Kære alle<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hermed modtager I årets sidste nyhedsbrev fra Slagelse lokalafdeling. I dette nyhedsbrev kan du læse om følgende:

   

 1. Næste halve års aktiviteter i lokalafdelingen
 2. Kort resume fra fællestur til Faxe Bryggeri
 3. Referat fra sidste medlemsmøde
 4. Ny konkurrence – vind 3 flasker øl

1) Aktivitetskalender

Lokalbestyrelsen afholdte bestyrelsesmøde i starten af december, hvor et program for det næste halve års aktiviteter blev planlagt. Bestyrelsen vil gerne takke alle medlemmer for de mange gode ideer som blev fremsendt til os inden mødet. Vi har forsøgt at efterleve så mange forslag som muligt og følgende kom der ud af det:

   

 • Onsdag den 25/1 2006 kl. 17.30.:Smagning af øl og mad i Fiskehallen Slagelse

 • Torsdag den 2/2 2006 – kl. 19.30: Ølsmagning og foredrag af John Serritslev, Brygmester Slagelse Bryghus

 • Tirsdag den 7/3 kl. 19.30: Bryggeribesøg på Herslev Bryghus

 • Mandag den 3/4 kl. 19.30: Påskeøls-arrangement  – Upper Hill, Slagelse

 • Onsdag den 3/5 kl. 19.30: Besøg fra Regionsledelsen – Upper Hill, Slagelse

 • Torsdag den 1/6 kl. 19.00: Foredrag fra en håndbrygger – lær at brygge dit eget øl

 • Mandag den 26/6 kl. 18.00 Bådtur på Sorø Sø – med øl og mad

Ikke alle arrangementer er endelig bekræftet, så ændringer kan forekomme – men så hører I om dem hurtigst muligt. Læs mere om hvert enkelt arrangement, tilmeldingsfrister og evt. ændringer på vores aktivitetskalender på: http://www.ale.dk/index.php?id=425

2) Regionstur til Faxe Bryggeri

Onsdag den 23. november drog en halv busfuld glade ølentusiaster mod Royal Unibrew´s bryggeri i Faxe. Et bryggeri med en spændende historie og stolte traditioner. For den garvede ølentusiast er det måske ikke det mest ”eksotiske” bryggeri at drage til, men det skulle vise sig at være fyldt med gode overraskelser…..

På turen kunne man bl.a. opleve Nordeuropas eneste udendørs produktionsapparat. Vi fik lov at smage på den ”samme bryg”, men på fire forskellige tidspunkter i brygningsprocessen. Vi fik set tappehaller og flotte store kedler. Og sidst men ikke mindst fik vi smagt på noget  godt øl. Besøgschefen havde nemlig fundet noget ganske specielt frem til lejligheden……Læs et mere detaljeret referat af turen i næste nummer af ØLentusiasteN.

3) Referat fra sidste medlemsmøde

Torsdag den 1. december var der dømt juleølsmagning på The Upper Hill, Slagelse. Følgende øl blev smagt og nydt:

Skands Julebryg

Fra bryggeriet Skands i Brøndby – med en af Danmarks eneste kvindelige brygmestre ved roret. Typen er en ale (overgæret) på 6,5 %. Tæt brunligt skum, med en sød duft og smag. Malten er ligeledes tydelig i både duft og i smag. I eftersmagen kan man smage humlen og dens bitterhed. Bryggeriet lavede deres første julebryg sidste år hvor den fik rigtig god kritik – og det kan den såmænd også sagtens få i år. Bemærk der er relativ stor smagsforskel fra fad og på flaske. Jeg foretrækker helt klart den fra fad.

Svaneke Julebryg

Det bornholmske bryghus julebryg, så dagens lys første gang i 2002. Typen er Lager (undergæret) på 5,6 %. Farven er rav-brunt  med hvidlig skum. Efterhånden har vi som danskere jo rigtig mange juleøl at vælge i mellem – derfor kan vi jo også tillade os at være lidt kræsne. Svanekes julebryg er ganske udmærket – men efter min smag en lidt tam en af slagsen.  Jeg kan ikke rigtig vurdere hvad den smager af, dog kan jeg godt fornemme humlen og måske noget chokolade eller karamel i eftersmagen.

Anchor Chistmas Ale

Bryggeriet Anchor fra San Francisco, USA har brygget deres julebryg siden 1975. Navnet afslører hvilke type den er (ale) og er på 5,5 %. Bryggeriet er nok mest kendt for deres porter eller for deres Steam Beer som er en såkaldt hybrid (både overgær og undergær). Farven er flot brun med en cremet hvid skum. Smager af karamel, men er ikke så kraftig som jeg personligt foretrækker det. Jeg har læst mig til, at den skulle være fremragende hvis man gemte den 3-5 år.

St.Feuillien, Cuvee de Noel

Fra det belgiske bryggeri Brasserie Friart, i den belgiske by Le Roeulx. Typen er en ale på hele 9,0 %. Øllen er ved flere lejligheder blevet kåret som den bedste julebryg, så nærmere introduktion er vist uoverflødigt – og skulle der mod forventning være nogen som endnu ikke har smagt den….er mit råd. Skynd dig ned og køb et par flasker, selv ikke syltet rødkål kan ødelægge smagen af denne fantastiske juleøl. 

Derfor lidt historie om bryggeriet i stedet. Bryggeriet er et familiebryggeri, som siden 1873 er blevet drevet af familien Friart, men St. Feuilien øl er meget ældre.

Feuilien er faktisk navnet på en irsk munk som led martyrdøden i år 655, da han var i fuld gang med at udbrede evangeliet på det europæiske kontinent. Han blev slået ihjel i byen Le Roeulx, og på stedet byggede man et kapel, som senere i år 1125 blev til et kloster. På klostret bryggede munkene øl, indtil det blev ødelagt under den franske revolution.  Det er faktisk efter disse gamle traditioner at familien Friart brygger deres øl efter den dag i dag.

4) Konkurrence – vind tre flasker øl

Vi har valgt at indføre en ny konkurrence for medlemmerne. Reglerne er enkle. Du skal gætte en øl, et bryggeri eller noget helt andet ud fra en række ledetråde. Vinderen bliver udtrukket ved næste medlemsmøde (første gang den 25/1) Svarfrist er dagen inden medlemsmødet (dvs. den 24/1). Man skal således have indsendt et svar, samt være til stede ved medlemsmødet, for at kunne vinde.

Ledetråde for konkurrencen i januar:

Gæt et bryggeri

Bryggeriet er opkaldt efter en lille jernbane. Alle bryggeriets øl har tog- og jernbaneinspirerede navne. Bryggeriets juleøl indeholder bl.a. økologiske appelsiner.

Kan du gætte bryggeriets navn, så send dit svar til os inden den 24. januar og mød op til medlemsmødet den 25. januar, så er det måske dig, der kan vinde 3 flasker god øl til de mørke vinteraftener.

Til sidst vil vi ønske alle en rigtig glædelig jule samt et godt og lykkebringende øl-år

På bestyrelsens vegne

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Ronny Larsen

Lokalformand Slagelse

Ronny.larsen@ale.dk