Alle billeder på siden kan klik-forstørres!

Trods blæsende vejr havde 34 - hvoraf 8 kvinder - fundet vej til Bryggergårdens ”krypt” for at høre Henrik Lykkegaard fra Musikbryggeriet DaCAPO fortælle om bryggeriet samt – selvfølgelig nok – smage på produkterne! Blandt de mange var også et par af Musikbryggeriet DaCAPO’s anpartshavere samt et par nye medlemmer, som ikke har været der tidligere. Velkommen, det er rart at se nye ansigter, vi håber I synes om at være sammen med os og at I kommer igen!

Lokalformand Søren bød velkommen og åbnede med nogle korte bemærkninger, først planerne for aftenen. Det var sådan set enkelt nok, nemlig at smage os gennem Musikbryggeriet DaCAPO’s ølunivers, som p.t. er 5 øl stort.

Men der sker også ting og sager til næste år. Vi får besøg af Anders Kissmeyer, af et par knægte fra Århus med smag fra tysk øl (det vakte betydelig jubel da Søren med et saligt grin afslørede, at det var øl fra fra Bamberg, der var tale om), af Rolf Nielsen og af Anne-Mette Meyer Pedersen, foreningens nuværende næstformand – Søren håbede, at vi til den tid kunne ønske Anne-Mette velkommen som landsformand! Men vi arbejder også på et par andre gode ting…

 

Medlemmerne blev også mindet om at besøge lokalafdelingens hjemmeside! Under Arrangementer kan man se hvad der er planlagt frem til og med april 2006. Under Nyhedsbreve finder man referater fra alle årets medlemsmøder, og under Gallerier er der billeder fra diverse arrangementer.

Fra regionsformand Torsten Dam-Jensen er vi blevet orienteret om, at der stadig er ledige pladser på busturen til Faxe onsdag den 23. november. Husk at bussen holder ved Ny Østergade (dvs. på hospitalssiden af stationen. Turen koster 100 kr., som skal indbetales til Torsten.

Derefter oplyste Søren, at der skal afholdes regionsbestyrelsesvalg den 17. november. Søren er ikke glad for de nye vedtægter på dette punkt. Det er nu 2 repræsentanter fra hver lokalafdeling, som vælger regionsformand/-næstformand. Det er ikke længere regionens medlemmer, der bestemmer. Valget bliver på denne måde mindre demokratisk. Søren savner de tidligere møder på Viby Kro med stegt flæsk og persillesovs. Havde alle regioner haft et så stort fremmøde til regionsvalget, som vi har haft her i Midtvestsjælland, ville der næppe have kommet nye vedtægter. I vor region var der hver gang ca. 40 personer til regionsmødet, men i flere andre regioner var der ikke mere end mellem 5 og 10 personer, som mødte op. Søren håbede dog, at nogen til kommende års generalforsamling vil stille forslag om at vende tilbage til den gamle valgmetode igen.

December måneds medlemsmøde finder sted på GourmetBryggeriet (GB). Da har vi jo traditionen tro Carsten Berthelsen til at komme og fortælle om julebryg – og i år har Carsten fået helt frie hænder til at udvælge hvad der skal med til smagningen. Med Carsten som foredragsholder med udsøgt smagning må vi regne med så mange medlemmer, at Bryggergården ville blive alt for lille. Vi henvendte os derfor til GB, som straks erklærede sig villige til at huse os. Et stort tak til GB!

Men Søren anbefalede alle at komme i god tid (jeg kan minde om, at sidste år - på Elmer's - var der fuldt allerede kl. 1910).

 

Da julen nærmer sig havde Søren udvalgt 3 julebrug blandt aftenens øl samt 2 portere (det er jo årstiden). Men af porterne blev der kun solgt 2 stk, de kunne slet ikke tage kampen op mod de stærke og gode julebryg!

Så fik lokalnæstformanden/den lokale webredaktør/nyhedsbrevskribenten ordet for nogle bemærkninger…

Joar fortalte, at der p.t. er den debat i foreningen om nyhedsmailene. Der er lokalafdelinger, som har gjort meget ud af nyhedsmailene tidligere, og de fleste af disse er grumme kede af at sende ud rene tekstmails uden mulighed for formattering og billeder (end ikke en lille kattekilling kan det blive til, måtte jeg med største beklagelse besvare en forespørgsel).

Det vil dog blive lavet om, men hvornår og hvordan det så kommer til at se ud, vides ikke med sikkerhed på nuværende tidspunkt.

 

Også Joar anbefalede medlemmerne jævnligt at gå ind og tjekke medlemssiden og gjorde specielt opmærksom på en lille bøn, som står øverst til højre på næsten hver side. Min Favoritøl. Han håbede, at medlemmerne ville maile en lille historie om en af deres favoritøl, så vil Joar forsøge at skaffe et billede af den og bringe historie og foto på hjemmesiden.

Ellers har der lige været øldage i Odense og Jens Jørgen fra os i Roskilde har været med som frivillig hjælper (ikke første gang og formentlig heller ikke sidste). Jens Jørgen blev bedt om at skrive en lille historie om oplevelserne i Odense. Meningen var, at den skulle bringes på hjemmesiden – men da historien kom, var den sådan, at Joar ikke følte, at han kunne forsvare at bruge den... Historien var nemlig så god, at den først burde tilbydes et større publikum. Ole Madsen, ØLentusiasteN, blev derfor kontaktet, og han vil gerne have historien – solo! Og det har han fået, men Joar ved, at Ole har så meget stof til kommende nummer, at det ikke er sikkert, at historien kommer med. I så fald vil den komme på hjemmesiden!

 

Ellers var Joar til medlemsmøde i Hillerød i sidste uge. Hillerød er en af foreningens bedste lokalafdelingerne (jeg kan anbefale medlemmerne at gå ind og se på hjemmesiden, og ikke mindst på hvordan øllets dag 2005 blev afholdt – fantastisk! – foreningens logo for øllets dag i år er i øvrigt kreeret af lokalformanden i Hillerød, Christian Erichsen). Til dette møde var der besøg af et par gæve jyder, foreningens tidligere næstformand (nu næstformand i EBCU og foreningens repræsentant i Forbrugerrådets repræsentantskab), Torben Steenberg samt Den Gamle Redaktør, Ole Madsen. Det var en fornøjelse at tale med både jyderne og med andre brave folk fra det nordsjællandske!

Så over til medlemstallet… Det er lige tjekket på hjemmesiden. Her i eftermiddag står vi registreret for 410 medlemmer, en tilbagegang på 3 % inden for det sidste år. Vi har dog visse planer om hvordan vi kan få en øgning i tallet, men disse planer skal først forelægges foreningens bestyrelse.

Dermed fik Søren ordet igen. Han gav det straks videre til Henrik Lykkegaard fra Musikbryggeriet DACAPO.

 

Henrik Lykkegaard er DaCAPO’s brygger. Han er uddannet kemiingeniør. Et studieophold hos Carlsberg skærpede hans i forvejen store interesse for øl og ølbrygning, men der var ikke job at få hos Carlsberg efter endt studieophold. Så gik der nogle år, hvorefter 6 basunister fra et orkester og en fælles ven dannede et anpartsselskab med det formål at brygge øl. Og dermed var Musikbryggeriet DaCAPO født… Og her op mod jul er det vel passende at anføre, at brygningen foregår i en tidligere hestestald.

Efter at have arbejdet som kvalitetsleder i laboratoriebranchen ved han hvor vigtigt det er med systematisk kontrol af råvarer. DaCAPO har derfor en aftale med et firma om mikrobiologiske og kemiske undersøgelser på stikprøver af sortimentet m.m. I øvrigt, fortalte Henrik, så bruger man mere tid på rengøring end på at selve det at brygge!

DaCAPO vil helst brygge øl, som ikke er på det danske marked i forvejen, eller som ikke ret mange andre brygger.

Der indgår 4 øl i deres faste sortiment, men nu er det jul, så der er også kommet en julebryg på markedet. Alle har særdeles smukke etiketter, de mest elegante etiketter på markedet, det kan der ikke være nogen tvivl om.

Øllerne har navne hentet fra musikken: ALLEGRO er en Extra Strong Bitter brygget på Morris Otter ale malt og krystalmalt. Det giver en kompleks maltsmag, der afsluttes med en lang bitter eftersmag af engelsk humle. 5,8%.

Ikke mange danske bryghuse har givet sig i kast med en schwartzbier, i skrivende stund kan jeg kun komme i tanker om Herslev og Nørrebro (og mon ikke Apollo har haft det en måned?). Men nu har DaCAPO kommet med LARGO,  en schwartzbier på 5,2%. Der er lidt mere snert i denne sorte øl, end der almindeligvis er i en schwartzbier, hvilket jeg personlig synes meget godt om! Den er letdrikkelig med maltsmag og afdæmpet bitterhed. Og så er den sort som en porter…

Også en klassisk lagerøl fra Wien er det blevet til, WIENER er navnet. Der er brugt wiener-, mïnchner- og karamelmalt, og det giver øllen en blød maltsmag. Og den sydtyske humle, der er brugt, giver en dæmpet bitterhed. Alkoholstyrken er 6,0%. Farven er flot ravrød.

 

Og så er der min personlige favorit, RUBATO, en net sag på 5,6%. Jeg faldt for den med et brag da jeg smagte den første gang. Man kalder det en steambeer fra den amerikanske vestkyst. Der går mange historier om hvorfor det kaldes steam, men dem lader vi ligge, i hvert fald indtil videre. Det, der gør denne øltype så speciel, er at man har brugt en speciel undergær, som kan tåle den varme, man ellers bruger ved brygning ved overgær. Det bevirker – i hvert fald for denne øls vedkommende – en frugtagtig aroma og smag.

 

Øllen en brygget på ale malt, münchner- og karamelmalt og krydret med amerikansk kaskadehumle.

Julen står for døren og sammen med den står ENGLELYD, som er DaCAPO’s bud på en julebryg. Den holder sine 8% (hvis jeg husker rigtig) og man finder en hel del af julens krydderier i den, bl.a. kanel, tørret appelsin og nellike (efter min mening for meget nellike). Henrik Lykkegaard anbefaler denne bryg specielt til krydret sild.

HUSGAVLE

Endnu kan man være så heldig at støde på en husgavl med en flot reklame. Denne fandt Jim Nielsen i Thisted, lige over for et kendt bryggeri...

Billedet kan klik-forstørres

HUSGAVLE

Denne husgavl fandt Jim Nielsen - ikke overraskende - i Irland.

Billedet kan klik-forstørres

Er det flere af medlemmerne, som har tilsvarende billeder, så mail dem til webredaktøren joar.kanne@remove-this.ale.dk