Der blev desværre ikke taget billeder under dette medlemsmøde

Søren bød velkommen til 34 personer – og til Mikkel Andersen, marketingschef for Carlsberg, som har arbejdet intensivt med det nye mikrobryggeri Jacobsen. Han vil fortælle om det nye bryggeri. Ellers står programmet på påskebrygsmagning…

Som tidligere meddelt er der kommet nye øl på Bryggergården. Vi håber, der vil komme flere, så Roskilde kan få endnu et ølsted i den lille guide ”Vejen til godt øl”, som fulgte med seneste nummer af Ølentusiasten.

Stegt flæsk spisningen var blevet en succes. Før næste medlemsmøde (som i øvrigt er 11. april) vil der derfor blive serveret æggekage med en stor Herslev fra fad fra kl. 1800. Der er reserveret bord til ølentusiasterne. Prisen for æggekage og fadøl vil være 125 kr. pr. person.

 

Den 12. ds. var blev foreningens generalforsamling afholdt. Årets ølnyhed blev Semper Ardens Christmas Ale fra Carlsberg, som tillige blev årets bryggeri. Herslev Pale Ale sluttede på en flot tredjeplads. De fem første så således ud: 1. Christmas Ale, 2. Esrum Kloster, 3. Herslevs Pale Ale, 4. Skands Julebryg, 5. Willemoses stout.

Også i år bliver der ølfestival i Valby (den 20.-22. maj). Man søger frivillige til at hjælpe. Interesserede kan kontakte festivalchef Joan Ilsø Sørensen på joan.ilsoe.soerensen@remove-this.ale.dk for at få flere oplysninger.

På årets Roskilde festival vil der komme en ølbar i VIP-området. Her håber man, at nogle ølentusiaster fra lokalfdelingen vil komme og stå i baren samt fortælle om de mange forskellige udenlandske øl, der kommer på fadølshanerne. Interesserede kan kontakte Kaspar Povlsen på kaspar@remove-this.store-bors.dk

Så løftede Søren sløret for aftenens store overraskelse: Efter mange år bliver Roskilde bryggeriby igen! Kaspar vil fortælle mere herom senere.

Næste medlemsmøde vil stå i de lokale håndbryggeres tegn. Vi vil kunne smage resultatet af køkkeneksperimenterne når Roskildemesteren i Mørk Ale skal kåres. Vi er nogle stykker, som har store forventninger til de lokale hjemmebryggere! Carlsberg brygmester Morten Ipsen, som bl.a. stod bag Semper Ardens Christmas Ale, vil være overdommer.

Joar fik derefter ordet og kunne oplyse, at foreningen nu har over ti tusinde medlemmer. Ellers er der ikke de store ændringer. Regionen har en pæn fremgang, men det skyldes nok mest, at Haslev efter eget ønske nu hører til under region Midtvestsjælland. Roskilde får stadig nye medlemmer, der er nu 419. Placeringerne er i øvrigt uændrede.

Desværre er der ingen Lun Stol i dag, personen, som skulle være i den, kunne desværre ikke. Men stolen kommer igen, efter sommerferien kommer  bl.a. landsformand Klaus Seiersen!

Vi havde håbet at kunne forelægge et fyldigt referat fra generalforsamlingen, men desværre er det ikke modtaget. Joar spurgte Povl Nielsen, som havde deltaget i generalforsamlingen, om han kunne supplere med nogle interessante og relevante oplysninger. Povl kunne oplyse, at der – som sædvanligt – havde været alt for koldt og alt for få toiletter, til så mange mennesker.

Så fik Kaspar ordet, og vi fik overheads, der gik lige ind på lystavlen:

ROSKILDE BLIVER BRYGGERBY IGEN

Gourmetbryggeriet

• Roskilde får igen sit eget bryggeri efter mere end 40 års fravær

• Bryggeriet vil første år brygge 200.000 liter kvalitetsøl. Kapaciteten er dog det tidobbelte

• Produktsortimentet vil være 2-3 faste og hertil mere end 4 sæsonøl / specialøl på både fad og flaske

• Konceptet er samspillet mellem øl, mad og mennesker, leveret af nogle af Danmarks bedste på begge områder.

Brygmesteren

• Michael Knoth er uddannet både på den tyske bryggerhøjskole Weihenstephan og på den Skandinaviske Bryggerhøjskole.

• Michael Knoth har brygger erfaring fra danske, engelske, tyske og amerikanske bryggerier.

• Michael vil levere mikrobrygget kvalitetsøl til de danske ølnydere.

• Har sin kærlighed til de sydtyske Weissbier, belgisk ale og de amerikanske humlede specialøl.

Gourmeten

• Siden 1999 har Lars Dietrichsen været restauratør og gourmetkok.

• Lars har samlet sin viden om mad fra fiske restauranten Horizonten i Køge og gourmetrestauranten Store-Børs i Roskilde.

• Lars har de sidste 4 år arbejdet intensivt med forskellige koncepter, men i særdeleshed med konceptet øl og mad.

• Lars’ drøm er at bringe øllet tilbage på det danske spisebord, og få folk til at drikke det der matcher maden bedst.

Bryggeriet vil ikke kun være lokale, men satser på hele Danmark – dog vil man ikke glemme de lokale. Der vil således komme forskellige sæsonøl i små oplag, der retter sig udelukkende mod f.eks. ølentusiasterne eller en byparkskoncert eller bare Roskilde). Man regner med at kunne starte op 1. juni. Og selvfølgelig vil man gerne arrangere en rundvisning for de lokale ølentusiaster til den tid! Det glæder vi os til!

Bagefter kom Mikkel Andersen, og fortalte om Carlsbergs nye mikrobryggeri, Jacobsen. Selv havde Mikkel været indblandet i projektet i 3½ år, men det var påbegyndt for 4½ år siden! Det tager tid, ikke mindst fordi man indretter det hele i gamle fredede bygninger, hvor man skal søge om tilladelse når selv den mindste ændring skal foretages. Vi fik forevist tegninger over det færdige anlæg.

Det nye anlæg er gearet til produktion af øl i mindre kvanta. Det er sagens kerne, og det skal implanteres i den øvrige organisation. Mikkel redegjorde for planerne – også her regner man med at starte senest 1. juni (og man vil meget gerne lave en rundvisning for lokalafdeling Roskilde, fortalte Mikkel, kraftigt opfordret dertil af flere medlemmer).

Flere af medlemmerne havde nogle ret så kontante kommentarer til Mikkel. Egentligt var det vel mest positivt, for primært gik det på, at man var sur over at det havde været så svært at få fat i Christmas Ale. Mikkel stillede beredvilligt op og forklarede på en pæn og sober måde hvordan det var fat, og hvad der var gået galt. For, som han sagde, ingen tror vel, at Carlsberg ikke gerne ville have solgt alt det øl, som blev brygget?

Næste programpunkt var påskebrygsmagningen

8 forskellige påskebryg skulle smages, 4 danske (inkl. Færøerne) 4 udenlandske, hvoraf 1 fra Tyskland, 2 fra Belgien og 1 fra Holland. Karakterskalaen gik fra 9 til 1 med 5 (så god som man med rimelighed må kunne forvente) som udgangspunkt.

Efterfølgende har jeg haft fornøjelsen af at tælle stemmerne, og her er resultatet:

Nr. 1: Paulaner Salvator 7,62 points (snit)

Nr. 2: Herslev Forårsbryg 6,88 points (snit)

Nr. 3: St. Feuillien 6,65 points (snit)

Nr. 4: Paasij (Amsterdam) 6,58 points (snit)

Nr. 5: Gouden Carolus 5,35 points (snit)

Nr. 6: Færoya Påskebryg 5,12 points (snit)

Nr. 7: Ørbæk Påskebryg 4,69 points (snit)

Nr. 8: Svaneke Påskebryg 4,31 points (snit)

Så undrer det ikke, at Herslev Forårsbryg vandt den påskebrygsmagning, som er refereret i dagens Ekstrablad. Ole Madsen og Danske Ølentusiaster i Horsens var behjælpelige med arrangementet (de gode jyder har tydeligvis god smag når det gælder påskebryg).

FAVORITØL!

Send den lokale webredaktør - joar.kanne@remove-this.ale.dk - en beskrivelse af en af dine favoritøl og begrund hvorfor, samt - helst - også et billede af dig og et billede af din favoritøl, så vil det hele komme i en af de ledige højrekolonner!

MENS VI VENTER

på din favoritøl viser vi dette foto fra Herslev Bryghus. Billedet viser webredaktøren og John fra bryghuset. Det er taget af Asle Aasland da han besøgte Herslev i januar 2005.