10. januar 2005 - på Bryggergården for første gang!

Mandag den 10. januar 2005 kunne Roskilde afdelingen af Danske Ølentusiaster fejre deres 3 års jubilæum. Hele 55 personer – de kom i god tid og de kom fra hele Sjælland - havde fundet vej til hvælvingerne under Bryggergården, som for første gang husede foreningen. De samme hvælvinger var det aller første sted uden for Valby bakke, hvor der blev tappet Carlsberg øl på flaske.

Det startede ellers ret kaotisk… Godt nok havde man forventet mange, men ikke så mange, og da slet ikke, at de kom i så god tid. Aktivitetsudvalg, øl og medlemmer kom samtidig, men der blev fremtryllet stole og alle fik plads (utrolig nok).

Formandens velkomst (i korthed):

Søren startede med at byde alle velkommen. Medlemmerne havde selv – ved afstemning – valgt at finde et sted, som kunne minde mere om klublokaler. Søren håbede, at alle var tilfredse med hvad man havde fundet.

Medlemsmøderne bliver fremover nu fast den anden mandag i hver måned, undtagelsen er i juli, hvor lokalafdelingen holder sommerferie.

I Bryggergårdens restaurant (ovenpå) kan der købes Herslev på fad foruden nogle af Thisteds gode produkter. Her i kælderkrybten står vi selv for øllet. Vi har lavet en aftale med Roskilde Øl, som leverer godt og spændende øl til medlemsmøderne. Der bliver også et specielt øltema, og i aften er det mørkt tysk øl. Priserne ligger lidt over hvad man giver hos Ole i Viby. Årsagen er selvfølgelig, at da vi selv skaffer øllerne, skal værten – som sædvane er alle steder – have noget for at lægge lokaler og hjælp til. Det er det, man kalder proppenge.

Så gik Søren over til at fortælle lidt om Bryggergårdens historie. I 1885 omdanner Peter Christian Frederiksen købmandsgården i Algade 15 til bryggeri. Han dør i 1895 og bryggeriet overtages af sønnen F.R. Frederiksen, han dør som meget ung i 1897, hvorpå bryggeriet drives videre af enken og brygmester Hans Christiansen (som i øvrigt også i en periode var borgmester i Roskilde).

 Den 17. juli 1904 nedbrændte bryggeriet. Men det blev ret hurtigt genopført og ca. et år efter var produktionen i fuld gang igen.

Carlsberg tappede øl lige her i kælderen fra først på 1900-tallet og i 30-40 år. I 1941 ophørte bryggeriet i Algade 15.

I anledning af 3 års fødselsdagen har lokalafdelingen inviteret Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus, så vi alle kan smage hans nye Scwartzbier. Han er, såvidt vi ved, den første som har lavet Schwartzbier her hjemme, og det er han sluppet rigtig godt fra!

Og siden Tore er her, får han også æren af at vort første ”offer” i Den Lune Stol. Og hvad er det så for noget… Jo – ja, egentligt havde vi tænkt på at kalde tiltaget for Den Varme Stol, men det lyder så Ekstrabladsforsideagtigt, så tænkte vi på Den Lunkne Stol – men det lyder heller ikke godt! Men Den Lune Stol, se det er lidt dobbelttydigt! Det kan antyde både lune, altså humor, men også noget halvvarmt…

Men vi er ikke ude på at lave sensationer! Vi er ikke ude på at hænge nogen ud! Vi vil gerne have personerne i stolen til at fortælle os lidt af almen interesse. F.eks. når vi sidder og sludrer med Carsten Berthelsen, så er det synd, at ikke alle kan høre hvad han har at sige. En mand som Carsten er et helt oplagt emne til Den Lune Stol! Og det er i højeste grad også Tore.

Se, det lyder flot alt sammen, men hvis sandheden skal frem, så er det simpelthen fordi vi er så pisse nysgerrige… Derfor opfandt vi Stolen, for at få stillet vor nysgerrighed.

Men inden der var tid til Tore, orienterede Søren om den kommende tids program…

Næste møde er mandag den 14. februar, hvor Ole fra Roskilde Øl vil komme og lære os lidt om hvordan man smager øl… Her blev Søren afbrudt af Joar, som med beklagelse måtte meddele, at han lige har talt med Ole, som er så hårdt rammet af en discusprolaps, at han desværre ikke kan komme til februar – men Joar håber på at skaffe et andet topnavn til februar (det er lige ved at falde på plads, kryds fingre!). På det møde vil vi også fremskaffe så mange, det er muligt, at de 10 kandidater til årets ølnyhed.

Danske Ølentusiasters generalforsamling finder i år sted lørdag den 12. marts kl. 13.00  på Dalum landbrugsskole udenfor Odense. I den anledning har regionsformanden arrangeret med bustransport:

Bussen fra Andersens Turisttrafik afgår kl. 10.00 fra Ny Østergade (ved Roskilde Station - på hospitalssiden). Der vil være stop i Ringsted (ved stationen) kl. ca. 10.30 og i Slagelse (ved stationen) kl. ca. 11.10. Vi forventer at køre fra Dalum ved 21.00-tiden, så alle kan være hjemme i rimelig tid.

Prisen for deltagelse i fællestransporten er kr. 200,-. For dette yderst rimelige beløb får man festligt samvær med andre glade ølentusiaster, deltagelse i generalforsamlingen, hvor alle kan blande sig i debatten og være med til at præge foreningenss fremtid, spisning og ikke mindst den legendariske ølsmagning.

Man kan tilmelde sig fællestransporten ved at sende en mail til regionsformanden med flg. oplysninger:  navn, medlemsnr. og opsamlingssted (Roskilde/Ringsted/Slagelse). Tilmeldingen er OK, når deltagerbeløbet er indbetalt på følgende konto i Den danske Bank:  reg.nr. 3429 kontonr. 3129078669. Beløbet refunderes ikke, hvis man ikke dukker op. Husk Endelig at tage lidt godtøl og evt. en frokostmadpakke med i bussen.

Mandag den 14/3 er der flere ting på programmet. Der er - som tidligere nævnt - en stor påskebryg smagning, men vi får også besøg af Mikkel Andersen, som er chef for Carlsbergs nye micro bryggeri Jacobsen! Han medbringer den nyudnævnte chefbrygger. Søren udtrykte sin store glæde over, at Carlsberg med millioninvesteringen tydeligvis mener alvor med satsningen på Semper Ardens serien. Man forventer at brygge 6 forskellige øl, hvoraf de 2 vil være varierende sæsonbryg. Den nuværende kapacitet på 17.000 hektoliter kan fordobles indenfor bryggeriets rammer.

Nu da vi er kommet ind i det nye år skal vi traditionen tro stemme om Årets Ølnyhed. Foreningen forsøger sig i år med en ny afstemningsform, fordi listen med ølnyheder vokser år for år og skaber frustration over, at man ikke har nogen chance for at smage alle kandidaterne.

I år bliver valget over to runder: Første runde ligger her i januar måned, hvor man kan afgive sin stemme på alle årets nye øl. Det bryggeri, der får flest stemmer, kåres til Årets Bryggeri. I februar måned kommer så den anden afstemningsrunde. Her skal man vælge Årets Ølnyhed ud fra de 10 øl, der fik flest stemmer i første runde.

Det er vigtigt, at I, kære medlemmer, stemmer - både i første og anden runde.

På vores medlemsmøde den 11/4-2005 skal vi have Roskilde mesterskab i hånd/micro og hjemmebrygning. Hvis der stadig måtte sidde en eller flere hjemmebryggere, som endnu ikke har tilmeldt sig, er det bare med at få det gjort (soren.gronberg@remove-this.ale.dk). Der bliver dystet i ”MØRK ALE”, som skal være en relativ let øl at brygge. 10 har tilmeldt sig allerede.

Foreningens bestyrelse har uddelt årets ølmærker og her er Roskilde nu også kommet på øl landkortet, da det er besluttet at tildele Elmer’s pub Dansk Ølmærke i Bronze. Det vil blive overrakt tirsdag den 18 Januar kl. 19.00. Pressen vil blive inviteret, og alle medlemmerne er naturligvis også velkomne! Vi er glade på Elmer’s vegne, som vi var glade for at være der!

Så gav Søren ordet videre til Joar.

Han starede med lidt medlemsstatistik…  Regionen ligger på en tredieplads (907 medlemmer). Lokalafdelingen er på en 6. plads (403 medlemmer) – Joar konstaterede, at Ærø’s bundprop endnu befandt sig, hvor den skulle, i og med at Roskildes 3,5 medlemmer pr. 1000 indbyggere kun rakte til en 3. plads på den liste, Ærø topper med 5,2 foran København K med 3,8. Stor ros til Ærø fra Roskilde!

Så kunne Joar berette, at der just var modtaget referat fra regionsårsmødet i november. Heri havde han bemærket, at der havde været debat om generalforsamlingen og ikke mindst forslag til generalforsamlingen. Ifølge vedtægterne skal forslag til samme være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før generalforsamlingen. Det er en kort frist, og Joar ville have haft fuld forståelse for, hvis denne frist var blevet ændret.

Han havde dog absolut ingen forståelse for, at man havde diskuteret, om der skulle stilles krav til hvor mange medlemmer, der som minimum skulle være bag et forslag – og var fortørnet over, at den eneste kommentar det havde fået, var frygt for at nogle ”skulle rotte sig sammen” for at få stillere nok.

Joar synes, at det er særdeles vigtigt, at man beholder det demokrati, som der er i foreningen og at man absolut ikke skal udvande dette. Det er med demokrati, som med graviditet. Enten er man gravid, eller så er man ikke gravid. Sådan er det også med demokrati. Enten har man demokrati, eller så har man ikke demokrati. Tilpasset demokrati er noget vås.

Så var der tid til at indvie Den Lune Stol…

Tore blev placeret og efter at Joar havde nævnt de øl, som Herslev havde produceret siden den første start (allerede i februar 2004), stillede han det spørgsmål, som han tydeligvis havde glædet sig meget til: Og hvo’n synes du så selv, at det er gået?

Godt…

Det kan godt være, at det korte svar tog pippet fra spørgeren, men der lød et begejstringsbrøl fra tilhørerne! Og efter at Tore havde forbarmet sig, uddybede han sit svar. Han syntes det var gået strålende, langt bedre end han havde drømt om eller forventet.

Hvad mener du er årsagen til, at det er gået sådan?

Årsagen var ikke mindst den velvillige modtagelse hans øl havde fået fra Ølentusiasterne, både dem i Roskilde, men også ud over det ganske land. Det havde været overvældende, men det galdt også generelt i lokalområdet, butikker mv.

Der havde været problemer ind i mellem, specielt hvedeøl kunne drille – forhandlerne havde dog været meget tålmodige når han havde sagt, at der ikke var noget hvedeøl lige nu. I øvrigt håbede han på, at man nu havde løst problemet med hvedeøllen.

Af alle de mange gode øl, Herslev Bryghus har lavet, hvilken er din personlige favorit? Og hvilken er din kones favorit?

Det kommer lidt an på hvad. Mette og jeg tager gerne en Hvedeøl som aperitif, Mette bruger gerne Pilsner til at marinere i, men min favorit generelt er nok Pale Ale, den er også god til mad, men en varm sommerdag er sommer ale en dejlig drik.

Hvad tænkte du egentlig da jeg sidste år fortalte dig, at vi i Roskilde planlagde VM i Hvede og at din hvedeøl kom op mod Maisel’s Weisse?

At det var lige voldsomt nok! Jeg blev nervøs, ikke mindst fordi jeg  ikke var sikker på at kunne have et nyt bryg parat. Men ellers var det jo en chance… I øvrigt var det også lige før, det gik galt. Den dag, da VM fandt sted havde jeg den nye bryg parat, det var flot og klart – men smagte ikke så godt, som det tidligere bryggede - men den var der ikke nok af det gamle, til at jeg kunne deltage med det. Så det nye bryg med tappet på flaske og medbragt.

Jeg studerede dig under finalen, du sad og sludrede med Carsten Berthelsen, som var indbudt som uofficiel repræsentant for Maisel’s Weisse. Mama mia, hvor I så nervøse ud begge to!

Da stemmerne var afgivet havde den ene vundet med 9 stemmer mod 3 – og du lignede en mand i dybt chok, en som nok havde forventet at tabe, men ikke så meget. Troede du da slet ikke, at der var en reel chance for at vinde?

Den dag, da VM skulle finde sted, havde jeg, Mette og John lavet en prøvesmagning. Vi havde testet Herslev Hvede mod Maizel’s Weisse og var enige om, at Herslev Hvede var fuldt på højde med Maizel’s. Men altså, var vi objektive? Kan man være objektiv når man selv har brygget det ene bryg?

Medførte VM-titelen noget positivt eller negativt bagefter, kunne du bruge den til noget?

Ja, absolut! Den havde betydet langt mere, end jeg havde forventet. For det første kunne jeg bruge historien om VM når jeg var ude for at sælge mit øl. Den var både god og sjov. Og så har jeg glæde af diplomet, som hænger på væggen i bryggeriets salgslokalet. Der præsenterer det sig godt og det bliver bemærket, og så får man en snak over det…

Du skal jo forsvare titelen i år, er du nervøs?

Ja!!!!

Over til noget helt andet. Lige nu foregår foreningens afstemning/valg af årets bedste ølnyhed. Alle dine øl, vel bortset fra SchwarzBier’en, er med på listen over kandidater. Hvilken af dine egne mener du selv, har den bedste chance i afstemningen?

Hm… Pale Ale, tror jeg nok. Den går godt. Hveden går også godt, men der er ikke så mange, som er interesserede i Hvedeøl.

Og så skifter vi emne igen…  Hvor stor er din produktion i øjeblikket?

Jeg brygger to bryg om ugen. Det er passende. Jeg er den type, som kan gå i døgndrift, når jeg er i gang med noget – men heldigvis, har jeg en kone, som kan standse mig. Og det skal være sjov! Der skal være tid til at være til også.

Ville du kunne sælge flere øl, end du i øjeblikket producerer?

Der skal være en naturlig balance. Så derfor vil jeg ikke brygge mere, end jeg gør nu. Men jeg kunne sagtens. Det svinger dog lidt. I oktober anskaffer forretningerne juleøl og i den tid solgte jeg mindre, end jeg havde ventet. Men ellers… Jeg kunne have solgt fem gang så meget julebryg, som det jeg havde brygget!

Overvejer du en udvidelse af produktionen – hvad taler for og hvad taler imod?

Nej, jf. det jeg tidligere har sagt, så vil jeg ikke udvide produktionen.

Hvad mener din kone?

Hun er enig!

Ja, man bør altid lade konen få det sidste ord, så med det vil jeg lukke for spørgsmålene og sige TAK til Tore for både at stille op – og svare, uden at svare uden om!

Der er sikkert mange af de tilstedeværende, som vil vide om Tore laver en påskebryg i år, men nogen overraskelse skal vi da have, så det ville jeg ikke spørge om.

Derefter vendte Søren tilbage…

Han bød velkommen til den anden person, som tydeligvis også havde trukket mange til dette medlemsmøde, Jens Dalsgaard fra Nanobryg,som har hjemsted på Nørrebro.

Jens er det man kalder håndbrygger, andre vil kalde ham hjemmebrygger, han producerer i hvert fald sit eget øl i små portioner, efter gode håndværksmæssige traditioner. Han la meget stor vægt på hygiejne i køkkenet. Der skal være rent, når man begynder at brygge!

Jens Dalsgaard fortalte udførligt om hvordan man kan lave øl hjemme på komfuret, og han havde taget hele bryggeriet med på ryggen, sådan at alle kunne se de remedier der skal bruges, hvis man vil gå i gang med det spændende projekt det er at brygge sit eget øl. Der var flere af de tilstedeværende der fik blod på tanden, specielt efter at have smagt på et par smagsprøver, som alle var enige om smagte utrolig godt.

Jens modtog mange spørgsmål ang. hele processen, og han svarede beredvilligt på dem alle, så mon ikke der i mange af Roskildes køkkener bliver tryllet lidt med malt, humle, gær og vand i tiden fremover?

Jens er også med en gruppe, hvor man laver nogle sjove ting som en ”Dogme” øl. Det er når alle på en bestemt dato brygger den samme øl for at se hvordan brygget reagerer forskelligt fra brygger til brygger (vandet, gæren og temperaturen osv.)

Herslev Bryghus Schwartzbier

Så var der tid til aftenens store overraskelse, nemlig Tore Jørgensens Schwartzbier, som kunne købes på flaske med en speciel jubilæums etiket. Det viste sig, at der også var kommet mange scwartzbier entusiaster ude fra, så der blev solgt mange Schwarzbier!

Som nævnt er det den første Schwarzbier, den første brygget på et dansk bryggeri. Øltypen vil være bekendt for folk der har rejst i Tyskland, hvor den er meget kendt i mange variationer.

Der var stor enighed, bordene rundt, om at Tores Schwarzbier ramte lige ind i de danske smagsløg. Der var trængsel omkring fadølshanen på Bryggergården, hvor den også kunne købes.

Derefter var det almindelig social råhygge omkring bordene. Snakken gik livligt og stemningen var høj!

 

Den Lune Stol indvies

Tore Jørgensen er offer

Jens Dalsgaard

Hjemmebrygger i mesterklasse!

En stor tak fra Lokalafdeling Roskilde til Thomas Hansen fra Roskilde Øl! Thomas havde påtaget sig at passe baren denne aften, og den opgave løste han til rent ug med kryds og slange (dvs. 13 efter den skala).