Fødevarerminister, fængende debat og fremragende øl

En fyldt 1. Sal på restaurant Brøggeriet lagde rammer til en livlig og omfattende debat om øl, der sprængte programmet og overskred den afsatte tid med over en time.

Øl er et meget vigtigt emne. Det blev igen slået fast, da både politikere, forbrugere og bryggere overskred tiden ved paneldebatten om ”Øllets fremtid i Danmark” med langt over en time.

Allerede før den først øl var skænket, var forventningerne til debatten om ”Øllets fremtid i Danmark” mærkbare. Fra februarmørkets kulde stilede deltagere fredag aften målrettet gennem restaurant Brøggeriet med kurs mod 1. sal - og debatten.

At nogle af lytterne kom langvejs fra øgede kun forventningerne.

- Programmet så simpelthen FOR spændende ud, forklarede Per Steen Nielsen, kommunikationschef i Bryggeriforeningen, der havde taget flyveren fra København alene for at overvære debatten.

Øl og kvalitet

Men også paneldeltagerne var kommet langvejs fra for at deltage i debatten. Brygger og ejer af bryggeriet Duelund, mellem Silkeborg og Viborg. Næstformand i Danske Ølentusiaster Bo Jensen fra Frederikshavn. Og - ikke mindst - to medlemmer af Folketinget. Den ene endda minister.

- Det er første gang en minister deltager i en debat om øl, hvor vi også skal smage på øl, sagde Hans Peter Jepsen, formand for Ølentusiasterne i Sønderborg i sin velkomst.

- Så på den måde lever vi igen op til foreningens målsætning om, at have fokus på kvalitet, fødevarer og godt øl!

Tonen slås an

Den vidende og vittige Torben Steenberg overtog herefter rollen som ordstyrer. Ko-klokker, der skulle tøjle panelets talelyst, blev introduceret. Derpå blev publikum introduceret for den tidligere skolelærers strenge blik, der øjeblikkelig fik al snak til at forstumme.

Men den strenge ordstyrer havde et svagt punkt overfor panelets eneste kvindelige deltager. En svaghed der med det samme gav bagslag.

- Ministeren har ikke forberedt et indlæg. Så det er lidt svært for hende, sagde Torben Steenberg medfølende.

Eva Kjer Hansen smilede overbærende til ham og sagde:

- Så har du ikke mødt mange politikere. Bare giv mig ordet, så skal jeg nok snakke mindst en halv time!

Og SÅ var tonen lagt for resten af debatten.

 

Selvom der blev skudt med skarpt mellem paneldeltagerne under debatten, så var de alligevel i opløftet stemning sidst på aftenen. Om de smagte øl havde noget med det at gøre vides ikke.

Rammerne sprængt

Debatten var planlagt at begynde klokken 19 og slutte 21. Men tidsrammen blev sprængt af talelyst, spørgsmål fra salen og de vigtige emner. Først et godt stykke efter klokken 22 blev de sidste ord sagt.

Men i løbet af de godt 3 timer var panel og publikum langt omkring. Blandt andet forskelsbehandling af vin og øl. Pant på flasker. ”Ærlig mærkning” på etiketterne på flasker. Særstatus på skatteområdet for nogle bryggerier. Bureaukratiske regler for nye bryggerier. Pesticide afgift. Gødningsafgift.

Konkret mundede debatten ud i, at der skal arbejdes på tappedato på øl-etiketter, ens regler for pant/returnering af flasker, samt at Sønderborg kan blive den nye adresse for Center for Fødevarer … eller som det hed sidst på aftenen: ”Center for ØL og fødevarer”.

Debat med smag

Udover en livlig debat og spørgelyst, så blev der serveret andet end tørre ord og kolde fakta, da Danske Ølentusiaster i Sønderborg fredag den 5. Februar holdt 7 års fødselsdag på restaurant Brøggeriet.

Programmet begyndte med middag: Svinekæber tilberedt i øl.

Desuden havde hver paneldeltager udvalgt og medbragt 2 øl som de skulle præsenterer. Og sikke et felt der kom på banen. 8 fremragende - hovedsageligt danske øl - kunne lytterne og panelet nyde.

Eva Kjer Hansen:

- Black Bird, Fuglsang

- Chimay Blue

Benny Engelbrecht:

- Majbock fra Bov Bryg

- Caribbean RumStout fra Hornbeer

Poul Højlund:

- Vintersol, Duelund

- Comboy Den Grusomme, Duelund

Bo Jensen:

- Gl. Skagen, Skagen Bryghus

- Bundgarn, Skagen Bryghus

Højt skum!

Myrhøj