Medlemsmøde 21. april

Til alles overraskelse var det lokalnæstformanden, som rejste sig og bød de 14 tilstedeværende medlemmer velkommen. Han forklarede lokalformand Sørens fravær med, at Søren og søn var i Parken for at se FCK spille semifinale i pokalturneringen. Da FCK ikke har vundet i Parken i indeværende sæson med Søren og søn som tilskuere, forberedtes de eventuelle tilstedeværende FCK-fans om, at aftenen – set med FCK øjne – formentlig ville slutte med en katastrofe (til formentlig alles overraskelse viste dette sig ikke at holde stik. FCK vandt på hjemmebanen. Højst mærkværdigt…).

Medlemsstatistik

Pr. 19. april havde foreningen 9213 medlemmer. For et år siden var der 6307 medlemmer. Det er en vækst på 46,1 %. I den seneste måned er medlemstallet vokset med 150. Det er en vækst på 1,7 %. Hvis dette ganges med 12 vil man se, at kurve for tilgang ikke er så stejlt stigende, som tidligere.

Region Midtvestsjælland er stadig den fjerde største region, mens vor lokalafdeling desværre er faldet ned til en 8. plads. Kastrup har fået flere medlemmer seneste måned og er passeret os med 10 medlemmer. Men når det gælder medlemmer pr. 1000 indbyggere ligger vi med vore 3,1 stadig særdeles flot, kun overgået af Birkerød.

Temalørdag om øl lørdag 8. maj i DR2

I programmet besøges Tyskland og Belgien og der er indslag om retursystemet (miljøministeren mod Allan Poulsen, Brøckhouse, og Sven Hylleberg fra Konkurrencerådet), øllets historie, ølkultur, håndbryg, nye bryggerier (Nørrebro Bryghus og Brøckhouse er i fokus) samt smagning af øl. Anders Evald taler om glas og Søren Houmøller er den gennemgående figur i smagningen af 7 forskellige øl hen over aftenen. Sørens smagskommentarer krydres med kommentarer fra Anders, Allan Mylius Thomsen og Carsten Berthelsen, de tre ølbogsforfattere.

DR2 har indkøbt meget lidt materiale og lavet det meste fra bunden. Blandt andet kommer der et 30 min. langt indslag fra Belgien med besøg på bla. Orval og Achel.

Fællesturen til Ølfestivalen lørdag 15. maj

Som oplyst i medlemsmail nr. 10 har formand Søren har haft rejseplanen fremme… Vi mødes på Elmer’s kl. 1000 og tager tog fra Roskilde kl. 1057. Det ankommer til hovedbanen kl. 11.18. Derfra går der S-tog kl. 1126, og det ankommer til Ellebjerg kl. 1133. Det er ikke nødvendig at melde sig til, man kan bare møde op. Elmer’s åbner normalt kl. 1100, men i dagens højtidelige anledning har Bihrmann lovet at stå op en time tidligere end han plejer for at lukke os ind.

Og så skal jeg oplyse, at man som medlem af DØE får 2 ekstra polletter oveni indgangen som rabat. Det har Rie fra Festivalledelsen Ølfestival 2004 bedt mig hilse og sige.

Tillidsmandsmøde 5. juni

Den 5. juni afholdes et tillidsmandsmøde for alle regions- og lokalafdelingsformænd og –næstformænd. Desværre kan hverken Søren eller undertegnede deltage, da vi skal med Carsten Berthelsen på ØLREJSE med bus til  Weimar, Kulmbach og Bamberg. Turen starter den 01. juni og vi kommer hjem 06. juni.  Til orientering er sidste tilmelding på fredag. Men vi er hjemme til

Medlemsmøde tirsdag 8. juni

I forhåndsplanlægningen til dette møde havde vi egentlig tænkt os at evaluere ølfestivalen. Det kan vi nok stadig gøre, men der er kommet noget nyt op! Søren har nemlig aftalt med brygmester Tore Jørgensen fra det nystartede mikrobryggeri Herslev Bryghus, at han kommer og fortæller. Hans hvedeøl er af den tyske type, og der er masser af bitterhed i hans Indian Pale Ale (som der skal være). Jeg har kun hørt lovord om begge typer - noget af det bedste øl i Danmark! Det bliver spændende om det kommer på et værtshus her i Roskilde. Men mon ikke…? Man hører jo visse rygter! Der blev kikket over på Bihrmann, som sagde, at det kunne man aldrig vide.

Den lille statusopgørelse blev sluttet af med en lille orientering om spisningen på Store Børs søndag den 2. maj, og det var bestemt ikke tilfældigt. Aftenens foredragsholder var nemlig Lars Dietrichsen fra Store Børs. Undertegnede, som selv laver maden der hjemme, så personlig meget frem til foredraget. Inden Lars fik ordet fik vi dog afklaret, at tilmeldingsfristen for at komme med på Store Børs udløber tordag 29. maj. Så fik Lars en hånd og gik i gang…

MAD OG ØL – foredrag af Lars Dietrichsen, Store Børs

Ak og ve, som det er set tidligere, lod undertegnede sig til de grader rive med af det glimrende foredrag, at der slet ikke blev tid til at få taget de fornødne notater (beklager, jeg kan kun love, at det formentlig vil ske igen). Nogle perler blev dog noteret…

Lars talte uden manuskript, det hele baseret på egne erfaringer og oplevelser. Starten havde ikke været helt nem, bl.a. havde man været nødt til at selv lave definitioner, så man fik afklaret hvad man egentlig mente, når man talte om syre og bitterhed mv. Hvordan var øllen sammensat? Det måtte man vide for at kunne pille den fra hinanden så man kan bruge det i madlavningen. Der skal findes en balance – sødme skal stå i forhold til syre og bitterhed.

Lars havde haft en brygmester som læremester og lært at brygge øl fra bunden af, lært at bruge øllen og arbejde videre med det, så man f.eks. kan lave en ølsorbet i stedet for en champagnesorbet.

Når øl produceres er der biprodukter, f.eks. mask. Hvordan kan man bruge disse? Jo, masken kan man f.eks. bruge til at lave rugbrød. Vi vil i øvrigt få maltboller – til sild – søndag den 2. maj, og disse er lavet på grundlag af masken.

Ellers brygges øl efter årstiderne, f.eks. kraftig øl til kraftige retter til jul. Om efteråret bruges ofte bær til fremstillingen (og det kan gå grumme galt, vi fik et eksempel).

Opvarmet øl bliver mere bitter, og det må man tage hensyn til, f.eks. når man laver ølsovs. Her koger man bitterheden fra. Den skal koge så længe, at den ikke dufter stærkt mere.

Ellers var Lars stolt over sine sild (med rette, Lars’ stegte sild er de eneste, jeg personlig vil anerkende, som værende bedre end mine egne). Og hans røgede sild er unikke idet benene er bløde, så de ikke kan mærkes. Hvordan Lars laver dette, ville han ikke oplyse, han oplyste dog, at det skyldes øl i fremstillingen.

En menu bygget op på øl i stedet for vin adskiller sig ikke væsentlig fra denne. Man starter med lette øl først og derfra går man over til stærkere øl. Porter til dessert, Crown til kanapéer, sød mørk lagerøl til ost – det er bare at prøve sig frem og finde noget der passer sammen.

Øl er i øvrigt også godt til at modne kød i, og foruden at gøre kødet mørt, giver det også smag.

Men hensyn til ølopskrifter henviste han til Carlsbergs hjemmeside, Øl på TV. Der er også nogle af hans egne opskrifter. Lars har lige siden han startede med øl i og til mad haft et glimrende samarbejde med Carlsberg. Så fik vi ellers nogle anekdoter (herligt) og generelle (og specielle) råd både om drikke til flere retters menuer, og også, at man skal bruge de rigtige glas til de rigtige øl.

Lars blev gang på gang afbrudt for at svare på spørgsmål, der var tydeligvis flere end mig, som havde stor interesse for emnet.

Tak for et blændende foredrag, Lars, vi ses søndag 2. maj!

Bagefter sad man og hyggesludrede…

Joar Kanne

Lokalnæstformand

BEMÆRK

Ingen billeder blev taget på dette medlemsmøde