Referat fra finalesmagning 2014 v/Ole Madsen 17/3 2015

Klik på billedet for større format


Finalesmagning er ikke det, som Vejle har gjort mest i, men nu skulle det prøves.

Kjeld var manden, som skaffede alle de 10 øl med hjælp fra Lars Amby - tak for det.

Og hvem bedre end Ole Madsen ville kunne præsentere de 10 finalister med sin store viden om øl, bryggere og bryggerier  ?

På denne baggrund var der lagt op til en hyggelig og underholdende eftermiddag, som også bød på amerikansk lotteri, hvortil Lars bl.a. havde sponsoret en flok præmier, og selvfølgelig også lidt godt til maven.

Undervejs i lotteriet præsentere Lars selv øllene, som han havde haft med.

Lotteriet bød derudover også på gevinster som Bøgedal øl og rødvin mm.

Ole behøver jo næsten ingen præsentation - og så alligevel.

Som altid kunne Ole bidrage til smagningen med masser af skarpe meninger og gode historier, og det var da også det, der vægtede mest denne eftermiddag.

Debatten gik livligt over såvel finaleøllene som selve konceptet for landsafstemningen omkring finaleølllene og definitionen af ølnyheder.

Der var almindelig enighed om, at hvad enten man nu brød sig om hø-øllen eller ej, så var den i hvert fald den mest nytænkende af de 10 finaleøl.

Men med over 1000 øl at stemme om, når selv Ole ikke at smage dem alle inden afstemningen.

Det bliver spændende at se, hvilket koncept omkring næste års afstemning, som man når frem til.

Under forberedelserne til smagningen nåede en flok aktive herrer lige at afholde et hastigt møde.

Resultatet af dette møde fik de deltagende så fortalt i løbet af smagningen.

Den spændende nyhed var, at Håndbryg Open bliver genoptaget i Region Sydøstjylland efter en årrække, hvor det har ligget stille.

De smagte øl:

I kategorien op til 5,9 % ABV var der rift om pladserne i anden runde til det sidste - disse 5 ølnyheder endte i finalen:

Foxy Brown ***vinder***

Ugly Duck Brewing Co.

5,9 %

Det er imponerende at Ugly Duck Brewing Co. igen vinder den lave kategori, dette år med en brown ale, Foxy Brown, og ikke som de to tidligere år med en IPA.

Men deres brown ale er tydeligt amerikansk inspireret, og dermed langt kraftigere humlet end nogle måske er vant til fra engelske brown ales.

Finalen i den lave kategori var meget spændende, med 4 øl med næsten samme stemmetal indtil afstemningens sidste dag, hvor Foxy Brown lagde sig klart i spidsen med 26 % af stemmerne og en komfortabel afstand til konkurrenterne.

 

Orange Crush

Amager Bryghus

5,0 %

Pale Ale Single Hop Amarillo

Midtfyns Bryghus

4,7 %

TopHop

Hornbeer

4,7 %

Økologisk Mark Hø Øl

Herslev Bryghus

4,9 %

Blandt kandidaterne på 6 % ABV og over var der knapt så megen tvivl, og disse 5 ølnyheder var klare kandidater i god tid før afstemningen sluttede:

Alstærk Bourbon ***vinder***

Munkebo Mikrobryg

9,2 %

Med kun et par år på bagen bragede Munkebo Mikrobryg i den grad igennem i 2014.

Ikke alene blev bryggeriets Alstærk Bourbon kåret som Årets danske Ølnyhed i den stærke kategori, bryggeriet havde også gjort et så stort indtryk på danske ølentusiaster at de valgte det til Årets danske Bryggeri.

Ildsjælen bag Munkebo Mikrobryg er Claus Christensen, som med en familiemæssig baggrund i det gode fynske hjemmebryg, en kandidatgrad i biologi og en Ph.D i Sundhedsvidenskab, er en meget velkvalificeret brygger.

Claus har været noget så usædvanligt som dansk brygmester på et bryghus i de bayerske alper, hvor hans store interesse for gæring hjalp sydtyskerne med at udvikle og forfine deres bryg.

Også i arbejdet med sit eget bryggeri lægger Claus stor vægt på udvælgelsen af gærsorter og gæringens betydning for øllets smag, hvad man bl.a. kunne høre om på en forelæsning på Syddansk Universitet i efteråret 2014.

Munkebo Mikrobrygs øl er i høj grad præget af den meget omhyggelige udvælgelse af gær specifikt til den enkelte øl, uden at dette dog forhindrer bryggeriet i også at lægge vægt på kvaliteten af såvel malt- som humlesorterne de bruger.

Claus har, først som håndbrygger og nu som mikrobrygger, haft stor succes med sine bryg, som i tidens løb har vundet ham 21 medaljer ved brygkonkurrencer i ind- og udland - også et fynsk mesterskab er det blevet til!

Munkebo Mikrobryg har til huse i nogle gamle møllebygninger syd for Munkebo, og områdets åbenbare vikingetids-fortid, bl.a. Ladby-skibet, har inspireret bryggeriet til at navngive sine øl efter den nordiske mytologi, og vælge træet Yggdrasil som logo.

Chili Klaus Ghost

Midtfyns Bryghus

9,2 %

Vladimir P

Hornbeer

12,0 %

Willemoes Jubilæums Bryg

Bryggeriet Vestfyen

7,0 %

Willemoes Jul 2014

Bryggeriet Vestfyen

8,0 %

Højt Skum Vejle