7. december 2004

Allerede 40 minutter før officiel start kl. 1930 var næsten alle pladser besat. 20 minutter senere var der kun ståpladser. Der var 65, som deltog i julebrygsmagningen, så mon ikke vi har været omkring 80 personer?

Søren startede med at byde Carsten Bertelsen velkommen til vort julemøde, ganske som sidste år, så det er ved at blive en god tradition. Carsten vil i aften præsenterer sin nye bog ”Juleøl - skik og bryg”. Efter at have læst bogen kunne Søren bedre forstå, at der er så mange, der p.t. skriver bøger om øl. Der skal tydeligvis et grundigt forarbejde til – underforstået, herunder smagning at mange øl…

En del af de øl, som er beskrevet i Carstens bog, er med i aftenens smagning. Der er også mulighed for at købe bogen og få den signeret af forfatteren (det blev en så stor succes, at Sørens bog forsvandt og Carstens personlige, med noter og kommentarer, forsvandt også - de som fik bøgerne kan kontakte mig, så skal de nok få nye bøger med ny dedikation).

Ellers konstaterede Søren, at der i år er særdeles mange juleøl, det vælter ind over grænsen som aldrig før og de Danske bryggerier laver også juleøl som aldrig før, selv Carlsberg har overgået sig selv og har lavet en fantastisk juleøl i år (Semper Ardens Christmas Ale) måske den bedste øl der er lavet på bryggeriet i årtier, måske nogle sinde. Vores eget lille lokale bryggeri Herslev Bryghus har lavet en velsmagende Stjernebryg, som man tilfældigvis kan købe oppe i baren for 40,- kr. Der har lige været en ølfestival i Kolding med over 700 forskellige øl og ud af dem var der ca. 100 juleøl fra ind og udland, det er da imponerende.

Roskilde øl har haft julebrygsmagning med 50 forskellige julebryg (referat senere i denne mail), som alle kan eller har kunnet købes i forretningen.

Søren kom herefter ind på Årets ølnyhed. Foreningen forsøger sig i år med en ny afstemningsform, fordi listen med ølnyheder vokser år for år og skaber frustration over, at man ikke har nogen chance for at smage alle kandidaterne. I år bliver valget over to runder: Første runde ligger i januar måned, hvor man kan afgive sin stemme på alle årets nye øl. Det bryggeri, der får flest stemmer, kåres til Årets Bryggeri. I februar måned kommer så den anden afstemningsrunde. Her skal man vælge Årets Ølnyhed ud fra de 10 øl, der fik flest stemmer i første runde. Det er vigtigt, at I, kære medlemmer, stemmer - både i første og anden runde.

Søren: Vi vil prøve at få samlet de 10 øl der har fået flest stemmer så kan vi smage og vurderer dem på vores medlemsmøde den 14 Februar 2005 på det møde skal vi også lære at smage på øl, så vi kan blive endnu bedre til det, end vi er i forvejen. Men det kan i læse meget mere om i ØlentusiasteNs December nummer.

Det bliver spændende at se hvordan det går med Herslev Bryghus i afstemningen. Med den kvalitet, som Tore holder, kan det absolut forsvares at være lokalpatriot i afstemningen. Problemet er bare, Tore i løbet af året har lavet så mange gode øl! Min personlige favorit er pilsneren, min kones er julebryggen, næstformandens er Pale Ale og hans kones er Høstbryg. Og så har jeg end ikke nævnt verdensmesteren, Herslev Hvede. Hvad gør vi, stemmer vi alle på en af dem i stedet for at sprede stemmerne? Og i så fald hvilken? Det blev dog ikke drøftet nærmere.

Julenummeret af ØlentusiasteN har formentligt fundet vej til jeres postkasse. Glæd jer over et lækkert nummer med masser af forslag til julehygge i den søde tid. Nummeret indeholder også en foreløbig (næsten færdig) udgave af listen over årets ølnyheder.

Så kom Søren ind på kommende år: Næste møde er den 10 Januar. Her kommer Jens Dalsgaard fra Nørrebro (www.nanobryg.dk) og fortæller om hjemmebryg via egne erfaringer og eksperimenter. Han vil vise og fortælle os hvordan man med simple midler kan lave øl i vores eget køkken. Han laver fantastisk øl – og fantastiske etiketter! Han er også med i projektet ”dogme øl”. Det går ud på, at en flok håndbryggere på en bestemt dato brygger den samme øl for at se hvordan brygget reagerer forskelligt fra brygger til brygger.

Lokalafdelingen i Roskilde har i øvrigt 3 års fødselsdag i januar 2005, og i den anledning har vi fået Tore fra Herslev Bryghus til at aflægge et besøg. Han har lovet at have en meget spændende overraskelse med. Søren håbede på noget frisk brygget og tappet…

Næste år er medlemsmøderne lagt til den anden mandag i hver måned og at vort nye mødelokale er i kælderen under Bryggergården, Algade 15 (indgang i den lille smøge).

På vores medlemsmøde den 11/4-2005 skal vi have afgjort Roskilde mesterskab i hånd/micro og hjemmebrygning. Søren opfordrede de hjemmebryggere, som endnu ikke har tilmeldt sig, at tilmelde sig til ham. Der bliver dystet i ”MØRK ALE”, som skal være en relativ let øl at brygge. Til nu er der tilmeldt 4, men vi håber på langt flere deltagere!

I lighed med sidste år vil der være en præmiekonkurrence, og lighed med sidste år, er det en historie, som vil blive læst op af Carsten Berthelsen. Der er også en præmie til vinderen (en Semper Ardens Christmas Ale og 2 tilhørende glas i gavepakke). Derefter gav Søren ordet videre til Joar.

Han konstaterede med slet skjult glæde, at DØE Roskilde nu havde passeret København SV med antal medlemmer pr. 100.000 indbyggere, men vi er stadig ikke bedst! Ærø ligger foran os. Bittert, men bragende godt gjort af Ærø lokalafdeling at samle så mange af øens indbyggere – til lykke, Ærø! Totalt var det overraskende for de fleste, at der var negativ vækst i foreningen på landsbasis sidste måned. Det svinger dog lidt fra måned til måned.

Og så har DØE fået en venskabsforening i Norge… Joar havde lige været i Stavanger, og da tidspunktet passede med at Stavanger Øl Lag (SØL) havde medlemsmøde, blev han inviteret dertil for at sige nogle ord om hvordan vi arbejder i Roskilde. Joar var ubetinget begejstret – og imponeret over hvad nordmændene magter under de – efter danske forhold – nærmest håbløse forhold de har at arbejde under. Men de er kreative! Joar mente faktisk, at vi ville kunne lære mere af dem, end de af os (nød lærer nøgen kvinde at spinde). Han havde i øvrigt fået en helt fantastisk venlig og positiv modtagelse, helt uden forbehold. Man lyttede og stillede spørgsmål - og debatterede! I hovedtræk arbejder nordmændene med de samme formål, som DØE. Man vil gerne have noget godt øl, og så skal det behandles ordentligt! Joar håbede på snart at få besøg fra Stavanger, han glædede sig til at gøre lidt gengæld for den flotte modtagelse, han havde fået!

Søren overtog mikrofonen – og præsterede det, som yderst få magter, nemlig at få Carsten Berthelsen rystet! Det blev Carsten da Søren gjorde ham til æresmedlem i DØE Roskilde, i øvrigt til de fremmødte medlemmers store bifald. Det var helt uventet! Carsten blev glad, rigtig glad (faktisk lidt rørt). Men vi er altså glade for Carsten her i Roskilde! Carsten stiller altid op når vi beder ham om det, han er altid venlig og positiv. Han er en af vore egne, føler vi! Carsten fik også et æresmedlemskort, som bevis på hans nye status i DØE Roskilde’s regi. Og så er han blændende til at holde foredrag!!!

Inden Carsten fik ordet for at holde sit foredrag, blev konkurrencen afholdt. Historien Carsten læste op, var en opskrift på en frugtkage med julebryg (opskriften i afsnit Julen, når det er åbent). Carsten blev tydeligt påvirket af det han læste… Det fiffige var, at konkurrencedeltagerne ikke fik vide hvad konkurrence gik ud på før Carsten var færdig med at læse. De fleste havde dog regnet den ud mere eller mindre. Den endelige vinder blev John Abrahamsen, som arbejder på Herslev Bryghus.

Carstens foredrag om Juleøl – skik og bryg ****** (6 af 6 mulige)

Det er en anden Carsten, man møder som foredragsholder i Roskilde, end den pæne mand, som sidder på en balle hø i Den lystige Julekalender! For det første sidder han ikke ned! Han bevæger sig, han lever – og han får os alle sammen med. Vi jubler og buh’er på hans kommando. Han har en timing, som til og med Dirch Passer ville have misundt ham!

En af vore medlemmer, Ole Bernt Hasling, beskrev Carstens fremtræden på følgende måde i en mail sendt mig dagen efter:

superbt fantastisk opløftende medrivende verbalekvilibristisk smagsløgsgrænseoverskridende

Det kan jeg tilslutte mig (i erkendelse af, at bedre kan jeg ikke selv sige det).

Carsten lever når han fortæller – og han får alle med!

Jeg vil ikke gå i detaljer om hvad Carsten sagde. Men han kom vidt omkring! Vi hørte om Odin - vigtig gut for ølbryggerne, ham Odin – og hans betydning for et vellykket bryg. Vi erfarede også, at Carsten – som vel langt de fleste ølentusiaster – ikke betragter en Budweisser som noget specielt vellykket bryg, og at han også har nogle markante meninger om gløgg, denne sære svenske drik…

Carsten delagtiggjorde os i sin store viden om øl og juleøl og krydrede sin beretning med små anekdoter, som fik os til at bryde hulkende sammen af grin gang på gang.

Og så kan jeg berolige alle med, at vi allerede har aftalt med Carsten, at han kommer igen 12. december 2005.