Medlemsmøde 13. juni med VM i Hvede

48 medlemmer var mødt op, hvoraf hele 13 havde benyttet anledningen til at få en gang mad inden mødet (derved var de sikret plads).

Søren startede med at byde alle sammen velkommen og var glad for at så mange havde lyst til at være med til at kåre årets bedste hvedeøl. Årets finale står mellem den regerende mester, vores lokale hvedeøl fra Herslev og den Tyske Weihenstephaner Hefe Weissbier. De to øl er repræsenteret af hhv. brygger Tore Jørgensen fra Herslev og Ole Hansen fra Roskilde Øl/Mund Godt.

Søren benyttede også anledning til at gøre lidt reklame for Tores fremragende nye øl, Gorms Bryg, som kan fås på fad ovenpå i baren og som også er en seriøs kandidat til årets ølnyhed. Der bliver bare ved med at vælte fremragende øl ud fra bryggeriet ude i Herslev, som igen må anses som værende blandt de alvorlige kandidater til både årets ølnyhed og årets bryghus. Også Roskilde Øl fik nogle gode ord med på vejen. Butikken i Viby behøver ingen reklame fra os, Ole og sønnerne sørger selv for den i kraft af de rigtig mange gode øl på hylderne til fornuftige priser, men Søren gjorde opmærksom på Roskilde Øls nye internet butik, www.mund-godt.dk, som den nye hjemmeside hedder. Foruden øl kan man også købe chokolade og cider – og nu er det slut med at slæbe tunge kasser hjem. Varene leveres lige til døren (gælder kun Sjælland). Det var en populær nyhed!

De københavnske øldage i Valby fik også nogle ord med på vejen. Igen havde det været en kæmpesucces med ca. 1000 forskellige øl. Hele hallen havde været taget i brug, og det havde givet mere plads, så selv om der var flere gæster end nogen sinde (over 10.000 besøgende). Og igen havde der været rart at se, at så mange fra Roskilde havde været med som frivillige hjælpere.

Ud over de øl man kan købe i baren oven på har Ole medbragt nogle af de nye som sælges til sædvanlige priser.

Store Børs/GourmetBryggeriet er med på årets Roskilde festival, hvor man bl.a. skal have en  speciel ølbar (i VIP-området). Man håber, at nogle af de lokale ølentusiaster vil hjælpe til og bl.a. fortælle om noget om de mange forskellige udenlandske øl der kommer på fadølshanerne. Interesserede kan kontakte Kaspar Povlsen på kaspar@remove-this.store-bors.dk.

I aftenens smagning får vi prøvet nogle af Roskilde Øls nye produkter, men forinden afholdes finalen i VM i hvede. Søren gav sin personlige vurdering af de to kombattanter: Herslev Hvede er på 6 %, frisk i smagen med fin frugtagtig fylde og blød og fin sødme. Let humlet så den fremstår med en vidunderlig ”typisk Herslev bryghus smag”. Weihenstephaner Hefe Weissbier på 5,4 % og er en typisk ufiltreret Bayerske hvedøl lavet på bryggeriets flere hundrede års gamle gær, så den fremstår med sin ”vidunderlige gærede smag”.

Søren sluttede af med at ønske alle en rigtig god sommerferie og håbede, at alle får smagt mange gode sommerøl!

ÅRSMØDE mandag 8. august 2005. Derefter fik Joar ordet for en kort bemærkning. Som følge af vedtægtsændringerne rykker vi årsmødet frem til det første møde efter sommerferien. Medlemsmøde afholdes det sædvanlige sted og på det sædvanlige tidspunkt (Bryggergården kl. 1930). Iht. de nye vedtægter skal der vælges både lokalformand og –næstformand samt en bestyrelse på indtil 5 personer (afdelingen bestemmer selv hvor mange op til 5). I praksis vil det formentlig sige, at mange gamle aktivitetsudvalg skifter navn til bestyrelse.

Men vi – Roskilde Lokalafdeling – har fået et problem…. På sin nye arbejdsplads, Husbryggeriet Jacobsen, har Søren mødt et tidligere bestyrelsesmedlem i foreningen, og denne meddelte Søren, at pga. det nye job kunne Søren ikke længere fortsætte som tillidsmand i foreningen. Dette er efterfølgende taget op med foreningens bestyrelse, hvor man vil tage en beslutning på førstkommende bestyrelsesmøde (19. juni).

Og det er årsagen til, at denne nyhedsmail er en smule forsinket. Jeg har villet vente på bestyrelsens afgørelse. Den er nu kommet. Jeg tillader mig at citere mailen i sin helhed:

” Vi har diskuteret det grundigt, og vi tror umiddelbart ikke, at der i den konkrete sag vil opstå problemer med vores uafhængighed.

Vi vil dog gerne lade medlemmerne bestemme, så hvis Søren genopstiller til en tillidspost til jeres næste årsmøde, bedes i orientere årsmødet om:

1. Hvad foreningens vedtægter siger om valgbarhed til tillidsposter (paragraf 3, stk. 3).

2. Præcis hvad Sørens job går ud på.

3. At Landsbestyrelsen ikke umiddelbart finder, at foreningens uafhængighed er i fare.

Så er de i hvert fald orienterede før en eventuelt afstemning.”

Vedtægternes § 3, stk. 3, lyder som følger:

Stk. 3 – Kun medlemmer af Danske Ølentusiaster, der ikke har noget økonomisk udestående med foreningen, og som skønnes at være uafhængige af kommercielle interesser, kan vælges eller udpeges til foreningens tillidsposter.

Landsbestyrelsen kan fastsætte nærmere regler for, hvad der ligger i begrebet ”uafhængige af kommercielle interesser”.

Tak til Klaus Seiersen og den øvrige bestyrelsen for hurtig reaktion. At svaret blev som det blev, var forventet. Jeg vidste på forhånd, at der er masser af sund fornuft i den bestyrelse!

Godt at det blev afklaret, så vi kan komme videre!

FINALE – VM i Hvede 2005. 42 personer deltog i afstemningen (Tore og de andre fra Herslev Bryghus undlod frivilligt at deltage). Afstemningen foregik på den måde, at alle fik udleveret 2 glas, det ene med et mærke. Derefter gik Joar og Susanne (lokalformandens kone) rundt og optalte stemmer ved hvert bord (og tjekkede, at ingen stemte 2 gange). Det endte med en klar sejr på 25 mod 17, glasset med mærket var vinder. Men hvem var det?

Søren afslørede resultatet!

Det viste sig, at Tove forsvarede sin titel fra 2004! Resultatet vakte stor jubel hos de fremmødte, om en resultatet ikke var så overraskende, som sidste års.

Tore takkede pænt for hæderen (og diplomet). I sin lille tale fortalte han, at han var specielt glad for at det lige var Weihenstephaner Hefe Weisse, som han havde mødt i finalen. Han holder af og har stor respekt for denne tyske weissbier, fra verdens ældste bryggeri, og han var stolt og glad for at have forsvaret titelen.

Det fik medlemmerne at mærke. Tore havde medbragt nogle stykker af et nyt Herslev Bryghus glas, og der var et glas til alle medlemmerne!  Tak Tore, - og til lykke med den fortjente sejr!

Smagningen.

Det er nok en af de bedste smagninger, vi har holdt i Roskilde! Det er svært at fremhæve nogen frem for de andre. Alle var gode – det gælder også den grønne, ret så spektakulære ale fra Stonehenge - om end ret så forskellige!

Ny hjemmeside. Foreningen er ved at have klar den nye hjemmeside. Fra den gamle – www.ale.dk - kan der linkes til lokalafdelingens nye hjemmeside. Vi anbefaler alle at gå ind og se på foreningens flotte nye hjemmeside. Vi har fået tilladelse til at bruge Bryggergårdens foto af vort ”klublokale” og dette vil snart komme på hjemmesiden.

Nyt besøg fra venskabsforeningen i Norge.  Henning Feyling fra Stavanger Øl Lag kommer ret ofte til Danmark, hvor han også har boet i tilsammen 7 år. Han har lige været i København og jeg tog ham med til Herslev Bryghus, som han havde ønsket sig. Han blev ovenud begejstret, både over bryggeriet, hvor han fik en lang faglig snak med Tore, og over smagsprøverne. Både Hvede og Gorm faldt i smag, men en forårsbryg, som ellers var kasseret pga. gærrester, tog alligevel prisen! Den var fantastisk! Ellers havde Henning været på Charlie’s aftenen før, hvor han havde fået en fantastisk behandling. Jeg vil anbefale medlemmerne at gå ind på Stavanger Øl Lags hjemmeside, www.stavanger-ollag.no/ hvor der er et referat (med flere fotos) af Hennings besøg på The Wharf i Ålborg. 

Til slut er kun at sige, at det var en særdeles god aften – hvor ikke mindst smagningen af nyhederne fra Roskilde Øls i aller højeste grad bidrog til en udpræget social stemning og råhygge!

 

Billederne kan klik-forstørres

Dagens købeøl

Øl til smagningen

Billeder fra VM i Hvede

Diplomet

Diplomet på plads hjemme i Herslev Bryghus, hvor også fjorårets sejrsdiplom hænger