DØE Svendborg efterår 2009

Øllets dag på Gundestrup Mejeri & Bryghus

I anledning af Øllets dag, den første lørdag i september, deltog bestyrelsen med en DØE-stand til åbent hus på Gundestrup Mejeri og Bryghus.
Det blev en rigtig god dag med kontakt til mange øl-interesserede gæster. Svendborg Bryglaug og Gundestrup udskænkede smagsprøver af deres egne øl, ligesom Leif fra vores lokale Hancock-depot på Skerningegård var til stede med et bredt udvalg af dansk mikrobryg. Der var også lidt godt til maven, da der var salg af maskboller og –brød samt grillede pølser og majskolber.
Ifølge pålidelig kilde var der over 500 gæster, så det var en rigtig god dag. 

Tur til Indslev til overrækkelsen af Den regionale Ølpris

Den regionale Ølpris 2009 blev uddelt til brygmester Stefan Stadler fra Indslev Bryggeri. I anledning af overrækkelsen lørdag den 12. september havde regionen givet tilskud til transport, såfremt afdelingen arrangerede fælles transport, hvilket DØE Svendborg benyttede sig af. Det blev kun en mindre gruppe, som kørte til Indslev Bryggeri, hvor vi var blevet inviteret til et åbent hus arrangement for bryggeriets aktionærer.

Prisen blev overrakt til Stefan af Else - fra DØE Svendborgs bestyrelse – som også er formand for regionsbestyrelsen på Fyn. Der var masser af smagsprøver på alle bryggeriets produkter, rundtur på bryggeriet mm., og alle havde en hyggelig eftermiddag.

DØE Svendborgs årsmøde

Den første mandag i oktober - den 5. oktober - fik vi afviklet årsmøde. Mødet blev indledt med formandens beretning, hvor det forgangne års aktiviteter blev gennemgået.
Da vi for et år siden gik over til et månedligt arrangement, var vi noget spændte på om vi kunne holde tilslutningen. Det kunne vi! Vi har kunnet glæde os over et deltagerantal på 20-25 medlemmer, hvilket svarer til 15-20% af medlemmerne i Svendborg, hvor 10% normalt regnes som et ’acceptabelt’ deltagerantal.

Efter formandens beretning var der valg til bestyrelsen. Da alle ønskede at fortsætte, og der ikke var nogen modkandidater, forløb valget uden den store dramatik. Jørgen Bjerrum ønskede dog at træde tilbage som lokalnæstformand og blev derfor afløst af Torben Guldager, så den fremtidige bestyrelse har følgende sammensætning:
Lokalformand Kristian Kølln
Lokalnæstformand Torben Guldager
Bestyrelsesmedlem Jørgen Bjerrum (repræsentant i regionsbestyrelsen)
Bestyrelsesmedlem Else Lindhard (tillige formand for DØE Fyn)

Efter den formelle del af årsmødet, var der spisning. Her leverede Anette Madsen fra Skårup endnu en gang en særdeles lækker øl-menu bestående af skinke braiseret i bock med rodfrugtgratin og salat samt det meget populære ølbrød bagt med stout, honning og sesamfrø.

I forlængelse af spisningen underholdte ”ØlentusiasteNs redaktør Ole Madsen med en ølsmagning under temaet ”Redaktørens favoritter”, hvor vi på humoristisk vis, blev ført over Lidls pilsner og årgangsstout på dåse til Gulden Draak, som her ses blive åbnet med sabel (det lykkedes også for formanden i tredie forsøg)

Tjekkisk ølsmagning

På en råkold november aften havde to af vores trofaste medlemmer, nemlig Jesper og Majbrit lovet os en tur gennem den tjekkiske ølverden. De havde haft en spændende tur til Prag, hvor formålet var at prøve så mange tjekkiske øl som muligt, og det gjorde de så. Denne oplevelse ville de godt dele med mange andre ølentusiaster, og det blev til en aften om Prags mange værtshuse samt smagning af tjekkisk øl.

Vi fik en entusiastisk fortælling af Jesper og Maj-Britt med tilhørende diasshow, som efterfølgende kan få enhver ølentusiast til at tage turen til Prag, om ikke andet så for øllets skyld.

 

Retro juleøl

Den 4. december blev medlemmerne af lokalbestyrelsesmedlem Jørgen Bjerrum trukket igennem julebryggens historie.
Vi fik at vide, at drikke stærkt og godt til jul stammer helt tilbage fra vikingetiden, og det startede som en måde at mildne guderne på. Selve ordet ”jul” stammer fra det oldnordiske navn Jolner (= Odin), det norske Jol (= fester), det franske Joli (= Lystig), det latinske Joculus (= Spøg og skæmt), det danske Hjul (= Årets gang) eller ??
Julebryg var kendt på bondegårdene som et noget stærkere og mere krydret bryg end det normale øl.


I 1953 lavede så Carlsminde bryggeri i Nyborg den første danske industrielle julebryg. En doppelbock på 8-9%.
Herefter smagte vi i ret hurtigt tempo:
Albanis Blålys på 7% fra 1960
Ceres’ Hvid X-mas på 5,6% fra 1969
Ceres’ Blå X-mas på 5,6% fra 1971
Carlsbergs 47 på 7% fra 1972
Tuborgs Julebryg (”Snebajer”) på 5,6% fra 1981
Albanis Rødhætte på 5,6% fra 1987
St Feuilliens Cuvee de Noël, en klosterøl på 9% fra 1979
Ølfabrikens Jule Ale på 8% fra 2004 (dvs, at 2009 versionen er på dåse, men nu på 5,5%)
Jørgens egne julebryg, som her på 3. året er blevet noget stærke. (Belgisk inspirerede og på ca 10%. Håndbryggeren havde selvfølgelig den ”samme” øl med i to versioner, brygget med hver sin gærtype.)
Vestfyens Willemoes Jul på 10,5% fra 2006. (DØE kaldte den straks ”Årets bedste nye øl i 2006”.) Vi smagte Willemoes Jul 2009.
Rises Premium Jule Ale på 7% fra 2008. Den er en del af deres økologiske serie.
Vi rundede af med Gundestrups Mejeristens Jul 2009. En krydret stærk belgisk ale på godt 7%. Mejeristens Jul frigives fra og med i år den 11/11 kl 11.


Men så var vi også nået igennem 14 forskellige øl samt et forrygende måltid med hjemmelavede delikatesser som ”Lokalformandens stegte sild i eddike”, ”Næstformandens hjemmelavede leverpostej og rødbeder”, ”Regionsformandens Julefrikadeller” og andet godt.

 

Endnu en god aften i godt selskab!

Nytåret 2009

Vi har gravet i fotoarkivet og her ses det traktement, som bestyrelsen 'fik stablet på benene' til juleølsmagningerne i  henholdsvis 2007, 2008 og 2009!

Vi lader billederne står et øjeblik ........

..... det må da et synligt bevis på bestyrelsens glæde over jeres opbakning til arrangementerne gennem årene!!

Tak for et godt år 2009!
Vi glæder os til 2010!
Godt Nytår fra
Kristian, Torben, Jørgen og Else
DØE Svendborg