Nyhedsbrev Juni 2007

I løbet af de næste 10 minutter kommer du til at læse mere om:

1. Sølvmærket til Upper Hill

2. Besøget i Humletorvet

3. Næste arrangement

4. Nyt tiltag fra DØE

Vores formand oplevede overrækkelsen af Sølvmærket til Upper Hill, Slagelse, således:

"Den 3. maj 2007 var vi en flok på 8 personer (medlemmer såvel som ikke-medlemmer), der var mødt op på Upper Hill for at deltage i overrækkelsen af Sølvmærket.

Som et ud af 14 steder i Danmark fik Upper Hill tildelt sølvmærket, så skulle nogen være i tvivl, så er det en rigtig flot præstation. Et værtshus, der modtager Danske Ølmærke i Sølv er tæt på Dansk Ølmærke i Guld, men hvor der mangler små detaljer i en enkelt kategori eller to. Det vil stadig være en stor, kvalitetsmæssig oplevelse at få en øl på et sted, der har modtaget Dansk Ølmærke i Sølv. Samtidig er tildelingen også et udtryk for at mange af vores medlemmer gjorde sig den ulejlighed at stemme på Upper Hill.

Sølvmærket er i praksis et sølvfarvet diplom. Det til trods kvitterede Jakob og Upper Hill med en omgang til de fremmødte, da overrækkelsen var overstået. I dagens ansledning havde Jakob oven i købet indkaldt alt personalet til at være med til at modtage diplomet, for som han så ganske rigtig sagde, så er deres indsats også en vigtig ingrediens.

Herfra skal der endnu en gang lyde et tillykke og højt skum til Upper Hill. Vi ser frem til at kunne overrække et guldmærke, - måske allerede næste gang Danske Ølmærke uddeles."

Maj måneds besøg i Humletorvet i Slagelse var en hyggelig og interessant oplevelse for de ca. 14 fremmødte entusiaster. Ronny og Dennis præsenterede butikken og deres "lærling" Svend - alle tre ølentusiater med stor ølforstand og stor kærlighed for faget.

Vi blev naturligvis også præsenteret for en række af deres produkter. Jeg har modtaget følgende fra Ronny:

"Først fik vi uofficielt en Ferdinand Lager (pilsner) fra Tjekkiet 5,0%. Typisk tjekkisk pilsner med fylde og en dejlig humlet eftersmag uden at være bitter.
Passer til det danske frokostbord og som tørstslukker.
  
Pink Killer, Belgien, 5,0%: Klassens frække dreng. En spændende øl lavet på pink grapefrugt og med en usædvanlig frisk smag. Sommerens tørstslukker
  
Belhaven McCallum´s Stout, Skotland, 4,1%.Belhaven McCallums Stout har en brunlig farve med en fyldig skumkrone der får sin farve fra øllets krop. Øllet dufter af karamel og toffee på en frugtig bund, med toner af kaffe og chokolade. Smager umiddelbart sødt, med en smule tør snerpen og syrlighed. 
  
Maisel´s Original, Tyskland, 5,4 %. Porøs skumhat dækker over denne meget fine og elegante orange/kastanjefarvede bayriske Weisse. Duften er kraftig sød og citrusfrugtig, men stadig yderst veltilpasset. Smagen er klassisk for en sydtysk Weissbier. Den er mangfoldig med indtryk fra blandt andet banan, karamel, nødder, citrus og fint afbalanceret med en moderat maltet hvedesmag. Syrlighed og sødme er i perfekt balance, og denne fornøjelse afsluttes med en flot, sød, tør og lettere bitter eftersmag. 
  
Lozen Boer Beer, Belgien, 10%. De Lozen Boer er en af Belgiens største og smukkeste restauranter. Folk fra hele Belgien valfarter til Lochristi – lige uden for Gent – for at nyde de smukke omgivelser, de overdådige menuer og de skønne vine. I de senere år er det også blevet Stedet, hvor man bliver gift, og der holdes årligt mange hundrede bryllupsfester i de mange smukke bygninger. Ejeren Patrick Neyt er en af Belgiens mest kendte kokke og vintjenere, og han har i årenes løb vundet adskillige store nationale og internationale priser. De Lozen Boer er især kendt for deres mange udsøgte – specielt franske – vine. I 2005 drøftede Patrick med den lokale brygger, Dirk Naudts, muligheden for at fremstille en kraftfuld øl, der kunne erstatte de fyldige dessertvine til dessert og ost. Resultatet blev en mørk, kraftfuld øl på 10 % med en perfekt afbalanceret sødme og styrke. Der er en diskret aroma af banan, citrus og æble. Øllet serveres koldt – gerne i en champagnekøler – og drikkes af glas med stilk. Lozen Boer Beer kan drikkes få måneder efter tapningen, men kan også med fordel gemmes i 3 – 5 år. I gamle dage betalte man vejskat, når man fragtede varer på vejen mellem Gent og Bruxelles. Eneste undtagelse var træ. En udspekuleret fyr fandt på at pakke sine varer ind i en hul træstamme for at undgå beskatningen, og flere fandt efterhånden på denne fidus. Det er blevet til begrebet Lozen Boer, altså en, der ikke er, hvad han giver sig ud for.
  
Ultra Delice, Belgien 8%. Oprindeligt brygget som juleøl, men brygges nu året rundt efter krav fra kunderne. Vinder af ”Coq de Cristal” som den bedste belgiske mørke øl i 2003.Med sin blanding af sødme og krydderier skiller den sig ud fra mængden. Ufiltreret overgæret øl. Serveres ved ca. 10 ºC. Indeholder ingen konserverings­midler.
  
Ultrapres, Belgien, 20%. Varm øl med flødeskum. Nr. 1 ved Københavnske Øldage 2005 og 2006, Fynske Øldage 2006.Bryggeriets bedst sælgende produkt i Danmark!Kan opbevares sammen med spiritus efter åbning. Er færdig som den er – den skal blot opvarmes og tilsættes flødeskum. Ultraprés er en sammentrækning af Ultra og Apres, der betyder ”efter”. Ultrapres er et destillat af Ultra Delice."

Undervejs smagte vi også Pinsebryg fra Slagelse Bryghus. Den er desværre smuttet fra Ronnys liste. Det er en glimrende øl, så jeg vil foreslå at man møder op i butikken og hører beskrivelsen fra ekspertisen.

Som det ses var det et meget bredt udvalg vi smagte, og jeg ville være et skarn hvis jeg glemte at nævne - og rose - Bentes chokoladekage der rundede programmet smukt af.

Ronny og Dennis introducerede en rabatordning, hvor alle medlemmer af DØE for 5% rabat ved køb af øl, så husk kortet hvis I skal i Humletorvet!


Sæsonnens sidste arrangement er den efterhånden traditionsrige udflugt på Sorø Sø med Lille Claus. I år foregår det mandag den 25. juni hvor vi starter kl. 18.

Som sædvanlig vil turen indeholde foredrag, ølsmagning og spisning, men de endelige detaljer bliver først afsløret senere. Deltagelse koster 200 kr. for medlemmer af DØE og 225 kr. for ikke-medlemmer. Tilmelding skal ske til Ronny Larsen på Ronny.larsen@ale.dk eller telefon 22888666. Pengene skal indbetales på følgende konto senest den 18. juni: regnr. 3457 kontonr. 3457269684 (Danske Bank).

Det plejer at være et meget hyggelegt og eftertragtet arrangement, så jeg vil anbefale at man skynder sig at tilmelde sig!

Nyt fra DØE: www.olpriser.dk er et nyt site fra DØE, hvor det er muligt at se ølpriser i en række butikker. Sitet er helt nyt, men der er allerede omkring 50 butikker at søge på. De fleste vist vest for Storebælt. Men det er jo også vores allesammens opgave at forbedre sitet ved at indberette butikker. Ideen er jo glimrende.

Dette var alt for denne gang.

Højt skum og god grillhygge

Martin Christensen