Smagning af finalisterne til årets ølnyhed

Torsdag den 22. februar 2007 var der atter et arrangement med Danske Ølentusiaster i Sønderborg på Penny Lane. Der deltog godt 20 denne aften, hvor menuen stod på pebersteak med bagt kartoffel og salat

Der var en del punkter til indholdet denne aften, og programmet så ud som følger:

 • Øl-turen skærtorsdag
 • Nordals Festival juni 2007
 • Ølpriser.dk
 • Broballe Bryghus
 • European Beer Festival

Men for at vi ikke skulle tørste, blev de 10 finalister til årets ølnyhed serveret ind imellem. Derudover tog vi fat på første del af kurset i ølsmagning – 2. del følger til næste arrangement i marts måned.

Alle 10 finalister!

Kurset i ølsmagning tog udgangspunkt i brochuren ”Det danske ølsprog”, som kan bestilles på www.ale.dk. Vi fik sat en masse forskellige smagsoplevelser på de forskellige øl, og der var rigtig mange kvalificerede ”gæt”.

Øl-turen skærtorsdag
Vanen tro er der igen i år en udflugt skærtorsdag sammen med afdelingerne i Kolding og Haderslev. Turen den 5. april 2007 går til Husum, der efter sigende skulle have det bedste bryggeri i Nordtyskland.
Der bliver arrangeret buskørsel, og der bliver opsamling i Sønderborg kl. ca. 11.30. Vi starter med en frokost, hvorefter der er rundvisning på bryggeriet. Efter rundvisningen skal der selvfølgelig smages på øllet. Bussen kører fra Husum omkring kl. 17.00. Prisen for denne dag, bliver på 120 kr. for bussen, 40 kr. for rundvisning og man betaler også selv for maden, der kan købes mad for mellem 5 og 15 €.

Nordals Festival 2007
Vi plejer at bemande en ølbod til Nordals Festival, og mangler i den henseende frivillige, som har lyst til at være med til nogle hyggelige dage. Til festivalen i 2006 blev der serveret omkring 50 forskellige øl. Der var sidste år 12 frivillige, og de har alle sagt ja, til at hjælpe igen til sommer. Men denne gang er der endnu en bod, der skal bemandes, nemlig én udenfor selve festivalpladsen. Vi mangler i den forbindelse 4-6 frivillige.
Som frivillig får man gratis adgang til festivalpladsen, der serveres frokost og aftensmad – og så er der slat-fest søndag.
Festivalen finder sted 8. og 9. juni, og frivillige kan henvende sig til Hans Peter.

Ølpriser.dk – eller skulle vi hellere sige olpriser.dk.
Danske Ølentusiaster har oprettet en ny hjemmeside for at give os forbrugere et nyt værktøj til at få et overblik over prisniveauet på forskellige øl, samt hvor man kan købe de billigste øl.
Siden er baseret på medlemmernes indberetninger, så det gælder bare om at komme i gang. Vi kan alle være med til at gøre siden brugbar ved at få indberettet så mange øl som muligt.

Broballe Bryghus
Den 3. februar var der åbent hus hos Broballe Bryghus. I den anledning var Leif og Gert ude for at servere øl, og svare på en masse spørgsmål til øl-interesserede besøgende.
Det er planen, at Broballe Bryghus skal være et bryggeri, men også en turistattraktion, hvor man kan se hvordan øl bliver brygget, ligesom der skal være mulighed for at nyde et måltid mad i den tilhørende restaurant ligesom der kommer en lille butik.
På dagen blev der smagt på en brown ale, 6,5%, og det var en god øl. Derudover blev der smagt på en fejlbryg – en tynd øl på 3,5%, som der vist ikke skal snakkes så meget om.
Der var 800 – 1.000 besøgende, så interessen i lokalområdet er bestemt til stede. Det var alt i alt et rigtig godt arrangement, med masser af snak og noget god musik. Man kan stadig købe anparter i bryghuset, de koster 1.050 kr. pr. styk. Få mere information på www.broballebryghus.dk.

European Beer Festival
Danske Ølentusiaster leger med tanken om at skabe en international ølfestival i København. Denne internationale ølfestival skal afløse den nationale festival, som hvert år finder sted i Valby. Formålet med denne nye festival er at kunne tiltrække endnu flere udstillere. Målet med festivalen er at kunne præsentere mellem 120-140 udstillere og mere end 2.000 forskellige øl. Der skal dog stadig være plads til de danske bryggerier, for uden dem bliver der slet ikke nogen festival. I de øvrige europæiske lande kender man også til ølfestivaler, men det er mest nationale festivaler. Så dette er et helt nyt tiltag i Europa.
En festival af denne størrelse er en stor satsning for Danske Ølentusiaster. Der forventes en omsætning på 6,5 mio. kr. og 18.000 besøgende.
Ifølge planen skulle denne internationale ølfestival finde sted i efteråret 2008 i Bellacentret i København. Der er dog endnu ikke besluttet noget endeligt endnu, eftersom det først skal godkendes på generalforsamlingen, som finder sted i Odense den 17. marts. 2007.

Ja, vi hygger os!

Som man kan se, har det været et langt program denne aften, så det er godt der blev serveret en masse god til at skylle ganen med.

Finalisterne til årets ølnyhed er følgende:

 • Refsvindinge – Den sorte enke

  (5,7%)

 • Gourmet Bryggeriet – Blue

  Mountain Stout (6,5%)

 • Indslev Bryghus – Sort Hvede

  (6,5%)

 • Thisted Bryghus – Julestenøl

  (7,0%)

 • Mikkeller – Stateside India Pale

  Ale (7,0%)

 • Duelund Bryglade – Knark III

  (7,4%)

 • Indslev Bryghus – Hvedebock

  (8,0%)

 • Mikkeller – Beer Geek Breakfast

  (7,5)

 • Ølfabrikken – Øl

  (10,0%)

 • Vestfyn – Willemoes Jul 2006

  (11,3%)

Vi fik alle udleveret en stemmeseddel, og skulle afgive points fra 0 – 10 for hver enkelt øl, for derefter at afgive en endelig placering af de tre bedste øl. Lokalafdelingens vinder af konkurrencen om årets ølnyhed blev som følger (i omvendt rækkefølge):

3. plads Vestfyn – Willemoes Jul 2006
2. plads Duelund Bryglade – Knark III
1. plads Gourmet Bryggeriet – Blue Mountain Stout

Man kan stemme i januar og februar, så det kan nås endnu – gå ind på www.ale.dk og afgiv din stemme.

Stemning skal der til!