8. september 2004

Søren startede med at byde de 30 fremmødte velkommen til det første møde efter sommerferien, og oplyste, at mødet ville stå i det belgiske øls tegn. Kaspar vil guide os igennem flere af Belgiens specielle øl og øltyper.

Fra næste år vil vi formentlig starte op igen allerede i august, da vi har erfaring for, at det giver nogle praktiske problemer at starte op i september efter såvel Roskildenat, som foreningens fødselsdag.

Søren udtrykte håb og ønske om at alle har haft en god sommer og fået smagt en masse godt øl rundt omkring i Danmark og udlandet. Selv havde han udforsket Mallorcas efterhånden spændende øl udvalg. Både Bock og Marzen laves i Spanien nu.

I fredags (03. september) slog vi sammen øllets dag og Roskildenatten Lokalafdelingen havde et telt sammen med Håndbryggerne og Tore fra Herslev Bryghus. Det var gået over alt forventning og over 2000 smagsprøver (a 5 cl) var blevet uddelt. Søren takkede Christian, Gitte, Frank og Susanne, der tog det store slæb den aften.

Derefter gennemgik Søren medlemsstatistikken pr. 01. september. Af de vigtigste punkter kan nævnes, at foreningen pr. nævnte dato har i alt 9.199 medlemmer, en vækst på 40,2% på et år. Regionalt har Region Midtvestsjælland nu 835 medlemmer, en stigning på 44,7%. Og så det rigtig sjove: Lokalafdeling Roskilde har nu 383 medlemmer, en vækst på 41,9% - og det svarer til 3,3 medlemmer pr. 1000 indbyggere. Med dette flotte resultat ligger lokalafdelingen nu på en flot andenplads, kun overgået af Lokalafdeling København K med 3,8 (senere er dog Ærø kommet til og har taget førstepladsen med 5,0 – referentens anmærkning).

Endvidere fortalte Søren, at aktivitetsudvalget arbejder med nogle overraskelser til efterårsprogrammet. Glædelige overraskelser med spændende smagning! Ikke alt er på plads endnu, derfor ikke mere om det på nuværende tidspunkt. Dog kan oplyses, at der planlægges en tur til Roskilde Øl i Viby, en aftentur kun for medlemmer, hvor det overlades til Ole og sønnerne at finde frem til nogle spændende øl til os – de får helt frie hænder! Vi regner med at arrangementet vil koste omkring 100 kr. pr snude, og da der er begrænset antal pladser – 30 – skal man tilmelde sig på forhånd til næstformanden (først til mølleprincippet). Betalingen erlægges på stedet, og man må selv finde ud af at tage dertil – når vi sender mail ud om det, vil vi dog oplyse tog tiderne til Viby Sj. Mere herom senere i denne nyhedsmail!

Med hensyn til medlemsmødet i december, er der tidligere meldt ud, at det bliver foredrag og smagning af julebryg. Søren løftede sløret for, at det bliver Carsten Berthelsen – som kommer med en ny bog om julebryg her til efteråret – som vil stå for foredrag og smagning. Allerede medens bogen var i opstartsfasen aftaltes dette med Carsten, som meget gerne kommer til os i Roskilde. Alle som var til stede sidste år, vil formentlig komme igen, så Søren gav følgende – formentlig unødvendige - råd: Her bliver trangt og varmt og mange mennesker, så tag tyndt tøj på – og kom i god tid!

Næste medlemsmøde – 5. oktober – står i valgets tegn, idet der skal vælges – eller genvælges – formand. Og for første gang skal der vælges næstformand! Tidligere er denne blevet udpeget af formanden alene, men Joar finder ikke den fremgangsmåde demokratisk og forlanger valg.

Der er heller ikke så lang tid til at der er Jyske øldage som er flyttet til Parkhallen i Kolding og dette store flotte arrangement er den 22.-24. oktober.

Den 29 Oktober er det så Region Midtvestesjælland der skal have valg og det er som sidste år med spisning og valghandlinger på Viby kro og efterfølgende ølsmagning hos Roskilde øl.

Med dette overlod Søren ordet til Kaspar, som stod for foredrag og præsentation af belgisk øl.

Og Kaspar var som altid god… Han indledte med at fortælle, at han havde lagt smagningen op efter hvad Elmer’s til daglig har af belgisk øl. Desværre var man sluppet op for den blå Chimay, som han ellers ville have afsluttet med. Det var meget beklageligt, men han havde da fundet en afløser.

Kaspar vidste meget om belgisk øl, der var næppe nogen, som ikke lærte noget. F.eks. var det nyt for mig (men jeg er en novice når det gælder belgisk øl), at det er meget almindeligt, at man fra gammel tid af bruger rå hvede i næsten al belgisk øl. Vi smagte følgende:

Blanche Namur, en wittbier med koriander.

Hoegarden Weisbier (rå hvede, ikke maltet, pommerans fra curacao).

Bellevue Kriek (en lambic tilsat 30% kirsebærsaft – Kaspar anbefalede at man smager en kriek lave af rigtige kirsebær, det smager meget bedre, nævnede også Herslevs høstbryg med lavet med rigtige kirsebær, det giver en helt anden smag!)

Forbidden Fruit, med smag af chokolade, vanilje og koriander

St. Feulien Brune, en belgisk strong ale, der er gæret mindst 2 gange, med lidt smag af rom, sukker og krydderier. Deres julebryg har danskerne taget til sig!

Dertil smagte vi Chimays afløser, som jeg desværre ikke fik navnet på (beklager), men den var også absolut drikkelig!

Kaspar fik stillet en del spørgsmål undervejs og måtte bl.a. forklare, at lambic – som er en spontangæret øl - er en meget gammel øl og at en blanding af flere lambic giver geueze, som bl.a. er Ritt Bjerregaards specielle favorit. (Det kan nu diskuteres om Lambic og geuze smager af øl eller af sur champagne… Mest det sidste er nu referentens helt personlige mening).

Søren takkede Kaspar for et godt og inspirerende foredrag. Rart at vi har så vidende personer i afdelingen, og at de villigt lader os trække på dem. Tak Kaspar!

Derefter var der almindelig hyggesnak…

Af lokalnæstformand Joar Kanne

 

Der blev ikke taget billeder på dette medlemsmøde