kommende smagninger

Programmet for resten af foråret er følgende:

  • 22. marts - Trappist-smagning (udsolgt)
  • 24. april - Ryder Cup i øl (mere information følger senere i marts)
  • 8. juni - Fødselsdagsarrangement (mere information følger)

Finaleøl

27 februar 2019, Årets danske ølnyhed. 

Her til aften skulle der smages de 8 øl, der er med i finalen om at blive årets danske ølnyhed. I modsætning til de andre år, er årets ølnyhed ikke delt op. Det bliver kun en ølnyhed i år, og det er via smagninger i lokalafdelingerne, at vinderen findes. 

De 8 øl i finalen er…. 

1. Pink farts & Unicorn – India Style Lager 4,6% - Amager Bryghus 

2. Dark Vader – Schwartzbier 4,8% -Bang & Harbo (Håndbryg) 

3. Morther IPA – IPA 5,5% - Coolship Brewing 

4. Dirty Dozen 5,1 Back in Black – Black IPA 6,3% - Small Batch Brewing 

5. Hazed and Infused – New England IPA 7,2% - Flying Couch Brewing 

6. Sort Soma –Imperial Stout 8,9% - Bang & Harbo (Håndbryg) 

7. Black Nordic Skies – Imperial Stout 10,0% – Amager Bryghus & Modern Times Beer (USA) 

8. Blod, Sved & Tårer, Imperial Stout 11,5% - Det Lille Bryggeri 

Vi var 17 tilstede, til denne pop-up smagning, som kun var annonceret, ved senese smagning og på Facebook. 

Vi startede med Pink Farts & Unicorn, som er en dejlig frisk humlet lager, hvor der var brugte de lyse citrus humler, som giver den tørhumlet lager en frisk citus smag, og en skøn frisk duft. Den havde stået stærkere på en varm sommerdag, hvor man lige havde slået græs. En rigtig fin øl, men det var ikke nok, til at få point, i dagens stærke felt. 

Øl 2 var en dagens eneste schwartzbier, fra håndbryggerne Bang & Harbo. En til tider overset øl i Danmark, hvilket gør det endnu mere imponerende at den er i finalefeltet. Den havde en flot mørk farve, og en lækker bitterhed, som gav munden et dejligt mundfylde, samt god bitterhed i eftersmagen. Der faldt heller ikke point af til denne øl. 

Næste øl var Mother IPA, som fyldte næsten med en hel masse humle, men som desværre ikke kunne følge op på det i smagen. Igen var det de i øjeblikket populære amerikanske aromaer, som var brugt. Bitterheden i ipa´en passede meget godt, i forhold til den fylde den havde, jeg var nok mest skuffet over, at den duftede at så meget, uden smagen kunne følge op. Igen en øl der ingen point fik. 

Sidste øl i første halvdel var Dirty Dozen 5,1, en rigtig fin Black Ipa. Masser af smag havde det lykkes Small Batch Brewery, at få arbejdet ind i øllet. Som Black IPA var det den dejlig mørk. En øl som gør ganen glad. Så kom vi i pointene, 1 point fik denne øl. 

Ved øl nummer 5, skruer vi op både op for alkohol og humle. Vi rammer de 7,2% som den stærkeste af de ipa´er som var i finale feltet. Det var en lækker juicy og godt humle tæl, hvor eftersmagen mere gik i retning af fersken, end de normale citrus nuancer. Meget interessant øl, og som i den grad afspejler sidste års ipa trend, med juicy ipa. Endnu engang blev der uddelt 1 point. 

Så nåede vi til den første Imperial Stout, den anden øl fra Bang & Harbo i finalen. En blød og lækker sort øl, som man nemt ville kunne drikke et større glas af. Her blev også uddelt 1 point. 

Næstsidste øl var fra Amager Bryghus, og var deres Black Nordic Skies. Den havde kraftig duft af vanille, lidt for parfumeret efter min smag, og det igen i smagen, hvor den ikke var i balance i forhold til vanille, alkohol og bitterhed. Der var en enkelt som vurdere at det var nok til at få point. 

Sidste øl, kom Fra Det Lille Bryggeri, René var selv til stede, og han fik lov at præsentere sit signatur bryg fra 2018, den er tilsat rosinsirup, egetræslageret med rom og kaffebønner. En super kompleks øl, hvor de forskellige smage harmonerer så fint med de andre elementer, og man kan stadig fornemme lidt fad i eftersmagen. Blod, Sved & Tårer blev aftens vinder med 13 stemmer.

Referat fra seneste smagning

Det var Jesper og Ib som stod som tovholdere for smagningen. Øl med tilsat smag gik ud på at smage klassiske øltyper, som havde fået tilsat Kirsebær – Vanille – Røg – Lakrids – Chili. 

Jesper og Ib havde hver fundet en øl fra hver kategori, som de selv præsenterede. 

Første øl, var Lindemans Kriek, en sød kirsebær øl fra Belgien, der er var stor tilfredshed, over den dejlige både duft og ikke mindste en sød lettere parfumeret kirsebærsmag. 

Øl nummer 2 som blev præsenteret, var Mark Kirsebær fra Herslev Bryghus, en øl med flot farve, syrlig duft og mindst syrlig smag, som vi igen skulle minde Skjold om, at det kan man godt vænne sig til. 

Herfra gik vi til Vanille kategorien, hvor vi først smagte Black Ice fra Flying Couch, en imperial stout. Vi diskuterede hvor Vanille smagen var, vi endte med at blive enige om, at den kom sent i eftersmagen. 

Den som skulle smages op mod Black Ice, var Abbaye Dec Rocs Brune, som var en dejlig belgier, hvor der igen skulle ledes lidt efter vanille smagen, hos mig kom den relativt tidligt, men ikke gennemtrængende. 

I røg Kategorien, startede vi i Bamberg i München, den berømte dobbelt bock fra Aecht Schlenkerla Eiche. Sødmen og røg passede rigtigt godt sammen, og gjorde et positivt indtryk på mange af os. 

Den anden røg øl, og øl nummer 6, var fra Hornbeer og ganske enkelt Røgøl. De fortæller selv, at enten er den lige dig, eller også holder du dig langt væk fremover. Den havde ikke samme balance mellem røg og øl, som den sydtyske havde, men stadig en fin øl. 

Det blev efter øl nr. 6 en lille røg pause, mest for lige at få det værste røg smag ud af smagsløgene, en super god ide. I den lille pause, blev der smagt lidt rester fra de første 4 øl. 

Efter pausen startede vi med Guinness Special Export Stout, den stærkeste udgave af en Guinness. Kategorien var lakrids, og lakrids kunne godt fornemmes, da denne øl blev smagt. Denne øl smager som en klassisk stout, blød og lækker. 

Den var oppe imod aftens vinder øl. Dobbelt lakrids porter Fra Det Lille Bryggeri, som ligger ude i Bringstrup. Som navnet fortæller var der masser af lakrids smag i denne dejlige porter. 

Sidste kategori var Chili, her er udfordringen, at man både skal kunne smage øl og chili, men at chilien ikke overtager for meget, så du ikke har fornemmelsen af øl. 

Øl nr. 9 kom fra Midtfyns Bryghus, og var deres Chilli Tripel. Fin vel afbalanceret øl, sødme og chili i fint sammenspil. Smagen af Chili, som bare var en markering. Nu er der også forskel på, hvor let eller meget chili man skal klare. 

Sidste øl kom fra Hornbeer, og var deres Viking Chilli Stout. Der var i den grad skruet op for chili smagen, og det var ikke alle deres syntes at det var nødvendigt. Chilien havde overtaget og selv om det var en stout på 10%, havde den i kraft nok i øllet til at skabe en balance i øllet. 

Vi var i alt samlet 13 personer, og der blev i den grad hygget igennem, og snakket lidt mere på tværs af borderne end vi plejer. 

Slutstillingen blev 

1. Dobbelt lakrids porter fra Det Lille Bryggeri, 8,8% - 22 point 

2. Brune fra Abbaye Des Rocs, 9% - 18 point 

3. Dobbelt Bock fra Schlenkerla, 8% - 7 point 

4. Mark Kirsebær fra Herslev Bryghus 5,7% - 6 point 

Kriek fra Lindemans Brouweij 3,5% - 6 point 

Black Ice Fra Flying Couch 9,5% - 6 point 

Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus 9,2% - 6 point 

8. Export Stout fra Guinness, 8,0% - 5 point 

9. Viking Chili Stout fra Hornbeer, 10% - 3 point 

10. Røgøl fra Hornbeer, 5,6% - 0 point