5-års fødselsdagsfest med Klemme og Torben Stenberg

Danske Ølentusiaster, Sønderborg afdeling fyldte 5 år den 4. februar 2008 - fødselsdagen blev holdt på forskud, nemlig fredag den 1. februar på Brøggeriet, tidligere Kafferiet, hvor foreningen blev stiftet for 5 år siden. Der var på det tidspunkt ca. 20 DØE-medlemmer, som på det stiftende møde blev øget med mere end 30 nye medlemmer.
I dag er der lige godt 200 medlemmer i lokalafdelingen.
Traditionen tro holdt foreningen fødselsdagen som et offentligt arrangement, hvor vi fik besøg af

Peter Klemmensen, Thisted Bryghus og
Torben Stenberg, EBCU og DØE´s repræsentant i forbrugerrådet

Fra kl. 18.00 serverede Brøggeriet en speciel to-retters ølmenu:

 • braiseret kalvetykkam tilberedt med Limfjordsporter m/ grøntsager og kartofler

 • Forskellige oste fra små mejerier m/ ristet rugbrød bagt med brygmask fra Brøggeriet

Peter Klemmensen fortalte om Thisted Bryghus og de forskellige øl, hvoraf Limfjordsporteren er hans "hjertens barn". Det har taget 9 år at få den til at smage, som den gør i dag. Der blev brugt marginaler til justering af smagen - ton af malt skulle lige justeres med 1-2 kg. af en anden type.
Han mener selv, at den bedste øl er Thy Eksklusive, som jo også er med blandt de 10 finalister til årets ølnyhed.
Thisted Bryghus og "Klemme" er kendt for den lidt utraditionelle tilgang til øllet: humlen erstattes med porse og der brygges juleøl på varme lavasten - begge bryg er rigtig godt øl.
Vi fik historien om den årlige personaleudflugt, hvor personalet indsamler porse til Thy Porse Guld. Firmaets generalforsamling blev også omtalt - aktionærerne møder tidligt, der skal nemlig spilles kort først. Selve generalforsamlingen tager ca. 20 min., dog ca. 45 min. sidste gang. Herefter spilles igen kort, indtil der serveres gule ærter med flæsk.
Hvorfor så temaet Nu også med overgær og hvorfor var Torben med - jo det skyldes, at Torben for nogle år siden prøvede at overbevise Klemme om, at kan godt kan brygge godt øl med overgær - efter flere timers diskussion blev Klemme overbevist og derfor findes der i dag også velsmagen Thy-øl med overgær.
De to supplerede hinanden og ping-pongede rigtig godt sammen. Det viste sig dog, at det først var anden gang, de var ude og "passe på hinanden".
Smagsprøverne var selvfølgelig alle fra Thisted Bryghus, og Klemme præsenterede øllene og fortalte om ideer og produktudvikling.
Nedenfor ses aftenens smageliste:

 • Thy Porse Guld, 5,8%
 • Triple Pilsner, 5,0%
 • Thy Ale, 5,1%
 • Thy Bock, 8%
 • Thy Eksklusive, 7,1%
 • Thy Jule Stenøl, 8,1%
 • Forsøgsbryg 23B (overgæres limfjordsporter), 8,5% - dette blev dog til Forsøgsbryg 23C
 • Limfjordsporter, 7,9%
 • Påske Stenøl (overraskelse)

Herudover havde Hans Peter en overraskelse til Klemme og deltagerne.
Der var 51 deltagere denne aften.


En knaldhamrende god fødselsdagsfest!

Næstformanden