DØE Svendborg forår 2009

Ølværksted i januar

Den 5. januar mødtes en mindre flok til en reparationsøl efter julens strabadser!
Alle havde medbragt godt øl, bestyrelsen havde sørget for snacks dertil, og sammen havde vi nogle timers hyggelig efter-jul-komsammen.

 

Belgisk øl den 2. februar

Forplejningen er i top!

Når vi snakker belgisk øl aften, er det naturligt at tænke på ” Den belgiske Ølmand” også kaldet Rob fra Hesselager. Sådan gik det imidlertid ikke, da der pludselig kom noget i vejen for vores aftale, og ikke nogen ændringer uden det er godt for noget.

Vi fik hurtigt en aftale i stand med Ølhandleriet fra Langeland, hvor Bjarne og Iben fik stablet noget godt belgisk øl i bilen og fragtet det til Færgegården, hvor vi fik en god spændende aften i selskab med ni øl, som bredte sig over de fleste smagsoplevelser hos et krævende og fagligt publikum.

Der var også indlagt en lille overraskelse idet Iben havde valgt at bage et ølkage på selve aftenen - dejligt i forbindelse med godt øl. Efter en så god oplevelse måtte flere af deltagerne valgfarte til Langeland den følgende weekend for at sikre sig de sidste rester af CUVEE van der KEIZER 2008

 

Beef n burger - amerikansk øl den 2. marts

Great American Beer Festival (GABF) er en festival, som kan anbefales til alle fans af amerikansk øl! Det er stort, overvældende og smadder sjovt at være deltager!
Else og Uffe fortalte og viste billeder fra deres tur i forbindelse med Great American Beer Festival i Denver, Colorado i oktober 2008. De berettede køreturen i de smukke Rocky Mountains med indlagte besøg på mikrobryggerier, oplevelserne ved GABF og præsenterede noget af det spændende øl, de smagte på turen i Colorado.
Menuen .... tja - hvad kunne det ellers være end en stor (beskidt?) byg-din-egen-burger!

 

Årets Håndbryggede Sydfynske Påskebryg i DØE Svendborg

Ingen af de 33 ølentusiaster gik tørstige hjem den aften. Ni temmeligt vellykkede påskebryg diskede de seks håndbryggere fra Svendborg Bryglaug op med. Syv mørke og to lyse.

Først smagte vi på de lyse bryg, idet vi lige først tjekkede referenceøl fra et belgisk bryggeri for at komme godt i gang. Derefter spiste vi et lille lækkert grundmåltid, inkl. gode pølser og formandens hjemmelavede Kyllingepate!
Dernæst smagte vi på de mørke bryg, ligeledes indledt med en referenceøl fra et belgisk bryggeri.

Ni temmeligt stærke påskebryg kræver sin tester. Der blev fortalt gode historier om øllene, og der blev stemt meget seriøst.
Alle var enige om, at bryggerne havde haft en heldig hånd, og at alle bryg havde en fortræffelig kvalitet.

De deltagende håndbryggere: Morten Holm, Uffe Lindhard, Erik (Olde) Nielsen, Ditlev Jørgensen, Jan Hansen og Jørgen Bjerrum

Ved den efterfølgende afstemning viste det sig, at de fremmødte smagere nok mest var til det mørke øl, idet de syv mørke blev de bedst placerede.
Overalt vinder i 2009 blev Erik Nielsen (Oldermanden himself) med "Oldermandens Påskefest", der blandt andet var tilsat en hjemmelavet rosinsirup og en pris snus.

Nummer 2 blev Morten Holm (Viceoldermanden!) med "Påskebryg 2"
Ditlev, Erik og Morten havde hver to bryg med i konkurrencen, mens de øvrige bryggere deltog med hver eet bryg.

Vinderen Erik Oldermand sammen med Else fra bestyrelsen

 

Placeringerne efter de hårde voteringer:

Typen: Mørk Stærk Belgisk Ale:
1. Erik Nielsen - Oldermandens Påskefest (Overalt vinder)
2. Morten Holm - Påskebryg 2
3. Jan Hansen - Påskebryg
4. Erik Nielsen - Fiskerens Påske
5. Ditlev Jørgensen - MBA
6. Morten Holm - Påskebryg 1
7. Uffe Lindhard - Spring Tide

Typen: Lys Stærk Belgisk Ale:
1. Ditlev Jørgensen - Eskeblond
2. Jørgen Bjerrum.- Påskehare

 

Fynsk øl med smag og historie

Selvom at ølbrygningen er eksploderet igennem de senere år, er den humle der anvendes i brygningen oftest udenlandsk, da den er billigere og af en mere stabil kvalitet end den danske humle. Det skal der gøres noget ved og derfor har en gruppe danske forskere og bryggere siden januar 2006 arbejdet med indsamling og udvælgelse af nogle ægte danske humlesorter som lever op til de kvalitetskrav som ølbrygningen stiller. Projektet startede med indsamling af vildtvoksende humle rundt i Danmark. De forskellige humlesorter er så blevet dyrkede under kontrollerede forhold på Forskningscenter Årslev igennem et to eller tre år. I løbet af vækstperioden er sorter med sygdom eller lavt udbytte blevet pillet ud af afprøvningen.
I 2008 blev der igangsat et nyt projekt hvor forskerne vil forsøge at finde frem til fynske humlesorter som kan bruges til en øl med en karakteristisk fynsk smag. I 2009 er der i samarbejde med Stenbogård Bryghus lavet nogle prøvebryg som har været præsenteret for et smagepanel.

 

Tre fra smagepanellet hos DØE -Svendborg

 

Mandag den 4. var Gitte Bjørn og Ulla Kidmose fra Forskningscenter Årslev på besøg  for at fortælle om Projektet Fyns øl med smag og historie. Gitte indledte med en beskrivelse af humleplantens biologi og kunne bla. fortælle at humle rent faktisk er i familie med hamp. Dernæst fortalte Gitte om udvælgelsen af de forskellige humlesorter og dyrkningen af dem.
Ulla står for laboratoriedelen af projektet og beskrev hvordan bitterstofferne i humlen har indflydelse på øllets smag. Efter foredraget fik vi mulighed for at smage et udvalg af de testbryg som er brygget. Vi smagte seks forskellige testbryg af pilsner-type. Hvert testbryg var tilsat en bestemt humlesort, men i den samme mængde i alle seks bryg.

 

Ostebordet fra Gundestrup Mejeri

Som afslutning på en interessant og hyggelig aften præsenterede Ditlev lækre oste og øl fra Gundestrup Mejeri og Bryghus.

 

Grundlovsgrill

Fredag den 5.juni mødtes 18 glade Ølentusiaster til Grill på Brillegården. For at sikre det ”faglige” niveau, havde vi indlagt et besøg i Karsten Michaelsens mikrobrænderi Aqua Vitae Sydfyn. Karsten besøgte lokalafdelingen i november 2008 hvor vi smagte et udvalg af hans brændevinsprodukter. I naturlig forlængelse heraf, besøgte vi Karsten på hjemmebane i mikrobrænderiet, hvor Kartsen endnu engang fortalte levende og engageret om brændevinsfremstillingen i Aqua Vitae. Under rundvisningen fik vibla mulighed for at besigtige ”nerven” i brændevinsfremstillingen, nemlig den store kobberkedel som Karsten har fået specialfremstillet i Tyskland.

 

Udvalget af Aqua Vitaes produktion fik megen anerkendelse!

 

Aqua Vitaes frugtbrændevin kan bedst sammenlignes med den franske Calvados eller Slivovitsj fra Balkan og nydes alene, til desserten, som avec til kaffen eller efter et godt måltid. Aqua Vitae fremstiller også krydderbrændevin til det danske frokostbord. Aqua Vitae har indtil nu fremstillet brændevine af æbler, pærer, blommer, kirsebær, vindruer, solbær mm samt kryderbrændevin der er baseret på frugtbrændevin tilsat forskellige krydderurter. Som noget nyt er Karsten begyndt på en lønproduktion af brændevin, hvor private har mulighed for at komme med egne æbler (2-300 kg) og få fresmtillet deres egen æblebrændevin med specialdesignet etiket.

 

Hygge og trængsel omkring grillen

 

Efter besøget på Aqua vitae blev der tændt op i grillen på Brillegaard, hvor alle nød Annettes salatbord og havde en hyggelig aften med udveksling af smagsprøver på det medbragte øl.

 

God sommer!

Til slut vil bestyrelsen for DØE Svendborg ønske lokalafdelingens medlemmer en rigtig god sommer med gode og svale øloplevelser. Samtidig vil bestyrelsen også gerne takke medlemmerne for den store opbakning I har vist arrangementerne i første halvår.

Vi ses efter sommerferien, hvor det første arrngement bliver fejringen af ”øllets dag” i week enden d. 5-6. september.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen for DØE Svendborg