Referat fra porter/stout 24/3 2012.

Så slog hyggen igen ind over Danske Ølentusiaster i Vejle, denne gang til et lidt mere intimt arrangement for 22 fans af porter/stout på Charlys Pub den 24/3.
Mindre hyggeligt blev det ikke af, at efter det fine fremmøde til de sidste arrangementer er der nu også begyndt at være genkendelse af ansigter mellem de fremmødte.
Charlys Pub åbnede dørene allerede 13.15 for dem, som havde lyst til at starte hyggen lidt inden ølsmagningen, og det havde flere valgt at benytte sig af. 

Michael Langager fra Beerfactory leverede en underholdende præsentation af de øl, som han havde med, iblandet gode historier fra hans erfaring med de meget traditionsbundne vestjyder, når det gælder evt. prøvning af nye øl.
Og der var da også noget for enhver smag, lige fra den blide Stormflod, som også er drikbar selv for ikke porter/stout-entusiaster, over den bløde smag fra lagring på Whiskyfade til de mest ekstreme, som snarere henleder tankerne på løbesod, tjære og tovværk. 

Halvvejs i arrangementet blev der så serveret Bodils kendte boller med pølse/ost lækkerier fra Osteriet.
Efter smagningen af Michael medbragte øl, havde formanden Torben Poulsen sørget for en overraskelse.
Nemlig en 11 % stout brygget på mørke malte, havre og mørk sukker, som vandt 2. pladsen ud af 19 ved en blindsmagning i USA. 

Alt i alt endnu et vellykket arrangement i god stemning, som blev sluttet af med muligheden for at købe de smagte øl til gode priser, hvilket en stor del af selskabet gjorde brug af.
De smagte øl, som Michael Langager havde medtaget:  

Stormflod 6,2 % fra Vadehavsbryggeriet / Danmark:
En stout er en mørk og stærk øltype. I denne udgave er både alkohol, lakrids og røg nedtonet, så øllet bliver særdeles drikke-venligt. 

Oyester Stout 5,2 % fra Porterhouse / Irland:
Denne irske oyster stout er brygget på friske østers. Man kan meget hurtigt konstatere at mængden af østers har været ganske lille, for den er bestemt ikke særpræget som stout.
Den minder mest om en vanlig irsk dry stout med cremet hvidt vedvarende skumkrone. Aromaen er meget sparsom og smagen har kun lidt kaffenoter udover et lille strejf af noget der godt kunne være frisk hav.
Der skal virkelig bruges lidt fantasi til at smage østers i denne ellers ganske velsmagende stout. Tag den som en sjov og anderledes oplevelse, men forvent ikke det store sus. 

Skibsøl 8 % fra Warwik Bryghus / Danmark:
Øllet er mørkt og gylden, smagen er vigtigst, og den viser, hvordan en rigtig skibsøl skal smage. 

Winterporter 8,6 % fra Hornbeer / Danmark:
En kraftig vinterøl tilsat bihonning for at matche til julens sødme. 

Skaftes Porter 6,5 % fra Warwik Bryghus / Danmark:
Porter'en "Skafte"¨er en kraftig, krydret porter brygget på pilsner-, karamel-, chokolade- og sortmalt og krydret med engelsk lakrids. Der er anvendt Hallertau humle.
Porteren er en virkelig mandeøl, der føler sig godt tilpas i en lummer atmosfære af mandehørm og cigarrøg. 

BA Celebration Stout 11 % fra Porterhouse / Irland:
Normalt forbindes irske stouts med dry stout og cremet kridhvidt skum. Denne stout er anderledes, for skummet er fast og nougatfarvet og aromaen langt mere markeret end i de lidt svagt aromatiserede dry stouts.
Den dufter dejligt af brændt malt og kaffe, og smagen er udpræget kaffe med en lidt vandet karakter mod aflsutningen. En dejlig stout, som absolut er nydelsesværdig. 

Hr. Frederiksen 10,5 % fra Amager Bryghus / Danmark:
Allerede når den hældes op i glasset, fornemmes det med det samme, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed.
Begsort som Hr. Frederiksens humor er denne ”Imperial Stout” efter amerikansk forbillede med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig.
Vi indrømmer det gerne – vi er gået amok med maltene i denne øl, hele 8 forskellige har vi brugt, og det er de sorte og brændte, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme fylde – dette er nærmest et fudbyrdet måltid på flaske.
Også bitterhed leverer de brændte malte sekunderet af amerikansk Centennial humle.
Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme. 

Hr. Frederiksen Colorado Whiskey Edition 12 % fra Amager Bryghus / Danmark:
Med Hr. Frederiksen Colorado Whiskey Edition kombinerer vi hele to gode ting i én flaske, og vi håber at du – kære ølelsker – vil nyde den frydefulde kombination af en rig og potent Imperial Stout fra Amagers smukke, bølgende, grønne landskaber, der efter 26 måneder på et Stranahan-whiskeyfad er rundet af den let sødmefyldte whiskey fra Colorados vilde bjerge.
Hr. Frederiksen Colorado Whiskey Edition er ikke en øl, du kaster i svælget i overdrevne mængder henne på din lokale bæverdink.
Det er en nydeøl – gerne ophældt i et stort pokalglas – til stille, eftertænksomme aftenstunder foran pejsevideoen, hvor du i ro og mag kan fundere over livets store spørgsmål. Og dem, er der jo mange af. Og til at fordøje dem kan du passende nyde denne store øl, som er tæmmet potens… i den mest positive forstand vel at mærke. 


Der er derfor god grund til at glæde sig til de kommende arrangementer:

Ølsmagning med forår/hvede v/Indslev Bryghus den 21/4 som kommer til at foregå på The New Cat Pub. 

Ølsmagning v/Midtfyns Bryghus (Eddie Szweda) den 19/5 som Lido Caféen står som arrangør af, så der bliver mulighed for at invitere alle dem, som går og overvejer at melde sig ind i Danske Ølentusiaster, med.
Lido Caféen giver i den anledning 10 % rabat ved efterfølgende spisning - husk bordbestilling. 

Højt Skum Vejle