DØE Roskilde medlemsmøde 10/8-09

Lokalforeningen havde til august mødet inviteret Anders Busse Rasmussen til at fortælle om Danmarks eneste rene hvedeølsbryggeri.
Vi var 45 medlemmer som selvfølgelig skulle smage på lyksalighederne.
Vi starter med en tørstslukker: 
INDSLEV HVID, 4,8 %ABV. Grundtype Wit, ølfolkets svar på hvidvin.
Belgiere og hollændere udviklede denne øltype med bl.a. koriander og tørret appelsinskal.(de havde jo lettere adgang til spændende oversøiske krydderier end tyskerne).
Dernæst til
SVANE HVEDE. 5.2 % ABV. En Weisse som tyskerne vil have den. Gæren giver de bananagtige smagsnuancer, derfor SKAL bundfaldet drikkes, ellers snyder man sig selv for den egentlige oplevelse.

Videre med
HVEDE BOCK  8 % ABV. Det er jo næsten Portvin. Og så er den overgæret. Typen udviklet ret sent, 1907 af Schneider (Tyskernes Indslev)

En herlig øl. Stor og fyldig, men er også god til madlavning, marinader eller braisering - den bliver ikke bitter af at blive kogt ind.
SPELT BOCK 7% ABV. En dejlig flødeagtig mundfornemmelse i denne øl. 4 forskellige kornsorter (rent spelt kan ikke lade sig gøre) og 3 humlesorter giver en hel del mere kant på smagsbilledet. En ristet speltmalt bidrager med den nøddeagtige smag.
SORT HVEDE (6.5%) er altså meget sort og kraftig i smagen Den er lavet på portervis med traditionel alegær og med røgmalt som er godt gemt i smagstætheden.

Vi forsøgte at gennemføre aftenen udendørs - det lykkedes ikke helt. I mellem øllene og bygerne fortæller Anders om sit bryggeri. Startet af oldefaderen Dyrlæge Frederik Chr. Rasmussen i 1897 som hvidtølsbryggeri, et blandt mange på den tid, hvor hvidtøl var en naturlig del af kosten, og meget anbefalet til gravide og svage. Det solgtes i 5 l flasker med træstativ som går under navnet "stakitøl" Disse var en meget mere stabil beholder end trætønder og væsentlig nemmere at rengøre tilstrækkeligt. De små bryggerier bliver opkøbt af de store gennem 60'erne og 70'erne, hvor de mest kendte bryg overlever et par år for så at opgives. Indslev fungerer således som depot for de store frem til 1990, hvor lokalerne bliver kunstgalleri.
Fra 2005: Danmarks eneste rene hvedeølsbryggeri, med Tysk brygmester, nyt brygværk på 20 hl .
En spændende kombination af tradition og nyskabelse. Og så smager det jo fantastisk..

Højt skum.
Henrik Prip.

Et par billeder mere fra mødet

Aftnens øl

Inden smagningen

Smagningen