Ølsmagning med Mikkeller på Brøggeriet

Den 1. november 2008 havde Sønderborg afdelingen af Øl-entusiasterne premiere på at afholde et lørdagsarrangement om eftermiddagen.

Deltagerantallet var lidt skuffende, men om det var for tidligt på dagen, andre arrangementer der trak eller den kompromisløse fantombrygger, der havde skylden, er uklart.

27 deltog hvoraf 20 spiste med bagefter.

Afdelingen havde besøg af ”klassens slemme dreng”: matematiklærer og selvlært brygger Mikkel Borg Bjergsø, som lidt tilbagelænet fortalte både om bryggeriets historie og anekdoter om de enkelte bryg.

 

Mikkel fortalte, at det øl som satte ham og Kristian Klarup Keller i gang var Brøckhouse´s IPA. De tænkte, at hvis de lavede den øl efter, så var de i himlen (læs: godt øl til næsten ingen penge). De startede med et ølbryggersæt fra Matas. Resultatet var teknisk set øl, men reelt udrikkeligt. Først da de gik over til all-grain brygning blev resultatet godt, men så viste det sig, at deres smagsløg var blevet vant til større humlemængder, så den nye inspiration kom fra USA.

Mikkels bror havde en ølbutik, og der blev Mikkeller´s første øl solgt til københavnske øl-nørder, som sendte eksemplarer ud i den vide verden. Uventet kom der forespørgsel fra Australien og USA om det kunne lade sig gøre at importere deres øl.

Pludselig havde bryggeriet mulighed for at sælge større mængder øl, men der var et problem: de havde ikke noget bryganlæg. Så de lejede sig ind på Ørbæk, hvor Mikkel stadigvæk lejer sig ind engang imellem. Her fik vi så historien om, hvordan de fik kaffen ind i Beer Geek Breakfast og hvordan Mikkel har det med Gourmetbryggeriet,

At Mikkeller ikke tager sig selv højtidligt, kunne man blandt andet se på etiketterne; der var afrohår på Jackie Brown og turbaner på Stateside IPA.

Navnene er ligeledes væsentlige. Mange ved sikkert at Jackie Brown er opkaldt efter en amerikansk skuespillerinde, at Stateside IPA er inspireret af amerikanske IPA, men vidste I, at Mikkeller´s 8% pilsner er en fadbamse? (Draft Bear).

I øvrigt har Mikkeller haft problemer med navnene når øllet skulle til USA.

Monk´s Elixir blev lavet om til Monk´s Brew, da ordet Elixir kunne forlede uskyldige amerikanere til at tro, at der var medicin i flasken, (vi ved bedre: det er der !).

It´s Alive´s ”lillebror” It´s A Light måtte omdøbes til It´s Alright, fordi det ikke var et lightprodukt i amerikanernes øjne.

Og Black (den med det kinesiske tegn for sort på) måtte påføres ordet Black for kunne eksporteres til USA.

Vand er det af de fire grundelementer til brygning af øl, som Mikkel har udforsket mindst.

Efter at have afprøvet grænserne for humletilsætning og malt, afprøver han nu gærrets grænser.

Så efter at have lavet Danmarks pt. stærkeste øl, Black 17,5 %, (sagt på jysk: øl med moms. Citat af en af mødets deltagere), fik vi lovning på verdens stærkeste øl, en Icebock version af Black på 35 %. Straks døbte en deltager øllet Blackout, om Mikkeller så vil bruge navnet vil vise sig. Men hvis de gør vil vi have procenter - og gerne i flaskeform ;-)

Mikkel nævnte, at det at han lejede sig ind på Ørbæk og De Struisse i Belgien gav ham en frihed til at eksperimentere, som et eget bryggeri med de forrentnings-krav der ville være, ville lægge en dæmper på og bryggerierne i Belgien er mindre snerpede hvad angår vildtgæring og den slags. Så han vil helt sikkert fortsætte, som han har gjort indtil nu, og han havde ideer til de næste 5 år. Lysten til at eksperimentere var i øvrigt også det, der medførte bruddet mellem de tidligere bedste venner Mikkel og Kristian. Kristian var tilfreds med det opnåede, men Mikkel ville videre og købte ham ud. Der er ingen kontakt mellem dem nu.

Til sidst blev Mikkel bl.a. spurgt om han har idoler blandt brygmestre og yndlingsøl. Svaret lød, at han beundrede bryggeriet De Dolle Brouwers, (De Skøre Bryggere) fra Belgien og hans yndlingsøl nok kunne findes blandt øl fra Three Floyds, Oscar Blue og Flying Dog.

Så var det slut. Hans Peter fik lejlighed til at overrække en sønderjysk specialitet, nemlig en Kvaddeøl, til Mikkel Borg Bjergsø.

Inden Brøggeriet serverede en lækker omgang svinekæber i stoutsauce med nye kartofler og rosenkål, var der mulighed for at købe øl til indkøbspris fra Brøggeriets flaskeølssortiment og Mikkeller. Alt i alt en vellykket aften.

 

Ølliste:

  • All Others Pale 6,0 %
  • Jackie Brown 6,0 %
  • Stateside India Pale Ale 7,0 %
  • Draft Bear 8,0 %
  • Fra og til (julebryg) 8,0 %
  • Santa´s little Helper 2008 11,0%
  • It´s A Light 4,5 %
  • Big Worse Barleywine 12,0%
  • Black 17,5%